Het is een belangrijk onderdeel van de training om je hond te leren komen op commando. Dit kan in veel situaties helpen. Stel dat je een hond losloopt bij het uitlaten en naar je toe moet komen om aan de riem te gaan. Of als de hond naar iemand toe rent die bang is voor honden. Wat de reden ook is, je hond leren komen als je roept is een essentieel onderdeel van de training.
Hieronder vind je eerst hoe je de hond laat komen als je hem roept. Vervolgens kun je verschillende redenen vinden waarom je hond (soms) niet komt als je hem roept. Tot slot geef ik je nog tips om dit probleem te verhelpen.
Inhoudsopgave
Help! Mijn hond komt niet als ik hem roep.
Als jou hond niet komt als je hem bij zijn naam roept heb je weinig controle over de hond. De beste manier om hem dit aan te leren is door training. De hond moet simpelweg zijn naam en het ‘kom’ commando goed kennen. Zie mijn artikelen over het ‘kom’ commando aanleren‘ en ‘hond leren luisteren naar zijn naam‘ (dit artikel zal binnenkort geplaatst worden).
Als je hond eenmaal zijn naam en het kom commando kent, dan is het tijd om dit toe te passen in de praktijk. Ga ergens naar een veldje waar de hond afleiding heeft en probeer het daar toe te passen. Wanneer de trainingen goed zijn verlopen zal de hond naar je toe komen in deze situaties. Als hij dit nog niet doet, moet je verder met het kom commando beter aan leren. Wanneer hij het goed doet in rustige situaties, ga dan een stapje verder en maak het wat moeilijker (drukkere situatie) voor de hond. Dit is in mijn ervaring de beste manier om het zonder professionele hulp te doen.
Mijn hond komt niet meer als ik hem roep.
Dit is ook een bekend probleem. De hond kwam altijd netjes naar je toe als je hem riep, maar opeens komt de hond niet meer op commando! Dit is vervelend en de reden kan moeilijk te achterhalen zijn. Wat moet je doen als dit gebeurd?
Allereerst moet je toch proberen te achterhalen waarom de hond niet meer komt. Is het alleen bij het uitlaten? Luistert hij helemaal nergens meer naar? Komt hij niet als er andere honden in de buurt zijn? Als je weet op welke momenten de hond niet meer komt als je hem roept, kun je dit probleem tackelen. Het is lastig om hier een advies over te geven omdat dit probleem ontelbaar veel mogelijke oorzaken kan hebben.
Het kan zijn dat de hond een slechte ervaring heeft gehad met het terugkomen, of het is het hem niet meer waard. Veel mogelijke redenen hiervoor vind je verderop in dit artikel met tips om het te voorkomen.
Mocht jij dit probleem hebben, dan help ik je hier graag bij verder. Laat onderaan dit artikel een reactie achter met daarin de volgende informatie: Op welke specifieke momenten komt je hond niet meer als je hem roept? Dus tijdens het uitlaten, of misschien gewoon thuis? Zijn er dieren of mensen in de buurt als dit gebeurd? Is er iets gebeurd met de hond tussen de tijd dat hij nog wel en niet luisterde? En alle extra informatie die je hebt. Hoe meer ik weet, hoe beter ik je kan helpen om dit probleem op te lossen.
Hond komt niet terug bij loslopen.
Het meest bekende probleem is dat de hond niet terug komt bij het loslopen terwijl je hem uitlaat. Je kent het misschien wel; de hond ziet een andere hond of dier en rent er als een gek op af. Je roept en doet, maar niks helpt.
Een veel voorkomende reden hiervoor is dat je de hond onbewust hebt aangeleerd dat je zijn vrijheid gaat ontnemen zodra hij komt en hij hier niks voor terug krijgt. Je roept de hond namelijk tijdens het loslopen en vervolgens lijn je hem aan en ga je naar huis. De hond wil lekker blijven lopen en zal daarom niet willen komen.
Hoe voorkom je dit? Bijvoorbeeld door de hond te belonen als hij je hem aan de riem laat klikken. Zorg ervoor dat de beloning het waard is om voor terug te komen. Of als hij erg van eten houd, voer hem dan gelijk na het uitlaten. De hond zal dan de link leggen tussen het aanlijnen en eten krijgen waardoor hij makkelijker terug komt als je de hond roept.
Er kunnen natuurlijk veel meer redenen zijn. Veel van deze redenen worden verderop in dit artikel benoemd, met daarna tips om de hond wel te laten komen.
Redenen waarom je hond niet komt als je hem roept.
Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je hond niet (meer) komt als je hem roept. Hieronder heb ik een paar veel voorkomende redenen op een rijtje gezet. In het volgende kopje eronder kun je tips vinden om deze oorzaken te tackelen.
Jacht- en speurhonden: Veel honden hebben een jachtinstinct waardoor ze al snel achter wild aan gaan rennen. Dit is een veel voorkomende reden voor honden die weg rennen en niet terug komen op commando. Denk hierbij bijvoorbeeld aan retrievers en windhonden. Ook speurhonden kunnen dit instinct hebben. Bij de meeste honden is deze jachtdrift onder controle te krijgen, maar helaas niet bij allemaal.
Aanlijnen betekend naar huis gaan: Veel honden zijn, onbewust, aangeleerd dat het aanlijnen betekend dat ze naar huis gaan en de vrijheid kwijt raken. Je lijnt ze immers aan zodra het weer tijd is om terug te gaan. Dit gebeurd vaak zonder er bij na te denken.
