Herdershond rassen

Herdershond rassen

Er zijn veel verschillende herdershonden rassen. FCI groep 1 categoriseert alle herdershonden en veedrijvers. In dit artikel gaan we het niet hebben over alle honden uit deze categorie. Het overzicht hieronder gaat over de meest populaire en bekende rassen zoals o.a. de Duitse, Zwitserse en Turkse herder.

Er staan 25 verschillende herdershond soorten in de lijst hieronder. Sommige van deze rassen hebben verschillende varianten zoals; korthaar, langhaar en ruwhaar. Daarnaast heeft de Belgische herder 4 verschillende varianten die hieronder vernoemd zullen worden.

American Kennel Club (AKC).
Bij elk hondenras zie je ook ‘AKC Rang’ staan. Dit staat voor American Kennel Club, een non-profit organisatie. Zij zijn de oudste, grootste en meest gewaardeerde raszuivere honden registratie organisatie in Amerika. Zij registreren elk jaar welke hondenrassen het meest populair zijn geweest. De rangen die ik heb vermeld zijn uit 2018.
Leuk feitje: De top 3 bestaat al jaren uit Labrador Retriever (1), Duitse Herder (2) en Golden Retriever (3).

De gegevens hieronder zijn de gezonde hoogte, het gezonde gewicht en de gemiddelde levensverwachting voor de meeste gevallen. Er zijn altijd uitschieters die zwaarder, kleiner, groter, ouder, etc. worden.

Foto’s gezocht!
Er ontbreken nog een aantal foto’s in dit overzicht. Ik heb helaas nog geen foto’s van deze honden kunnen maken. Je kunt mij helpen dit artikel af te ronden door mij een foto te sturen van de ontbrekende honden. Laat een reactie achter onderaan dit bericht met je email en ik zal zo snel mogelijk contact met je opnemen voor de details. Het mooiste is een foto die jij genomen hebt, maar rechtenvrije afbeeldingen zijn ook welkom.

Populaire Herdershond soorten

Duitse Herder

Duitse herdershond

AKC Rang: 2.
Hoogte: 55 – 65 cm.
Gewicht: 22 – 40 kg.
Levensverwachting: 9 – 13 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Duitse herdershond is bijna het meest populaire ras ter wereld. Hij staat in de American Kennel Club ranken al jaren lang op nummer 2. Zoals de naam al zegt is Duitsland zijn land van afkomst. Dit ras is voor alles te gebruiken. Het is een veelzijdige hond die als gezinshond kan worden gebruikt of als werkhond. Oorspronkelijk beschermde en hoede hij het vee. Tegenwoordig wordt de Duitse herder als diensthond, reddingshond, therapiehond en blindengeleidehond gebruikt. Het is een populair ras bij de politie en het leger. Het is een nieuwsgierig, loyaal, gehoorzaam en alert ras. Daarnaast wordt hij ook nog regelmatig als waakhond gebruikt. Hij leert graag en is daarom goed te trainen voor veel verschillende doeleinden.

Ze kunnen ook een witte kleur hebben, maar dit wordt door de meeste instanties gezien als valse kleur. Het FCI erkend de witte kleur niet meer sinds 1933 en de Shepherd Dog Club of America erkend het niet meer sinds 1968. De Canadian Kennel Club erkend de witte kleur nog wel. Sinds 2011 wordt de witte herder als apart ras geclassificeerd. Namelijk als de witte Zwitserse Herder. In 1871 was Max von Stephanitz de grondlegger van dit ras.

