Jij bent op dit artikel gekomen omdat je een Border Collie hebt, of wilt aanschaffen. In dit artikel zal ik je alle informatie vertellen over de Border Collie die je nodig bent voor de basis. De Border Collie is een bijzonder ras. Dit ras heeft al veel harten verovert, en mogelijk na dit artikel ook jou hart! Het zijn niet de makkelijkste honden, maar zeker de tijd en moeite waard!
Inhoudsopgave
- 1 Algemene informatie over de Border Collie.
- 2 Karakter van de Border Collie.
- 3 Uiterlijke kenmerken van de Border Collie.
- 4 Border Collie verzorging.
- 5 Border Collie opvoeding.
- 6 Bewegen, spelen en sporten met de Border Collie
- 7 Ziekten en (erfelijke) aandoeningen bij de Border Collie.
- 8 Border Collie kopen en kosten.
- 9 Border Collie geheimen handboek (E-boek).
- 10 Ook interessant.
- 11 Reacties.
Algemene informatie over de Border Collie.
De Border Collie is een ongelofelijk leuk ras om te houden. Ze zijn graag bezig, houden van mensen en zijn erg sociaal met andere dieren, mits ze een goede socialisatie hebben gehad. Een goede opvoeding en socialisatie is wel echt belangrijk met dit ras. Als dit niet goed gebeurd dan kan de hond veel gaan blaffen of angst vertonen naar andere mensen en dieren. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar neem geen Border Collie als eerste hond. Dit zijn honden waarvoor je het best ervaring kunt hebben.
Dit ras is erg gevoelig voor de manier van training. Ze reageren ontzettend goed op positieve invloeden. Negatieve training werkt bij geen enkel ras goed, maar bij de Border Collie werkt dit nog slechter. Als je gaat schreeuwen, of nog erger, fysiek wordt tegen de Border Collie, dan zal je zijn vertrouwen snel kwijt raken en zal hij absoluut niet gaan luisteren. Door negatieve training heb je de kans dat de hond agressief of bang wordt voor mensen en krijg je niet het gewenste resultaat.
Geschiedenis van de herdershond- Vroeger en nu.
De oorsprong van de Border Collie: de Borders.
De voorouders van de moderne Border Collie komen uit de grensstreek tussen Engeland en Schotland, einde van de 19e eeuw. Deze grensstreek wordt ook wel de “borders” genoemd, waar de hond een deel van zijn naam aan te danken heeft. “Collie” betekend in een oude Britse taal “nuttig”. De naam van de Border Collie betekend dus eigenlijk iets als nuttige hond in het grensgebied. In dit gebied werd de Border Collie gebruikt als trouwe vriend van de herder om de kuddes te hoeden en beschermen tegen roofdieren. De wolindustrie was erg belangrijk en groot daar, waardoor er veel gebruikt gemaakt werd van dit hard werkende ras.
Uitstaande kwaliteiten die het ras populair maakten.
De Border Collies waren geliefd bij o.a. de herders van de hooglanden. Het was ook niet zo gek dat dit ras zo populair was bij de herders. Border Collies zijn erg zelfstandig en intelligent waardoor ze veel van het werk uit handen namen van de herders. De herders hoefden niet constant op de hond te letten en konden er op vertrouwen dat de Border Collie goed op de schapen lette. Daarnaast heeft de Border Collie een uitstekend uithoudingsvermogen. Dit was uitermate handig bij het hoeden van schapen en om door het landschap te trekken. Tot slot hebben ze ook de bijzondere eigenschap genaamd “the eye”. Meer hierover verderop in het artikel onder het karakter van de Border Collie.
Verspreiding van de Border Collie.
Uiteindelijk werden de Border Collies zo bekend onder de herders dat andere landen hier ook interesse in kregen. Vervolgens is dit ras geëxporteerd naar verschillende landen zoals Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook daar hadden ze veel open vlaktes waar de herders dit ras goed konden gebruiken. Op deze manier werden de Border Collies over de wereld verspreid. Later werd dit ras ook steeds meer geliefd als gezelschapshond en nu kun je de Border Collie overal terug vinden.
