Hond plast (ineens) in huis.

Hond plast in huis, oorzaken, symptomen en oplossingen.

Help! Mijn hond plast ineens in huis, wat nu? Het kan zijn dat je hond ineens in huis plast, of dat dit altijd al heeft gedaan. Hiervoor kunnen ontzettend veel redenen zijn. De meest voorkomende redenen komen door gedragsproblemen of medische aandoeningen. In dit artikel zal ik de meest voorkomende redenen beschrijven.

Hond in huis plassen afleren, Zindelijkheidstraining.

Een hond zindelijk maken betekend in feite dat je de hond aanleert dat hij buiten (op bepaalde plekken) zijn behoefte moet doen. Het is het meest verstandig om deze training te doen als de hond nog een puppy is. Als je een pup haalt van een erkende fokker dan is de kans er dat de fokker de puppy al krantzindelijk heeft gemaakt. Dit wil zeggen dat de hond heeft geleerd dat hij zijn behoefte op een stapel kranten moet doen, oftewel, op een bepaalde plek. Helaas kan het alsnog voorkomen dat je hond in huis plast. Het is heel vervelend als dat gebeurt. Hieronder lees je de veel voorkomende redenen hiervan.

Verkeerde trainingsmethode.

Één van de voor de hand liggende redenen is dat de hond op de verkeerde manier of niet genoeg is getraind. Het positieve is dat dit probleem het makkelijkst te verhelpen is. Als het niet lukt om de hond zindelijk te maken dan kan dat heel vervelend zijn. Je kunt er over nadenken om filmpjes en artikelen online op te zoeken als voorbeeld. Een andere oplossing is dat je een hondentrainer raadpleegt over de beste manier om jouw hond zindelijk te maken.

Hond plast in de sneeuw

Tip: Ga niet je hond straffen als hij in huis plast, dit zal het gedrag alleen maar verergeren. Hierover meer verder in dit artikel. Ga ook niet de kop van het dier in zijn eigen uitwerpselen drukken. Dit is een mythe die niet werkt. Er zijn diervriendelijke methoden die veel beter werken!

Oudere hond plast in huis.

Ondanks dat je oudere hond altijd zindelijk is geweest plast hij nu toch ineens in huis. Een veel voorkomende oorzaak hiervan is dat de sluitspier van de blaas slapper wordt. Verder kunnen andere medische kwaaltjes ook sneller opspelen bij een oudere hond waardoor hij in huis gaat plassen. Meer over medische redenen verder onderin dit artikel. Het is verstandig en fijn voor de hond om hem vaker uit te laten in zijn oudere levensjaren.

Jonge hond / Puppy plast in huis.

Dit probleem kan natuurlijk ook voorkomen bij puppy’s. Zelfs nadat ze zindelijk zijn kunnen ze nog net zo goed in huis blijven plassen. Dit kan ontzettend veel verschillende redenen hebben. Misschien snappen ze de training nog niet goed. Het kan komen door gedragsproblemen of het kan een medische oorzaak hebben. Voor je over allerlei oorzaken gaat nadenken is het verstandig om eerst even een hondentrainer om hulp te vragen. Heb je dit al gedaan of werkt dit niet? Dan kun je gaan kijken of het gedragsproblemen zijn of dat het een medische oorzaak heeft.

Gedragingen / Gedragsproblemen.

Een reden dat de hond ineens in huis plast kan gedragsmatig zijn. Gedragsproblemen zijn vervelend, maar in de meeste gevallen wel te verhelpen. Hieronder vind je de meest voorkomende gedragsproblemen die zorgen voor plassen in huis.

Opwinding.

Dit komt vooral voor bij jongere honden. Die hebben namelijk nog niet de sluitspier helemaal onder controle. Dit is niet echt een gedragsprobleem, maar kan wel worden veroorzaakt door bepaalde gedragingen. Als je hond opgewonden raakt kan hij kleine plasjes doen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het spelen of bij het begroeten van de hond.

Hond plast in huis door opwinding

Om dit te voorkomen kun je het best grote opwindingen voorkomen bij de hond. Groet hem rustig bij het binnenkomen en ga buiten spelen met de hond zodat hij buiten plast.

Stress.

Het klinkt misschien raar, maar stress kan leiden tot meer plassen of ineens in huis plassen. Stresshormonen hebben namelijk invloed op de waterhuishouding van de hond. Boos worden heeft hier een tegenwerkend effect. Hoe meer jij boos wordt, hoe meer de hond gaat stressen. Stress kan komen door veel verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan verlatingsangst. Stress kan ook komen doordat de hond zich thuis veilig of op zijn gemak voelt.