Schotse Herder (langhaar)

Schotse Herdershond

AKC Rang: 38.
Hoogte: 51 – 61 cm.
Gewicht: 18 – 30 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Dit ras komt uit Schotland. In Noord-Engeland en Schotland werd hij gebruikt als schaaphond. Sinds de vorige eeuw worden ze veel gebruikt als tentoonstellingshond. In 1860 schafte koningin Victoria een Schotse herder aan. Sindsdien is het ras gestegen in populariteit. Daarnaast is dit het ras dat wordt gebruikt in de tv-serie ‘Lassie’. Daardoor is het ras ook een stuk populairder geworden. De Schotse herdershond wordt ook wel Schotse Collie genoemd en komt voor in zowel kort- als langhaar. De kortharige collie wordt verderop in dit artikel besproken. Dit hondenras kan goed overweg met zowel kinderen als andere dieren. Hij hecht zich erg aan mensen en heeft een energiek, vrolijk en sociaal karakter. De Schotse herdershond kan overgevoelig zijn voor bepaalde medicatie of narcose (Multidrug resistance gen 1 deficiëntie).

Hollandse Herder

Hollandse Herdershond

AKC Rang:
Hoogte: 55 – 62 cm.
Gewicht: 20 – 30 kg.
Levensverwachting: 10 – 14 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Hollandse Herder is één van de negen Nederlandse honden. Ze komen voor in kort-, lang-, en ruwharig. Het is een middelgrote hond en heeft een groot uithoudingsvermogen. Het is een veelzijdige hond die ingezet kan worden in van alles en nog wat. Hij is goed in hondensporten zoals agility, speuren en obedience, maar ook kan hij ingezet worden als reddingshond of hulphond. Het ras leert graag en is goed te trainen. De Hollandse Herder heeft dezelfde voorouders als de Duitse en Belgische Herder. Dit waren de Europese bastaard herdershonden. Dit ras kan, mits goed gesocialiseerd, goed met kinderen en andere honden overweg. Hij heeft een gehoorzaam, aanhankelijk en betrouwbaar karakter waardoor het een fijne gezinshond is.

Border Collie

Border Collie

AKC Rang: 35.
Hoogte: 50 – 60 cm.
Gewicht: 15 – 20 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Dit ras staat bekend om zijn uitmuntende uithoudingsvermogen. Het is geen moeilijke hond, maar de benodigde kennis is wel nodig bij de opvoeding. Sommige Border Collies gaan door tot ze er bij neer vallen. Om deze reden is het belangrijk dat je je hond altijd goed leest. Weet wanneer je moet stoppen met spelen of iets wat hem veel energie kost. Daarnaast moet hij goed getraind worden. Naast uithoudingsvermogen zijn Border Collies erg goed in sluipen en in het drijven van schapen in een bepaalde richting. Bij het drijven van schapen mogen ze niet in de hakken of het wol van de schapen bijten of blaffen. Bij koeien, geiten en paarden mag dit wel. Ze komen voor in kortharig en in matig lang haar. De oorsprong van de Border Collie is het grensgebied tussen Engeland en Schotland. Waarschijnlijk komt ook de naam daar vandaan, ‘border’ is namelijk Engels voor grens. Het is een energiek, alert, vasthoudend en intelligent ras.

Zwitserse witte Herder

Zwitserse Witte Herdershond

AKC Rang:
Hoogte: 53 – 66 cm.
Gewicht: 25 – 40 kg.
Levensverwachting: 11 – 13 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Dit Zwitserse Witte herder is een geweldig hondenras dat uit Zwitserland komt. Door zijn uiterlijk met de witte kleur wordt hij vaak vergeleken met een wolf. Het is een levendig, vrolijk, lief, trouw en attent ras. Het is een ras dat graag actief is met de eigenaar en die regelmatig gebruikt wordt in hondensporten zoals; agility, obedience, speuren en nog veel meer. Dit ras past in veel families thuis en vind het heerlijk om een deel van de familie te zijn. De Zwitserse witte herder kan goed met kinderen omgaan en als hij goed is gesocialiseerd ook met vreemden. Net als de Duitse herder komt dit ras voor in lang- en korthaar. Dit leuke ras is een vriendelijke opvoeding nodig. Heupdysplasie is één van de meest bekende slechte erfelijke aandoeningen.

