Chihuahua hoofdstukken overzicht

Chihuahua handboek – Hoofdstukken overzicht

Dit artikel is een vervolg van het artikel ‘Het complete handboek voor de opvoeding, training en verzorging van een Chihuahua’. Dit handboek bestaat uit 49 bladzijden verdeeld over een inleiding, nawoord, interessante websites, colofon en 12 hoofdstukken. Daarnaast kun je aan het eind van sommige hoofdstukken een kleine samenvatting vinden.

In dit artikel zal ik vertellen wat er per hoofdstuk voornamelijk aan bod komt. Mocht je geïnteresseerd zijn in dit handboek, maar wil je weten wat erin verteld wordt? Lees dan hieronder wat je kunt verwachten!

Bestel nu snel en krijg er 5 GRATIS exclusieve bonussen bij!


Ga naar mijn artikel: “Review: Het complete handboek voor de opvoeding, training en verzorging van een Chihuahua” voor mijn volledige review.

Hoofdstuk 1 – De chihuahua: klein van stuk, groot in geschiedenis.

Allereerst begint het handboek met een titelblad, inhoudsopgave en inleiding verspreid over de eerste 3 bladzijden. Vervolgens begint hoofdstuk 1. Dit hoofdstuk gaat over de geschiedenis van de Chihuahua door de jaren heen. Dit hoofdstuk telt 2 bladzijden.

Het hoofdstuk begint met informatie over de voorouders van de Chihuahua en waar dit ras vandaan komt. Peter Plasman gaat hier in op de verschillende volken en culturen die de voorouders van de Chihuahua bezaten. Er wordt o.a. verteld dat er gevaren voor de Chihuahua waren vroeger zoals dat ze goed te eten waren.

Chihuahua handboek hoofdstukken overzicht

In het eind van dit hoofdstuk verteld de schrijver over de introductie van de Chihuahua bij de Amerikanen. De Amerikaanse Kennel Club voegde de Chihuahua toe en in 1923 werd de eerste Chihuahua club opgericht. Vervolgens werd de Chihuahua steeds populairder. Tot slot eindigt dit hoofdstuk met de introductie van de Chihuahua in Europa en Nederland.

Dit hoofdstuk wordt afgesloten met een kleine samenvatting.

Hoofdstuk 2 – Innerlijk en uiterlijk.

Hoofdstuk 2 bestaat uit 4 bladzijden.

Het hoofdstuk begint met waarom de Chihuahua tegenwoordig zo populair is en in welke huishoudens het ras goed thuis past. Vervolgens schrijft Peter Plasman over de rasstandaard en ras fouten van de Chihuahua. Hierin wordt o.a. beschreven dat de langharige en kortharige Chihuahua dezelfde rasstandaard hebben, maar bij tentoonstellingen vallen ze toch onder verschillende categorieën. Daarbij komt ook nog dat het karakter van de lang- en kortharige Chihuahua verschilt.

Het tweede gedeelte van dit hoofdstuk geeft een groot en duidelijk overzicht over alle uiterlijke kenmerken volgens de rasstandaard. Dit wordt per lichaamsdeel beschreven, en per lichaamsdeel gaat hij dieper in wat hierbij komt kijken. Bijvoorbeeld: Er wordt beschreven hoe het gezicht eruit moet zien. Hierin worden de lippen, wangen, kaken/gebit, ogen, oren en nek in beschreven. Zo doet hij dit over veel verschillende lichaamsdelen. Na alle uiterlijke kenmerken te hebben beschreven gaat hij in op de innerlijke kenmerken zoals gewicht, fouten, ernstige fouten en diskwalificatiefouten als je met een wedstrijd zou mee doen.

Dit hoofdstuk wordt afgesloten met een kleine samenvatting.

Hoofdstuk 3 – De aanschaf.

Dit hoofdstuk bestaat uit 5 bladzijden en gaat over alles waar je bij na moet denken bij de aanschaf van een Chihuahua. Peter Plasman beschrijft 9 vragen die jij jezelf kunt stellen met een uitgebreide uitleg en antwoord per vraag.

De eerste 4 vragen gaan vooral over waarom je een Chihuahua zou kiezen en of die wel bij jou en je huishouden past. Deze 4 vragen worden uitgebreid behandeld over 2 volledige bladzijden. Een voorbeeld van één van deze vragen is: Past een Chihuahua bij andere huisdieren?

