De Labradoodle is een ras dat in de afgelopen jaren erg populair is geworden. Het ras komt voor uit een kruising tussen een Poedel en een Labrador Retriever. Iedereen die een Labradoodle ziet krijgt een lach op zijn/haar gezicht door het schattige en grappige uiterlijk. Er zijn 3 verschillende maten Labradoodles: miniatuur, medium en standaard. Daarnaast komen ze nog voor in verschillende vachtsoorten en kleuren.
Inhoudsopgave
Het karakter van de Labradoodle.
De Labradoodle is aanhankelijk, energiek en goed te trainen. Dit ras wordt voornamelijk gebruikt als gezelschapshond en als hulphond. Doordat ze goed te trainen zijn kunnen ze goed dienen als hulphond voor verschillende doeleinden. Een deel van de kruising is de Labrador Retriever, honden die graag apporteren (retrieven). Door deze voorouders heeft ook de Labradoodle de eigenschap graag achter takken en ballen aan te rennen.

Naast dat ze erg speels zijn en alle aandacht willen, zijn het ook intelligente honden. Hoe meer tijd je aan ze besteed, hoe beter je ze kunt africhten. Zolang je genoeg tijd hebt voor je Labradoodle is het een ideale hond voor nieuwe honden eigenaren. Een nadeel van een Labradoodle is dat hij schade in huis kan maken als hij verveelt raakt. Dit gebeurd alleen als de eigenaar niet genoeg tijd besteed aan de Labradoodle.
De Labradoodle met kinderen of andere huisdieren.
Labradoodles zijn allemansvrienden. Ze kunnen goed met andere mensen en dieren waardoor ze in veel huishoudens thuis passen. Of het nou kleine kittens zijn of grote Berner Sennenhonden, de Labradoodle kan er vrienden mee worden! Maar niet alleen met dieren, ook mensen groot en klein vind de Labradoodle geweldig. Zolang de Labradoodle genoeg en de juist aandacht krijgt kan hij jou en/of je kinds beste vriend worden.
De Labradoodle trainen.
Zoals hierboven vernoemd is de Labradoodle een intelligente hond die makkelijk te trainen is, mits je hier genoeg tijd voor neemt. Hoe goed je de hond wilt trainen en africhten is je eigen persoonlijke keus, maar de meeste mensen willen toch wel een hond die redelijk luisterd.
Om een Labradoodle de basiscommando’s te leren is niet moeilijk en hoeft niet zoveel tijd te kosten. Een uurtje per dag trainen is meer dan genoeg om de Labradoodle binnen de kortste keren de basiscommando’s aan te leren. Als je verder wilt met het trainen van de hond moet je er wat meer tijd in steken, maar het resultaat zal dan ook beter zijn. Al met al, een makkelijke hond om te trainen.
Is de Labradoodle een hond voor jou?
Zoals hierboven vermeld past de Labradoodle in bijna alle huishoudens plaats. Wil je graag een echte waakhond, dan is de Labradoodle misschien niet het juiste ras voor jou. Ondanks dat de Labrador Retriever in dit ras zit is het niet echt een hond die je voor de jacht gebruikt. Maar wil je een echte gezelschapshond, hulphond of een hond die je kunt gebruiken in hondenshows/hondensporten? Dan is de Labradoodle een ideale hond!

Het uiterlijk van de Labradoodle.
Hieronder vind je een rasbeschrijving van de Labradoodle en andere uiterlijke eigenschappen.
Rasbeschrijving Labradoodle.
Gewicht: 25 – 35 kg voor een reu. 20 – 27 kg voor een teefje.
Schofthoogte: 53 – 65 cm.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Lichaamsbouw: Compact en sierlijke hond.
Kleur: Veel verschillende kleuren (12). Meest voorkomend zijn zwart, bruin, blond en crème kleur.
Oren: Hangende oren. Mogen niet onder de onderkaak hangen.
Ogen: Grote ogen met lange wimpers. Kunnen bruin, groen of amberkleurig zijn.
Staart: De staart wordt laag gedragen en mag niet boven de rug uitkomen. De staart krult omhoog.
Kop: Een brede kop. Het voorhoofd is korter dan de schedel. De kop is in verhouding met het lichaam.
Neus: Grote, brede en vierkante neus.
Mond: Schaargebit. Boven tanden moeten iets over de onder tanden staan.
Voorpoten: Poten moeten naar voren staan en zijn redelijk lang vergeleken met het lichaam.
Achterpoten: Sterke ontwikkelde achterpoten
Vachtsoorten: Krullend haar. Verschillende vachtsoorten zijn ‘wool’, ‘curly fleece’ en ‘fleece’.
Vacht van de Labradoodle en verharen.
De Labradoodle heeft 3 verschillende vachtsoorten die allemaal golvend of krullend zijn. Een eigenschap die veel mensen positief vinden aan de Labradoodle is dat dit ras niet verhaart. Er komen wel haren los maar deze blijven vastzitten in de krullende vacht. Dit kan voor klitvorming zorgen. Hierdoor kan het haar verkeerd gaan groeien wat als gevolg aan de huid kan gaan trekken. Daarom is het belangrijk dat de hond een goede vachtverzorging krijgt. Je kunt dit zelf doen of laten doen in een trimsalon.
Is de Labradoodle een hypoallergeen ras?
Hypoallergeen betekend dat je geen allergische reactie krijgt van de hond. De Labradoodle is een ideale hond als je een honden allergie hebt. Dit ras verhaart namelijk niet waardoor er geen huidschilfers rond dwarrelen. Dit is één van de redenen waarom dit ras zo populair is bij veel mensen. Houd er wel rekening mee dat deze eigenschap alleen voorkomt bij pure Labradoodles.

