Clickertraining hond

Clickertraining hond voor beginners

Een clicker is een heel eenvoudig apparaatje, maar het is zo ontzettend handig bij het trainen van je hond. Het is een gouden hulpmiddel om te gebruiken bij alle verschillende soorten trainingen. Het wordt zowel gebruikt voor simpele commando training als voor wedstrijdhonden. Een clicker gebruiken is een manier van positieve training. Iedereen kan een clicker gebruiken en hiervoor is geen ervaring nodig. In dit artikel ga ik beschrijven wat een clicker is en hoe je dit in de praktijk kan toepassen.

Wat is een clicker?

Een clicker is een klein apparaatje dat een ‘klik’ geluidje maakt wanneer je op het knopje drukt. Dit geluidje vervangt een beloon woord zoals ‘goedzo’. Elke keer zodra je hond het gewenste gedrag vertoont zal die een klik horen en weten dat hij het goed doet. Hierdoor hoef je niet elke keer ‘goedzo’ o.i.d. te zeggen of een beloning te geven.

De clicker zorgt ervoor dat je de hond minder hoeft te belonen. Dat wil niet zeggen dat je de hond nooit meer moet belonen met wat lekkers! Als je de hond nooit meer met wat lekkers beloond zal het effect van de clicker afnemen. Blijf je hond dus nog wel regelmatig belonen.

Clicker hond

Doordat de clicker een vaste consistente toon heeft is het beter om dit te gebruiken dan een beloon woord. Als je elke keer jouw hond de hemel in prijst voor het gewenste gedrag zal dit steeds op een andere toon zijn. Door de clicker te gebruiken creëer je meer duidelijkheid en structuur in de training. Ook maakt het niet uit wie de hond traint, het geluid zal altijd hetzelfde zijn.

Nog een groot voordeel van de clicker is dat je het precies kunt timen. Het is een kort en duidelijk geluid voor je hond. Het is veel duidelijker voor je hond dan wanneer je een beloon woord gebruikt.

Clicker introduceren

Leer te klikken op het juiste moment.
Eerst moet je zelf de timing van de clicker leren. Als je de clicker niet op het juiste moment gebruikt zal je hond in de war raken. Er zijn veel manieren om deze timing onder de knie te krijgen. Een voorbeeld: Laat een vriend(in) de bal in de lucht gooien (of doe dit zelf) en klik op het moment dat de bal het hoogste punt bereikt. Zodra je elke keer kunt klikken op het moment dat de bal dit punt bereikt heb je een goede timing.

Nu gaan we de clicker aan de hond introduceren in 2 simpele stappen. Dit wil zeggen dat hij het apparaatje voor de eerste keer gaat zien en horen. Ga ergens naar toe waar het rustig is en waar je hond niet wordt afgeleid. Ergens in je eigen huis bijvoorbeeld. Het kan helpen als je hond wat honger heeft zodat hij nog liever de beloningen wil die hij gaat krijgen!

Stap 1. Klik – beloon – herhaal.
Druk op de clicker en geef gelijk na het klikken een lekkere snack aan je hond. Het is handig om een beloning te gebruiken die je hond heel erg lekker vindt en waar hij moeite voor wil doen. In dat stadium van de training geef je de hond veel beloningen. Gebruik daarom kleine snacks! Herhaal dit ongeveer 10 keer; klik, beloon en herhaal.

Stap 2. Controleer of je hond het begrijpt.
Nadat je de stap hierboven een aantal keer hebt herhaald kun je controleren of je hond het daadwerkelijk begrijpt. Je kunt namelijk niet verder gaan met de training voordat je hond duidelijk snapt wat de clicker betekent.

Klik op de clicker en kijk of je hond je opeens aankijkt en wat lekker verwacht. Doet hij dit? Dan ben je klaar voor de volgende stappen. Kijkt hij nog niet op of verwacht hij nog geen beloning? Herhaal dan de vorige stap nog een aantal keer tot hij dit wel doet. Hij moet de clicker linken aan een beloning!

Clickertraining hond

Op naar de training!
Je hond kent nu het principe van de clicker. Nu kun je beginnen met de clicker in de praktijk te gebruiken. Als je nog niet ervaren bent met de clicker is het verstandig om te beginnen met eenvoudige commando’s zoals zit, lig, naast, etc.

Clickertraining met eenvoudige commando’s

Nu je hond de clicker kent kun je het gaan gebruiken bij de trainingen van je hond. Geef je hond een commando en klik precies op het moment dat je hond het commando afrond. Hieronder een voorbeeld.