Einde van de Border Collie in zicht?
Uiteindelijk werden er steeds minder schapenkuddes gehouden door de opkomende industrie en waren er steeds minder Border Collies nodig in dit werkgebied. Gelukkig was dit niet het einde voor de Border Collie. Doordat deze honden zo’n bijzonder sociaal en trouw karakter hadden werden ze steeds meer als gezelschapshonden gebruikt. Mensen konden zich goed hechten aan deze hond, en andersom, waardoor het ras erg populair werd als huishond. Tegenwoordig zie je nu steeds meer dat er weer herders met schapen komen voor natuurlijke begrazing van gebieden. De Border Collie wordt hierbij weer gebruikt omdat ze na al die jaren nog steeds de goede kwaliteiten bevatten voor dit werk.
Karakter van de Border Collie.
Het algemene karakter.
Border collies zijn attente en enthousiaste honden. Het is een geweldig leuk ras voor de hondeneigenaren die ervan houden om lekker bezig te zijn met de hond. Border Collies zijn graag met van alles en nog wat bezig, en zitten niet graag stil. Ze hebben een bijzonder uithoudingsvermogen en kunnen doorgaan tot ze er bij neer vallen. Pas hier wel mee op. Veel Border Collies kennen namelijk niet hun eigen limiet en gaan hierdoor te lang door. Daarnaast zijn het erg sociale dieren die van aandacht en knuffelen houden.
Border Collies zijn bovengemiddeld intelligent. Het ras is goed te trainen, maar dit kost je wel de nodige moeite en ervaring. Dit hondenras is zeker geen aanbevolen ras om als eerste hond te nemen. Doordat dit ras zo slim is kunnen ze ontzettend veel leren, maar ook net zo goed verkeerde dingen aan leren. Als ze eenmaal abnormaal gedrag hebben geleerd is dit lastig om weer af te leren. Daarnaast zullen ze op verschillende manieren proberen altijd hun zin te krijgen. De eigenaar moet hier goed mee om weten te gaan.
Een echte schapendrijver.
Dit ras staat bekend als echte schapendrijvers. Dit gedrag is alsnog veel terug te zien in de Border Collies die als gezelschapshonden worden gehouden. Border Collies zullen altijd een sterke achtervolginsdrift hebben en het zit in hun instinct om te gaan drijven. Daarnaast hebben Border Collies iets wat men “the eye” noemt. Deze karaktereigenschappen worden hieronder beiden beschreven.
Drijven is het bij elkaar houden van een groep dieren. Dit is altijd een erg mooi aanzicht. Honden die niet als schapenhoeders worden gebruikt kunnen alsnog gaan drijven uit verveling of instinct. Thuis kunnen ze dan andere huisdieren of de huisbewoners gaan drijven. Tijdens het wandelen kan de Border Collie eenden, ganzen of zelfs andere mensen gaan proberen tet drijven. Daarom is het goed om activiteiten met de hond de ondernemen waarin hij dit gedrag kwijt kan.
“The eye” is een doordringende blik van de Border Collie terwijl hij zijn lichaam en staart laag boven de grond houdt. De hond doet dit om de schapen tijdens het hoeden te beheersen. Door “the eye” te gebruiken kan de Border Collie schapen laten stil staan of ergens heen sturen. Ditzelfde gedrag kan een Border Collie die geen schapen hoed ook vertonen. Hij kan dit gaan doen tegen andere dieren, mensen en zelfs objecten. Andere honden kunnen dit als dominant gedrag zien, pas hiermee op.
De Border Collie met kinderen en het gezin.