Om dit te voorkomen moet je de hond zo veel mogelijk op zijn gemak laten voelen en hem laten wennen aan de dingen waar hij gestrest van raakt.

Onzekerheid / Onderdanigheid.

Dit probleem komt voor bij honden die altijd onzeker zijn en zich onderdanig opstellen tegenover mensen en/of andere honden. Het laten lopen van het plasje laat zien dat hij zich onderdanig opstelt en hij geeft hiermee aan dat de andere mensen/honden hoger in rang staan dan hem. Je kunt dit herkennen door naar de houding van de hond te kijken (gebogen rug, knieën zakken, kop naar onderen, op de rug liggen).

Dit probleem kan worden voorkomen door de hond zich meer op zijn gemak te laten voelen. Kijk hem niet recht in de ogen aan, verhef je stem niet en negeer de plasjes die hij in huis doet. Boos worden werkt je juist compleet tegen, de hond zal alleen maar meer onzeker worden. Laat de hond zijn ding doen en laat hem dingen/mensen/honden snuffelen om hier meer vertrouwt mee te raken.

Markeergedrag.

Dit is een natuurlijk gedrag en absoluut geen gedragsprobleem. Honden urineren op plekken om hun territorium af te bakenen. Normaal gebeurd dit voornamelijk buiten en het kan heel vervelend zijn als je hond dit binnen begint te doen. Dit is vaak een aantoning van dominantie en de hond voelt zich dan dominanter dan zijn eigenaar. Daarnaast kunnen honden dit ook doen als er een loopse teef in de buurt is. Binnenhuis plassen om deze reden zie je vooral bij ongecastreerde reuen.

Hond plast in huis

De beste manier om dit te voorkomen is om de hond te laten zien dat jij de baas bent, op een positieve manier. Een gehoorzaamheidscursus kan hier enorm bij helpen.

Verlatingsangst.

We hebben onder het kopje stress al wat gezegd over verlatingsangst. Het is vervelend als je hond hier last van heeft. Als de hond niet goed alleen gelaten kan worden, maar dit gebeurd toch, dan gaat de hond in huis plassen uit stress en angst. Straffen helpt absoluut niet.

Als je hond verlatingsangst heeft moet je hier samen met de hond aan werken. Zorg dat de hond er aan wend om alleen gelaten te worden. Hiervoor zijn bepaalde training te vinden op het internet of ga hiervoor naar een hondentrainer.

Kennelonzindelijkheid.

Dit komt voor bij honden die uit de kennel komen en hier geen vaste tijden hadden voor het uitlaten. Deze honden zijn te weinig of op vreemde tijden uitgelaten elke dag in de kennel. Hierdoor zijn ze eraan gaan wennen op de plasjes in de kennel te doen. Dit gedrag zie je vervolgens terug in huis. De enige manier om dit te verhelpen is veel tijd en geduld. Het is belangrijk om deze honden een ritme aan te wennen zodat zij weten wanneer het tijd is om een plasje te doen. Laat de hond elke dag op dezelfde tijden uit en doe dit minimaal 3 á 4 keer per dag.

Hond plast (ineens) in huis.

Je hond heeft altijd netjes zijn plasjes buiten gedaan, maar opeens doet hij dit binnen. Dat kan erg vervelend en frustrerend zijn als hondeneigenaar. Daarnaast kan het lastig zijn om te achterhalen waarom de hond dit doet als er geen gedragsproblemen en duidelijke medische oorzaken zijn. Hieronder een aantal van die situaties.

Hond plast in huis na uitlaten.

Dit gebeurd voornamelijk bij jongen honden die nog niet snappen dat ze hun behoefte moeten doen tijdens het uitlaten. Om dit te voorkomen moet je een zindelijkheidstraining doen met de hond om hem dit aan te leren. Ga snel met de hond naar buiten als je ziet dat de hond moet plassen en beloon de hond zodra hij zijn behoefte doet tijdens het uitlaten. Het kan soms helpen om de hond ergens uit te laten waar geen afleidingen zijn. Hierdoor staat er geen druk van andere honden/mensen op de hond en ook word de hond hierdoor minder afgeleid en kan die sneller gaan plassen.

Hond plast in huis na het uitlaten

Loopse hond plast in huis.

Als een hond loops is moeten ze vaker plassen waardoor het soms ook in huis kan gebeuren. Er worden verschillende redenen hiervoor beweert.

