Franse Bulldog

De Franse Bulldog, ook wel Bully genoemd, is een bijzonder ras met een aandoenlijk aanblik. In dit artikel vind je alle algemene informatie die je moet weten als jij geïnteresseerd bent in dit ras of als je er eentje wilt aanschaffen! Dit ras heeft al veel harten verovert met zijn schattige look en is makkelijk op te voeden.

Algemene informatie over de Franse Bulldog.

De Franse Bulldog is een dogachtige uit rasgroep 9 – gezelschapshonden, en is tegenwoordig erg populair. De American Kennel Club houd elk jaar bij wat daar de meest populaire honden zijn. Zo kunnen we zien dat de Franse Bulldog, French Bulldog, daar in de afgelopen jaren steeds populairder wordt. In 2014 stond het ras op de 9e plek. In 2015 is hij gestegen naar de 6e plek en in 2017 kroop hij zelfs naar de 4e plek waar hij de afgelopen jaren stand vast heeft gestaan.

Gebruik van de Bulldog – Vroeger en nu.

Bulldogs werden gebruikt om tegen stieren te vechten. Vandaar de naam de naam ‘bull’ (stier) ‘dog’ (hond). Groepen Bulldogs werden dan ingezet tegen een stier om het in een arena uit te vechten. Gelukkig werden deze gevechten steeds minder populair. Vervolgens is men weer door gaan fokken met Bulldogs en kleinere honden zoals terriërs om een kleiner formaat Bulldog voor in huis te creëren, ook wel ’toy bulldogs’ genoemd. Door te fokken op deze andere eigenschappen kregen we uiteindelijk de lieve Franse Bulldog als gezelschapshond zoals wij die nu kennen. Tegenwoordig zie je dit leuke hondje overal. Ook de sterren vinden het een charmant hondje waaronder Hugh Jackman die er twee heeft en Madonna die ook een Franse Bulldog heeft genaamd Gypsy Rosa Lee.

Franse Bulldog algemeen

Eerste opkomst van de Franse Bulldog.

Zoals je hierboven kunt lezen zijn de voorouders van de Franse Bulldog waarschijnlijk de Engelse Bulldog met wat kleinere rassen. Nadat de gevechten hun populariteit verloren zijn mensen gaan zoeken naar honden die beter in huis pasten, de ’toy bulldogs’. Door werkloosheid zijn de Engelsen met hun kleinere bulldogs naar Frankrijk gegaan waar dit grappige kleine hondje wel in de smaak viel.

In Frankrijk is men vervolgens verder gaan fokken met de honden om dit uiterlijk nog meer te versterken. Dit is één van de redenen waarom er nu veel Franse Bulldogs zijn met slechte erfelijke aandoeningen. Er werd op uiterlijk gefokt en niet op gezondheid. Op deze manier is uiteindelijk de Franse Bulldog waarschijnlijk ontstaan. In plaats van stieren vechten werden ze nu gebruikt als ratten bestrijding en gezelschapsdieren voor de rijken. Vervolgens werd dit hondje ook beetje bij beetje steeds populairder onder de rest van de bevolking. In 1880 werd dit ras officieel erkend met de oprichting van de eerste Parijse rasvereniging.

Karakter van de Franse Bulldog.

Algemeen gedrag.

De Franse Bulldog is een actieve en onstuimige knuffelbeer. Dit kleine grappige ras vind het heerlijk om alle aandacht van de wereld te krijgen en is een echte allemansvriend. De Franse Bulldog kan ook behoorlijk eigenwijs zijn. Je moet hem niet de leiding laten nemen in huis want dan zal hij al snel een loopje met je nemen. Zorg ervoor dat hij op een goede manier wel zijn plaats kent. Verder is dit leuke ras een echte doorzetter, slim en makkelijk op te voeden. Tot slot is het goed om te weten dat de Franse Bulldog niet graag alleen is. Zorg er voor dat je dit ras goed traint in het alleen thuis zijn voor je hem uren alleen thuis laat.

Een zachte aanpak voor een stoere hond.