Border Collies zijn sociale honden die niet graag alleen zijn. Ze doen het dus het best in huishoudens waarin er vaak iemand thuis is om tijd met de hond te spenderen. Als dit ras te veel alleen gelaten wordt kan hij destructief worden en behoorlijk wat vernieling in huis aanbrengen. Dit is meer een ras eigen kenmerk dan verlatingsangst.
Aandacht en knuffels zijn dingen die Border Collies zeer op prijs stellen. Veel honden van dit ras hebben de neiging om zich voornamelijk aan 1 iemand te hechten, maar dit betekend niet dat ze ook dol zijn op de rest van het gezin. In principe kunnen Border Collies goed overweg met kinderen, maar pas hier wel mee op. Doordat ze zo energiek zijn, en een drijf instinct hebben, kunnen ze te veel zijn voor de kinderen of kunnen ze proberen de kinderen te gaan drijven.
Uiterlijke kenmerken van de Border Collie.
Het uiterlijk van de atletische hond.
De Border Collie is een ras dat er elegant en atletisch uit ziet. Ze hebben een brede borst en opstaande oren die in sommige gevallen de puntjes omlaag hebben. De schofthoogte van dit ras is 45 – 50 cm bij teefjes en 50 – 55 cm bij reutjes. Het gewicht van de teefjes ligt tussen de 12 – 19 kg en bij reutjes tussen de 14 – 20 kg. De staart loopt uit in een mooie pluimstaart. Sommige mensen noemen de Border Collie de kleinere variant van de Australische Herder.
Verschillende kleuren vacht en ogen.
Border Collies komen voor in 2 vacht varianten, namelijk: kortharige en halflang. Beide vachtvarianten hebben een dichte en zachte ondervacht met een dichte en middel harde bovenvacht. Bij de halflang harige variant is de vacht meestal langer rondom de hals, de achterpoten en de staart. De zwart/witte kleur is het meest bekend, maar de Border Collie kan ik veel verschillende kleuren voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bruin/wit of blauw/grijs. Wit zit hier zo goed als altijd in, maar mag nooit overheersen volgens de rasstandaard.
De ogen van de Border Collie zijn in de meeste gevallen bruin, maar kunnen ook andere kleuren hebben. Sommige honden van dit ras hebben zelfs 2 verschillende kleuren ogen. Dit word ook wel de “cold eye” genoemd. Dit ziet er heel mooi uit, maar voor sommigen kan het overkomen als doordringend. De “cold eye” samen met “the eye” (hierboven genoemd) kan behoorlijk indrukwekkend overkomen op zowel mens als dier.
Border Collie verzorging.
De algemene verzorging van de Border Collie.
De Border Collie is een redelijk makkelijke hond in de verzorging. Voor Border Collies die een slechter gebit hebben is het verstandig om de tanden minimaal eens per week te poetsen met speciale hondentandpasta. De ogen kun je wekelijks controleren op viezigheid en rode huid rondom de ogen. Mocht dit voorkomen, dan kun je de huid rondom de ogen schoonmaken met een wattenstaafje met gekookt lauw water om ontstekingen te voorkomen. Verder zijn de nagels normaal geen verzorging nodig. Border Collies zijn veel beweging nodig, en als ze dit krijgen dan wandelen en rennen ze genoeg om hun nagels zelf te slijten en kort te houden. Als de nagels toch te lang worden kun je dit zelf voorzichtig trimmen of het laten doen bij een trimsalon.
De oren en de vacht verzorging.
De belangrijkste onderdelen in de vachtverzorging zijn de vacht en de oren. Bij zowel de halflange als de korte variant is wekelijks borstelen aan te raden. Borstelen voorkomt klitten in het haar van de hond. Dit is voornamelijk nodig op de plekken waar het haar langer is zoals de achterpoten, de staart, de oren en de oksels. Border Collies verharen gemiddeld vergeleken met andere honden. In de rui is dit erger en in deze periode is het verstandig om hem wat vaker te kammen of borstelen om overtollig haar te verwijderen. Dit is voor de hond fijner en voorkomt los haar overal in huis.
