Gladharige Jack Russel

Jack Russel vacht soorten

De Jack Russel Terriër is een klein, energiek en populair hondje. Maar wist jij dat er eigenlijk 3 verschillende soorten Russels zijn? Deze soorten zijn; de bekende Jack Russel Terriër, de Parson Russel Terriër en de Russel terriër. Daarnaast heeft elke soort ook 3 verschillende vacht varianten; gladharig, ruwharig en ‘broken’. Het grootste verschil tussen een Jack Russels met ‘broken’, ruw- en gladharige vachten is de verzorging van de vacht en hoe ze er uit zien. Het karakter van Jack Russels met verschillende vachten is hetzelfde. Ook komen de kleuren overeen met elkaar.

Gladharige Jack Russel

Kenmerken gladharige Jack Russel.
Een gladharige Jack Russell heeft korte harde haren die strak tegen het lichaam aan liggen. De harde haren blijven makkelijk in kleding of andere stoffen steken, waardoor het nogal een rotzooi kan geven. De Jack Russel is 2 keer per jaar in de rui. In deze tijden is het verstandig je Jack Russel meer te borstelen dan gewoonlijk.

Let op: Een gladharige Jack Russel verhaard meer dan de ruwharige of ‘broken’ Jack Russel.

Jack Russel borstel handschoen.

Vachtverzorging gladharige Jack Russel.
Deze vacht kost het minste verzorging ondanks het meer verhaart. Je hoeft deze vacht niet te plukken. Af en toe borstelen is al genoeg om het verharen van je gladharige Jack Russel tegen te gaan. Als hij in de rui is, dan is dagelijks borstelen de beste manier om het haar in je huis tegen te gaan. Natuurlijk zal hij alsnog verharen, maar dit wordt door borstelen wel geminimaliseerd. Voor het borstelen kun je van alles gebruiken. Een rubberen kam of een speciale handschoen kan handig zijn omdat de haren hieraan blijven plakken. Dan hoef je die niet na het borstelen op te ruimen.


Ruwharige Jack Russel

Kenmerken ruwharige Jack Russel.
De ruwharige Jack Russel heeft 2 soorten haren. Ze hebben een boven- en ondervacht. De bovenvacht bestaat uit sterke stevige haren en de ondervacht is zacht en wollig. De haren van de ruwharige Jack Russel zijn makkelijker van je kleding en andere stoffen te verwijden dan die van de gladharige Jack Russel. Deze vacht variant verhaard minder dan de gladharige variant.

Vachtverzorging.
Deze vacht eist waarschijnlijk de meeste verzorging. Je mag een ruwharige Jack Russel eigenlijk nooit scheren. Dit kan namelijk jeuk veroorzaken door achterblijvende dode haren in de huid. Vervolgens gaat je Jack Russel daaraan krabben, wat weer en mogelijke huidinfectie kan opleveren. Een ruwharige Jack Russel moet daarom worden geplukt. Door regelmatig te plukken zal je ruwharige Jack Russel minder gaan verharen. Je haalt de dode haren namelijk zelf al weg.

Wat is plukken?
Dit houd in dat je bosjes dode haren verwijderd van de hond. Dit kun je zelf doen of laten doen in een trim salon. Het is redelijk eenvoudig om dit zelf te doen. Je pakt de vacht vast waar je wilt gaan plukken en houd de huid strak. Vervolgens pluk je met je andere hand de dode bosjes haar in een draaiende beweging. Dode plukjes haar zullen al los zitten en gaan er makkelijk uit op deze manier. Werk van voor naar achter. Doe het voorzichtig en rustig. Pluk niet te hard. Als het haar er niet uit komt is het nog niet klaar om geplukt te worden. De meeste Jack Russels vinden het fijn om geplukt te worden.

‘Broken’ Jack Russel

Kenmerken ‘broken’ Jack Russel.
De ‘broken’ vacht van een Jack Russel is een mix van de gladde en ruwe vacht. Jack Russels met een ‘broken’ vacht hebben een dichte ondervacht met langere stugge haren, vooral op de rug. Deze vacht komt meer overeen met de ruwharige dan de gladharige Jack Russel.