Turkse Herder

Turkse Herdershond

AKC Rang: 90.
Hoogte: 65 – 80 cm.
Gewicht: 45 – 65 kg.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Deze grote herdershond heeft meerdere namen en er is wat onenigheid over de naam. Andere namen voor dit ras zijn; Anatolische herder en Kangal Köpek. Veel mensen noemen hem de Anatolische herder, al wil Turkije dat we hem de Anatolische Kangal hond noemen. Het ras komt uit het oosten van Turkije uit Sivas. Tegenwoordig wordt hij veel als waakhond gebruikt, maar oorspronkelijk beschermde hij de schapen tegen wolven en zelfs beren. Het ras is niet aan te raden aan mensen die nog geen ervaring hebben met honden. Dat komt omdat de Turkse herder een redelijk dominant, zelfstandig en zelfverzekerd ras is. Hij neemt graag eigen initiatief en kan daardoor ook nog wel is brutaal zijn. De Turkse herder moet goed worden gesocialiseerd worden en een duidelijke opvoeding krijgen. Hij is beschermend over mensen die hij kent, maar terughoudend naar vreemden.

Australische Herder

Australische herdershond

AKC Rang: 15.
Hoogte: 45 – 60 cm.
Gewicht: 15 – 30 kg.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Australische herder wordt meestal bij zijn Engelse naam genoemd; de Australian Shepherd. Daarnaast is zijn bijnaam ‘Aussie’. Dit prachtige hondenras heeft een mooie zachte vacht en kan verschillende kleuren ogen hebben. Vaak zijn de ogen dan bruin en blauw. De Aussie heeft een groot uithoudingsvermogen en blinkt als ras uit in de hondensport ‘dog frisbee’. Door de naam zou je denken dat het ras uit Australië komt, maar dit is niet zo. Het ras komt oorspronkelijk uit de VS. In Noord Amerika hebben ze Europese met Australische honden gekruist om tot de Australian Shepherd te komen. Dit ras werd veel gebruikt om farms en uitgestrekte ranches. Ze hebben een sterk hoed- en drijf instinct. Dit ras heeft een intelligent, trouw, actief en aanhankelijk karakter.

Kaukasische Herder

Kaukasische Herdershond

AKC Rang:
Hoogte: 65 – 75 cm.
Gewicht: 45 – 65 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Dit is één van de grotere herdershonden rassen. De Kaukasische herder wordt ook wel Kaukasische Owcharka genoemd. Het is een dominant ras en is daarom een goede leider nodig die duidelijk, niet hardhandig, is in de opvoeding en training van de hond. Daarnaast heeft dit grote herdershond soort heeft een rustig, sterk en alert karakter. Hij is aanhankelijk naar zijn familie maar wantrouwend tegenover vreemden. Door de dikke vacht is het verstandig om hem regelmatig te borstelen. De Kaukasische herder is groot en heeft daarom genoeg woonruimte nodig. Het ras is populair waar hij vandaan komt, Rusland. Uit de bergen van Kaukasus om precies te zijn. Hij bewaakte schapen en andere kuddes vee. Dit ras komt voor in langhaar, korthaar en middellang haar.

Belgische herdershond soorten

Mechelse Herder

Mechelse Herdershond

AKC Rang: 125.
Hoogte: 56 – 66 cm.
Gewicht: 25 – 34 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Mechelse herder is het meest bekend onder de vier Belgische herdershonden. Hij heeft een vierkante bouw, korte haren en een zwart masker. Op de staart en hals zijn de haren wat langer. Ook de Mechelse herder heeft weer een wollige ondervacht zoals de andere Belgische herders. Deze beschermt hem tegen weersveranderingen. Hij heeft een alert, zelfverzekerd en vriendelijk karakter. Deze middelgrote herdershond houd er van om actief bezig te zijn. Ga lekker met hem wandelen o.i.d. of beoefen een hondensport met hem. De Mechelse herder hecht zich aan het gezin waar hij bij woont en is een rustige en zachte opvoeding nodig. Wees wel duidelijk in de opvoeding en training. Ze ruien 2 keer per jaar en geven hierbij veel haar af. De oorsprong van dit ras ligt in verschillende regio’s van België. Ook hij werd weer gebruikt voor schapenkuddes en later als speur-, bescherm- en waakhond.

