Hondenregels in Nederland

Hondenregels in Nederland

Nederland is een land van wet- en regelgeving, dus er zijn ook hondenregels waar je je aan moet houden in Nederland. En dat klinkt negatief, maar de regels zijn met name ingevoerd om het welzijn en gezondheid van de honden te waarborgen. Dit is vaak veel beter geregeld dan in de meeste andere landen. Een goede zaak vinden wij!

Maar niet alle regels zijn altijd bekend. Daarom in dit artikel een toelichting op een aantal honden regels in Nederland die voor een hondenbezitter belangrijk zijn.

De nieuwe Wet Dieren.

Er is op 21-04-2021 een nieuwe wet aangenomen voor het houden van dieren (Wet Dieren).

Een ruime meerderheid in de tweede en eerste kamer stemde hiermee in. De Wet zal vanaf 2023 ingaan. Deze wet is opgesteld om het welzijn van de dieren te verbeteren. De dieren moeten natuurlijk gedrag kunnen vertonen en dus niet de gehele dag opgesloten zitten in kleine hokjes. Het systeem moet zich aanpassen aan de dieren in plaats van andersom.

Hondenregels in Nederland

Deze wet telt voor heel veel dieren en is veel omvattend. Hieronder een aantal voorbeelden:

· Een konijn mag niet meer alleen in een klein hokje opgesloten worden, ze moeten in groepen kunnen leven en graven.
· Een eend moet kunnen zwemmen
· Een vogel moet kunnen vliegen
· Paarden mogen niet meer alleen in de wei
· Er mogen geen staarten meer afgeknipt worden
· Er komen strengere regels voor de veehouderij

Er is echter nog veel discussie wat nu wel en wat nu niet meer mag. Bij introductie van deze wet ging het met name om de veehouderij, maar het heeft consequenties voor alle dierenbezitters. En tot hoever gaan de regels? Mag een hond bijvoorbeeld nog wel aan de riem?

In dit artikel hebben we ons met name gericht op regels die voor particuliere hondenbezitters tellen. Wat mag nu wel en niet meer. Welke hondenregels zijn er eigenlijk in Nederland ?

Algemene regels voor honden in Nederland.

Dierenmishandeling.

· Het is verboden om een hond pijn of letsel toe te brengen (zonder redelijk doel). Het couperen van oren en staarten is verboden.
· Het is verboden om de gezondheid of het welzijn van de hond de benadelen. Iedereen verleent een hulpbehoevende hond de nodige zorg.
· Alleen dierenartsen mogen in Nederland honden doden (euthanasie), tenzij er sprake is van een noodsituatie. Er is een noodsituatie als de gezondheid of veiligheid van hond of mens ernstig in gevaar is. Als er geen andere opties meer zijn om dit veilig te stellen mag de hond humaan worden gedood om verder lijden te besparen. Als het kan wordt altijd de komst van een dierenarts afgewacht.
· Het is verboden om een hond als trekkracht te gebruiken m.u.v. een sledehondensport. Een hond mag dus geen kar, boot of een ander voorwerp trekken.

Wet- en regelgeving honden in Nederland

Regels voor het verzorgen van honden.

· De honden moeten goede huisvesting hebben, waarbij ze voldoende bewegingsvrijheid hebben en zich niet kunnen verwonden aan materialen.
· De hokken of verblijven moeten gemakkelijk kunnen worden schoongehouden.
· De honden moeten kunnen schuilen voor diverse weersomstandigheden.
· Honden moeten natuurlijk verdrag kunnen vertonen.
· De honden krijgen voldoende en gezond voer en water.
· De honden krijgen voldoende (dag)licht zodat hun dag- en nachtritme niet verstoord wordt.
· De honden krijgen medische verzorging wanner dit nodig is.

Regels bij particulier verkopen van honden.

· Je mag je hond niet verkopen aan personen onder de 16 jaar
· Je moet schriftelijke informatie verstrekken aan de koper over je hond.