Vachtverzorging ‘broken’ Jack Russel.
Deze vacht is net als de ruwharige Jack Russel meer onderhoud nodig dan de gladharige Jack Russel. Deze vacht moet ook geplukt worden, minimaal 2 keer per jaar, voor en tijdens de rui. Daarnaast is het verstandig hem regelmatig bij te knippen om hem er goed uit te laten zien.

gladharige, ruwharige of ‘broken’ Jack Russel kopen

Ben je geïnteresseerd in een Jack Russel en wil je er één kopen? Ga dan niet gelijk op elke aanbieding op het internet in dat zegt ‘ruwharige Jack russel te koop’ of ‘goedkope gladharige Jack Russel te koop’. En ga al helemaal niet in op advertenties die zeggen ‘gratis Jack Russel te koop’. Er zijn veel erkende fokkers beschikbaar die alle soorten Jack Russels verkopen. Er zijn goedkope Jack Russels op het internet te vinden, maar dit is af te raden. Deze honden zijn vaak niet gevaccineerd en hebben vaak slechte erfelijke eigenschappen. Ook worden ze vaak in ongunstige situaties gehouden en zijn ze slecht gesocialiseerd. Vaak ben je uiteindelijk duurder uit met deze honden dan wanneer je een Jack Russel van een erkende fokker haalt.

Jack Russel vachtsoorten

Wil je een ‘broken’, gladharige of ruwharige Jack Russel puppy kopen? Dan kun je hier klikken om naar een overzicht te gaan van vertrouwde en erkende fokkers.

Wil je liever een volwassen Jack Russel kopen? Er zijn veel ‘broken’, gladharige en ruwharige Jack Russels te koop in het asiel. Deze honden zitten met smacht te wachten op een nieuw baasje en zullen ontzettend blij zijn een nieuw thuis te krijgen!

Tips voor de vachtverzorging van de Jack Russel

1. Wekelijks borstelen is meer dan genoeg. Als je dit dagelijks gaat doen dan gaat het vervelen en wordt het een dagtaak. Dit wil je natuurlijk niet, en wekelijks borstelen heeft ongeveer hetzelfde effect als dagelijks borstelen.

2. Als je de hond eerst wast en daarna borstelt komen de haren makkelijker los.

3. Er zijn verschillende soorten shampoo op de markt voor honden. Pas je shampoo aan op je hond. Bij een droge huid kun je het best hydraterende shampoo gebruiken. Als je hond vaak jeuk heeft kan een scrub shampoo goed werken voor hem. Zo is er voor elk kwaaltje wel een shampoo.

4. Was je hond van romp naar kop en spoel het andersom af. Dus van kop naar romp.

5. Als je hond vaak vies is, en je wil hem niet elke keer met water wassen, is droge shampoo een geweldig middel. Dit kun je in veel verschillende situaties gebruiken.

6. Leer je hond van jongs af aan al in bad te gaan.

7. Het is beter je hond vaak kort te wassen dan minder vaak voor een lange tijd te wassen.

8. Gebruik rubberen middelen om je hond te borstelen. Hier plakken de haren beter aan.

9. Kam met de haren van de hond mee. Niet er tegen in.

Jack Russell handboek van Jan Kramer

Het jack russell handboek

In dit artikel vindt je maar een klein beetje informatie over de Jack Russel Terriër. Er is zo ontzettend veel te leren over dit ras. Dit kun je doen via dit Ebook!

Ik heb het boek zelf een aantal keren gelezen en het staat vol nuttige informatie. Zoals aanschaf, gezondheid, opvoeding, karakter, zindelijkheidstraining (en andere trainingen), herplaatsing en nog veel meer.

Lees in mijn review wat ik en anderen er van vonden!

Duizenden anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.

60 dagen geld terug garantie, wat de reden ook is. Niks te verliezen dus!

Bestel nu snel en krijg er 5 GRATIS exclusieve bonussen bij!


Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!