Tervuerense Herder

Tervuerense Herdershond

AKC Rang: 125.
Hoogte: 56 – 66 cm.
Gewicht: 20 – 30 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Dit laatste Belgische ras van de vier heeft veel overeenkomsten met de 3 voor genoemde Belgische herdershonden. Ze werden voor de zelfde doeleinden gebruikt en hebben een beschermende ondervacht. De hond is vernoemd naar Tervuren. De Tervuerense herder moet al vroegtijdig gesocialiseerd worden met kinderen en andere huisdieren. Als je dit niet doet kan dat later problemen opleveren. Hij zou vaak even moeten wennen aan vreemden, maar als dat ijs gebroken is kan hij ook goed zijn met vreemden. Dit Belgische herdershond ras heeft mooie lange haren en een zwart masker. Vooral op zijn hals, staart, voorborst en aan zijn achterkant heeft hij erg lang haar. Op de oren, het hoofd en onderaan de benen heeft hij het juist wat korter. De gewenste hoogte voor reuen is 62 cm en voor teven 58 cm. De Tervuerense Herder is aanhankelijk en intelligent en zal altijd in rank willen stijgen. Door het lange haar is wekelijks kammen zeker nodig.

Groenendaeler Herder

Groenendaeler

AKC Rang: 125.
Hoogte: 56 – 66 cm.
Gewicht: 20 – 30 kg.
Levensverwachting: 13 – 14 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Dit ras is één van de vier Belgische Herders. De andere drie zullen hierna vernoemd worden. De Groenendaeler heeft zijn naam te danken aan Groenendaal. Zoals alle Belgische herdershonden wordt hij gebruikt voor zowel beschermhond als gezinshond. Het ras is goed in verschillende hondensporten en houd er van om lekker actief bezig te zijn. De Groenendaeler hecht zich aan zijn gezin en bemoeit zich graag overal mee. Het is een aanhankelijk, actief en loyaal ras dat goed te trainen is. Zijn vacht is altijd zwart en hij heeft lange haren. De wollige ondervacht samen met de dichte beharing bieden een goede weerstand tegen weersveranderingen. Voorheen werd hij vooral gebruikt voor het hoeden van schapen, maar toen dit minder nodig was kreeg hij veel nieuwe taken zoals verdedigen, waken en speuren.

Laekense Herder

Laekense Herder

AKC Rang: 125.
Hoogte: 56 – 66 cm.
Gewicht: 20 – 30 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Net als de Groenendaeler is dit ook weer één van de vier Belgische Herdershonden. De Laekense herder is de ruwharige variant, vernoemd naar Laken. Op de snuit en de staart hebben ze wat donkere beharing. Dit ras is het meest zeldzaam van de vier Belgische Herders. Deze honden hechten zich meestal erg aan 1 gezinslid. Ze kunnen omgaan met kinderen en andere honden als ze hiermee zijn opgegroeid. Met andere dieren kunnen ze meestal niet goed overweg. Ze worden niet aangeraden voor mensen zonder ervaring met honden. De Laekense Herder heeft een beschermend, trouw en waaks karakter. Ze ruien weinig tot niet en zijn af en toe een trimbeurt nodig. Dit ras heeft een vacht waar mensen minder snel allergisch voor zullen zijn.

Schipperke

Schipperke

AKC Rang: 105.
Hoogte: 25 – 33 cm.
Gewicht: 3 – 8 kg.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Dit ras en deze tekst is ook vernoemd in het artikel kleine hondenrassen. Toch kon dit ras niet ontbreken in deze lijst. De 4 rassen hierboven vernoemd vallen onder de Belgische Herder. Dit ras valt daar niet onder, maar is wel een Belgisch (Vlaams) ras.