Regels over registratie van honden.

· Een hondenbezitter moet binnen 7 weken na geboorte de hond laten chippen en registreren.
· Een geïmporteerde moet al in het buitenland gechipt zijn voordat hij in Nederland komt.

Regels om bijtincidenten te voorkomen.

Gemeenten kunnen maatregelen opleggen aan hondenbezitters met hoog risico gedrag om bijtincidenten te voorkomen, zoals:

· Een verplichte cursus voor eigenaar en hond
· Verplichting om de hond aan te lijnen
· Verplichting om de hond te muilkorfen

Hondenregels in Nederland

De Rijksoverheid heeft in het verleden een overzicht gepubliceerd van hondenrassen, look-a-likes en kruisingen met een hoog risico op agressief gedrag. Dit was echter slechts een advies van de Raad voor dierenaangelegenheden. Maar dit advies kreeg veel weerstand en heeft ook geen officiële status gekregen. Deze lijst zie je nog op veel websites staan, maar deze lijst is echt niet geldig.

Er is dus geen lijst van hoog risico honden of verboden rassen in Nederland.

In 2018 is er een onderzoeksrapport “The Safe Dogproject” uitgevoerd. In opdracht van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Onderwerp: onderzoek mogelijke oorzaken van agressief gedrag.

Daarin stond o.a. onderstaande conclusie:

“Wat is een hoog risicohond? Hoewel sommige honden ongetwijfeld fysieke en gedragskenmerken hebben waardoor ze een groter risico vormen, de conclusie van het internationaal expertpanel is dat de attitudes, kennis en gedrag van de eigenaar de belangrijkste factoren zijn die bijdragen aan het risico van een bijtincident.”

Dus weg met de lijsten van hoog risico honden op de vele sites. Misschien moeten we wel een lijst aanleggen van hoog risico hondenbezitters.

Regels voor het uitlaten van honden.

De regels voor het uitlaten van honden worden per gemeente bepaald en kunnen dus ook per gemeente verschillen. In de meeste gemeenten tellen onderstaande regels. Uiteraard kan daarvan worden afgeweken in specifieke situaties.

· Honden moeten binnen de bebouwde kom altijd worden aangelijnd.
· Uitzondering op het aanlijngebod zijn de honden uitlaatvoorzieningen, de aangewezen losloopgebieden en openbare plaatsen buiten de bebouwde kommen. Daar mogen honden dus wel los lopen.
· Hulphonden zijn vrijgesteld van het aanlijngebod.
· Voor bos- en natuurterreinen geldt over het algemeen een aanlijngebod. Vaak zijn er wel enkele terreinen aangegeven waar honden wel los mogen lopen.

Regel- en wetgeving honden in Nederland

Opruimplicht (artikel 2:58 Apv):

· Hondenbezitters moeten hondenuitwerpselen onmiddellijk opruimen wanneer de hond zijn behoefte doet op een openbare plaats binnen de bebouwde kom.
· Uitzondering hierop zijn de aangewezen en als zodanig ingerichte honden uitlaatvoorzieningen.

Kijk op de site van je gemeente of er nog aanvullende regelgeving van toepassing is.

Conclusie.

Er is veel regelgeving voor honden in Nederland, maar deze zijn gericht op het welzijn van de dieren. De meeste regelgeving zijn meer normen en waarden die de meeste hondenbezitters als vanzelfsprekend ervaren. Maar een enkeling zal zich toch moeten aanpassen.

Regels voor het uitlaten kunnen per gemeente verschillen en zijn dus niet door het Rijk vastgesteld.

Het viel ons op, tijdens het onderzoek voor dit artikel, dat veel websites verkeerde informatie verstrekken over hoog risico honden. Er is geen officiële lijst van hoog risico honden in Nederland die het rijk hanteert. Wel is er uitgebreid onderzoek gedaan naar bijtincidenten waarbij hondenbezitters het meeste invloed hebben op de bijtincidenten.

Ook interessant.

Reactie.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!