Geef je hond het ‘zit’ commando. Zodra je hond net zijn achterwerk op de grond laat zitten klik je op de clicker. Dit is namelijk het einde van het commando. De timing hiervan is heel belangrijk! Nadat je hebt geklikt beloon je de hond en ga je weer verder met de training. De beloning hoef je niet goed te timen. Dit kun je rustig geven nadat je hebt geklikt.

Zodra je hond een commando goed kent met de clicker kun je beginnen met afbouwen van snacks geven. Geef hem om de klik bijvoorbeeld een beloning en bouw dit steeds verder af zodat je de hond nog maar af en toe wat lekkers hoeft te geven.
Let op: Het is niet de bedoeling om je hond nooit meer wat lekkers te geven, alleen om het af te bouwen.

Clicker gebruiken voor moeilijkere commando’s

Voor commando’s die in meer stappen uitgevoerd worden kun je de clicker gebruiken als beloning per stap. Elke stap naar het uiteindelijke commando wordt dan beloond met een klik en het uiteindelijke gedrag beloon je dan met een klik plus wat lekkers. Deze training is alleen toe te passen zodra je hond en jij al ervaren zijn met de clicker. Hieronder een voorbeeld.

Het ‘volg’ commando bestaat uit meerdere stappen. Je bent in ieder geval de commando’s naast en volg nodig, maar veel hondeneigenaren gebruiken ook kom en zit er nog bij. In dit voorbeeld gebruik ik het maximaal aantal commando’s, dit kan dus korter.

Clickertraining hond

Klik 1. (indien nodig).
Eerst laat je je hond bij je komen met het ‘kom’ (of ‘hier’) commando. Vervolgens klik je zodra je hond voor je komt staan of zitten.

Klik 2.
Nu wil je dat hij (links) naast je gaat zitten voor het ‘volg’ commando. Geef hem het ‘naast’ commando en klik zodra hij netjes naast je komt zitten.

Klik 3. (indien nodig).
Deze klik is alleen nodig als je hond niet automatisch naast je gaat zitten na het ‘naast’ commando. Geef het ‘zit’ commando en klik zodra hij op zijn achterwerk gaat zitten.

Klik 4. + beloning.
De hond zit nu in de juiste positie voor het laatste commando. Geef hem het ‘volg’ commando en klik voor het gewenste gedrag. Na deze klik beloon je hem rijkelijk met wat lekkers.

Let op.
Je kunt ervoor kiezen hem vaker met wat lekkers te belonen als je hond nog niet veel ervaring heeft met de clicker. Beloon hem bijvoorbeeld bij zowel klik 2 als bij klik 4.

Door de clicker op de juiste manier te gebruiken kun je zo commando’s met tussenstappen makkelijker trainen. Je hond weet door het klik geluid dat hij de juiste stappen zet zonder dat je hem elke keer hoeft te belonen met wat lekkers.

Tips en advies voor clickertraining

1. Beloon je hond vaker met wat lekkers als hij stopt in het midden van een commando met tussenstappen. Dit is vooral het geval bij honden die de clicker nog niet zo goed kennen.

2. Naast dat je de hond beloond met het klik geluid en wat lekkers is het ook belangrijk dat je nu en dan je hond aandacht geeft. Laat hem weten dat hij het goed doet!

3. Neem regelmatig pauze. Oefen voor 10 á 15 minuten en neem dan een paar uur of zelfs een dag pauze.

4. Bouw de clickertraining rustig op. Ga niet gelijk over op ervaren commando’s en trainingen zodra je hond net de basis van de clicker begrijpt.

5. Gebruik de clicker niet als lok apparaatje. Gebruik hiervoor altijd een commando en beloon hem vervolgens met de clicker (en wat lekkers/aandacht).

6. Het is verstandig om te controleren of je hond de clicker goed begrijpt door het uit te testen. Klik op de clicker wanneer je hond ergens rustig ligt. Als hij dan gelijk opspringt voor de beloning dan weet je dat hij het goed begrijpt.

7. Wanneer je de clicker introduceert aan je hond is het belangrijk om het lekkers al vast te houden in je hand. Dan kun je gelijk het lekkers geven na de klik. In een later stadium wanneer je hond het al beter begrijpt is deze timing niet meer zo belangrijk. Wacht er natuurlijk niet te lang mee.

8. Klik maar 1 keer voor het gewenste gedrag. Ga niet meerdere malen klikken als je blij bent met het gedrag van de hond. Hiermee verwar je de hond alleen maar. Beloon hem met 1 klik, veel positieve aandacht en wat lekkers als je de hond rijkelijk wilt belonen.

Wil je ook deze trainingsmethode toepassen? Klik dan snel hier verder!


Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!