De Franse Bulldog kan slecht tegen mensen die boos worden op hem. Hij weet niet zo goed hoe hij hiermee moet omgaan en zal hier slecht op reageren. Een positieve aanpak is dus (zoals altijd) van harte aangeraden! Mocht de hond een keer wat omgooien door zijn lompheid, corrigeer hem dan niet gelijk op een nare manier. Hij kan er ook niks aan doen dat hij soms wat te enthousiast word. Het zal altijd met een goede bedoeling van hem zijn! Als je boos word op de hond zal dit alleen maar tegen je werken. De hond zal zich nerveus om je heen gaan voelen en dit kan lijden tot veel meer en ergere problemen!

Franse Bulldog karakter

Franse Bulldog met mensen en andere dieren.

De Franse Bulldog is een erg vriendelijke hond en houd van aandacht. Daarom is het ook niet zo gek dat de meeste Franse Bulldogs goed zijn met vreemden en kinderen. Vaak worden ze enthousiast en actief als er bezoek langs komt en willen ze maar al te graag spelen met iedereen die in het huis is. Franse Bulldogs kunnen ook goed omgaan met kinderen, al kunnen ze soms wel wat te lomp en onstuimig zijn voor kleine kinderen. Zorg dus wel dat er altijd een ouder iemand in de buurt is om het in de gaten te houden voor zowel het kind als de hond.

Ondanks dat het ras zo goed is met mensen, kan die soms wat minder goed zijn met andere honden. Dit is niet geheel zijn schuld, maar meer een samenkomst van ongelukkige kenmerken. De Franse Bulldog heeft namelijk rimpels op de snuit, kan knorren of snurken door luchtwegproblemen en zijn staart is ongeschikt voor duidelijke lichaamstaal. Hierdoor begrijpen andere hondenrassen de Franse Bulldog vaak verkeerd. Reuen worden vooral verkeerd begrepen, omdat reutjes vaak dominanter overkomen dan de teefjes. Daarnaast is hij juist wel weer goed met andere dieren zoals katten. Dit komt omdat dit ras geen jachtinstinct heeft en er daarom niet zo snel achteraan zal gaan.

Uiterlijke kenmerken van de Franse Bulldog.

De bouw van de Franse Bulldog en zijn brede kaak.

De Franse Bulldog is een kleine en gespierde hond. Één van de opvallende kenmerken van dit ras zijn de vleermuisachtige oren waar veel mensen dit ras aan herkennen. Daarnaast heeft hij een brede en platte neus. Ook hebben ze een kenmerkende brede kaak waarbij de onderkaak verder uitsteekt dan de bovenkaak. Dit is nog van vroeger uit. Deze kaak was bedoeld voor vechthonden om lang en stevig in de stier te bijten. De ogen zijn groot en donker en de staart is kort en een beetje gehaakt.

De richtlijnen van het FCI zeggen dat het ideale gewicht tussen de 8 tot 14 kg ligt en de schofthoogte tussen de 25 en 35 cm. Tegenwoordig zien we dat er steeds meer Franse Bulldoggen zwaarder dan dit worden (14-18kg) en ook groter worden dan de gemiddelde schofthoogte. De gemiddelde leeftijd van dit stevige ras is 11 jaar.

Hier vind je de volledige rasstandaard van de Franse Bulldog uitgebreid beschreven.

Franse Bulldog uiterlijke kenmerken

Vacht, kleuren en aftekeningen.

De vacht van de Franse Bulldog is kort, glad en glanzend. Dit ras heeft geen ondervacht. Hij komt voor in drie erkende kleuren, namelijk: gestroomd, fawn of bont. De fawn vacht is een egaal gekleurde vacht van licht tot donkerbruin. Hierbij heeft het de voorkeur om een zwart masker (gezicht) te hebben, maar zonder masker komt ook voor. Witte aftekeningen kunnen hierbij ook voorkomen. Gestroomd is een overheersende kleur bij de Franse Bulldogs. Het betekend dat zwart en fawn samen voorkomen. Hierbij mag de fawn kleur niet overheersen. Dan is er nog de bonte kleur wat betekend dat ze meerdere kleuren hebben. Dit is meestal bruin met witte aftekeningen.

Franse Bulldog verzorging.

