Populairste hondenrassen

Top 10 meest Populaire hondenrassen.

Er zijn meer dan 350 verschillende hondenrassen. Elk ras heeft zijn eigen charme en karakter, maar welke rassen zijn nou het meest populair in Nederland? En hoe zit dat in Amerika? Zitten daar grote verschillen tussen? Dit kun je hieronder vinden.

In dit artikel vind je eerst een overzichtje van 2014 t/m 2019 met de meest populaire hondenrassen in Amerika, volgens de American Kennel Club. Hierin kun je zien welke honden omhoog of omlaag gingen door de jaren heen. Vervolgens vind je een overzicht met de meest populaire honden in Nederland.

Populaire hondenrassen 2014 – 2019.

American Kennel Club.
De American Kennel Club (AKC) is een non-profit organisatie die ontzettend veel voor honden doet. Zij houden veel verschillende gegevens bij waaronder de meest populaire honden door de jaren heen. De gegevens in onderstaand tabel zijn dus in Amerika. Klik hier om naar hun site te gaan.

Populaire hondenrassen

Wat opvalt is dat de top 3 populairste hondenrassen hetzelfde is in Amerika en Nederland. De Labrador Retriever, Duitse Herdershond en de Golden Retriever zijn altijd erg populair geweest.

De hondenrassen hieronder hebben verschillende kleuren.
Zwart = Het ras is op dezelfde plek gebleven.
Groen = Het ras is gestegen in rang.
Rood = Het ras is gedaald in rang.

Populaire hondenrassen 2014.

1. Labrador Retriever.
2. Duitse Herdershond.
3. Golden Retriever.
4. Bulldog.
5. Beagle.
6. Yorkshire Terriër.
7. Poedel.
8. Boxer.
9. Franse Buldog.
10. Rottweiler.

Populaire hondenrassen 2015.

1. Labrador Retriever.
2. Duitse Herdershond.
3. Golden Retriever.
4. Bulldog.
5. Beagle.
6. Franse Bulldog.
7. Yorkshire Terriër.
8. Poedel.

9. Rottweiler.
10. Boxer.

Populaire hondenrassen 2016.

1. Labrador Retriever.
2. Duitse Herdershond.
3. Golden Retriever.
4. Bulldog.
5. Beagle.
6. Franse Bulldog.
7. Poedel.
8. Rottweiler.

9. Yorkshire Terriër.
10. Boxer.

Populaire hondenrassen 2017.

1. Labrador Retriever.
2. Duitse Herdershond.
3. Golden Retriever.
4. Franse Bulldog.
5. Bulldog.
6. Beagle.
7. Poedel.
8. Rottweiler.
9. Yorkshire Terriër.
10. Duitse staande hond (korthaar).
( 11. Boxer)

Populaire hondenrassen 2018.

1. Labrador Retriever.
2. Duitse Herdershond.
3. Golden Retriever.
4. Franse Bulldog.
5. Bulldog.
6. Beagle.
7. Poedel.
8. Rottweiler.
9. Duitse staande hond (korthaar).
10. Yorkshire Terriër.

Populaire hondenrassen 2019.

1. Labrador Retriever.
2. Duitse Herdershond.
3. Golden Retriever.
4. Franse Bulldog.
5. Bulldog.
6. Poedel.
7. Beagle.
8. Rottweiler.
9. Duitse staande hond (korthaar).
10. Welsh Corgi Pembroke.
(12. Yorkshire Terriër)

De top 10 populairste hondenrassen in Nederland.

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied houd het aantal inschrijvingen bij per ras. Het gaat hier om rashonden die een stamboom hebben. Hieronder vind je de top 10 populairste honden in Nederland.

1. Labrador Retriever

Top 10 populairste hondenrassen - Labrador Retriever

AKC Rang: 1.
Hoogte: 
55 – 62 cm.
Gewicht: 
28 – 33 kg.
Levensverwachting:  
10 – 14 jaar.
Rasgroep:
 8 – Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

Het kan niet anders dan dat de Labrador Retriever op nummer 1 staat in de lijst. Dit ras is over de hele wereld bekend en staat op nummer 1 in vele andere landen. Zowel in Amerika als in Nederland staat dit ras strak bovenaan de afgelopen jaren.