Chihuahua puppy

De volgende 2 vragen gaan over de keuze van een reu of teef en of je een volwassen Chihuahua koopt of liever een puppy. Tot slot gaan de laatste 3 vragen uitgebreid over de aanschaf van een Chihuahua. Waar kun je dit het best doen en waar moet je op letten?

Dit hoofdstuk wordt afgesloten met een actieplan met vragen die jij jezelf kunt stellen en waar je op moet letten bij het kiezen van een Chihuahua puppy.

Hoofdstuk 4 – Welkom thuis!

Hoofdstuk 4 is een kleiner hoofdstuk en bestaat uit 2 bladzijden. Deze bladzijden gaan over het ophalen van een Chihuahua pup en alle voorbereidingen die je moet treffen.

Als eerst verteld Peter Plasman wanneer je het best een puppy kunt ophalen om de verhuizing naar zijn nieuwe huis zo goed mogelijk te laten verlopen voor de pup. Vervolgens gaat het hoofdstuk verder over het huis puppy-proef maken. Hier beschrijft hij voor een aantal kamers in je huis wat je daar zou kunnen voorbereiden. Hierin beschrijft hij de keuken, woonkamer, hal, tuin en een balkon. Er wordt hierin bijvoorbeeld besproken hoe je de woonkamer veilig maakt en welke gevaren er in de tuin te vinden zijn zoals giftige planten en dergelijken.

De tweede bladzijde in dit hoofdstuk gaat over het shoppen voor je Chihuahua. Welke spullen moet je allemaal in huis halen voor je een Chihuahua in huis neemt? Het gaat hier over de voor de hand liggende spullen zoals voer, mand en een riem, maar ook over spulletjes voor de verzorging van jouw Chihuahua.

Hoofdstuk 5 – Je Chihuahua ophalen bij de fokker.

Dit hoofdstuk bestaat uit 4 bladzijden, maar 3 bladzijden staan vol met informatie. Dit hoofdstuk gaat over het ophalen van je pup en de eerste dagen en nachten.

Allereerst schrijft Peter een klein stukje over het mee nemen van de Chihuahua pup naar huis in de auto. Dit moet zo comfortabel mogelijk zijn voor het hondje en je moet er rekening mee houden dat pups wagenziek kunnen worden. Daarna wordt er beschreven welke spullen de fokker mee moet geven aan de koper. Denk hierbij aan een stamboom, verkoopcontract, dierenpaspoort en meer.

Vervolgens gaat het hoofdstuk over de eerste kennismaking met de huisgenoten. Hierin wordt beschreven hoe je de Chihuahua het best kennis laat maken met kinderen, honden, katten en knaagdieren. Dit stukje wordt gevolgd door een klein stukje over de eerste nacht.

Chihuahua

De laatste bladzijde van de 3 informatieve bladzijden verteld je over hoe je veilig omgaat met de pup. Hier vind je 10 handige tips om dit op een goede manier te doen. Ook vind je op deze bladzijde informatie over de socialisatie van de pup. Hierin kun je vinden wat de fokker al heeft moeten doen en hoe jij het stap voor stap voort zet.

Dit hoofdstuk wordt op de 4e bladzijde afgesloten met een actieplan over het in huis halen van je puppy en de eerste dagen.

Hoofdstuk 6 – Een zindelijke Chihuahua.

Hoofdstuk 6 gaat volledig over het zindelijk maken van je Chihuahua pup en problemen die kunnen voorkomen. Dit hoofdstuk bestaat uit 3 bladzijden waarvan er 2 met informatie vol staan.

Het hoofdstuk begint met een kleine introductie waarin hij verteld dat de fokker de pup al krant zindelijk gemaakt zou moeten hebben. Dit wordt gevolgd door een paar momenten wanneer pups vaak moeten plassen.

Vervolgens verteld de schrijver tips over wat je wel en zeker niet moet doen. Dit wordt uitgebreid besproken. Peter verteld bijvoorbeeld hoe je de Chihuahua pup laat stoppen met plassen als hij in huis plast en waarom boos worden niet werkt. Daarnaast verteld hij o.a. welke producten kunnen helpen bij de training; van Oude kranten tot zindelijkheidstrainers en benches. Verder geeft hij nog veel meer tips.