Sommigen beweren dat dit komt dat de hond meer dominant wordt en daarom meer in huis gaat plassen. Anderen zeggen dat het komt omdat de hond wil laten weten dat ze gedekt wil worden. Wat de reden ook is, meer plassen komt nou eenmaal voor bij loopse honden. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kun je de hond vaker uitlaten. In plaats van 3 keer een half uur wandelen kun je bijvoorbeeld 6 keer een kwartier wandelen.

Hond plast ’s nachts in huis.

Er zijn twee voor de hand liggende redenen waarom jouw hond ’s nachts in huis plast. Allereerst moet je er achter komen of het een medische aandoening heeft zoals incontinentie of één van de vele andere medische aandoeningen. Hierover kun je meer vinden verder in dit artikel. De tweede reden is simpelweg dat de hond te vroeg is uitgelaten en het vervolgens te lang moet ophouden. Dit gebeurd voornamelijk met pups die nog niet gewend zijn de plas lang in te houden. Als dit de reden is dan kun je de hond nog even uitlaten net voor je naar bed gaat. Zorg er ook voor dat gedurende de dag genoeg uitgelaten wordt. Een derde optie is nog dat de hond verlatingsangst heeft en gestrest raakt zodra de eigenaren uit het zich naar bed gaan.

Hond plast in huis en drinkt veel.

Hiervoor is geen vaste reden te geven, maar de kans is groot dat dit medisch is. Hierover lees je meer in de paragraven hieronder.

Medische oorzaak.

De oorzaak dat je hond in huis plast kan medisch zijn. Hieronder zal ik de meest medische voorkomende problemen kort beschrijven.

Zenuwbeklemming.

De zenuwen die naar de blaas lopen kunnen beklemd raken, door een ongeluk of rugklachten bijvoorbeeld. Dit kan voor incontinentie zorgen en is in veel gevallen helaas niet te behandelen. Het is eigenlijk een soort hernia.

Hond plast in huis zenuwbeklemming

Incontinentie.

Incontinentie komt meer voor bij bepaalde rassen. Een voorbeeld hiervan is de Boxer. Daarnaast komt incontinentie meer voor bij teven dan bij reuen. En vooral bij gesteriliseerde teven. Er zijn 2 soorten van incontinentie, namelijk: bewuste en onbewuste urine incontinentie. Bij bewuste urine incontinentie plast de hond door gedragsproblemen of door een medische oorzaak. Met onbewuste incontinentie plast de hond op momenten dat hij het zelf niet door heeft, zoals in zijn slaap. Incontinentie is te behandelen met medicijnen.

Aangeboren incontinentie.
Dit is een aandoening die het best zo snel mogelijk ontdekt kan worden. Bij deze aandoening komen de urineleiders niet uit in de blaas, maar in of achter de sluitspier. In moeilijke woorden noemen ze dit ‘ectopische ureteren’. Deze afwijking kan zorgen voor ernstige nierschade. Als je pup in zijn slaap plast, kleine beetjes plast bij het uitlaten en veel drinkt dan kan het zijn dat je puppy hier last van heeft. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Rassen waarbij deze aandoening vaker voorkomt zijn: Labrador Retriever, Golden Retriever, Bearded Collie, Entlebucher en de Briard.

Na sterilisatie.

Zoals hierboven vermeld is er een kans dat sterilisatie bij teven kan zorgen voor incontinentie, voornamelijk grote honden of honden met overgewicht. Dit komt o.a. doordat de hormoonverhouding na de sterilisatie veranderd. Ook kan het ervoor zorgen dat het sluitingsproces van de sluitspier is verslechterd. Dit probleem kan behandeld worden met de juiste medicijnen.

Tumoren.

Bij tumoren kan het calciumgehalte in de hond te hoog zijn. Als een hond tumoren heeft kan dat ervoor zorgen dat de hond veel gaat drinken, dus ook plassen. Er zijn ontzettend veel verschillende tumoren. Vermoed je dat jouw hond een tumor heeft, laat dat dan gelijk onderzoeken door een dierenarts. De tumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Kwaadaardige tumoren kunnen operatief verwijderd worden of onderdrukt worden door medicijnen.

Grootste hondenras ter wereld

Blaasontsteking.

Bij een blaasontsteking gaat je hond meer drinken en overal kleine plasjes doen. Als je hond last heeft van een blaasontsteking kan hij ook koorts krijgen, slomer worden en slechter gaan eten. Blaasontsteking kan worden vastgesteld met een urine onderzoek.

Symptomen.
– Moeilijk of pijnlijk plassen.
– Bloed in de urine.
– Veel drinken en plassen.
– Troebele urine.
– Urine met een sterke geur.
– Veel kleine plasjes op verschillende plekken (in huis).