Controleer regelmatig de oren van jouw Border Collie. De oorschelpjes kun je schoonmaken met wattenschijfjes, maar ga niet in het oor schoonmaken met wattenstaafjes of cleaner want dit kan de oren en gehoorgangen beschadigen. Overtollig haar voor de ingang van de oren kun je wegknippen zodat er frisse lucht makkelijk in de oren kan komen. Je moet ook geen haren uit de gehoorgang gaan trekken, want dit kan ontstekingen veroorzaken. Als de oren stinken, of als de hond veel krabt of schudt met de kop dan kan dat betekenen dat hij een oorontsteking heeft. Ga hiermee dan naar de dierenarts.
Border Collie opvoeding.
De Border Collie is graag altijd bezig.
Als je er van houd om je hond te trainen dan is dit ras echt iets voor jou. Border Collies zijn altijd graag bezig en vinden het heerlijk om nieuwe dingen te leren. Het zijn ontzettend intelligente honden die de training snel oppakken. Hieronder vallen in principe alle trainingen die je uit kunt voeren met de hond. Denk hierbij aan normale commando training, maar ook meer ervaren commando’s kan de Border Collie goed leren. Zorg er ook voor dat je de trainingen afwisselt, anders wordt het snel eentonig voor de Border Collie.
Gehoorzaamheidstraining is een belangrijk onderdeel in de training van de Border Collie. Als je dit niet doet dan kunnen ze sneller gaan bijten of overal achteraan rennen zoals fietsers, hardlopers of auto’s. Daarnaast moet je hem laten wennen aan allerlei nieuwe dingen. Border Collies hebben namelijk de neiging om angstig te reageren op veel verschillende dingen en situaties als ze hier niet aan zijn gewend.
Zoals eerder in dit artikel vermeld hebben Border Collies het instinct om te gaan drijven en ze hebben een achtervolginsdrift. Eerder in dit artikel kun je hier meer over lezen. Het is ook aangeraden om dit gedrag af te leren, of nog beter, om hem dit gedrag kwijt te laten raken in andere activiteiten zoals training of hondensporten.
Algemene opvoeding tips voor de Border Collie.
Deze honden zijn niet alleen dol op trainen en sporten, maar het is ook een ras dat veel aandacht nodig is. Geef het thuis regelmatig aandacht of laat hem lekker bij je liggen. Aangezien Border Collies zo angstig aangelegd zijn, is het goed om dit ras vroeg en goed te socialiseren. Deze energieke honden zijn soms zo druk dat ze niet eens de tijd nemen om rustig te eten. Dat is niet goed voor ze. Zorg er voor dat het eten een rust moment is en dat de hond daar de tijd voor neemt. Border Collies zijn zelfs zo energiek dat ze over hun limiet kunnen gaan, pas door voor op. Soms moet je even ingrijpen zodat dit niet gebeurd.
Border Collies kunnen goed dingen aanleren, maar dat betekend ook dat ze ongewenst gedrag makkelijk aan leren. En daar kom je vervolgens veel lastiger weer vanaf. Pas er dus voor op de je hond niet verkeerde gedragingen aan leert. Tot slot heeft de Border Collie een goede baas nodig. Hard of lang straffen en schreeuwen tegen dit ras heeft niks geen nut. Dit maakt de Border Collie alleen maar angstig en het zal jou alleen maar tegenwerken. Wees positief, maar wel consequent. Als je niet consequent bent dan zal de hond snel zijn eigen gang willen gaan in de training en in huis.
Bewegen, spelen en sporten met de Border Collie
Wees lekker actief met de hond.