Bekende slechte erfelijke eigenschappen.
Net zoals alle andere honden kan ook de Labradoodle slechte erfelijke eigenschappen overnemen van de ouders. Door een hond met een stamboom aan te schaffen kun je beter inschatten wat de gevaren voor jouw hond kunnen zijn. Ziekten en aandoeningen die veel voorkomen bij Labradoodles zijn: heup- en elleboogdysplasie, oogziekten, de ziekte van Addison en Hypothyreoïdie.
De geschiedenis van de Labradoodle.
De Labradoodle komt oorspronkelijk uit Australië, vandaar dat de officiële naam Australian Labradoodle is. De Labradoodle is een resultaat van een kruising tussen de Poedel en de Labrador Retriever. Tegenwoordig zijn er ook andere varianten te vinden. Wally Conron was de eerste die een Labradoodle had gefokt, maar hij geeft in interviews aan dat hij hier niet trots op is.
In 1989 kruiste hij voor het eerst een Labrador met een Poedel. Hij wou een hond die graag die eigenaar blij maakte zoals een Labrador en met de vacht van een Poedel. Het idee om dit ras te creëren kwam van een Hawaïaans koppel die vroeg om een hulphond te fokken voor hun die past bij hun behoeften. De vrouw had namelijk een blinde geleidehond nodig en de man was allergisch voor honden. Zo doende kwam de Labradoodle in de wereld.
Veelgestelde vragen over de Labradoodle.
Ik kom vaak veel vragen tegen over de Labradoodle. Daarom gaan we een aantal van deze veelgestelde vragen hieronder beantwoorden. Sommige van deze vragen zijn al eerder beantwoord in dit artikel, maar deze zullen hier nogmaals herhaalt worden. Ik zal de vragen kort en kracht beantwoorden. Wil je meer informatie of heb je nog andere vragen, laat dan een reactie achter onderaan dit artikel.
Is de Labradoodle een waakhond?
Nee, de Labradoodle kan in principe als waakhond worden gebruikt, maar hiervoor zou ik hem niet aanraden. De meeste Labradoodles zullen hier niet erg goed in zijn.
Is de Labradoodle een jachthond?
Nee, ondanks dat de Labrador Retriever in de hond zit is het geen echte jachthond. Het ras kan hiervoor wel gebruikt worden, maar dan kun je beter een echte Retriever aanschaffen.

Blaft een Labradoodle veel?
Mogelijk, als een Labradoodle veel alleen gelaten wordt kan hij veel gaan blaffen. Gelukkig is het een intelligent ras waardoor blaffen redelijk makkelijk afgeleerd kan worden.
Kan een Labradoodle goed alleen zijn?
Nee, Labradoodles zijn dol op aandacht en afleidingen. Het is dus niet het beste ras om veel alleen te laten. Natuurlijk kunnen ze wel even alleen zijn, maar niet voor lange periodes.
Houden Labradoodles van zwemmen?
Ja, Labradoodles spelen erg graag in het water.
Zijn Labradoodles geschikt als startershond?
Ja, het zijn makkelijke honden die goed te trainen zijn. Zorg er alleen wel voor dat je genoeg tijd hebt voor de hond.
Is het waar dat Labradoodles niet verharen?
Ja, de haren komen wel los maar blijven in de vacht hangen. Deze haren kunnen worden verwijderd door een goede vachtverzorging of in een trimsalon.
Is de Labradoodle geschikt voor mensen met een honden allergie?
Ja, doordat de Labradoodle niet verhaart is het een goede hond voor mensen met een honden allergie.
Is de Labradoodle veel vachtverzorging nodig?
Ja, doordat de uitvallende haren vast blijven zitten in de vacht is er een kans op klitvorming wat weer voor gezondheidsproblemen kan zorgen bij de Labradoodle. Een goede vachtverzorging is dus nodig. Dit kun je zelf doen of laten doen bij een trimsalon.
Het Labradoodle geheimen handboek.

In dit artikel vindt je alleen de standaard informatie over de (Australische) Labradoodle. Er is zo ontzettend veel te leren over dit nieuwe ras. Dit kun je doen via dit Ebook, geschreven door Piet de Jong.
Ik heb het boek zelf meerdere keren gelezen en het staat vol met nuttige informatie. In dit handboek wordt de Labradoodle beschreven van aanschaf tot zijn laatste levensjaren. Alles wat je moet weten over de Labradoodle is hierin te vinden!
Lees in mijn review wat ik en anderen er van vonden!
Duizenden anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.
60 dagen geld terug garantie, niks te verliezen dus!
Ook interessant
Reactie
Heb je nog vragen of andere opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!