Jij bent niet leuk genoeg: Een veel voorkomende reden is dat de hond het niet waard vind om naar je toe te komen. Er is geen beloning of andere reden om naar je toe te komen. Dan blijft de hond lekker zijn ding doen tot hij het tijd vind om naar je toe te komen.
Overige redenen:
Er zijn nog veel meer mogelijke redenen waarom de hond niet komt. Misschien kent hij zijn naam niet goed. Of hij heeft nog te veel energie en wil zich eerst nog even uitleven. Het kan zijn dat de hond net een harde knal heeft gehoord en nu bang is. Wat de reden ook is, de tips hieronder zullen veel problemen helpen voorkomen.
Tips om je hond te laten komen als je hem roept.
Afleiden van (prooi)dieren: Als je hond een prooidier ziet waar hij achteraan wil rennen, roep hem dan gelijk naar je toe terwijl je hem een snoepje laat zien. Laat hem rustig zitten en houd zijn aandacht vast met een hondensnoepje tot het dier uit het zicht is van de hond.
Gebruik een lange lijn: Er zijn halsbanden die uit kunnen rollen tot 10 – 15 meter (en meer). Mocht je hond echt niet komen als je hem roept, dan kun je dit soort lijn gebruiken tot hij het beter heeft aangeleerd. Met deze lijn kun je de hond ook trainen. Als hij te ver loopt stopt de lijn en moet hij zich weer op jou focussen. Mocht hij naar je toe komen, zeg dan het commando hiervoor (kom) zodat hij het aan dat commando linkt, en beloon hem vervolgens rijkelijk met snoepjes en/of positieve aandacht.
Roep niet alleen om aan te lijnen: Roep de hond niet alleen terug bij je als het weer tijd is om aan de lijn te gaan. Hierdoor zal hij leren dat naar jouw toe komen betekend dat hij weer aan de lijn moet. In plaats daarvan kun je hem het best regelmatig onder het wandelen bij je laten komen. Als hij dit goed doet geef je hem veel positieve aandacht, een goeie aai over de bol en misschien zelfs wel een beloningssnack! En laat hem dan vervolgens weer zijn ding doen.
Geef de hond eten na het wandelen: Als je hond erg van eten houdt, dan kun je dit in je voordeel gebruiken. Geef hem na elk uitlaat moment te eten of een klein tussendoortje zodat de hond leert dat hij eten krijgt als hij thuis komt van het wandelen. Dan zal hij een positieve connectie krijgen met het aanlijnen en thuis eten krijgen.
Wacht je moment af: Als de hond afgeleid is dan kun je wel gaan roepen en doen, maar zolang de hond daar geen aandacht aan geeft zal er niks gebeuren. Onbewust leer je op deze manier aan dat hij je commando kan negeren. Wacht het juiste moment af, en zorg dat je hem roept als hij zijn aandacht bij jou heeft. Roep zijn naam bijvoorbeeld een keer hard zodat hij opkijkt. Dan kun je het ‘kom’ commando geven als hij zijn aandacht bij jou heeft.
Maak er geen spelletje van: Ga niet achter de hond aan lopen rennen om hem te vangen en aan te lijnen. Je hond zal dit als een spelletje zien en als een malle weg gaan rennen. De volgende keer dat je hem dan wilt aanlijnen kan hij weer dit spelletje met je gaan spelen. Als je hond er vandoor rent kun je eigenlijk, indien mogelijk, het best de andere kant oplopen. Je hond heeft dan door dat je niet achter hem aan komt en komt dan vaak terug.
Word niet boos: Boos worden werkt meestal alleen maar tegen. Hierdoor zal de hond alleen maar minder graag naar je toe willen komen. Ook straffen op de verkeerde momenten/manieren is gevaarlijk. Als de hond niet naar je toe komt, en jij gaat dan de volgende dag niet wandelen met de hond, dan zal de hond niet weten waarom hij gestraft wordt. Corrigeren werkt alleen op het moment zelf op de goede timing zodat de hond weet wat hij fout heeft gedaan.
Ook interessant
Reactie
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!
Mijn Heidewachtel van 10 maanden is de leukste hond die er is. Toch ontstaat er een toenemende frustratie. Van jongsafaan trekt hij enorm. Voor m’n gevoel heb ik alles geprobeerd zonder succes. Wandelen wordt een heel gedoe; daarbij komt dat als ik hem los laat lopen hij pas terugkomt als hij daar zin in heeft. Hij is dan geruime tijd uit beeld en geniet van alle geuren in het bos.
Geen idee of je mij kunt helpen. Ik zou graag met een professional aan de slag gaan, de gewone opleiders bieden tot nu toe te weinig effect.
Mijn droom is om met Otis lange afstandswandelingen af te leggen. Op deze manier is dat totaal onmogelijk.
Beste,
Mijn herder (reu 13 maand) tot 3 dagen terug als ik hem riep en hij bij andere honden stond.
Er is een loopse hond bij ons op bezoek geweest en na die dag komt hij niet meer terug, rent hij zo 500 meter om naar een andere hond te gaan en komt geen moment terug. Soms heel even een momentje van twijfel maar toch verkiest hij dan weer de hond. Kan het te maken hebben met hormonen? Wat kan ik doen.
Mijn herder kwam altijd terug ook als hij bij andere honden stond*