Vroeger werd dit ras vooral gebruikt voor de jacht. De Labradors brachten het geschoten wild terug naar de jager zonder het te beschadigen. Om het wild niet te beschadigen moesten deze retrievers een zachte beet hebben. Nu en dan viel het geschoten wild in het water en dan moest hij het wild uit het water halen. Hij kan dus goed zwemmen en als je goed kijkt zie je kleine zwemvliesjes tussen de tenen. Tegenwoordig zijn de Labradors vooral gezelschapsdieren die je in alle huishoudens terug ziet. Door het zachte en gehoorzame karakter van dit hondenras is hij geliefd bij jong en oud.

Rasvereniging.
Labrador Kring Nederland
en
Nederlandse Labrador Vereniging

2. Duitse Herdershond

Populaire hondenrassen - Duitse Herdershond

AKC Rang: 2.
Hoogte: 
55 – 65 cm.
Gewicht: 
22 – 40 kg.
Levensverwachting: 
9 – 13 jaar.
Rasgroep:
 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Op nummer 2 staat de Duitse Herder. Ook dit ras is over de wereld erg populair. Dit ras is niet van de 2e plek af te slaan in de afgelopen jaren in zowel Nederland als Amerika.

Dit ras heeft een stoer uiterlijk, maar een lief en loyaal karakter. Het is dan ook niet zo gek dat dit ras zo populair is. Vroeger werd hij voornamelijk gebruikt om het vee te hoeden en beschermen. Tegenwoordig zie je de Duitse Herder veel in gezinnen thuis. Daarnaast wordt dit hondenras ook veel gebruikt als diensthond, reddingshond, therapiehond en blindengeleidehond. Tot slot wordt hij nu en dan nog gebruikt als waakhond.

Rasvereniging.
Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden

3. Golden Retriever

Populaire hondenrassen - Golden Retriever

AKC Rang: 3.
Hoogte: 
51 – 61 cm.
Gewicht: 
25 – 35 kg.
Levensverwachting: 
10 – 12 jaar.
Rasgroep: 
8 – Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

De Golden Retriever is de laatste van de top 3 populairste hondenrassen in Nederland en Amerika. De top 3 is al jaren hetzelfde. De rest van de top 10 populairste honden schommelt door de jaren heen.

De Golden Retriever is graag bij mensen in de buurt en vind het heerlijk om te apporteren. Dit ras is goed op te voeden, maar kan nu en dan redelijk eigenwijs zijn. Je zult het niet gelijk verwachten, maar dit ras komt oorspronkelijk uit Schotland en is erkend sinds 1960. Het is afgeraden om de hond te borstelen. Je verwijderd dan namelijk te veel wolharen uit de vacht waardoor ze de temperatuur minder goed evenwichtig kunnen houden. De haren op de achterpoten en de staart mogen wel geborsteld worden.

Rasvereniging.
Golden Retriever Club Nederland
en
Golden Retriever Vereniging

4. Berner Sennenhond

Top 10 populairste honden in Nederland - Berner Sennenhond

AKC Rang: 22.
Hoogte: 
58 – 70 cm.
Gewicht: 
40 – 55 kg.
Levensverwachting:
 6 – 8 jaar.
Rasgroep: 
2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Berner Sennenhond word steeds populairder. Dit is het meest populaire ras van de Sennenhonden. Ook is dit het enige ras van de Sennenhonden dat lang haar heeft.

Dit hondenras was vroeger een boerenhond die gebruikt werd om vee te houden en wagens te trekken. Het is verstandig om dit ras al van jongs af aan te trainen. Op latere leeftijd kan het aardig lastig worden. Hij wordt tegenwoordig opgeleid als trekhond, therapiehond, reddingshond of speurhond. Dit ras is erg vriendelijk met mensen en kan goed met kinderen omgaan.

