Hond leren volgen

Hond leren volgen (IPO)

Iedereen kent wel een moment dat je wilt dat je hond even netjes naast je komt lopen. Gelukkig is hier een simpel commando voor. Het ‘volg’ commando is goed te combineren met het trekken aan de lijn af te leren. Het is niet hetzelfde als niet trekken aan de lijn! Bij het commando ‘volg’ loopt je hond strak links naast je en heeft hij zijn aandacht bij jou! Deze methode is gebaseerd op het ‘hond leren volgen ‘IPO’ programma.

Het is goed als je hond dit commando kent. Het helpt niet alleen tegen trekken aan de riem, maar ook als hij los loopt. Waarom is het handig om je hond het volg commando te leren? Hieronder een aantal voorbeelden.

– Als je hond veel trekt aan de lijn.
– Wanneer je hond los loopt en je komt in een situatie dat hij naast je moet lopen. Als hij dit goed doet hoef je niet elke keer de riem aan en af te lijnen.
– Je kunt je hond ook gemakkelijker los leren lopen.
– In drukke situaties kun je de hond strak naast je houden.
– Goed te combineren met andere commando’s zoals ‘kom’, ‘naast’ en ‘zit’. Als je hond het commando eenmaal goed kent zijn deze commando’s soms zelfs niet meer nodig voor het volgen.
– Indien van toepassing; voor honden wedstrijden.

Wat ben je nodig?

Om het commando ‘volg’ te leren ben je in ieder geval wat lekkers nodig voor de hond als beloning. Een beloon woord (bv. ‘goedzo’) is handig zodat je de hond niet alleen met wat lekkers hoeft te belonen. Dit zal hij waarschijnlijk al kennen omdat je de hond al andere commando’s hebt geleerd. Een rustige omgeving is aan te raden. Een ‘clicker’ kan handig zijn (i.p.v. het beloon woord) als je hond dit kent.

Hond leren komen

Aangeraden commando’s.
Naast: Dit is de belangrijkste. Hiermee zet je de hond in de goede positie (links naast je) voor het volgen.
Zit: Om je hond (links naast je) te laten zitten. Het is goed om je hond te laten zitten voor je het ‘volg’ commando geeft. Dit zorgt dat hij even een rust moment krijgt en zijn aandacht op jou kan focussen.
Kom: Handig commando om je hond naar je toe te laten komen voor de training. Als hij wat verderop loopt kun je hem hiermee ook laten komen om hem vervolgens te laten volgen.

Leer je hond eerst deze 3 commando’s aan voor je hem volg leert. De volgorde van commando’s is in het begin: kom, naast, zit en volg. Je hoeft niet elke keer al die commando’s te gebruiken. ‘Kom’ en ‘zit’ zijn niet meer nodig zodra je hond ‘naast’ goed kent. ‘Naast’ is zelfs niet meer nodig als je hond het ‘volg’ commando goed kent.

Hond leren volgen in 5 makkelijke stappen

Je hond laten volgen is niet de makkelijkste training. Toch is het niet moeilijk als je de juiste stappen goed uitvoert. Een pup leren volgen is mogelijk, maar het is wel lastiger om de aandacht van de pup te houden. Het is belangrijk om altijd tijdens de training 100 % de aandacht van je hond vast te houden. Als je hond afgeleid wordt lukt het je niet om hem het volgen te leren. Onder het volgen moet de hond je blijven aankijken.

1. Laat je hond eerst aan je linkerkant komen zitten. Het beste is met commando’s (kom, naast, zit), maar het kan ook met wat lekkers. Je laat hem naast je zitten zodat hij zijn rust pakt en de aandacht bij jou heeft.

2. Zodra hij links naast je zit pak je wat lekkers in je linkerhand. Houd dit dichtbij zijn neus zodat hij weet dat je wat in je hand hebt. Vervolgens til je je hand omhoog zodat hij schuin naar boven moet kijken naar het lekkers.

Hond links laten volgen

3. Begin met lopen terwijl je hond naar het lekkers in je hand kijkt. Je hond zal nu het snoepje achterna gaan en je volgen. Houd je snoepje in een positie dat zorgt dat hij naast je moet blijven lopen om het lekkers te blijven zien. Geef het ‘volg’ commando zodra je begint met lopen. Houd zijn aandacht tot na je hem hebt beloond!

4. Als je hond een paar stappen naast je mee loopt kun je hem belonen met het lekkers en aandacht (beloon woord). Doe dit in het begin al na 3 tot 5 stappen. Naarmate hij het beter leert kun je dit opbouwen.

5. Vervolgens laat je de hond weer even zitten als afsluiting van het volgen en begin je weer opnieuw.

6 Tips om je hond te laten volgen

Algemene tips.
1. Probeer de training niet te snel te doen. Het kan al snel lijken alsof je hond het door heeft. Maar probeer het een paar keer zonder wat lekkers in je hand voordat je het aantal stappen opbouwt. Als hij het dan ook goed doet kun je naar meer stappen.

2. Begin in een rustig gebied met weinig afleiding. Zodra de training beter gaat kun je het opschalen naar drukkere situaties. Kijk bijvoorbeeld of je hond je ook nog volgt als er andere honden te zien zijn. Probeer het in zo veel mogelijk situaties uit.

3. In het begin is het goed om de hond rijkelijk te belonen met zowel aandacht als snacks. Later in de training kun je beter meer aandacht geven dan snacks. We willen de hond natuurlijk wel gezond houden!

Lastige hond leren volgen

Tips voor honden die lastig te trainen zijn.
4. Als je hond weg loopt zodra jij begint te lopen is hij afgeleid of is het lekkers in je hand niet interessant genoeg. Doe de training in een gebied waar geen afleiding is, je tuin bijvoorbeeld. Als je de training doet in een gebied waar weinig te zien is maar veel geluiden zijn kan je hond alsnog snel afgeleid worden. Mocht je hond de beloning niet goed genoeg vinden dan kun je hem wat anders aanbieden.

Iets anders wat je kan proberen is om het lekkers dichterbij zijn neus te houden. Zorg in het begin van de training dat hij het lekkers blijft volgen in plaats van gelijk het commando eraan te linken. Door je hond een paar keer mee te lokken met de beloning recht voor zijn gezicht zal hij sneller snappen dat hij je hand moet volgen.

Nog een andere oplossing is om je hond geen ruimte te geven om weg te lopen. Doe de training met een muur aan je linkerkant. Hierdoor moet de hond tussen jou en de muur inlopen en kan hij geen andere kant op dan rechtdoor of achteruit. De hond zal dan logischer wijs vooruit kiezen.

5. Zorg dat de hond de aandacht bij jou houdt en niet bij de omgeving!

6. Als je hond heel erg druk is, vooral pups, is het lastig om hem dit commando aan te leren. Doe dan eerst wat andere commando training of geef hem wat verrijking waarvoor hij moet nadenken. Het is makkelijker om je hond te trainen als hij rustig is. Zorg er wel voor dat je hem niet zo erg uitput dat hij de training niet meer aan kan.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!