Hond wil niet in de auto

Hond in de auto vervoeren (tips).

Het is erg handig als je hond het een fijne ervaring vindt om mee te gaan in de auto. Er kunnen veel verschillende redenen zijn om de hond met de auto te willen vervoeren. Stel je wilt de hond mee nemen op vakantie, of simpelweg naar een natuur gebied rijden. Ook wordt de auto vaak gebruikt om de hond naar cursussen te rijden, of andere zaken zoals de dierenarts. Dan is het goed dat je hond hier goed op reageert. Zo niet, dan kan de hond gestrest raken of zelfs je auto beschadigen.

In dit artikel vind je verschillende redenen waarom jouw hond de auto niet in wil, en hoe je hier het best mee om kunt gaan. Verder vind je in dit artikel nog simpele trainingen en tips om de hond in de auto te krijgen, en hoe je dit op een verantwoorde manier doet.

In dit artikel lees je hoe je de hond een goede ervaring geeft aan de auto. In mijn artikel: “(artikel wordt op het moment geschreven)” lees je hoe je de hond op een veilige manier kan vervoeren.

Redenen waarom de hond de auto niet in wil met mogelijke oplossingen.

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom de hond de auto niet in wil. Dit kan variëren van simpele wagenziekte tot over gehouden trauma’s. Voordat je het probleem kunt tackelen, moet je eerst achterhalen waar het vandaan komt. Hieronder vind je de meest voorkomende redenen waarom de hond niet de auto in wil.

De hond kent de auto nog niet.
Het meest voor de hand liggende probleem is dat de hond het principe van auto rijden nog niet kent. Alles wat een hond niet kent is spannend en de hond zal hier eerst aan moeten wennen. Dit probleem komt voornamelijk voor bij puppy’s die nog nooit met de auto vervoert zijn. Het is natuurlijk ook niet niks, zo’n grote (soms luide) machine waar ze in moeten stappen/springen.

Deze reden zou ik geen probleem willen noemen. Het is normaal dat een hond hier eerst even aan moet wennen. Om dit “probleem” tegen te gaan, kun je de hond trainen om de auto in te gaan. Hoe je dit kunt doen kun je verderop in dit artikel lezen.

Hond in de achterbak

De hond heeft een slechte ervaring, oftewel trauma, met auto’s.
Het kan zijn dat je hond een slechte ervaring heeft gehad met het vervoeren in de auto. Dit kan (per ongeluk) bij jezelf gebeurd zijn, maar het is ook mogelijk dat dit bij een vorige eigenaar is gebeurd. Het is heel vervelend als je hond al een slechte ervaring heeft gehad met de auto en dit probleem kan in verschillende maten voorkomen. Dit ligt aan de ervaring die de hond heeft met auto’s.

Hieronder volgen een aantal mogelijke slechte ervaringen:
– De hond is te lang in de auto alleen gelaten.
– De hond is geblesseerd geraakt in de auto.
– De hond is op een negatieve/hardhandige manier de auto in geforceerd.
– De auto waarin de hond werd vervoerd is verongelukt.
– De eigenaar heeft de wagenziekte van de hond genegeerd, of nog erger, is hier boos om geworden.

Een trauma oplossen is altijd een lastig proces, en kan op veel verschillende manieren worden aangepakt. Welke aanpak je gebruikt ligt aan de slechte ervaring die de hond heeft gehad. Als je niet weet welk trauma de hond heeft, aan de auto, dan is dit probleem een stuk moeilijker tegen te gaan. Bij de meeste van bovenstaande problemen is het trainen van de hond, in kleine stappen, de beste methode om hem weer te laten wennen aan de auto. Doe dit altijd op een zo positief mogelijke manier zodat de hond weer een goed gevoel kan krijgen bij de auto. Lees verder in dit artikel hoe je de hond hiervoor kunt trainen.

De hond heeft wagenziekte.
Sommige honden kunnen, net als mensen, ook wagenziek worden in de auto. Dit is een vervelend probleem dat niet met training afgeleerd kan worden zoals de meeste problemen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen wat je hier tegen kunt doen.

Allereerst zullen honden met een overvolle of te lege maag sneller ziek worden in de auto. Zorg dat de hond een uur voor hij de auto in gaat geen grote maaltijden eet. Dit betekend niet dat je de hond helemaal niks moet geven, een te lege maag is namelijk net zo slecht. Geef het dier een half uur voor vertrek een kleine snack, zodat hij in ieder geval wat in de maag heeft.

Hond heeft wagenziekte

Een ander probleem is dat de hond de druk van sluitende autodeuren als vervelend kan ervaren. Dit kan simpelweg verholpen worden door het raam een stukje open te doen voordat je de deur sluit.