De makkelijke vacht van de Franse Bulldog.

De Franse Bulldog heeft een korte vacht die maar weinig geborsteld hoeft te worden. In de ruiperiode is het aangeraden om wat meer te borstelen om het overtollige haar te verwijderen uit de vacht. Als je de hond borstelt dan is dat het best met een rubberen borstel. Ondanks zijn korte vacht vind hij het wel lekker om geborsteld te worden en dit zal de band tussen jou en je hond versterken!

Verzorging van de nagels, oren, ogen, gebit en de huidplooien.

Nagels.
De Franse Bulldog is een kleine hond die geen grote afstanden kan lopen. Daardoor zullen de nagels minder snel afslijten en kunnen die te lang en lastig worden voor de hond. Daarnaast hebben ze ook een vijfde, onderontwikkeld teentje hoger aan de voet waar de nagel niet van slijt. Check de nagels regelmatig en knip de nagels indien nodig. Als je dit zelf niet kunt of wilt dan kun je het aan de dierenarts vragen of je kunt bij een trimsalon terecht.

Oren.
Check ook regelmatig de oren van de Franse Bulldog. Bij dit ras is dat belangrijker dan bij veel andere rassen door de vorm van de oren. Allereerst controleer je of het oor schoon is. Zo niet, dan kun je dit schoonmaken met een oor reiniger (druppels meestal). Gebruik geen wattenstaafje! Dit drukt het vuil verder het oor in en kan voor ontstekingen zorgen. Een ontsteking is te herkennen aan de vieze geur uit de oren en aan een verkleuren. De oren worden dan aan de binnenkant rood of er komt een groen/zwarte substantie uit.

Franse Bulldog verzorging

Ogen.
Sommige honden hebben geen traanbuis. Het traanvocht loopt dan van de ogen langs de neus naar beneden. Hierdoor kunnen sporen ontstaan langs de neus. Als dit het geval is bij je hond dan is het goed om dit nu en dan schoon te maken. Daarnaast kun je het vuil in de hoekjes van de ogen voorzichtig verwijderen met wat lauw water en een schoon doekje.

Gebit.
Nu en dan de tanden poetsen van je hond klinkt misschien gek, maar is zeker geen overbodige luxe! Je kunt de tanden van de hond eenmaal per week poetsen, of vaker als je dit graag doet. Gebruik hiervoor speciale hondentandpasta en een hondentandenborstel, al kan dit ook met een normale tandenborstel gedaan worden. Hoe vaak het nodig is ligt o.a. aan de voeding van de hond. Met de juiste voeding zal het gebit zichzelf al grotendeels reinigen. Naast goede voeding zijn kluiven ook goed voor het gebit van je hond. Buffelhuidbot of kleine botjes kan de hond zich in verslikken. Laat je hond dus niet alleen terwijl hij hierop kauwt.

Huidplooien.
Tot slot vormen er nog huidplooien op de Franse Bulldog. Deze moeten schoon gehouden worden om vieze plekjes en infecties te voorkomen. Vooral als het warmer is dan kan het daar gaan broeien en irriteren. Het is erg belangrijk deze huidplooien regelmatig te checken en goed schoon te houden!

Preventieve verzorging.

Verder is het altijd verstandig om je hond een preventief vlooien middel te geven en/of om regelmatig de hond te kammen met een vlooienkam om te zien of hij last heeft van deze lastige insectjes. Als je bruinzwarte korreltjes ziet, meestal achterop de rug rond de staart, dan kunnen dit vlooien poepjes zijn. Het is ook goed om je hond nu en dan goed te wassen met speciale hondenshampoo. Een shampoo met minkolie is aangeraden voor een gezonde sterke vacht.

Klik hier voor een compleet overzicht over de verzorging van de Franse Bulldog.

Franse Bulldog verzorging

Franse Bulldog opvoeding.

De Franse Bulldog puppy laten wennen en ontdekken.

