Jack Russel Terriër fokkers

Jack Russel Terriër fokkers

Je bent van plan een Jack Russel Terriër te kopen, maar je weet nog niet welke fokkers er zijn en welke de beste keuze zijn. Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres! Hier zal ik je de belangen vertellen van een erkende Jack Russel fokker en aan welke regels zij zich moeten houden zodat jij een gezonde en blije pup krijgt. Daarnaast kun je wat lezen over fokkers op specifieke vachtsoorten. Denk hierbij aan fokkers voor; ruwharige Jack Russels, gladharige Jack Russels en black and tan Jack Russels. Ook vind je informatie over Parson Russel Terriër fokkers. Op het eind van het artikel zijn de regels voor het fokken simpel en kort beschreven.

Erkende Jack Russel fokkers

Er zijn veel verschillende mensen die fokken met Jack Russels. Het land waar dit het meest wordt gedaan is Australië. In dit artikel gaan we het hebben over de Jack Russels fokkers in Nederland.

Waarom een erkende Jack Russel fokker?

Ik zal iedereen altijd aanraden om een Jack Russel te kopen van een erkend Jack Russel fokker. Dit zijn altijd betrouwbare Jack Russel fokkers die zich aan veel regels moeten houden. Als je hier een Jack Russel koopt weet je zeker dat je een gezonde Jack Russel koopt. Deze fokkers moeten zich aan veel regels houden die hieronder kort benoemd zullen worden. Voor een compleet overzicht van het fokregelement van de Jack Russel kun je hier klikken.

Waar vind ik een erkende Jack Russel fokker?

Het klinkt misschien lastig om een goede erkende fokker te vinden, maar dit is absoluut niet zo! Erkende en betrouwbare Jack Russel fokkers zijn te vinden op de site van de Nederlandse Vereniging Jack Russel Terriër (NVJRT). Op deze site staat een lijst met verschillende Jack Russel fokkers in alle provincies in Nederland. Klik hier voor de website.

Jack Russel met Jack Russel puppy

Bovenaan de pagina zie je een overzichtje staan met de provincies. Stel dat je een Jack Russel fokker in Drenthe zoekt, dan klik je op Drenthe en zie je dat er daar 2 erkende fokkers zijn op het moment. Daar staat dan een naam, adres, email en website naast om meer informatie te vergaren.

Er is nog een site waar je een overzicht kunt vinden van verschillende Jack Russel fokkers, maar ook van Jack Russel fokkers in Europa. Deze site heet “www.JackRussellfokkers.nl”. Klik hier voor het overzicht.

Let op: Als een verkoper in een persoonlijke advertentie zegt dat hij en/of zij lid is van de NVJRT moet je even dubbel checken of dit wel klopt. Dit is namelijk niet toegestaan om in je persoonlijke advertenties te zetten.

Erkende gladharige en ruwharige Jack Russel fokkers

Het is altijd verstandig om meerdere fokkers met elkaar te vergelijken om te zien welke jou het beste aanstaat. Misschien ben je wel op zoek naar een specifieke vachtsoort. Op https://www.jachterhoekjacks.nl vind je bijvoorbeeld erkende ruwharige Jack Russel fokkers. Ga het lijstje op de site van het NVJRT af om te zoeken naar de Jack Russel die jij zoekt.

Geld besparen door een “dure” Jack Russel te kopen!

Het ziet er misschien erg aanlokkelijk uit om ergens een goedkope Jack Russel te kopen of om in te gaan op een advertentie met “gratis Jack Russels af te halen”, maar dit kost je uiteindelijk alleen maar meer geld. Deze honden zijn vaak niet goed gesocialiseerd, hebben nog geen vaccinaties, zijn niet krant zindelijk en kunnen vaak erg veel slechte erfelijke eigenschappen hebben van de ouders. Het is niet gelijk te zien, maar deze dieren worden veel sneller ziek of kunnen andere kwaaltjes krijgen. Uiteindelijk ben je ongelofelijk veel geld kwijt aan vaccinaties en dierenarts kosten. Een “dure”, oftewel normale prijs, Jack Russel is bijna altijd een stuk voordeliger!

