Jack Russell en Parson Russell verschillen en overeenkomsten

Jack Russell Terriër vs Parson Russell Terriër

Er zijn officieel 2 verschillende soorten die aan elkaar gerelateerd zijn. Dit zijn de Jack Russell Terriër en de Parson Russell Terriër. Men noemt ook de Russell Terriër als 3e soort, maar dit is meer een tussensoort dan een erkend ras op zich. Daarom zullen we de Russell Terriër in dit artikel achterwege laten. Hieronder zal ik eerst de overeenkomsten beschrijven van de Jack Russell en de Parson Russell. Vervolgens kun je lezen wat de verschillen tussen deze twee rassen zijn.

Overeenkomsten: Jack Russell Terriër vs Parson Russell Terriër

Geschiedenis.
De Jack Russell Terriër en de Parson Terriër hebben dezelfde voorouders, namelijk de (working) Fox Terriërs. Dominee John Jack Russell had een hondje gekocht, genaamd Trump, en liet haar met een andere Fox Terriër fokken. Het doel van het fokken was om een kleine jachthond te krijgen die achter vossen aan kon jagen en zelfs hun hol in kon om ze hier uit te blaffen. Dit is hem gelukt en de Jack Russell werd hiervoor gebruikt. De reden dat de Jack Russell hier voor werd gekozen was omdat hij kortere pootjes had. Later werden de hondjes ook gebruikt als ongedierte bestrijding.

Parson Russell Terriër
Parson Russell Terriër
Jack Russell Terriër
Jack Russel Terriër

Karakter.
Het karakter van de Parson Russell en de Jack Russell is hetzelfde. Het zijn erg energieke honden die houden van rennen en springen. Je kunt goed merken dat het Terriërs zijn en ze hebben een duidelijke opvoeding nodig. Krijgen ze dit niet, dan kun je al snel een kleine, eigenwijze blaffende hond voor je hebben staan. Beide zijn jachthonden waardoor ze goed gesocialiseerd moeten worden als je ze met andere kleine huisdieren wilt houden. En dan moet je alsnog goed oppassen.

De Parson Russell Terriër en de Jack Russell Terriër werken en leren graag. Ze zijn goed te trainen, mits ze een goede en consequente training krijgen. Een honden cursus is bij deze rassen aan te raden. Het zijn vriendelijke en enthousiaste honden die graag bij mensen in de buurt zijn. Deze rassen moet je bezig houden en veel beweging geven. Als je dit niet doet heb je de kans dat ze gedragsproblemen ontwikkelen of het huis gaan vernielen.

Vacht soorten.
Beide Russells hebben 3 verschillende vachtsoorten, namelijk: ruwharig, gladharig en ‘broken’. ‘Broken’ is een vachtsoort dat tussen ruwharig en gladharig in ligt. Toch zie je meer gladharige Jack Russells Terriërs dan ruwharige Jack Russells. Het tegenovergestelde geldt voor het andere ras. Je ziet meer ruwharige Parson Russell Terriërs dan gladharige Parson Russells.

Kleuren.
Beide rassen hebben dezelfde kleurpatronen. Wit hoort altijd te overheersen. Naast de witte kleur hebben Jack- en Parson Russells bruine en zwarte tekeningen op het lichaam. Deze kleuren gelden voor alle vachtsoorten. Het is geen vereiste, maar veel Russells hebben ook een witte streep op het midden van de kop tussen de ogen tot aan de neus.

Parson Russell Terriër
Parson Russell Terriër
Jack Russell Terriër
Jack Russell Terriër

Oren.
Ook hebben de Parson Russell en de Jack Russell dezelfde vorm van oren. De oren staan in het begin een klein beetje omhoog en de punten hangen in een V-vorm omlaag over de oorschelp. De oren staan bij beide rassen ongeveer even ver van elkaar af.

Verschillen: Jack Russell Terriër vs Parson Russell Terriër

Schofthoogte en gewicht.
De Parson Russell Terriër is groter en zwaarder dan de Jack Russell Terriër. De Parson Russell is groter omdat hij langere poten heeft dan de Jack Russell. De voorpoten zijn een stuk langer en de achterpoten zijn dunner, gespierder en ook langer.