De Franse Bulldog is redelijk makkelijk op te voeden. Een paar belangrijke punten voor een puppy zijn rust, veiligheid en aandacht. Als de hond nog jong is dan is hij veel rust en slaap nodig. Je kunt de hond beter vaker kort uitlaten dan een paar lange wandelingen. Dit zal hij nog niet bij kunnen benen. Zorg er ook voor dat hij een veilige omgeving in huis heeft waar hij rustig kan slapen zoals een bench of mand.

De hele wereld is nog nieuw voor je puppy en hij zal alles willen ontdekken, maar dat is wel spannend! Laat hem daarom rustig overal snuffelen tijdens het uitlaten en laat hem op zijn eigen tempo het huis verkennen.

Franse Bulldogs zijn niet graag alleen. Dit moet je hem daarom al van jongs af aan leren. Laat hem eerst enkele minuten alleen en bouw dit rustig op zodat hij hier al vroeg aan leert wennen.

De Franse bulldog socialiseren en trainen.

Zodra je de Franse Bulldog in huis hebt kun je het best zo snel mogelijk beginnen met de training. Hoe jonger de hond, des te eerder hij nieuwe dingen leert. Je zult hem de basiscommando’s aan willen leren, het alleen thuis zijn en hij zal gesocialiseerd moeten worden. Dit laatste is ontzettend belangrijk. Laat je hond zo wennen aan andere mensen en dieren en geef hem hier een plezante ervaring bij. Dit kan bijvoorbeeld op de puppy training of andere trainingsscholen voor honden.

Franse Bulldogs zijn erg slim, maar hierdoor zijn ze ook snel afgeleid. Wees hierop alert en houd de aandacht van de hond tijdens de training. Houd de trainingen kort zodat hij de aandacht er makkelijk bij kan houden. Gevorderde gehoorzaamheidstraining kan lastig zijn met de Franse Bulldog. Dit komt voornamelijk omdat ze erg snel afgeleid zijn en het snel niet meer leuk zullen vinden.

Wees de leider over je Franse Bulldog.

Het is erg makkelijk om te zwichten voor dat schattige kopje van je Franse Bulldog, maar dit moet je niet te veel doen! Je mag je hondje natuurlijk wel een beetje vertroetelen, maar doe dit dan in mate. Franse Bulldoggen zijn één van de honden die er bekend om staan dat ze graag de leiding over willen nemen in huis. Als jij elke keer toegeeft omdat de hond zo schattig is dan zal hij dit snel door hebben en de touwtjes in handen proberen te nemen.

Franse Bulldog opvoeding

Daarom is het belangrijk om een sterke leider te zijn voor je hond zodat hij jou als de baas ziet. Stemgebruik kan hierbij goed van pas komen. Franse Bulldogs zijn gevoelig voor stemgebruik. Als je hond iets verkeerd doet dan kun je hem dit hierdoor makkelijk laten weten.

Vroeg aangeleerd is lastig vanaf komen!
Wat een hond als puppy al aanleert zal die blijven onthouden en het is erg moeilijk om dit weer af te leren. Een kleine puppy die om eten schooiert terwijl jij aan het eten bent kan heel schattig zijn. Maar zodra de hond volgroeid en actief is zal die elke keer dat jij aan het eten bent om je heen rennen en springen. Of als je de puppy nog op bed laat slapen. Dan zal hij als hij volwassen is alsnog graag het bed op willen en dan is het heel lastig om hem hier van af te houden. Zo zijn er veel situaties waarin je eerst moet denken: “Is het vervelend als de hond dit nog doet zodra hij volwassen is?”.

Bewegen, spelen en sporten met de Franse Bulldog.

Wandelen met de Franse Bulldog (puppy).

Je Franse Bulldog is graag bezig en houd ervan om even te gaan wandelen. Je kunt aanhouden dat een puppy ongeveer 5 minuten kan lopen per wandeling, per maand dat hij oud is. Een pup van 5 maand oud kan dus een wandeling maken van 25 minuten.

Er zijn wel 2 punten waar je op moet letten bij het wandelen met je hond. Franse Bulldogs hebben namelijk wat problemen met de luchtwegen zoals een kortere luchtpijp. Hierdoor kunnen ze sneller buiten adem raken (kortademigheid). Daarnaast wordt dit nog veel erger als het warm weer is. Door de kortademigheid kan de hond niet de warmte zo goed kwijt als andere honden dat kunnen. Let hier dus altijd goed op tijdens het wandelen en vooral bij warm weer.