Daarnaast worden nog een aantal andere dingen in dit hoofdstuk besproken zoals gezondheidsproblemen die het zindelijk maken moeilijker kunnen maken, spontaan plassen, deemoedplassen, speciale uitlaatroutes en kattenbak zindelijk maken. Al deze informatie geeft handige tips voor het zindelijk maken van je Chihuahua.

Dit hoofdstuk sluit op de laatste bladzijde af met een groot actieplan over het zindelijk maken en een grote afbeelding van een Chihuahua.

Hoofdstuk 7 – Tijd voor training.

Dit hoofdstuk bestaat uit 5 bladzijden en 4 daarvan staan vol met informatie. Hierin komen verschillende training aan bod zoals socialiseren, maar ook basiscommando’s zoals zit en blijf. Hij verteld hoe je dit kunt doen met tips er bij.

De eerste bladzijde van het hoofdstuk gaat bijna helemaal over het socialiseren van jouw Chihuahua puppy. Een goede socialisatie is één van de belangrijkste dingen die je jouw hond aanleert. Peter verteld hoe je dit op een goede manier doet en waarom het op die manier moet. Dit wordt gevold door wat informatie over de gehoorzaamheidstraining.

Chihuahua handboek hoofdstukken samenvatting

Vervolgens verteld de schrijver over straffen, belonen en een positieve trainingstechniek. Dit gedeelte wordt uitgebreid besproken met o.a. informatie over positief gedrag stimuleren, leiderschap, juiste timing en hoe je wel of niet moet straffen. Dit is een introductie voor hij begint met de uitleg over de basis commando’s.

Dit hoofdstuk wordt afgesloten met 5 basis commando’s, namelijk: zit, lig, blijf, kom en volg. Hij verteld in een aantal simpele stappen hoe je deze trainingen kunt aanpakken. Voor het lig commando geeft hij 2 mogelijke training voor als de eerste training niet werkt. Dit zijn handige commando’s om je Chihuahua te leren vanaf dat hij een pup is.

Dit hoofdstuk wordt ook weer afgesloten op de laatste bladzijde met een actie plan en een grote foto van een Chihuahua.

Hoofdstuk 8 – Ongewenst gedrag voorkomen en afleren.

De volgende 4 bladzijden zijn hoofdstuk 8. Dit gaat over het voorkomen van ongewenst gedrag en het afleren van ongewenst gedrag dat er al in is geslopen. Je vind de meest voorkomende vormen van ongewenst gedrag en tips over hoe je deze kunt voorkomen of afleren. Deze tips zijn voor zowel pups als volwassen Chihuahua’s.

Er worden in dit hoofdstuk 7 verschillende voorbeelden van ongewenst gedrag beschreven. Deze onderwerpen zijn: Bedelen aan tafel, niet alleen kunnen zijn, opspringen tegen mensen, uitvallen naar andere honden, overmatig blaffen, trekken aan de lijn en dat je hond de deur uit rent zodra die open staat.

Al deze onderwerpen worden duidelijk besproken. Vooral de twee onderwerpen ‘uitvallen naar andere honden’ en ‘overmatig blaffen’ worden erg uitgebreid besproken. Hier gaat Peter in op de verschillende redenen waarom je Chihuahua dit kan doen en wat je hiermee kunt doen. Alle informatie beschrijft hoe je op een positieve manier om gaat met deze gedragingen.

Tot slot wordt dit artikel afgerond met een actieplan om ongewenst gedrag tegen te gaan.

Hoofdstuk 9 – Etenstijd!

De volgende 4 bladzijden gaan over Chihuahua voeding en wat hij moet binnen krijgen.

Allereerst verteld de schrijver over de 6 verschillende soorten voer die te verkrijgen zijn tegenwoordig. Per voedsel soort vind je een kleine beschrijving met wat het is. Vervolgens komen de bestanddelen in het voer naar voren. Hierin vind je welke bestanddelen er in het voer van je Chihuahua moeten zitten zoals eiwitten, koolhydraten en vetten. Per bestanddeel kun je vinden waar je het in kunt onderverdelen, waarvoor je Chihuahua het nodig is en wat er gebeurd als hij hier te veel van krijgt.

Chihuahua voeding

Vervolgens lees je o.a. over 1,5 bladzijde over alle verschillende keuzes die er zijn, wat deskundigen zeggen en dat het per dier verschilt wat je hem of haar voert. Tot slot geeft Peter nog een aantal voorbeelden van wat je jouw hond absoluut niet mag geven qua voeding.