Parson Russell Terriër gemiddelde schofthoogte: 31 – 38 cm.
Jack Russell Terriër gemiddelde schofthoogte: 25 – 30 cm.

Parson Russell Terriër gemiddeld gewicht: 6 – 7,5 kg.
Jack Russell Terriër gemiddeld gewicht: 5 – 6 kg.

Leuk feitje: De borstomvang is belangrijker dan de schofthoogte. Hieruit kan worden geconcludeerd of de hond wel of niet in vossenholen past en er ook weer uit kan komen.

3 Parson Russell Terriër puppy's
3 Parson Russell Terriër puppy’s
3 Jack Russell pups
3 Jack Russell Terriër puppy’s

Fokkers.
Fokkers hebben of Jack Russells of Parson Russells, maar meestal niet beide rassen. Op de site van de Parson Russell Terriër Club Nederland (PRTCN) kun je meerdere erkende fokkers vinden voor de Parson Russell Terriër. Op de site van Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër (NVJRT) vind je een overzicht van erkende Jack Russell fokkers. Deze sites bevatten nog veel meer informatie over beide rassen.

Parson Russell Terriër fokkers: Klik hier!
Jack Russell Terriër fokkers: Klik hier!

Kies ik voor een Jack Russell Terriër of een Parson Russell Terriër?
Dit is echt een persoonlijke keus. Zoals je in dit artikel kunt lezen zijn er niet veel verschillen tussen de 2 rassen. Het formaat van de dieren is iets wat je kunt overdenken. Daarnaast zijn Parson Russells net wat sneller, maar dat maakt als gezinshond niet echt uit. In het algemeen zullen Jack Russell Terriërs meestal wat makkelijker zijn om als gezinshond te houden. Jack Russells zijn wel wat duurder, maar dit verschil is niet zo groot dat je daar je keuze van moet laten afhangen.

4 Feitjes over de verschillen tussen de Jack Russell en de Parson Russell

Hieronder kun je, tot slot, nog een aantal feitjes vinden over de verschillen tussen de Jack Russell en Parson Russell.

1. De romp van de Parson Russell Terriër lijkt meer vierkant. De Jack Russell daar tegen heeft een meer lang gerekte romp, waardoor de romp meer een rechthoekige vorm heeft.

2. Jack Russell Terriërs komen meer voor in Australië. Parson Russells zie je juist meer in Europa. Dit komt voornamelijk doordat er meer fokkers zijn voor Jack Russells in Australië.

Parson Russell Terriër
Parson Russell Terriër
Jack Russell Terriër
Jack Russell Terriër

3. Tegenwoordig worden Parson Russells meer gebruikt voor de jacht en de Jack Russells meer als gezinshond. Dit komt omdat Parson Russells door hun langere poten sneller zijn.

4. Jack Russells kosten in het algemeen meer dan Parson Russells. Dit komt doordat de Jack Russells meer als gezinshonden worden gebruikt en er dus mooier uit ‘moeten’ zien. Parson Russells zijn voor de jacht waardoor uiterlijke kenmerken minder belangrijk zijn.

Wil je meer leren over beide rassen? Neem dan een kijkje op de onderstaande sites!
https://www.prtcn.nl (Parson Russell Terriër Club Nederland).
https://www.nvjrt.nl (Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër).

Jack Russell handboek van Jan Kramer

Het jack russell handboek

In dit artikel vindt je maar een klein beetje informatie over de Jack Russel Terriër. Er is zo ontzettend veel te leren over dit ras. Dit kun je doen via dit Ebook!

Ik heb het boek zelf een aantal keer gelezen en het staat vol met nuttige informatie. Zoals aanschaf, gezondheid, opvoeding, karakter, zindelijkheidstraining (en andere trainingen), herplaatsing en nog veel meer.

Lees in mijn review wat ik en anderen er van vonden!

Duizenden anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.

60 dagen geld terug garantie, wat de reden ook is. Niks te verliezen dus!

Bestel nu snel en krijg er 5 GRATIS exclusieve bonussen bij!

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!