Het Schipperke is een Vlaams hondenras dat altijd een zwarte kleur vacht heeft. Het is het kleinste herdershondje ter wereld, maar daardoor is zijn herders instinct zeker niet minder. Het is een nieuwsgierig, trouw, zelfverzekerd en zelfstandig ras. Daarnaast is hij ontzettend sportief en kan hij goed concurreren in behendigheidssporten. Hij past goed in gezinnen met kinderen thuis, maar is wel een duidelijke goede leider nodig. Als hij dit niet heeft dan zal hij zelf de leiding gaan nemen. De eerste vermelding van dit sportieve hondje was in de 15e eeuw. In de middeleeuwen werd hij door de middenklasse gehouden.


Overige herdershonden rassen

Catalaanse Herder

Catalaanse Herdershond

AKC Rang:
Hoogte: 45 – 55 cm.
Gewicht: 16 – 20 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Catalaanse Herdershond is een ras dat veel beweging nodig is. Als die dit niet genoeg krijgt kan hij gedragsproblemen gaan vertonen. Ook houd hij ervan om na te moeten denken waardoor verrijking een goede methode is om hem bezig te houden. Het ras komt uit Catalonië, Spanje. Hij wordt ook wel Gos d’Atura genoemd wat in het Catalaans Herdershond betekend. Hij is erg intelligent en kan relatief makkelijk getraind worden. Daarnaast kan hij ingezet worden in hondensporten door deze karaktereigenschap. Verder is hij ook erg nieuwsgierig, zelfverzekerd, trouw en zelfstandig. De Catalaanse herder is erg op zijn baas gericht. Zonder een vroege socialisatie kan hij wat wantrouwig zijn naar vreemden. De vacht is veel verzorging nodig en moet regelmatig gekamd worden.

Shetland Herder

Shetland Herdershond

AKC Rang: 25.
Hoogte: 35 – 40 cm.
Gewicht: 5 – 10 kg.
Levensverwachting: 12 – 13 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Dit ras wordt eigenlijk altijd Shetland Sheepdog of Sheltie genoemd. De Shetland Sheepdog heeft een prachtige mooie vacht en vele positieve karaktereigenschappen. Een aantal van deze eigenschappen zijn; levendig, speels, alert, zachtaardig, lief en oplettend. Het is ook een aanhankelijk ras dat graag bij zijn baas en het gezin is. Daarnaast is hij ook goed te trainen. Dit ras kan nogal waaks zijn en kan sneller gaan blaffen dan andere hondenrassen. Naar vreemden zijn ze vaak terughoudend. Ze komen van de Shetland eilanden waar ook de bekende kleine Shetland pony vandaan komt. Net als de pony’s is de Sheltie ook klein. Grote honden waren duurder en hier was geen noodzaak voor omdat er geen natuurlijke vijanden voorkwamen. Er is weinig bekend over de oorsprong maar men denkt dat er in ieder geval Schotse herdershonden en inheemse honden bij betrokken waren.

Oude Engelse Herder

Oude Engelse Herder
Bastard (4 years) in front of white background

AKC Rang: 72.
Hoogte: 55 – 65 cm.
Gewicht: 27 – 45 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Oude Engelse Herder is de Nederlandse naam die wij eraan hebben gegeven. Normaal wordt hij de old English Sheepdog genoemd. Sommigen noemen hem ook nog steeds Bobtail. Dit betekend in het Nederlands stompstaartje. Hij werd voorheen veel Bobtail genoemd omdat zijn staart werd gecoupeerd. Het is, zoals de naam al zegt, een Engels ras. De voorouders zijn waarschijnlijk Europese en Engelse herdershonden. Ze hebben erg lange haren die veel verzorging nodig zijn. Dit lange haar geeft ze wel een unieke bescherming tegen de weersomstandigheden. Dit hondenras verhaart het hele jaar door. Regelmatig borstelen is dus van harte aangeraden. De old English Sheepdog is graag dichtbij de baas en is meestal voorzichtig rondom ouderen en kinderen. Hij kan ook als waakhond worden ingezet die met zijn opvallende blaf indringers kan verjagen. Hij heeft een speels, liefdevol en sociaal karakter en is redelijk makkelijk te trainen en opvoeden.