Erkende Jack Russel fokkers

Black and tan Jack Russels

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Jack Russel Terriërs kunnen nooit black and tan zijn. Om een “Jack Russel” te krijgen met deze kleuren moet een Jack Russel gekruist zijn met een andere hond. In andere woorden: Éen van de ouders is een Jack Russel, maar de andere hond is een ander ras met donkere kleuren.

De rasstandaard over de kleur van de Jack Russel zegt dat wit moet overheersen en er mogen zwarte en/of tan kleurige tekeningen (vlekken) te zien zijn.

Veel mensen zoeken ook naar black and tan Jack Russels. Laat je niet voor de gek houden op het internet. Je kunt nooit een black and tan Jack Russel fokker vinden of een black and tan Jack Russel kopen. Vaak worden deze honden ook voor een belachelijke prijs aangeboden.

Ik ben zelf geen voorstander van honden kruisen puur om het uiterlijk te verbeteren. Om die reden geef ik ook geen links waar je deze honden kunt vinden. Ben jij alsnog wel geïnteresseerd? Let er dan goed op dat je niet te veel betaald en vraag veel vragen aan de fokkers. Zorg dat je de hond haalt bij een fokker die er in ieder geval voor zorgt dat de ouders gezond zijn zonder slechte erfelijke eigenschappen. Daarnaast is het goed om te vragen of ze al gesocialiseerd zijn en of je het nest mag zien. Door het nest te zien weet je de situatie waarin de hond opgegroeid is in de eerste weken. Dit kan al heel wat zeggen over de fokker.


Parson Russell Terriër fokkers

Je kunt ook de voorkeur geven aan een Parson Russell Terriër. Dit ras lijkt ontzettend erg op de Jack Russel Terriër en heeft veel overeenkomsten. Lees mijn artikel ‘Jack Russell Terriër vs Parson Russell Terriër‘ voor de verschillen en overeenkomsten.

Parson Russell Terriër fokkers

De Parson Russell Terriër heeft ook een rasvereniging zoals het NVJRT. Deze rasvereniging heet ‘Parson Russell Terriër Club Nederland’ (PRTCN). Klik hier voor een overzicht van hun erkende Parson Russell Terriër fokkers. Onder het kopje in het menu ‘Fokkers info’ kun je een subkopje vinden ‘Reglementen’. Daar kun je alle reglementen vinden van de PRTCN voor het fokken met Parson Russells.

Regels voor erkende Jack Russel fokkers.

Zoals eerder gezegd zitten er veel regels verbonden aan het fokken van Jack Russels. Het document met alle regels begint met wat algemene regels die ik hier niet vernoem. Daarna komen onderstaande regels aan bod. Hieronder staan de meeste regels kort en simpel weer gegeven. Deze regels zijn opgesteld door de Raad van Beheer in samenwerking met de NVJRT (voor de Jack Russell). Hier is nogmaals het hele reglement te vinden.

Fokregels.
1. Een teef mag niet gedekt worden door haar zoon, vader, broer, kleinzoon of grootvader.
2. Een zelfde oudercombinatie is maximaal 2 keer toegestaan.
3. Een reu moet minimaal 1 jaar oud zijn.
4. Een reu mag in Nederland onbeperkt dekken, mits hij gezonde nakomelingen krijgt.
5. cryptorchide of monorchide reuen mogen niet fokken.
6. Als een Jack Russel uit het buitenland gebruikt wordt moet die voldoen aan de eisen van het verenigingsfokreglement van de NVJRT.
7. Als er gebruik wordt gemaakt van kunstmatige inseminatie gelden alsnog de verenigingsfokreglementen alsof het een natuurlijke dekking was.

Welzijnsregels.
1. Een teef moet 16 maand oud zijn voor ze gedekt mag worden.
2. Een teef die nooit pups heeft gehad mag niet gedekt worden na 72 maand (6 jaar).
3. Een teef die al wel pups heeft gehad mag niet meer gedekt worden na 108 maand (9 jaar).
4. Na de geboorte van haar vijfde nest mag de teef niet meer gedekt worden.
5. Er moet minimaal 1 jaar tussen zitten voor een teef weer een nieuw nest mag hebben.