Als je een hond hebt die wagenziek wordt is er nog een tip die ik je wil mee geven. Zodra je het eindpunt van de rit bereikt is het verstandig om nog even te wachten voor je met de hond de auto uitstapt. Zodra je stil staat kun je (met de ramen open) even wachten tot de hond weer wat rustiger wordt en minder misselijk is. Zodra hij wat gekalmeerd is kunnen jullie samen de auto uit. Waarom? Als je op het eindpunt aankomt, en de hond gelijk uit de auto laat, dan gaat hij zich beter voelen zodra hij de auto uit is. Hierdoor kan hij de link leggen tussen uit de auto gaan en zich weer beter voelen. Dit betekend dat de hond gaat denken dat hij zich beter voelt zodra hij de auto uit gaat, en hierdoor sneller de auto uit zal willen.

Als bovenstaande oplossingen niet helpen is er ook nog medicatie die kan helpen bij het verminderen van wagenziekte bij honden. Raadpleeg hiervoor je dierenarts.

Tot slot wordt wagenziekte verergerd als de hond het niet leuk vind om de de auto in te gaan. Naast bovengenoemde stappen tegen wagenziekte en stress, is het ook verstandig de onder genoemde training te doen met je hond.

Overige problemen.
Naast de hierboven genoemde problemen zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden waarom de hond de auto niet in wil. De meeste problemen zijn te verhelpen door een simpele training met de hond. Staat jou probleem er niet tussen, en wil je hier meer over weten, laat dan een reactie achter onderaan dit artikel en ik zal je hier meer over vertellen.

(Stress) Signalen van de hond.

Je kunt aan jouw hond aflezen wanneer hij zich wel of niet op zijn gemak voelt in de auto. Let altijd goed op de signalen die de hond geeft. Mocht jouw hond één van deze signalen afgeven, zorg dan dat je hierop reageert. Dit kun je, bijvoorbeeld, doen door de auto even te parkeren of door de hond aandacht te geven. Word nooit boos op de hond! Dit zal alleen maar tegenwerken. Hieronder staan een aantal stress signalen die je zou kunnen zien bij jouw hond.

Hond stress signalen in de auto.

– De hond kan gaan kwijlen of hijgen. Dit betekend in veel gevallen dat de hond gestrest is in de auto (autonome response).
– De hond kan verschillende gedragingen tegelijk, of vlak naar elkaar uitvoeren. Deze gedragingen zijn vaak het tegenovergestelde van elkaar. Dit betekend dat de hond niet weet hoe die zich in de situatie moet gedragen (ambivalent gedrag).
– De hond kan iets vanuit het niet doen. Spontaan blaffen bijvoorbeeld. Jouw hond weet ook in deze situatie niet goed wat hij moet doen in de situatie, en voelt zich onzeker (overspronggedrag).
– De hond wil een beweging maken, maar stopt halverwege deze beweging. De hond wil graag bewegen maar iets houd hem tegen om dit te doen (intentiebeweging).

Hond trainen om in de auto te vervoeren.

Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Sommige honden zullen het gelijk leuk vinden, maar andere zullen stap voor stap getraind moeten worden. Ik zal hieronder een aantal simpele voorbeelden/tips geven van dingen die je kunt doen.

1. Laat je hond aan de auto wennen.
De eerste stap is om je hond aan de auto te laten wennen. Dit kun je het best doen in een stilstaande auto. Ga met je hond de auto in en maak dit een zo leuk mogelijke ervaring voor hem. Je kunt een hond die niet bang is voor de auto in de auto zetten. Mocht jouw hond wel bang zijn voor de auto, dan kun je eerst even met jouw hond naast de auto gaan zitten. Knuffel de hond of geef hem wat lekkers in of naast de auto zodat de hond zich ontspannen voelt.

2. Laat de hond wennen aan het geluid van de auto.
Zodra stap 1 goed, gaat en de hond ontspannen is rondom en in de auto, kun je hem aan het geluid van de auto laten wennen. Laat de hond ontspannen naast de auto zitten of liggen en open de deur waar hij naast is. Zet vervolgens de motor van de auto aan. Blijf lekker bij jouw hond en zorg ervoor dat hij zich op zijn gemak voelt.

Lastige honden.
Wil jouw hond absoluut niet de auto in? Doe het dan stap voor stap. Bied hem wat lekkers aan rondom de auto, en geef hem veel positieve aandacht. Vervolgens zet je de deur van de auto open waar je de hond naar binnen wilt hebben, en leg je wat lekkers in de auto neer. Geef de hond rustig de tijd om zelf op onderzoek uit te gaan. Het is veel beter als de hond zelf de auto in stapt dan dat hij hierin wordt gezet.

