Hond naast leren komen

Hond naast leren komen

Dit commando is niet het belangrijkste commando om je hond aan te leren. Toch kan dit commando wel van pas komen in sommige situaties. Het ‘naast’ of ‘voet’ commando betekent dat je hond naast je komt zitten. Normaal gesproken laat je de hond aan de linkerkant van je zitten, maar dit is je eigen keus. De linkerkant wordt namelijk veel gebruikt voor het ‘volg’ commando.

Als het geen belangrijk commando is, waarom zou je het dan aan je hond leren? Hieronder een paar voorbeelden.

– Erg handig om te gebruiken in combinatie met het ‘volg‘ commando om je hond naast je te leren lopen.
– Kan ook gebruikt worden om je hond naast de fiets te laten lopen.
– Om je hond aan te lijnen, al zal het ‘kom’ commando hiervoor al genoeg kunnen zijn.

Wat ben je nodig?

Zoals alle andere trainingen ben je in ieder geval beloningen nodig voor de hond. Denk hierbij aan wat lekkers voor de hond gecombineerd met aandacht en een beloon woord (bv. goed) of een ‘clicker‘. Ook is het hierbij handig om in een prikkelarme omgeving de training te beginnen.

Honden beloning

Aangeraden commando’s.
Zit: Het gewenste gedrag is om je hond naast je te laten zitten. Daarom raad ik aan eerst dit commando goed te leren aan je hond.
Kom: Dit commando word meestal gegeven voordat je het ‘naast’ commando geeft. Vandaar dat dit ook een goed commando is om eerst te trainen.

Hond naast leren in 3 of 4 makkelijke stappen

Dan gaan we nu beginnen met de training! Het is een makkelijk commando, maar je hond kan in de war komen met het ‘kom’ commando. Wees dus duidelijk en consistent. Beloon hem alleen als hij op de juiste plek gaat staan of zitten! In deze methode houd ik de linkerkant aan.

1. Laat je hond eerst voor je komen. Hij mag staan maar zitten is beter zodat hij meer rust heeft en de aandacht bij jou heeft. Hiervoor kun je het ‘kom’ en ‘zit’ commando gebruiken. Beloon hem hiervoor met wat lekkers als deze commando’s nog nieuw voor hem zijn. Als hij ze al goed kent kun je doorgaan met het ‘naast’ commando zoals beschreven in de volgende stappen.

Er zijn 2 methodes die ik gebruik voor de volgende stappen. Welke jij het fijnst vindt om te gebruiken is aan jezelf.

Methode 1 achterlangs.
2. Zodra je hond voor je zit pak je wat lekkers in je gewenste hand. Als je het met je rechterhand pakt moet je het achter je rug doorgeven aan je linkerhand. Als je links gebruikt moet je je hand achter je rug langs aan de hond kunnen laten zien. Laat de beloning aan de rechterkant van je lichaam zien en haal het achter je lichaam langs zodra je hond er achteraan gaat. Hierdoor zal de hond achter je langs naar je linkerkant gelokt worden. Geef het ‘naast’ commando zodra je hond begint met achter je langs te lopen.

3. Beloon je hond rijkelijk zodra hij in de gewenste positie links naast je staat of zit.

Combineren met het ‘zit’ commando.
Zodra je hond het commando begint te begrijpen kun je het combineren met ‘zit’. Laat je hond dan na stap 3 zitten. Beloon hem zowel voor het naast komen als voor het zitten.

Methode keuze

Methode 2 draaien.
2. Zodra je hond voor je zit pak je wat lekkers in je linker hand en zorg je dat de hond dit doorheeft. Houd het lekkers links naast je en houd je hand iets achter je. Je hond zal naar het lekkers toe gaan. Zodra je hond begint met lopen geef je het ‘naast’ (of ‘voet’) commando.

3. Als je hond naar het lekkers gaat staat hij nog verkeerd om. We willen immers dat de hond naast je komt zitten en dezelfde kant als jou op kijkt. Geef dus nog niet de beloning. Terwijl je hond bezig is met naast je te komen staan, laat je jouw hand met een boogje rechts om de hond heen gaan tot aan zijn achterwerk. Hij zal dan de beloning blijven volgen en omdraaien. Nu staat je hond links naast je en kijkt hij de juiste kant op.

Let op: Doe deze stap in een vloeiende beweging. Draai de beloning al om hem heen voordat je hond naast je stil staat. Zorg dat er maar een paar seconde zit tussen het moment dat je het commando geeft en het moment dat hij in de juiste richting naast je staat of zit.

4. Beloon hem rijkelijk zodra hij het gewenste gedrag vertoont. Gebruik wat lekkers, aandacht en je beloon woord. Vervolgens stap je weg en begin je weer bij stap 1.

Combineren met het ‘zit’ commando.
Zodra je hond het commando begint te begrijpen kun je het combineren met ‘zit’. Laat je hond dan na stap 3 zitten. Beloon hem zowel voor het naast komen als voor het zitten.

5 Tips om je hond naast te leren

Algemene tips.
1. Begin de training in een rustige situatie. Als hij het beter begrijpt kun je het in meer prikkelbare situaties gebruiken. Hierdoor leert hij naast komen in verschillende situaties.

2. Zorg dat je verwachtingen niet te hoog zijn. Beloon hem voor het naast komen en laten het zitten erbij nog even achterwege. Zodra je hond het commando beter kent kun je het ‘zit’ commando eraan toevoegen.

Hond leren naast komen

3. Het gewenste gedrag is dat je hond recht aan je voet komt zitten. In het begin kun je nog accepteren dat hij wat verder weg zit, maar probeer hem zo snel mogelijk recht naast je te laten zitten. Als je hiermee te lang wacht zal hij niet begrijpen dat ‘naast’ dichtbij zitten betekent.

Tips voor honden die lastig te trainen zijn.
4. Wil je hond niet mee draaien terwijl je hem in de juiste richting probeert te krijgen? Ga dan niet zelf omdraaien, hierdoor leert de hond niet het juiste gedrag. Gebruik de andere methode of zorg dat je iets lekkers hebt waarvan je weet dat je hond er moeite voor wil doen. Als hij het lekkers dan volgt tot achter je, draai je hand dan sloom met een grote boog om hem heen naar zijn achterwerk. Door dit te doen kan je hond het makkelijker volgen.

5. Als je hond moeite heeft met de aandacht bij jou te houden kun je hem eerst wat uitputten. Ga eerst even lekker met hem spelen of geef hem wat verrijking. Hierdoor zal hij minder energie hebben en minder afgeleid worden. Put je hond niet helemaal uit, hij moet natuurlijk nog wel getraind kunnen worden.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!