Jack Russel Terriër fok regels.

Gezondheidsregels.
1. Preventieve screening van ouderdieren moet gedaan worden door iemand die erkend is door de Raad van Beheer als het gaat om de door Raad van Beheer opgestelde onderzoeken.
2. Ouderdieren van de Jack Russels moeten onderzocht worden op Patella Luxatie (losse knieschijf) en erfelijke oogafwijkingen.
3. Met Jack Russels die lijden aan de volgende aandoeningen mag niet worden gefokt: Patella Luxatie, oogafwijkingen en epilepsie. Er zijn uitzonderingen die je in het officiële document kunt vinden.
4. Met honden die één van de volgende fouten hebben mag ook niet gefokt worden: agressieve of overdreven schuwe honden, honden met lichamelijke- of gedragsafwijkingen en honden met een fout gebit (ernstige over- of onderbeet).

Gedragsregels.
1. Beide ouders moeten voldoen aan de karaktereigenschappen die in de ras standaard staan beschreven.
2. Voor Jack Russels is een verplichte gedragstest niet nodig.

Werkgeschiktheid.
1. Voor de Jack Russel Terriër is geen werkgeschiktheidstest nodig.

Exterieurregels
1. Beide ouderdieren moeten minimaal 2 keer “zeer goed” hebben behaald op exposities van de Raad van Beheer en/of het FCI.
2. Beide ouderdieren van de Jack Russel moeten minimaal 1 keer “aankeuring goedgekeurd” hebben behaald op de fokgeschiktheidskeuringen van de NVJRT. Dit geld als alternatief voor de exposities.

Afgifte pup en welzijn pups.
1. De fokker moet de Jack Russel pups laten inenten en ontwormen. Daarnaast moeten ze voorzien zijn van een ID transponder (chip) en een ondertekend paspoort voor gezelschapsdieren.
2. De pups moeten minimaal 7 weken oud zijn voordat ze worden weggegeven. Ook moeten er minimaal 7 dagen tussen de inenting en het afgeven zitten.
3. De pups moeten gezond en gesocialiseerd zijn bij het afgeven.
4. Pups waarmee wat mis is mogen alleen verkocht worden als de koper hiervan schriftelijk op de hoogte is gesteld.
5. De fokker moet laten weten dat de koper bij hem terecht kan als er problemen zijn.
6. Fokkers mogen in persoonlijke advertenties niet zeggen dat ze lid zijn van het NVJRT.
7. De fokker moet een koop contract geven dat door de fokker en koper ondertekend is.
8. De NVJRT is niet verantwoordelijk voor de gekochte of verkochte honden via informatie verstrekt door de NVJRT (voor gebreken van welke aard dan ook). De fokker en koper zijn hier zelf verantwoordelijk voor.

Slot- en overgangsbepalingen
1. Dit reglement is niet van toepassing als een teef gedekt is voor de intreding van dit document.
2. Uitslagen en kwalificaties die zijn afgegeven en/of hebben plaatsgevonden voor dit reglement worden geacht onder de werking van dit reglement te zijn inbegrepen.

Inwerkingtreding
1. Dit reglement is ingegaan op 01-09-2017.

Jack Russell handboek van Jan Kramer

Het jack russell handboek

In dit artikel vindt je maar een klein beetje informatie over de Jack Russel Terriër. Er is zo ontzettend veel te leren over dit ras. Dit kun je doen via dit Ebook!

Ik heb het boek zelf een aantal keer gelezen en het staat vol met nuttige informatie. Zoals aanschaf, gezondheid, opvoeding, karakter, zindelijkheidstraining (en andere trainingen), herplaatsing en nog veel meer.

Lees in mijn review wat ik en anderen er van vonden!

Duizenden anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.

60 dagen geld terug garantie, wat de reden ook is. Niks te verliezen dus!

Bestel nu snel en krijg er 5 GRATIS exclusieve bonussen bij!

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!