Chihuahua langhaar en Chihuahua korthaar

Chihuahua langhaar/korthaar

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Chihuahua’s zijn dus erg klein en hebben een relatief groot hoofd vergeleken met de rest van het lichaam. Ze hebben meestal staande oren en de ogen puilen een beetje uit. De schofthoogte ligt rond de 20 cm en het ras weegt ongeveer 0,5 tot 2,5 kg. Ze zijn vaak waaks en kunnen behoorlijk blaffen voor hun grootte. Het is een waaks, leergierig en temperamentvol hondenras.

Tot 1898 was dit ras alleen in Mexico te vinden. Daarna kwamen de hondjes naar de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Men denkt dat dit ras afstamt van de heilige honden van de Tolteken en de Azteken. Daar werd het hondje vroeger gebruikt als offerdier en mogelijk zelfs als delicatesse. Gelukkig is dit nu niet meer van toepassing. Nu worden ze gebruikt als gezelschapshondjes en/of showhondjes.

Er is veel door gefokt met dit ras waardoor er veel Chihuahua’s zijn met gezondheidsproblemen. Wees er daarom altijd zeker van dat je een Chihuahua haalt bij een erkende fokker, of dat je een Chihuahua uit het asiel haalt voor een nieuw leven.

Er is veel te ontdekken over dit bijzondere ras, maar in dit artikel gaan we het hebben over de verschillende vachtvarianten van de Chihuahua. Dit ras heeft 2 vacht varianten, namelijk; korthaar en langhaar. Wat de kenmerken en verschillen zijn van deze vachtsoorten lees je hieronder.

Langhaar Chihuahua

Allereerst hebben we de langharige Chihuahua. Dit ras heeft een mooie middellange vacht op de meeste plekken van het lichaam. Op de nek, oren, benen, voeten en staart is het haar langer dan op de rest van het lichaam. Door de mooie golvende haren heeft dit ras een mooi uiterlijk. Dit is één van de redenen waarom dit hondje redelijk vaak wordt gebruikt voor hondenshows.

Veel mensen nemen aan dat de Chihuahua langhaar veel meer vachtverzorging nodig is dan de Chihuahua korthaar. Dit is wel en niet waar. De langharige Chihuahua verhaart minder dan de kortharige Chihuahua. Hierdoor zul je minder rond vliegende haren in het huis en op de meubelen hebben.

Chihuahua langhaar
Chihuahua langhaar

Aan de andere kant kost het je wel meer tijd om de vacht mooi en egaal te houden. Je zult de langharige variant meer moeten kammen en af en toe zal hij een trimbeurt nodig hebben. Aan te raden is, dat je dit ras 2 tot 3 keer per week kamt en borstelt. Het kan 2 jaar duren voordat de vacht volgroeid is. Het is verstandig hem voor die tijd al wel te laten wennen aan het kammen en trimmen.

Daarnaast houdt de lange vacht ook meer vuil vast. Daardoor kan het je ook wat meer werk kosten om de vacht mooi en schoon te houden. Als de langharige Chihuahua gaat zwemmen of in de regen loopt zal hij ook meer kunnen gaan stinken doordat de lange haren meer vies water vast kunnen houden. Dit is tegen te gaan met speciale hondenshampoo. Chihuahua’s koelen altijd erg snel af, en dat het lange haar meer water vast houdt helpt daar ook niet bij. Daarom is het belangrijk dat je de hond goed afdroogt nadat hij nat is geworden.

Kenmerken Langharige Chihuahua

– Sluik of licht golvend haar.
– Een zachte bovenvacht en een dikke ondervacht.
– Verhaart minder.
– Wordt sneller vies.
– Een pluimstaart.
– Lang haar rondom de nek, oren, benen en voeten.
– Word sneller als zachtaardig beschreven.

Chihuahua korthaar

Nu komen we aan bij de kortharige Chihuahua. Dit ras heeft (vanzelfsprekend) een korte vacht en geen golvende haren. De vacht is over het hele lichaam ongeveer dezelfde lengte. Alleen op de nek en de staart kan het soms wat langer zijn. De vacht is vooralsnog zacht en glanzend.

De langharige Chihuahua borstel en kam je vooral om de vacht mooi en schoon te houden. Bij de kortharige Chihuahua kam en borstel je vooral om te voorkomen dat het hondje te veel gaat verharen. De kortharige variant verhaart namelijk meer dan de langharige variant. Door 1 á 2 keer per week te borstelen kun je de los dwarrelende haren in het huis gedeeltelijk voorkomen.

Chihuahua korthaar
Chihuahua korthaar

Ondanks dat deze vacht minder vuil vasthoud is het alsnog goed om de kortharige Chihuahua af en toe te wassen. Eén keer per maand zou in de meeste gevallen genoeg moeten zijn. Ook de kortharige Chihuahua droog je goed af nadat hij nat is geworden, omdat hij het anders snel koud krijgt. Al zal dit minder snel gebeuren dan bij de langharige variant die meer water vasthoudt in de vacht.

Kenmerken kortharige Chihuahua

– Een zachte en glanzende vacht.
– Dezelfde lengte op het grootste gedeelte van het lichaam.
– Kan langer haar hebben rond de staart en nek.
– Verhaart meer.
– Houd minder vuil vast in de vacht.
– Is in het algemeen net wat minder vachtverzorging nodig.
– Wordt in het algemeen meer als pittig beschreven.

Een langharige of kortharige Chihuahua kopen?

Of je nou een lang- of kortharige Chihuahua koopt is je eigen keus. Beide vacht varianten komen erg overeen met elkaar. De grootste verschillen zijn dat de langharige variant wat meer vachtverzorging nodig is, en dat deze meer voor shows gebruikt worden. Daarbuiten is er weinig verschil en is het dus een persoonlijke keuze waarvoor je gaat. Zoals eerder gezegd wordt de langharige Chihuahua sneller als zachtaardig beschreven, en de kortharige als pittig, maar dit kan per hond weer verschillen.

Chihuahua handboekHet Chihuahua handboek.

Je hebt nu een klein beetje informatie gelezen over de Chihuahua. Er is ongelofelijk veel informatie te vinden over dit leuke kleine ras. Al deze informatie kun je in het Chihuahua handboek vinden van Peter Plasman. Het betreft een E-boek die je gelijk kunt downloaden en lezen na aankoop.

Ik heb het handboek zelf ook recentelijk gelezen en ik kan je dit handboek zeker aanraden als je meer wilt weten over dit ras. Er wordt veel in besproken en staat vol met handige tips en weetjes.

Lees in mijn review over het Chihuahua handboek wat ik en anderen ervan vonden!

Vele anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.

60 dagen geld terug garantie, wat de reden ook is. Niks te verliezen dus!

Bestel nu snel en krijg er 5 GRATIS exclusieve bonussen bij!
Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!