Hond blijf leren

Hond blijf leren

Het ‘blijf’ commando is erg handig om aan je hond te leren. Het kan van pas komen in veel verschillende situaties. Dit commando wordt vaak gebruikt als er iets interessants is voor de hond waarop hij even moet wachten. Daardoor is dit commando vaak moeilijker te leren en gebruiken dan andere commando’s. Het is de bedoeling dat je hond blijft liggen of zitten (wat je voorkeur is) op de plek waar jij wilt.

Hieronder een aantal bekende voorbeelden van situaties waarin je het commando kunt gebruiken:

– Om je hond even te laten wachten voor het eten.
– Als je moet wachten bij het oversteken.
– Tijdens het apporteren.
– Als je ergens heen wilt lopen zonder dat je hond je volgt.
– Bij het tegenkomen van andere honden.
– En nog veel meer redenen/situaties.

Wat ben je nodig?

Het is belangrijk om de training te beginnen in een prikkelarme omgeving. Als er veel afleiding is zal de hond snel de neiging hebben om weg te lopen nadat je het blijf commando hebt gegeven. Je verwacht namelijk dat de hond een tijdje blijft zitten. De hond heeft dan even ‘niks’ te doen en zal snel afgeleid zijn.

Naast een rustige omgeving ben je ook beloningen nodig om hem gemotiveerd te maken en houden. Daarnaast is het handig als hij het beloon woord (bv. goedzo) kent. In plaats van een beloon woord kun je ook een ‘clicker‘ gebruiken.

Hond beloning

Tot slot moet je geduld hebben. De kans is klein dat de hond het gelijk begrijpt en het zal wat tijd kosten om dit commando goed aan je hond te leren. Zodra hij het commando kent moet je dit ook nog in drukkere situaties toepassen. Dit zal ongetwijfeld ook nog vaak fout gaan. Hier moet je begrip voor hebben en niet de training opgeven.

Aangeraden commando’s.
Zit: Dit commando is bij veel trainingen handig en ook bij je hond blijf leren is dit een echte vereiste. Het is namelijk veel makkelijker om je hond te laten blijven terwijl hij zit. Hij wordt rustiger als hij zit en zal minder snel afgeleid zijn. Ook zit er net een stap meer tussen het weglopen vanuit stand of eerst moeten opstaan voor hij weg kan lopen.

Af: Dit commando kan ook gebruikt worden in plaats van ‘zit’.

Kom: Dit commando is handig om je hond naar je toe te laten komen zodat hij bij je kan gaan zitten. Vaak wordt in plaats van het ‘kom’ of ‘hier’ commando de naam van de hond gebruikt om hem te laten komen.

Toe maar / Go: Deze commando’s kun je de hond leren zodat hij weet wanneer hij mag stoppen met het blijven. Dit kan meer duidelijkheid scheppen voor je hond tijdens de training.

Hond blijf leren in 8 makkelijke stappen

De training bestaat uit een paar simpele stappen. Deze stappen zijn makkelijk uit te voeren. De moeilijkheid zit in de focus van de hond houden. Alles in de omgeving kan hem afleiden en het commando onderbreken. Honden die dit commando goed kennen zullen blijven zitten tot ze het commando krijgen om de positie te verlaten.

In de trainingsmethode hieronder gebruik ik zitten in plaats van liggen. Als je hem liever laat liggen dan kan dat ook in plaats van waar ik zitten gebruik. We beginnen de training zonder weg te lopen. Als hij het commando lijkt te begrijpen kun je weg gaan lopen (stap 4).

Zonder weg lopen.
1. Laat je hond naar je toe komen door middel van een commando of zijn naam. Vervolgens laat je hem voor of naast je zitten. Je kunt je hond hiervoor al belonen als deze commando’s (kom en zit) nieuw zijn voor je hond.

Tip: Neem alvast wat lekkers in de hand voor je verder gaat met stap 2. Als je het lekkers nog moet pakken nadat hij het ‘blijf’ commando heeft uitgevoerd kan hij gaan opstaan voordat je hem kunt belonen.

2. Vervolgens gaan we de hond het ‘blijf’ commando geven. Zeg ‘blijf’ tegen hem terwijl die voor of naast je zit. Wacht 1 seconde en als hij nog steeds op zijn plek zit (zonder opstaan) beloon je hem rijkelijk met wat lekkers en veel aandacht (+ beloon woord).

Let op: Beloon hem alleen als hij nog steeds op zijn plek zit, anders beloon je hem voor het opstaan en niet voor het blijven. Mocht hij opstaan voor je hem hebt beloond, probeer het dan opnieuw.