Rasvereniging.
Nederlandse Berner Sennen Vereniging
en
Vereniging de Berner Sennenhond

5. Staffordshire Bull Terriër

Populaire hondenrassen - Staffordshire Bull Terriër

AKC Rang: 80
Hoogte: 33 – 41 cm.
Gewicht: 10 – 20 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs

De enige Terriër in de top 10 populairste honden in Nederland staat op nummer 5. Namelijk de Staffordshire Bull Terriër. In Nederland zijn deze honden een stuk populairder dan in Amerika waar ze op de 80ste plek staan.

De Staffordshire Bull Terriër is een stevige gebouwde hond. Vroeger werd dit ras voor verschrikkelijke doeleinden gebruikt zoals stieren- en berengevechten. De honden die de gevechten wisten te winnen werden met elkaar gekruist om sterkere honden te krijgen. Hieruit ontstond uiteindelijk de Staffordshire Bull Terriër. Tegenwoordig fokken de erkende fokkers op andere kwaliteiten. Daardoor zijn de honden van dit ras niet meer de agressieve dieren van toen. Het zijn nu lieve gezinshonden die erg geduldig zijn met kinderen. Het is wel belangrijk dat dit ras al vanaf jongs af aan gesocialiseerd worden met anderen honden.

Rasvereniging.
Staffordshire Bullterrier Club Nederland

6. Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

AKC Rang: 41.
Hoogte: 
61 – 69 cm.
Gewicht:
 30 – 41 kg.
Levensverwachting: 
10 – 12 jaar.
Rasgroep: 
6 – Lopende honden en Zweethonden.

Dit ras is in Amerika wat minder populair dan de hondenrassen die hierna volgen. Toch zijn ze in Nederland net wat populairder. De naam zal je misschien niet zo bekend voorkomen, maar het uiterlijk is vaak bekender.

Een andere naam voor dit ras is “Pronkrug”. Dit ras is herkenbaar aan een bijzonder uiterlijk kenmerk. Hij heeft namelijk een ‘ridge’ op zijn rug. Dit ontstaat doordat haren op de rug in tegengestelde richting groeien. Vandaar de naam Ridgeback. Dit ras heeft een koppig en eigenwijs karakter en wordt ook vaak beschreven als lui. Ze verspillen meestal geen onnodige energie. Dit ras werd gebruikt voor de jacht op wild, zelfs tegen leeuwen in Afrika. Ze kunnen een snelheid bereiken van 45 km per uur.

Rasvereniging.
Rhodesian Ridgeback Club Nederland

7. Dashond (Teckel)

Populaire hondenrassen - Dashond / Teckel

AKC Rang: 12.
Borstomvang: 
minimaal 35 cm.
Gewicht: 
7,3 – 15 kg.
Levensverwachting: 
12 – 16 jaar.
Rasgroep:
 4 – Dashonden.

De Dashond is zowel in Nederland en Amerika een populaire hond. In Amerika heeft dit ras bijna de top 10 bereikt en in Nederland heeft hij dit jaar de 7e plek gehaald.

De Dashond, oftewel Teckel, is een kleine hond. Hij heeft kleine pootjes en de buik hangt dicht boven de grond. Bij de meeste hondenrassen wordt de schofthoogte gemeten, maar bij de Dashond wordt de borstomvang gemeten. Dit ras vergt wat tijd en aandacht om te trainen en is niet aan te raden aan mensen die geen ervaring hebben met honden. Dit ras werd gebruikt om op dassen en vossen te jagen en door de kleine omvang kon hij ze achterna jagen in de holen en gangen onder de grond. Dit ras stond ook symbool voor Duitsland, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Door de wereldoorlog ging de populariteit van dit ras drastisch omlaag. Inmiddels is het weer een erg populaire hond.