Oorzaak.
– Kan komen door sterilisatie.
– Aangeboren.

Behandeling.
– Er zijn natuurlijke middelen ter ondersteuning van de blaas- en urinewegen.

Verhoogd risico.
– Gesteriliseerde teven.

Blaasstenen.

Als blaasstenen uit de hand lopen kunnen ze erg groot worden en moeten ze chirurgisch verwijderd worden. Als deze blaasstenen te groot worden kan de plasbuis verstopt raken waardoor de hond helemaal niet meer kan plassen. Als dit gebeurd moet de dierenarts direct ingrijpen. Teven kunnen kleine blaasstenen uitplassen, bij reuen kunnen ze vast komen te zitten in de plasbuis. De symptomen komen erg overeen met een blaasontsteking. Blaasstenen kunnen gevonden worden met een röntgenfoto of echo.

Symptomen.
– Vaak kleine beetjes plassen.
– Bloed in de urine
– Helemaal niet meer plassen (gelijk naar de dierenarts!).

Oorzaak.
– Gevolg van blaasontsteking.
– Afvalstoffen in de urine gaan samenklonteren.
– Aangeboren of verkregen stofwisselingsstoornis.

Behandeling.
Er zijn verschillende soorten stenen die op verschillende manieren behandeld moeten worden.
– Een speciaal dieet voor de blaas- en urinewegen (struvietstenen, uraatstenen).
– Grote stenen worden chirurgisch verwijderd (struvietstenen, calcium-oxalaatstenen, cysteïnestenen, uraatstenen).
– Hond goed laten drinken en voer nat maken (calcium-oxalaatstenen, uraatstenen).

Verhoogd risico
– Mastiff, Newfoundlander, Engelse Bulldog, Dwerg Schnauzer, Dalmatiër en de Basset Hound.

Grote hondenrassen Bordeaux Dog

Nierstenen.

Net zoals bij blaasstenen kunnen de nierstenen de plasbuis verstoppen en kan de hond niet meer plassen. Ga direct naar de dierenarts als je denkt dat dit gebeurd! Gelukkig komen nierstenen niet zo veel voor bij honden. Nierstenen worden ook gevonden met een röntgenfoto of een echo.

Symptomen.
– Buikpijn.
– Slecht eten.
– Gewicht verliezen.
– Misselijkheid en overgeven.
– Soms veel plassen en soms juist weinig.

Oorzaak.
– Te weinig drinken.
– Het medicijn ‘Allopurinol’.

Behandeling.
– Een speciaal dieet voor de nieren voor kleine stenen.
– Chirurgisch verwijderen voor grote stenen.

Verhoogd risico
– Engelse Bulldogs, Dalmatiërs en Yorkshire Terriërs.

Nierfalen.

Nierfalen komen voor als het creatine gehalte in het bloed verhoogd is door een bepaalde ziekte of andere problemen aan de nieren zoals nierstenen. Nierfalen kunnen gevonden worden door een echo en bloed- en urineonderzoek.

Symptomen.
– Veel plassen.
– Weinig eten.
– Gewicht verliezen.
– Uitdroging.
– Weinig energie.
– Stinkende adem.
– Overgeven en/of diarree.
– Meer drinken.

Oorzaak.
– Gevolg van andere ziektes (bijvoorbeeld nierziekte en de ziekte van Addison).
– Te hoog calcium in het bloed.

Behandeling.
– Indien van toepassing moet de oorzaak ziekte behandeld worden.
– Een nierdieet.
– Bloeddruk reguleren.

Verhoogd risico
– Honden met andere ziektes.

Inentingen hond

Suikerziekte.

Suikerziekte is een nare aandoening en moet door de dierenarts behandeld worden. Als dit niet tijdig wordt gedaan dan kan de suikerziekte zware gevolgen hebben. Het wordt vastgesteld door bloedonderzoek.

Symptomen.
– Veel meer eten drinken.
– Vaker plassen.
– Ontwikkelen van staar in de ogen.
– Misselijk en overgeven.
– Gewicht verliezen.
– Word slomer en slaapt meer.

Oorzaak.
– Te hoge concentratie suiker in het bloed.

Behandeling.
– Medicijnen.
– Een speciaal dieet tegen suikerziekte.

Leverproblemen.

De lever heeft een aantal belangrijke functies. Het zuivert het bloed, produceert eiwitten, helpt bij vertering en bewerkt (afval)stoffen. Bij leverproblemen kan de lever deze taken niet meer vervullen. Leverproblemen kunnen vastgesteld worden met bloedonderzoek en een echo.

