Hond leren komen

Hond leren komen

Je hond het ‘kom’ of ‘hier’ commando leren is één van de eerste commando’s die je hem leert, net als het zit commando. Het houdt in dat je hond na het commando recht voor je komt. Meestal wordt dit commando gecombineerd met het ‘zit’ commando. Je hond komt dan recht voor je zitten.

Je hond leren komen als je roept kan in ontzettend veel situaties van pas komen. Hieronder een aantal bekende voorbeelden.

– Als je de hond wilt aanlijnen voor het uitlaten.
– Wanneer je de hond zonder lijn hebt rondlopen tijdens het uitlaten en je komt in een situatie dat hij bij je moet komen.
– Bij uiterlijke verzorging of het controleren op wondjes.
– Ontzettend handig om te gebruiken bij de training van andere commando’s. Voor de meeste commando’s moet de hond eerst bij je komen.
– En nog veel meer situaties waarbij je de hond wilt laten komen.

Wat ben je nodig?

Zoals bij alle andere trainingen ben je beloningen nodig voor het trainen van je hond. Het is handig om een beloon woord (bv. goed) of een ‘clicker‘ voor je hond te hebben zodat je niet altijd wat lekkers hoeft te geven. Verder is het gunstig om in een rustige omgeving met weinig prikkels te beginnen met de training. Tot slot is de training een stuk makkelijker als hij zijn naam kent. Zijn naam roepen is vaak gelijk aan het ‘kom’ commando omdat de hond hierdoor al vaak komt om te zien wat je te bieden hebt.

Hond beloning

Aangeraden commando’s.
Zit: Dit commando is niet nodig om het ‘kom’ commando te leren, maar is wel handig. Door eerst je hond te leren zitten kun je dit combineren met het ‘kom’ commando. Als je hond netjes voor je gaat zitten komt hij meer tot rust en heeft hij meer aandacht voor jou. Hierdoor is het bijvoorbeeld makkelijker om een nieuw commando te geven of om zijn riem om te doen.

Hond leren komen in 4 makkelijke stappen

Je hond leren komen op commando is makkelijk aan te leren. De training bestaat uit een paar stappen waarvoor je weinig moeite hoeft te doen. Ook kost het je hond niet veel moeite om dit commando te begrijpen omdat het heel simpel is.

1. Begin de training in een rustig gebied of in je tuin. Laat je hond lekker rondlopen. Neem wat lekkers in je hand en roep je hond bij de naam zodat hij naar je kijkt. Als hij zijn aandacht bij jou heeft laat je het lekkers zien. Houd de beloning recht voor je, ter hoogte van de kop van de hond.

2. Als de hond de beloning in je hand ziet zal hij naar je toe komen voor de snack. Zodra je hond aanstalten maakt om naar je toe te komen zeg je hardop ‘kom’ (of ‘hier’). Let goed op je hond zodat je het commando op het goede moment geeft. Dit kan de eerste paar keer lastig zijn. Als je hier moeite mee hebt kun je ook het commando geven zodra hij zijn eerste stap richting jou zet.

3. Je hond komt nu naar je toe. Beloon hem alvast terwijl die naar je toe loopt met enthousiasme en aandacht (beloon woord) . Zodra hij recht voor je staat geef je hem de beloning en beloon je hem ook met aandacht.

Let op: Combineer het de eerste paar keer nog niet met het ‘zit’ commando! Dit kan namelijk verwarrend werken voor je hond. Hij denkt dat de beloning voor het zitten is en weet dan niet dat hij ook beloond wordt voor het komen. Het kan wel maar ik raad het je niet aan.

Hond leren zitten na komen

4. Nadat je de hond hebt beloond zet je een paar stappen achteruit. Vanaf nu zal het makkelijker zijn om je hond te laten komen omdat hij al de aandacht bij jou heeft en weet dat er wat lekkers te halen is. Nu begin je weer bij stap 1.

Combineren met het ‘zit’ commando.
Zodra je hond het ‘kom’ commando beter begint te begrijpen kun je het gaan combineren met het ‘zit’ commando. Zoals eerder vermeld gaan deze commando’s perfect samen. Hieronder de stappen om je hond hier te leren komen met het ‘zit’ commando erbij.

1. Volg stap 1 en 2 die hierboven zijn beschreven.

2. Nu staat je hond recht voor je. Beloon je hond hiervoor en geef direct na de beloning het het ‘zit’ commando. Beloon je hond ook weer als je hond gaat zitten. Vervolgens zet je een paar stappen terug en begin je weer opnieuw.

3. Als je hond het komen, gevolgd door zitten, goed begrijpt kun je hem minder gaan belonen met snacks. Laat je hond voor je komen staan, geef direct het ‘zit’ commando als hij voor je staat en beloon hem nu pas. Gaat dit niet goed? Ga dan een stapje terug in de training.

9 Tips om je hond te laten komen

Algemene tips.
1. Begin eerst met je hond leren komen op commando voor je het combineert met andere commando’s zoals zit, naast of volg. Zodra hij het commando kent kun je het gaan combineren.

2. Begin in een rustige omgeving maar bouw dit later uit naar veel verschillende situaties. Probeer het commando uit tijdens het wandelen of wanneer er andere honden in de buurt zijn.

3. Beloon je hond rijkelijk in het begin met beloningen en aandacht, maar naarmate hij het beter leert kennen kun je dit beter afbouwen. We moeten ook aan het gewicht van de hond denken!

4. In het begin geef je het commando zodra je al de aandacht van de hond hebt en hij aanstalten maakt om te komen. Na dit een paar keer gedaan te hebben kun je zijn naam roepen en gelijk daarna het ‘kom’ commando geven. Dit is het gedrag dat je hem uiteindelijk wilt aanleren.

Hond beloning geven.

Tips voor honden die lastig te trainen zijn.
5. Het kan frustrerend zijn dat je hond niet wil komen, maar straf hem hier niet voor! Ga niet boos doen of achter hem aan rennen want je hond snapt niet waarom je dit doet. Blijf rustig of neem even een pauze en begin weer opnieuw.

6. Help! mijn hond komt niet als ik hem roep. Leer hem dan eerst aan dat je zijn aandacht wilt zodra je zijn naam roept. Dit kun je doen door regelmatig zijn naam hardop te zeggen. Zodra hij je dan aankijkt kun je hem belonen met wat lekkers. Hierdoor legt hij een link tussen jou de aandacht geven zodra hij zijn naam hoort en wat lekkers krijgen. Hierdoor zal hij ook zijn naam beter leren.

7. Het kan ook zijn dat hij wel op kijkt als je hem roept maar niet naar je toe komt. Ga dan dichterbij de hond staan en zorg dat hij het lekkers ziet en ruikt. Je kunt ook lekker gek gaan doen zodat de hond enthousiast wordt en daardoor naar je toe komt. Het is dan wel wat lastiger het ‘kom’ commando op het goede moment te zeggen.

8. Sommige honden komen enthousiast aanrennen en springen dan tegen je op. Dit kan als ongewenst gedrag worden gezien. Geef de beloning voor het komen voordat je hond de kans heeft om te springen als je dit gedrag niet wilt. Springt hij voor je de beloning hebt kunnen geven? Beloon hem dan niet na het springen! Zet een paar stappen achteruit en probeer dit weer opnieuw. Blijf dit herhalen tot het goed gaat.

9. Als je veel moeite hebt met de training kun je hem een lange lijn omdoen. Op deze manier kun je makkelijker zijn aandacht krijgen en kan hij minder ver weg lopen.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!