Spelen met de Franse Bulldog.

Franse Bulldogs spelen ook graag, alleen doen ze liever niet hetzelfde voor een te lange tijd. Actieve spelletjes zijn leuk met de hond, maar houd er weer rekening mee dat de hond kortademig is. Als je even met de hond speelt dan zal hij alweer snel afgeleid zijn en wat anders willen doen. Houd hem daarom lekker bezig met verschillende kleine spelletjes.

Franse Bulldog beweging

Ziekten en (erfelijke) aandoeningen bij de Franse Bulldog.

Moeite met afkoelen – Pas op voor de hitte!

De Franse Bulldog kan minder goed tegen hitte en kou dan veel andere honden. Vooral warmte kan al snel te veel worden voor dit hondje. Dit komt mede doordat de snuit en luchtwegen zo kort zijn waardoor ze ademhalingsproblemen kunnen krijgen. Daardoor kunnen ze minder goed warmte verliezen door te hijgen. De reden dat deze problemen zijn ontstaan is omdat men veel gefokt heeft met de voorouders van dit ras. Door te zorgen dat de hond een grotere bovenkaak had dan onderkaak zijn deze problemen ontstaan. Tegenwoordig zijn de regels voor het fokken aangescherpt om verergering te voorkomen.

Houdt rekening met dit probleem als je een Franse Bulldog hebt of gaat aanschaffen. Ga bijvoorbeeld niet met de hond op vakantie naar warme landen, houd hem uit de zon op warme dagen en probeer in de zomer de warmste uren te vermijden met het uitlaten. Pas daarnaast ook op met het autorijden met de hond als het warm weer is, en laat hem absoluut niet alleen in de warme auto!

Tot slot zijn Franse Bulldogs ook meer vatbaar voor huidproblemen, oorontstekingen en rugklachten.

Franse bulldog kopen en kosten.

Franse Bulldogs worden overal en nergens verkocht, maar je moet altijd oppassen dat je ze bij de juiste (erkende) fokker haalt. Dit ras heeft al genoeg problemen met de korte snuit en luchtpijp en we moeten samen voorkomen dat broodfokkers deze problemen nog erger maken. Om er zeker van te zijn dat je een gezonde en verantwoorde pup in huis haalt kun je bij één van de rasverenigingen terecht.

De kosten voor een Franse Bulldog pup liggen normaal tussen de €1.000,- tot €1.600,- euro. Dit zijn de kosten bij een erkende fokker. De hond heeft dan de eerste vaccinaties gehad, is gechipt, heeft een stamboom, heeft een paspoort en is geregistreerd. Er worden ook honden voor minder aangeboden, maar dit kunnen broodfokkers zijn of de dieren zijn nog niet gechipt etc… Naast deze kosten moet je nog aan andere kosten denken zoals een mogelijke castratie, hondenvoer, mand, speeltjes, bench, riem en alle andere spullen die je in huis moet halen voor de hond!

Rasverenigingen voor de Franse Bulldog in Nederland.
Hollandse Bulldoggen Club (HBC)
Eerste Gezelschapshonden Club Nederland (EGCN)

Het complete handboek voor de Franse Bulldog van Piet de Wit.

Het complete handboek voor de Franse Bulldog van Piet de Wit.


Dit artikel gaat alleen over de aanschaf van de Franse Bulldog. Mocht jij hier ook over nadenken, dan is dit handboek over de Franse Bulldog echt iets voor jou!

Ik heb het boek zelf meerdere keren gelezen en de informatie is voornamelijk goed voor nieuwe Franse Bulldog eigenaren. In dit handboek wordt de Franse Bulldog beschreven van aanschaf tot zijn laatste levensjaren. Alles wat je moet weten over de Franse Bulldog is hierin te vinden!

Lees in mijn review wat ik en anderen er van vonden!

Duizenden anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.

60 dagen geld terug garantie, niks te verliezen dus!

Ga nu direct naar het Franse Bulldog handboek!


Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of andere opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!