Symptomen.
– Veel drinken en plassen.
– Bloed in de urine (door blaasstenen).
– Weinig eten en afvallen.
– Niet goed groeien.
– Geelzucht.
– Overgeven en diarree.
– Afwijkend gedrag: rondjes lopen, sloom, tegen de muur aan lopen, etc…

Oorzaak.
– Ziekte van Cushing.
– Maag en darm ziektes.
– Bepaalde medicijnen zoals prednison.
– Alvleesklierontsteking.
– Erfelijke aandoening.

Behandeling.
– Operatief.
– Speciaal eiwit arm dieet.
– Laxeermiddel.
– In extreme gevallen een levertransplantatie.

Verhoogd risico
– Honden met bepaalde ziektes of aandoeningen.

Tornjak

Ziekte van Addison.

De ziekte van Addison heb je vaak pas wat later door. Dit komt doordat de eerste verschijnselen lastig te zien zijn, op een jaar of 4 komt men er vaak pas achter als de hond al erg ziek is. Dit is een hormonale ziekte. Gelukkig is deze ziekte goed te behandelen. De ziekte wordt doormiddel van bloedonderzoek gevonden.

Symptomen.
– Veel drinken en plassen.
– Weinig eten en gewicht verliezen.
– Buikpijn.
– Spiertrillingen.
– diarree.
– gedeprimeerd, sloom en energieloos.
– Epileptische aanvallen.
– Minder mooie vacht.

Oorzaak.
– De afweercellen richten zich op het lichaam zelf in plaats van op de indringers. Hierbij worden de bijnieren vernietigd.

Behandeling.
– Aan een infuus.
– Met medicijnen (levenslang).

Verhoogd risico
– Jonge honden.
– Teefjes.
Labradoodle, Cairn Terriër, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Coker Spaniël, Poedel, Portugese Waterhonden, Bearded Collie, West Highland White Terriër, Rottweiler, Leonberger en Sint Bernard.

Ziekte van Cushing.

Bij de ziekte van Cushing heeft de hond een slecht functionerende hypofyse. De Hypofyse is een kleine klier onder de hersenen die zorgt voor ontwikkeling en uitscheiden van verschillende hormonen. Hierdoor zijn de hormonen verhoogd. Deze ziekte wordt vooral veroorzaakt door tumoren in het hoofd of in de buik. Door middel van urine onderzoek van deze ziekte gevonden worden en bloed onderzoek kan de diagnose ondersteunen.

Symptomen.
– Geen overduidelijke symptomen.
– Hoger gehalte cortisol hormoon.
– Weinig energie.
– Haaruitval.
– Veel drinken.
– Veel plassen.
– Erg veel honger.
– Spieren verzwakken.
– Huid verkleuring.
– Veel hijgen.
– Gezwollen buik.

Oorzaak.
– Goedaardige tumor in de klier (hypofyse).
– Tumor aan de bijnieren.
– Langdurig gebruik van corticosteroïden (zware ontstekingsremmers).

Behandeling.
– Tumor operatief verwijderen of bestralen (bij tumor onder hersenen).
– Operatief verwijderen en röntgenfoto’s om uitzaaiing te vinden (bij tumor in de bijnieren).
– Als opereren geen optie is dan word medicatie gebruikt om de hormonen te onderdrukken (bij tumor in hersenen en bijnieren).

Verhoogd risico
– Kleine hondenrassen.

Australische Herdershond

Baarmoederontsteking.

Als jouw hond een baarmoederontsteking heeft moet je dit zo snel mogelijk laten behandelen. Honden krijgen koorts en kunnen ernstig ziek worden. Daarnaast hebben ze een verhoogde kans op nierfalen. Baarmoederontsteking kan optreden na een bevalling of 3 maanden na de loopsheid. Het wordt gevonden door een lichamelijk onderzoek en kan worden bevestigd door een echo. Daarnaast kan met bloed- en urineonderzoek nog meer informatie gevonden worden indien nodig.

Symptomen.
– Overgeven.
– Een gezwollen buik
– uitvloeiing uit de vagina.
– Weinig energie.
– Rode slijmvliezen.
– Koorts.
– Drinkt meer.
– Plast meer.

Oorzaak.
– Herhaalde blootstelling aan het hormoon progesteron, dit verhoogd de kans op infecties.

Behandeling.
– Verwijderen van de baarmoeder en eierstokken.

Verhoogd risico
– Niet gecastreerde teven.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!