Rasvereniging.
Nederlandse Teckelclub

8. Chihuahua

Top 10 meest populaire hondenrassen - Chihuahua

AKC Rang: 33.
Hoogte: 
15 – 25 cm.
Gewicht: 
1,8 – 2,7 kg.
Levensverwachting: 
12 – 20 jaar.
Rasgroep: 
9 – Gezelschapshonden.

De kleine trouwe Chihuahua. Hoe kon het ook anders dan dat dit ras tot de populairste honden behoort. Je ziet dit kleine hondje overal terug, zowel in Nederland als de rest van de wereld.

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Bijna alle titels in het Guiness Book of World Records voor kleinste hond ter wereld worden bezet door dit ras. Door het kleine formaat is het ras geliefd bij bijna iedereen. Dit hondje word vaak in mode gebruikt of als schoothondje. Het kunnen behoorlijke pittige hondjes zijn ondanks het kleine formaat. Vergis je dus niet! Dit ras kan bijzonder oud worden. Dit komt voornamelijk doordat kleine honden vaak ouder kunnen worden dan grote hondenrassen.

Rasvereniging.
Nederlandse Chihuahua Club
en
Eerste Gezelschapshondenclub Nederland

9. Border Collie

Populaire honden - Border Collie

AKC Rang: 35.
Hoogte: 46 – 56 cm.
Gewicht: 12 – 20 kg.
Levensverwachting: 12 -15 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en Veedrijvers

Iedereen kent dit ras wel, de Border Collie. Een ontzettend energierijk ras dat dit jaar de 9e plek heeft weten te veroveren. In Nederland is dit ras een stuk populairder dan in Amerika.

Het is niet zo gek dat de Border Collie in de top 10 populairste honden in Nederland staat. Het is een erg loyaal ras dat bomvol met energie zit. Border Collies staan er om bekend dat ze door blijven rennen en spelen tot ze er bij neer vallen. Pas hier dus voor op als je veel met de hond speelt. Border Collies zijn ontzettend goed in het drijven van schapen in een bepaalde richting en doen dit met veel plezier. Bij het drijven van schapen mogen ze niet in de hakken of het wol van de schapen bijten of blaffen. Bij koeien, geiten en paarden mag dit wel. Het is geen moeilijk ras maar is wel de nodige training nodig voor hij gehoorzaam is. Als je een hond zoekt om veel mee te spelen is dit het juiste ras voor jou!

Rasvereniging.
Border Collie Club Nederland

10. Cavalier King Charles Spaniël

Cavalier King Charles Spaniël

AKC Rang: 18.
Hoogte: 
31 – 37 cm.
Gewicht: 
5 – 8 kg.
Levensverwachting: 
9 – 14 jaar.
Rasgroep: 
9 – Gezelschapshonden.

Tot slot komen we aan bij het laatste ras van de top 10. Namelijk de Cavalier King Charles Spaniël. De naam is een hele mond vol. Het ras bestaat sinds de 20e eeuw en is voortgekomen uit de King Charles Spaniël. Populair in zowel Nederland als Amerika.

Dit ras is erg speels, actief en geduldig. Doordat hij een geduldig karakter heeft kan hij goed met mensen en kinderen omgaan. Dat is één van de redenen dat hij tegenwoordig zo populair is en in veel huishoudens wordt gehouden. Naast deze karaktereigenschappen is het ook een erg aanhankelijk hondje. Haal dit hondje dus alleen in huis als je zeker weet dat je er genoeg tijd mee kunt doorbrengen. Als hij niet genoeg aandacht krijgt kan hij zich gaan vervelen en ongewenst gedrag vertonen zoals aan de meubels bijten. Ook kan hij ongelukkig en sloom worden als hij niet genoeg beweging krijgt. Als je 2 honden van dit ras wilt aanschaffen wil ik je aanraden om hetzelfde geslacht in huis te halen. Helaas heeft dit ras wel veel kans op slechte erfelijke eigenschappen. Haal ze dus bij erkende fokkers en zorg dat je er een stamboom bij krijgt.

Rasvereniging.
Cavalier Club Nederland
en
Eerste Gezelschapshondenclub Nederland

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!