Bij lastige honden kan deze stap soms lang duren. Blijf het niet te lang proberen en doe deze training elke dag eventjes. Uiteindelijk zal de hond zich steeds meer op zijn gemak gaan voelen. Zet niet de motor aan als de hond al in de auto is! Hij kan hier namelijk van schrikken. Zet zodra de hond zelf de auto in gaat, eerst de motor aan en loop dan met de hond naar de auto toe. Laat hem weer zelf op onderzoek uitgaan.

Hond wil niet in de auto

3. Begin met kleine en leuke ritjes.
Als je de hond alleen maar mee neemt met de auto als je naar de dierenarts of het asiel gaat, dan zal de hond dit snel als een vervelende ervaring zien en de auto niet meer in willen. Zorg er daarom voor dat je de eerste paar keer met de auto naar leuke plekken rijd zoals het bos, het strand of iets dergelijks. Houd daarnaast de ritten kort. Door de rit kort te houden kan de hond aan het rijdende voertuig wennen.

4. Tijd voor langere ritten.
Zodra de bovengenoemde stappen allemaal goed gaan, is de hond in principe genoeg aan de auto gewend. Nu kun je langere ritten afleggen met de hond en uiteindelijk zelfs de hond mee nemen op vakantie. Blijf goed op stress signalen van de hond letten, en leg niet teveel druk op je hond. Als je nu een te grote stap neemt kun je weer een stap terug moeten in de training.

Dit zijn een paar simpele stappen die je kunt nemen om je hond aan de auto te laten wennen. Het is belangrijk om dit allemaal ontspannen uit te voeren en om nooit boos te worden op de hond. Naast deze stappen zijn er nog veel andere tips voor het vervoeren van de hond. Deze kun je hieronder in het volgende sub-hoofdstuk lezen.

8 handige tips voor het vervoeren van je hond in de auto.

Naast de stappen hierboven zijn er veel andere zaken waar je aan moet denken bij het vervoeren van je hond in de auto. Hieronder vind je nog een aantal handige tips. Al deze tips kunnen bijdragen aan een positieve ervaring met de auto, waardoor de hond steeds makkelijker mee gaat.

1. Houd de ramen open (geparkeerd).
Als je de auto parkeert, en je moet de hond in de auto laten, dan moet je altijd een raampje een beetje open houden voor de hond. Open het raam niet zo ver dat de hond eruit kan springen, maar zorg dat hij genoeg frisse lucht en zuurstof in de auto krijgt. Ook zorgt dit ervoor dat het niet te warm wordt in de auto.

2. Water voor de hond.
Bij lange ritten is het altijd goed om water mee te nemen voor de hond. Vooral op dagen met warm weer krijgt de hond het snel warm in de auto en zal hij meer willen drinken.

3. Veilige plek voor de hond.
Vervoer je hond altijd op een veilige plek in de auto. Zorg dat de hond veilig zit, maar zich ook veilig voelt. Dit zal ervoor zorgen dat de hond meer ontspannen is, en makkelijker mee gaat in de auto. Daarnaast zorgt het ervoor de je hond veilig blijft, mocht er iets gebeuren zoals een ongeluk o.i.d.

Hond wil niet in de auto

4. Houd de hond gezelschap.
Laat iemand lekker met de hond op de achterbank zitten. Als iemand de hond bezig kan houden, en op zijn gemak kan laten voelen, dan zal de rit voor hond al snel een stuk plezanter worden. Daarnaast kan degene die naast de hond zit goed de hond in de gaten houden.

5. Geef de hond wat afleiding.
Een persoon naast de hond kan als afleiding dienen, maar hiervoor kun je ook een speeltje of een kauwbot gebruiken. Als de hond bezig is met iets anders dan de rit, dan zal hij minder snel gestrest raken om wat er om zich heen gebeurd.

6. Laat de hond niet te lang alleen!
Het is ontzettend belangrijk dat je de hond niet te lang alleen laat in de auto. Jouw hond kan hier namelijk gestrest van raken en een slechte ervaring krijgen met de auto. Daarnaast kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen en de auto van binnen beschadigen door te bijten in de stoelen. Het is nooit goed om de hond te lang alleen te laten in de auto.

7. Pauzes tijdens het rijden.
Neem pauzes tijdens lange ritten. Het is fijn voor de hond als hij af en toe de benen kan strekken en het gevoel heeft dat hij niet opgesloten zit in de auto. Dit bevorderd de rit voor zowel de hond als de eigenaar.

8. Oververhitting.
Let er bij warm weer goed op dat de hond niet oververhit raakt. Dit kun je zien als hij gaat hijgen en de tong uit de bek hangt. Zorg ervoor dat je hond genoeg water en frisse lucht heeft en laat hem niet alleen achter in de auto met te warm weer.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!