Picardische Herder

Picardische Herdershond

AKC Rang: 144.
Hoogte: 55 – 65 cm.
Gewicht: 23 – 31 kg.
Levensverwachting: 12 – 13 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Picardische herder is een middelgroot herdershond soort. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn oorsprong. Hij komt namelijk uit Picardië wat in Frankrijk ligt. Het is een echte werkhond die veel moet bewegen. Hij kan ook goed als waakhond worden gebruikt en zal al snel blaffen als er vreemden op het terrein komen. Ondanks dat hij zo waaks is, is hij niet agressief. Hij kan erg goed omgaan met gezinnen met kinderen, maar is erg wantrouwig naar vreemden. Vroeger werd hij vooral gebruikt op boerderijen als waakhond en veedrijver. De vacht heeft weinig verzorging nodig. Één keer per week borstelen is vaak al genoeg. Je moet de vacht niet plukken zoals je normaal bij andere ruwharige honden wel doet. Daarnaast is de vacht zelfreinigend en is het niet nodig om het te wassen. Door zijn ruwharige vacht kan hij op een kruising lijken. De eerste afbeeldingen van deze hond komen uit de 19e eeuw en sinds 1925 is het een erkend ras.

Pyreneese Herder

Pyreneese Herdershond

AKC Rang: 181.
Hoogte: 38 – 50 cm.
Gewicht: 8 – 20 kg.
Levensverwachting: 14 – 17 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Dit hondenras blaft snel en veel. Die eigenschap kan als vervelend worden gezien of juist goed gebruikt worden. Ze kunnen bijvoorbeeld goed dienen als waakhond. De Pyreneese herdershond komt voor in 2 varianten. De langharige (À poil long) en de kort behaarde snuit (À fase rase). De tweede variant is zeldzamer dan de eerste. Deze honden worden tot op heden gebruikt in de Pyreneeën als schapendrijver samen met de herder. Vaak werd de Pyreneese Berghond hier ook bij gebruikt als beschermingshond. De Pyreneese herder kan niet goed alleen zijn en past goed in gezinnen. Hij is een energie, slim en toegewijd hondje. Hij is leergierig en door zijn intelligente karakter is hij makkelijk te trainen.

‘Miniature’ Amerikaanse Herder

Miniatuur Amerikaanse Herder

AKC Rang: 34.
Hoogte: 33 – 46 cm.
Gewicht: 9 – 14 kg.
Levensverwachting: 12 – 13 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De officiële naam van deze herdershond is miniature American Shepherd, ook wel MAS genoemd. Deze kleine herdershond is gemaakt met het doel om kleine Australian Shepherds te creëren. Voorheen had hij dan ook eerst de naam miniature American Shepherd, maar dit is veranderd. Eind jaren 60 werd dit ras gefokt in Californië. Hij heeft nog veel eigenschappen van de Australian Shepherd, maar is gewoon een kleinere variant. Sinds 2019 is dit ras pas in Nederland door het FCI erkend. Ze zijn erg energiek, loyaal en goed te trainen. De miniature American Shepherd heeft een dubbele vacht. De ondervacht is wollig en dik en de bovenvacht heeft lang recht haar. Ze komen twee keer per jaar in de rui en verharen dan behoorlijk. Dit kan worden verminderd door de hond goed en regelmatig te borstelen.

Zweedse herder

Zweedse Vallhund

AKC Rang: 169.
Hoogte: 30 – 35 cm.
Gewicht: 10 – 15 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 5 – Spitsen en oertypen.