Border Collies zijn energieke honden en houden er van om lekker bezig te zijn. Het is niet nodig om elke dagen urenlang met je hond te gaan wandelen of hardlopen, maar wandelingen van een uur per wandeling is iets wat dit ras heerlijk vind. Tijdens het wandelen kun je hem lekker achter takken of dergelijken aan laten rennen. Daarnaast vinden ze het heerlijk om lekker te spelen met een bal in een veld of in je tuin, maar pas er altijd voor op dat de Border Collie niet over zijn limiet heen gaat. Als je de hond niet genoeg aandacht en beweging geeft, dan zal hij zich gaan vervelen en ongewenst gedrag kunnen gaan vertonen. Voorkom dit door de hond elke dag zich lekker uit te laten leven. Dit ras is een ideale hond voor mensen die graag lekker actief bezig zijn met hun hond.
Mentale uitdaging voor de Border Collie
Naast dat de Border Collie graag veel beweegt, wordt hij ook graag mentaal uitgedaagd. Dit is een intelligent ras die graag nieuwe dingen leert en getest wordt. Een voorbeeld van mentale uitdaging is bijvoorbeeld een hondensport. Er zijn veel verschillende hondensporten, en de Border Collie kan in bijna elke sport uitblinken. Denk hierbij aan flyball, doggydance en behendigheid. Een andere manier om hem mentaal uit te dagen is om naast de basiscommando’s, ook meer gevorderde commando’s te leren. Dit is voor zowel de hond als de eigenaar een leuke uitdaging. Nog een optie is om te gaan schapen drijven met de hond. Dit zit in zijn instinct en is een ontzettend goede en leuke manier voor de hond om zijn energie kwijt te kunnen terwijl hij goed moet nadenken. Hiervoor zijn verschillende cursussen te vinden.
Ziekten en (erfelijke) aandoeningen bij de Border Collie.
Allereerst is het goed om te weten dat Border Collies nogal nerveus en angstig zijn aangelegd. Deze emoties komen vooral naar boven als dit ras geen vroege en goede socialisatie heeft gehad. Daarnaast zijn er nog een aantal erfelijke aandoeningen waaraan Border Collies kunnen leiden. Universiteit Utrecht heeft een onderzoek gedaan naar de belangrijkste erfelijke aandoeningen bij de Border Collie. Over deze aandoeningen kun je hieronder meer lezen.
Idiopathische epilepsie.
Bij epilepsie is er een spontane elektrische ontlading in de hersenen. De hond valt op de grond en alle spieren in het lichaam verkrampen. Daarnaast kunnen ze hun urine en ontlasting laten lopen en gaan kwijlen. Tijdens een epileptische aanval is de hond buiten bewustzijn, en voelt en hoort hij dus niets. Het is lastig aan te zien komen, maar de hond vertoont onrustig gedrag voordat dit gebeurd.
Epilepsie kan ook plaatselijk zijn in de hond. Dan beginnen een aantal spieren te trillen en de hond zal onrustig en vreemd gedrag vertonen. Hij kan bijvoorbeeld naar onzichtbare vliegen gaan happen of voor zich uit staren en nergens op reageren.
Als deze eigenschap erfelijk is dan speelt het meestal op voor het 3e levensjaar van de hond. Als het bij een ouder dier gebeurd dan kan het een andere oorzaak hebben zoals een hersentumor. Epilepsie is gelukkig goed te behandelen met de juiste medicijnen.
MDR1 gen-mutatie.
Dit is een afwijking van het MDR1 gen. Dit gen codeert normaal gesproken voor een eiwit dat onbekende stoffen de hersenen uit transporteert. Dit betekend dat, als dit gen ontbreekt, bepaalde geneesmiddelen zich kunnen ophopen in de hersenen. Hierdoor heeft de hond meer risico op bijwerkingen van medicijnen. Verschijnselen hiervan zijn: kwijlen, braken, zenuwverschijnselen en kan soms zelfs tot een coma lijden.
Deze gen-mutatie komt dus meestal voor bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Ivermectine, een ontwormingsmiddel, is hiervan een bekend voorbeeld. Je dierenarts kan een test doen waarmee hij of zij kan bepalen of jou Border Collie hieraan lijdt.
Overige belangrijke aandoeningen.