3. Als je hond opstaat na het belonen laat je hem weer zitten en doe je stap 2 nogmaals. Herhaal dit een aantal keer en doe het vervolgens met 2, 3, 4 en 5 seconden.

Let op: Doe pas een seconde meer als je hond het een aantal keer op rij goed doet. Als je hond de fout in gaat bij meer seconden dan moet je weer een seconde minder doen.

Met weg lopen.
4. Nu je hond het commando kent gaan we het wat moeilijker maken. Je laat je hond weer in positie zitten en zegt ‘blijf’. Zet vervolgens een grote stap achteruit. Als je hond blijft zitten beloon je hem weer rijkelijk (voordat hij kan opstaan).

5. Herhaal stap 4 tot je hond elke keer blijft zitten. Vervolgens zet je 2 stappen achteruit en als dat gaat 3 stappen.

Mopshond blijft

Wat moeilijker maken.
6. Als je 3 stappen achteruit kunt zetten zonder dat de hond opstaat kent hij waarschijnlijk het commando op beginners niveau. Nu kun je het ‘blijf’ commando geven en rond gaan lopen door de kamer, tuin of waar je de training uitvoert. Blijf wel in het zicht van de hond. Na een beetje rondgelopen te hebben kun je de hond weer belonen voor het blijven.

Nog moeilijker maken.
7. Als je jouw hond nog beter wilt trainen of testen kun je uit het zicht lopen van de hond nadat je het ‘blijf’ commando hebt gegeven. Dit kan alleen als stap 6 goed gaat. Dit is de laatste stap van de training in een rustige situatie.

Naar buiten met de hond!
8.1. Nu je hond het ‘blijf’ commando goed kent kun je het in drukkere situaties gaan proberen. Het is een stuk lastiger voor je hond om te blijven zitten als er overal afleiding is. Probeer het bijvoorbeeld op een veldje waar ook andere honden rondlopen. Lukt het je om je hond te laten blijven zitten in deze situaties? Dan kent je hond het commando al behoorlijk goed!

8.2. Een andere lastige situatie is voor het ontbijt of avondeten van je hond. Laat je hond blijven en zet zijn voerbak met eten een paar meter voor hem neer. Het zal ontzettend lastig zijn voor veel honden om in deze situatie te wachten op het eten. Doet hij dit wel, beloon hem dan rijkelijk en laat hem vervolgens lekker zijn maaltijd eten.

Tip: Je kunt de hond een duwtje geven om naar zijn eten te gaan. Een andere veel gebruikte manier is hem een commando aan te leren zodat hij weet dat hij mag stoppen met blijven, bijvoorbeeld ’toe maar’ of ‘go’.

7 Tips om je hond te leren blijven

Algemene tips.
1. Ga niet te snel over naar de volgende stap zoals meer seconde of meer stappen weg zetten. Als dit te snel doet dan kan de hond de fout in gaan en dit vertraagd de training.

2. Het is al meerdere keren gezegd, maar het is echt belangrijk deze training te beginnen in een gebied zonder afleiding. Ga pas naar drukkere gebieden zodra je hond het commando echt goed kent.

Hond blijft

3. Zorg dat je de beloning al in je hand hebt voor je het commando geeft. Vooral als de hond het commando nog niet goed kent. Als je het lekkers pakt zodra hij beloond moet worden kan hij gaan opstaan om het lekkers te komen halen. Als je het dan geeft beloon je hem voor het verkeerde gedrag.

4. Blijf rustig en verlies niet je geduld. Het kan voor sommige honden een erg lastig commando zijn. Vooral voor enthousiaste honden. Je hond reageert op je stemming. Hoe beter jij je rustig houd, hoe beter hij het gaat leren.

Tips voor honden die lastig te trainen zijn.
5. Het kan zijn dat je hond te graag naar de beloning toe wil waardoor het lastig kan zijn om hem op het goede moment te belonen. Voor deze honden kan het makkelijker zijn om een clicker te gebruiken. Die kun je namelijk gewoon in je hand blijven houden. Het is dan wel belangrijk dat hij de clicker goed begrijpt. Probeer hem alsnog wel af en toe wat lekkers te geven. In het begin en eind van de training bijvoorbeeld.

6. Veel honden zullen het goed doen in een rustige omgeving, maar niet wanneer er afleiding is. Vooral als er andere honden in zicht zijn. Probeer de training dan eerst voor een langere tijd in je eigen huis of tuin met één andere (getrainde) hond erbij die zijn eigen ding doet.

7. Als de hond niet wil blijven zitten terwijl je het voer klaar zet kun je deze training eerst doen met een lege voerbak. Blijf dit zo lang volhouden tot hij wel blijft zitten. Je kunt het voer ook alvast klaar maken voor je het commando geeft. Dan hoeft hij minder lang te wachten.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!