Dit ras heet Västgötaspets of Vallhund en is een kleine herdershond. wordt genoemd. Hij is niet ingedeeld in rasgroep 1 bij de Herdershonden en veedrijvers, maar heeft wel meer het karakter van een herdershond. Hij is alert, energiek, leergierig, vriendelijk en intelligent. Hij werd voornamelijk gebruikt als boerenhond, waakhond, ongedierte bestrijder of om koeien te drijven. Het is een Zweeds ras uit West-Gotland en stamt al af uit de tijd van de Vikingen. In 1940 was dit ras bijna uitgestorven, maar toen zijn ze begonnen met een fokprogramma voor het behouden van dit leuke ras. Västgötaspets houden ervan om bij mensen in de buurt te zijn en kunnen goed met kinderen omgaan.

Welsh Sheepdog

Geen Foto

AKC Rang:
Hoogte: 48 – 58 cm.
Gewicht: 15 – 26 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: Niet erkend.

De Welsh Sheepdog wordt door geen enkele instantie erkend. Ze worden vooral gefokt om als herdershond te werken. Deze hond wordt vaak verward met de Welsh Collie. Dit is een kruising tussen de Welsh Sheepdog en de Border Collie. De Welsh Collie is makkelijker op te voeden en trainen dan een Welsh Sheepdog. De hond komt uit Wales en is een goede werker. Hij is gewend om initiatief te nemen en om goed naar de baas te luisteren. Hij is genoeg ruimte nodig als hij als gezinshond wordt gebruikt. Een huis met een tuin voor de hond is ideaal. In een klein appartement kunnen ze zich gaan vervelen. Vooral als ze veel alleen zijn. Dit kan uiteindelijk resulteren in overmatig blaffen. De Welsh Sheepdog vind het fijn met het gezin te zijn en kan goed omgaan met kinderen.

Bearded collie

Bearded Collies

AKC Rang: 127.
Hoogte: 50 – 56 cm.
Gewicht: 18 – 27 kg.
Levensverwachting: 14 – 15 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Bearded Collie doet zijn naam eer aan met zijn lange haar. De lange haren hangen tot laag boven de grond maar mogen niet de grond raken. Het verzorgen van de vacht kost veel tijd. Dagelijks borstelen is vaak nodig om de lange haren klitvrij te houden. Van de oorsprong van dit ras is niet veel duidelijk. Vanaf 1514 werden honden uit Polen naar Schotland gebracht met schepen. Hier werden de honden voor schapen geruild. Men denkt dat dit de voorouders waren van dit Schotse ras (Schotse Hooglanden). Dit hondenras blaft veel en met plezier. De Bearded Collie leert het best bij een rustige positieve opvoeding. Ze zijn zelfverzekerd, levendig, actief en alert.

Hongaarse Herdershonden

Puli

Geen Foto

AKC Rang: 160.
Hoogte: 35 – 45 cm.
Gewicht: 10 – 15 kg.
Levensverwachting: 12 – 16 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Puli is een hond die graag bezig is. Het is dus ook nodig voor deze hond om hem een taak te geven en cursussen met hem te gaan volgen. Hij is erg leergierig en intelligent waardoor hij makkelijk te trainen is. De Puli heeft een opmerkelijke vacht dat helemaal vol klitten zit. Door die bijzondere vacht mag hij eigenlijk niet gekamd of geborsteld worden. De vacht beschermt hem tegen weer en wind in alle seizoenen en kan hierdoor dag en nacht buiten zijn. Hij komt voornamelijk voor in het zwart maar kan ook wit, grijs of bruin zijn. Dit ras is verwant aan de Pumi en andere langharige herdershonden zoals de schapendoes. Hij wordt gebruikt om schapen te drijven en loopt soms zelfs over de ruggen van de dieren. Hij is terughoudend naar vreemden en kan overdreven blaffen. Hij hecht zich voornamelijk aan één baas en zal hier al zijn aandacht voor hebben. Het is een erg aanpasbare hond en houd van spelen. Hij heeft een gehoorzaam, energiek, loyaal en behendig karakter.