De Universiteit van Utrecht heeft met het onderzoek nog een aantal andere aandoeningen gevonden die van belang kunnen zijn bij de Border Collie. Namelijk: Selectieve cobalamine malabsorptie, Canine cyclische neutropenie, Congenitale doofheid, Collie eye anomaly (CEA), Primaire lens luxatie en Progressieve retina atrofie (PRA).
Border Collie kopen en kosten.
Vind de juiste fokker.
De prijs voor een Border Collie bij een erkende fokker ligt normaal tussen de €900,- tot €1.200,- euro. Het is ontzettend aangeraden om een Border Collie (en elk ander ras) bij een erkende fokker te halen. Erkende fokkers moeten zich aan bepaalde regels houden bij het fokken van honden. Deze honden hebben de grootste kans om gezond te zijn. Honden die goedkoper aangeboden worden is vaak wat mis mee en zullen vaak niet goed verzorgt zijn door de broodfokker. Erkende fokkers kun je bijvoorbeeld vinden bij rasverenigingen voor de Border Collie. De Border Collie Club Nederland (BCCN) is een goed voorbeeld. Klik hier om naar hun site te gaan!
Naast de kosten voor de hond krijg je natuurlijk ook nog kosten voor alle andere zaken er omheen. Hondenvoer, een mand/bench, een riem, een halsband en speeltjes zijn maar een paar van die kosten.
Haal een Border Collie uit het asiel!
Een goedkopere optie die ik eigenlijk nog veel meer wil aanraden, is om een hond uit het asiel te halen. Gelukkig zien we niet zoveel Border Collies in asielen, maar ze zijn er zeker! Sommige eigenaren realiseren zich niet hoeveel werk een Border Collie kan zijn en brengen de arme hond dan naar een asiel waar ze in een klein verblijf met maar weinig aandacht zitten. Dit soort situaties zijn ontzettend slecht voor Border Collies en ze zullen zich snel gaan vervelen en depressief worden. Er zitten ook voordelen voor jou aan verbonden, namelijk: de hond kost veel minder dan bij een erkende fokker en de hond is mogelijk al getraind en gesocialiseerd wat jou weer de nodige moeite bespaart!
Bespaar mogelijk duizenden euro’s.
Verder komen daar de medische kosten nog bovenop. Deze kosten kunnen zonder verzekering ontzettend hoog oplopen tot duizenden euro’s. De basis verzekering van https://www.dierenverzekering.nl/ dekt al tot €2.500,- euro per jaar en het top pakket tot maar liefst €5.000,- euro per jaar. Als er wat met jouw hond gebeurd hoef je dan niet bang te zijn voor de kosten en kun je de hond gelijk laten onderzoeken/behandelen. Veel mensen doen dit niet, en hebben achteraf spijt. Het is een klein bedrag per maand dat je ontzettend veel geld kan besparen.
Wat valt er onder een dierenverzekering?
– Castratie / Sterilisatie (niet in het basis pakket).
– Bloed / Medisch onderzoek.
– Consulten.
– Medicijnen.
– Euthanasie.
– Chirurgische ingrepen inclusief opname
– En nog veel meer.
Border Collie geheimen handboek (E-boek).
In dit artikel vind je de basis informatie voor de opvoeding en verzorging van een Border Collie. Er is nog zoveel meer informatie over dit ras wat ontzettend handig kan zijn. Het Border Collie handboek staat bomvol met handige informatie en tips.
Ik heb het handboek meerdere keren gelezen en het boek is een erg handig middel voor zowel nieuwe Border Collie eigenaren als mensen die het leven van hun Border Collie willen verbeteren. Dit handboek beschrijft alles over een Border Collie in huis hebben van aankoop tot zijn oude levensjaren.
In mijn review kun je lezen wat erin voorkomt en wat mijn mening over het handboek is!
Duizenden anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.
60 dagen geld terug garantie, niks te verliezen dus!
Ook interessant.
Reacties.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!