Dit hoofdstuk wordt afgesloten met een kleine samenvatting over de voeding.

Hoofdstuk 10 – Uiterlijke verzorging.

Dit hoofdstuk legt uit waarom uiterlijke verzorging zo belangrijk is bij je Chihuahua en hoe je dit doet. Het hoofdstuk bestaat uit 4 bladzijden.

Het eerste gedeelte gaat over de vachtverzorging van de Chihuahua. Hierin wordt bijvoorbeeld besproken; hoe vaak dit moet gebeuren, haarverlies (rui) en waarom je de vacht moet verzorgen. Het gaat hier over borstelen, trimmen en wassen. Vervolgens verteld Peter Plasman over teken en vlooien die je goed kunt zien tijdens de vachtverzorging. Wat kunnen die veroorzaken bij je hondje en wat kun je hier tegen doen?

Het laatste gedeelte gaat over de verzorging van de rest van de lichaamsdelen zoals de oren, ogen, nagels en het gebit. Per deel legt hij uit hoe je deze kunt verzorgen en welke problemen je hiermee voorkomt. Ook verteld hij hoe je kunt zien of de hond al problemen heeft zoals infecties en dergelijken.

Tot slot wordt dit artikel weer afgesloten met een actieplan over de uiterlijke verzorging van je Chihuahua.

Hoofdstuk 11 – Veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Hoofdstuk 11 is het grootste hoofdstuk in het handboek van de Chihuahua. Dit hoofdstuk telt 6 bladzijden en is een beetje raar verdeeld. Er is namelijk een bladzijde over dit onderwerp, en daarna wordt dit onderwerp pas aangekondigd. Dit gaat over de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar een Chihuahua aan kan leiden.

Het begint met een aantal erfelijke aandoeningen. Per aandoening wordt verteld wat het betekend voor je Chihuahua als hij dit krijgt en hoe dit gebeurd. Dit wordt gevolgd door veel voorkomende gezondheidsproblemen. Denk hierbij o.a. aan gebitsproblemen, trillen, traanogen, verschillende allergieën en veel meer.

Chihuahua puppy

Vervolgens gaat het hoofdstuk verder over vaccinaties die je Chihuahua nodig is. Hierin wordt verteld welke vaccinaties het hondje nodig is, wat de ziekten zijn waarvoor hij wordt gevaccineerd en op hoeveel weken de pup gevaccineerd moet worden hiervoor. Daarnaast vind je nog informatie over welke vaccinaties je nodig kunt zijn als je op vakantie gaat met de Chihuahua.

Tot slot vind je nog informatie over wormen, spoelwormen, lintwormen en waarom je de hond zou laten castreren. Daarna sluit dit hoofdstuk af met een actieplan over het hoofdstuk.

Hoofdstuk 12 – Voortplanting bij de Chihuahua.

We komen nu aan bij het laatste hoofdstuk dat verdeeld is over 3 bladzijden. Dit hoofdstuk gaat, zoals de naam al zegt, over de voortplanting van de Chihuahua. Dit hoofdstuk is geen handleiding over hoe je zelf moet gaan fokken met Chihuahua’s. Het is een uitleg over de zwangerschap en geboorte bij de Chihuahua en waar fokkers mee te maken krijgen.

Je kunt hier vinden wat de prijs van een Chihuahua ongeveer is en heel veel informatie over dingen waar fokkers mee te maken kunnen krijgen. Waar moeten fokkers zich aan houden en welke rechten hebben zij? Verder gaat het over de zwangerschap van een Chihuahua en hoe dit in zijn werking gaat. Dit hoofdstuk gaat hier redelijk diep op in.

Tot slot is er weer een samenvatting te vinden dat het hoofdstuk nog in een paar regels opsomt.

Na het lezen van dit boek.

Als je dit handboekje hebt uitgelezen weet je veel meer over de Chihuahua. Alles wat je moet en wilt weten kun je terugvinden in dit handboek. Het is maar 49 bladzijden waardoor je er makkelijk doorheen leest en hierdoor wordt het ook niet langdradig. Het is een leuk handboek en ik zou het zeker willen aanraden voor Chihuahua eigenaren of geïnteresseerden.

Bestel nu snel en krijg er 5 GRATIS exclusieve bonussen bij!


Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of andere opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!