Mudi

Geen Foto

AKC Rang:
Hoogte: 36 – 48 cm.
Gewicht: 8 – 13 kg.
Levensverwachting: 13 – 14 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Deze kleine herdershond is als enige Hongaarse herdershond in dit overzicht niet erkend door de American Kennel Club. Hij heeft een dapper, levendig, alert en energiek karakter. Hij kan erg snelle bewegingen maken en is weinig vachtverzorging nodig. Als hij met kinderen en huisdieren is opgegroeid kan hij hier goed mee overweg. De Mudi is ontstaan in het eind van de 19e eeuw. Hij dient als herder van het grote vee en als waakhond. Daarnaast wordt hij ook als jachthond gebruikt, voornamelijk op wilde zwijnen. Dit hondje is graag ergens mee bezig, maar kan ook prima bij je liggen als je een dagje lekker op de bank ligt. Alle honden hebben aanleg voor een specifieke aandoening. De Mudi is het meest vatbaar voor heup- en elleboogdysplasie, staar en epilepsie. Dit ras heeft sneller de neiging om te gaan blaffen.

Pumi

Geen Foto

AKC Rang: 151.
Hoogte: 38 – 47 cm.
Gewicht: 8 – 15 kg.
Levensverwachting: 12 – 13 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Pumi is geen moeilijk ras om op te voeden maar je moet wel het nodige geduld hebben. Het ras staat erom bekend om erg lawaaierig te zijn en veel te blaffen. Hij is terughoudend en op zijn hoede rondom vreemden wat vaak gepaard gaat met blaffen. Dit maakt hem een ideale waakhond. Als hij niet genoeg aandacht en beweging krijgt kan hij het huis overhoop halen. Naast vreemden kan deze hond vaak ook niet goed overweg met kleine kinderen of andere honden. Hij kan zelfs snel agressief worden tegenover andere honden. Het is verstandig om dit ras zo snel mogelijk te socialiseren. Hij heeft een levendig, actief en zelfstandig karakter. De Pumi bestaat sinds 1700 en komt voort uit de Puli, Keeshond en een herdershond met een Terriër karakter. De Terriër is goed terug te zien in hem. Hij wordt gebruikt voor het hoeden van rundvee, schapen en varkens. Daarnaast wordt hij ook ingezet als waakhond en ongedierte bestrijder. Dit ras komt niet veel voor.

Dierenverzekering

Ik hoor het tegenwoordig steeds vaker dat mensen geen dierenverzekering nemen. Een dierenverzekering kan veel onnodige kosten besparen als er iets met jouw hond aan de hand is. Je hebt een hond voor gemiddeld 10 – 14 jaar en in die lange tijd zal de kans groot zijn dat je de dierenarts een keer nodig bent. In sommige gevallen gaan mensen niet of te laat naar de dierenarts omdat het ze anders te veel geld gaat kosten. Deze kosten kunnen zonder verzekering ontzettend hoog oplopen. De basis verzekering van https://www.dierenverzekering.nl/ dekt al tot €2.500,- euro per jaar en het top pakket tot maar liefst €5.000,- euro per jaar. Als er wat met jouw hond gebeurd hoef je dan niet bang te zijn voor de kosten en kun je de hond gelijk laten onderzoeken/behandelen.

Wat valt er onder een dierenverzekering?
– Castratie / Sterilisatie (niet in het basis pakket).
– Bloed / Medisch onderzoek.
– Consulten.
– Medicijnen.
– Euthanasie.
– Chirurgische ingrepen inclusief opname
– En nog veel meer.

Zou toch zonde zijn als er iets met jouw hond gebeurd en je bent hiervoor niet verzekerd? Bereken nu gratis je premie (verzekeringskosten) door op de banner hieronder te klikken!


Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!