Gedragsproblemen hond

Gedragsproblemen hond – Alle problemen met oplossingen

In dit artikel wil ik je graag iets vertellen over gedragsproblemen bij honden. Ik heb heel veel gewerkt met honden die onhandelbaar waren door het probleemgedrag van de hond. Maar wat zijn gedragsproblemen bij je hond nu eigenlijk? Hoe kunnen ze ontstaan en belangrijker wat kun je er aan doen om weer te genieten van elkaar.

Wat zijn gedragsproblemen?

Gedragsprobleem Berner Sennenhond

Er worden meerdere termen door elkaar gebruikt. Onder gedragsproblemen verstaan wij gedragsstoornissen, ongewenst gedrag of probleemgedrag. Een gedragsprobleem bij honden is dus de verzamelnaam van alle problemen waar jij graag iets aan wilt doen. Dit is niet altijd gemakkelijk, ik wil je daar graag mee helpen. Door mijn ervaring met verschillende honden en langdurige begeleiding van honden ben ik ervan overtuigd dat je bijna iedere hond kunt trainen om plezier aan elkaar te beleven. Daar is wel vaak veel geduld voor nodig en heel consequent volhouden van de verbetering.

Gedragsstoornissen

Gedragsstoornissen zijn echt chronisch abnormaal gedrag, deze worden vaak veroorzaakt door trauma’s, chronische stress, extreme angst of medische stoornissen. Een voorbeeld hiervan zijn bijtende honden die zonder aanwijsbare reden heel veel agressie vertonen. Het is dan aan te raden om gedragstherapie te nemen bij een gedragstherapeut te gaan. Deze kan je helpen om naar de oorzaken op zoek te gaan. De oorzaken moeten eerst verholpen worden voordat het gedrag kan veranderen. Een gedragstherapeut heeft vaak eerder inzicht in de oorzaken, de oorzaken zijn namelijk niet altijd even duidelijk. Je krijgt dan meer duidelijkheid om deze problemen op te lossen.

Het kan ook zijn dat medische problemen de oorzaken zijn van stoornissen. Als een hond altijd begint te grommen als je hem wilt aaien kan het een medische oorzaak hebben. Chronische pijn is een oorzaak die niet altijd duidelijk is voor jou als eigenaar, een gedragstherapeut kan dit eerder doorgronden. Als de medische problemen heel duidelijk de oorzaak zijn dan is natuurlijk een dierenarts de specialist die hier iets aan kan doen. 

In mijn artikel “Larador puppy kopen” vertel ik alles over aanschaf van een hond. Het voorkomen van gedragsstoornissen begint bij de aanschaf van een puppy. Er zijn veel illegale fokkers waarbij moeder en pups in slechte omstandigheden leven. Ook worden er veel illegaal ingevoerde pups uit Oost-Europa verkocht op de Nederlandse markt. Deze pups hebben al veel meegemaakt en kunnen sneller door de trauma’s, naast medische problemen, ook probleemgedrag ontwikkelen.

Het is misschien verleidelijk om een goedkope hond te kopen van het internet, ze zien er allemaal heel lief uit. Maar het is niet verstandig, je motiveert de illegale handel om te blijven verkopen.  Daarnaast heb je een veel grotere kans dat je hond probleemgedrag ontwikkelt.

Ongewenst gedrag honden

Ongewenst gedrag van een hond is gedrag dat voor de mens vervelend is. Dit kan voor iedere hondeneigenaar anders worden ervaren. In verschillende situaties kun je het gedrag van je hond anders ervaren. In een afgelegen gebied beleef je het geblaf van je hond als minder ongewenst dan in een flat. De een zal een waakse hond als gewenst beschouwen een ander zal het als ongewenst gedrag kunnen bestempelen.

Ongewenst gedrag Dalmatiër

Ongewenst gedrag van een hond komt veel voor, maar is eigenlijk heel normaal. Een hond is een dier die andere instincten heeft dan een mens. In de natuur geldt het recht van de sterkste, in onze maatschappij niet. Als een hond niet getraind wordt hoe hij zich moet gedragen, als sociaal lid van een gezin, dan zal hij ongewenst verdrag vertonen. Dit is echter gedrag die voor een hond heel natuurlijk is, maar voor een mens ongewenst.

Een hond is over het algemeen gemakkelijk te socialiseren, hij past zich graag aan in het gezin. Hierdoor is de hond ook een ideaal huisdier voor de mens, trouw en sociaal. Daarvoor is wel goede training nodig.

Tip: Voordat het ongewenste gedrag is afgeleerd krijgt je hond vaak nog een extinction burst. Nadat je dit hebt overwonnen zal de hond het ongewenste gedrag zijn afgeleerd.

Begeleiding en begrip van mensen

Ook een mens moet beseffen dat de liefde van twee kanten moet komen, dus houdt ook altijd rekening met de eigenschappen van een hond. Informeer je goed over de karaktereigenschappen van het hondenras dat je wilt aanschaffen.

3 pups

Deze eigenschappen kunnen per ras verschillen. Een Labrador retriever is gericht op mensen en kan een echte gezinshond zijn. Hij kan zich snel aanpassen op onze wensen. Andere rassen zijn heel eigenwijs, bijvoorbeeld de Jack Russell. Zij zullen het ongewenste gedag moeilijker afleren. Daarnaast kan het temperament van een hond ook meespelen bij ongewenst gedrag. De ene hond zal meer beweging nodig hebben dan een andere hond. Geef je een hond deze beweging niet? Dan kan hij zich gaan vervelen en gedragsproblemen gaan vertonen.

Afleren zonder gedragstherapie

Als je een pup hebt is het heel belangrijk dat je de pup traint in het gewenste gedrag. Positieve aandacht en belonen op moment dat de pup het goed doet. Geduld en consequent blijven zijn belangrijke factoren bij het trainen van een pup. Dit zijn de beste uitgangspunten om probleemgedrag bij honden te voorkomen. En voorkomen is natuurlijk beter dan afleren.

Probleemgedrag hond

Het kan ook zijn dat het ongewenste gedrag al is ontstaan. Deze problemen kunnen door de mens zijn aangeleerd of toch onbewust zijn ontstaan. Wat als pup zo schattig is kan als ongewenst gedrag gezien worden als hij volwassen is. Als pup zat onze Dobermann vaak op schoot, zo’n lief klein hondje. Maar naarmate dat hij ouder werd vond ik het toch meer ongewenst gedrag worden. Als hij rechtop zat kon ik geen tv meer zien! Door consequent corrigeren heeft hij uiteindelijk geleerd dat hij naast de bank moest liggen.

En nu sta jij voor de taak om ongewenst gedrag van jouw hond af te leren. Dit kan soms zeer lastig zijn, maar zeker wel te doen. Op deze site lees je per probleem wat je kunt doen. Er zijn technieken of methoden om het ongewenst gedrag om te draaien naar gewenst gedrag. Wij gaan altijd uit van positieve benadering.

Het is natuurlijk altijd belangrijk dat jij kijkt wat je hond nodig heeft. Welke patronen zijn er te ontdekken en waarop reageert jouw hond het beste. Jij bent degene die dat kan beoordelen, ik kan je erbij helpen.

Diverse gedragsproblemen

Ik ga verschillende gedragsproblemen bij honden beschrijven:

Gedragsproblemen Zwitserse herder

Herken je één van bovenstaande gedragsproblemen in je eigen hond? Klik dan op één van de gedragsproblemen hierboven om te leren hoe je het kunt voorkomen of afleren.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!