Hond leren zitten

Hond leren zitten

Zit is één van de eerste honden commando’s die je je hond wilt aanleren. Je kunt dit het best doen direct nadat je de hond hebt gekocht. Je hond is het makkelijkst te trainen als hij nog een puppy is. Is je hond al ouder? Geen probleem, volwassen honden kunnen het ook makkelijk leren.

Het is een nuttig honden commando die je in ontzettend veel situaties kunt gebruiken. Ook zal het de training van andere honden commando’s makkelijker en effectiever maken. Waarom is het zo handig om dit commando te leren?

– Als hij dit commando kent kan hij beter andere commando’s leren zoals naast, volg, blijf en nog veel andere handige commando’s. Je gebruikt dit commando namelijk in combinatie met de meeste andere commando’s.
– Wanneer je de hond aan de riem wilt doen is het makkelijker als hij eerst gaat zitten.
– Je kunt rustmomenten creëren tijdens drukke of stressvolle situaties.
– Voor de uiterlijke verzorging van je hond. Je kunt overal veel beter bij als hij rustig zit.
– Als je jouw hond wilt controleren op wondjes.
– En nog meer dan genoeg andere redenen!

Wat ben je nodig?

Je bent heel weinig nodig om je hond te leren zitten. Een rustige omgeving en wat hondensnoepjes voor de hond is al genoeg. Zorg dat je wat lekkers voor de hond hebt dat makkelijk en snel te eten is zodat je sneller met de training door kunt gaan.

Hond belonen voor zitten

Je hond is verder ook geen basiskennis nodig van trainen. Dit is namelijk één van de eerste commando’s die je de hond wilt aanleren. De commando’s ‘kom‘ en ‘staan’ kunnen handig zijn om je hond voor je te laten staan. Je kunt een ‘clicker‘ gebruiken voor de training (als je hond dit kent), maar dit is zeker niet nodig.

Hond leren zitten in 4 makkelijke stappen

Nu gaan we beginnen met de training! Bij de meeste honden duurt het niet lang voordat ze het commando door hebben. Lukt het je niet om je hond het commando aan te leren? Bekijk dan de tips onderaan dit artikel of laat een reactie achter onderaan dit bericht en ik zal je er mee verder helpen.

Het algemene commando woord hiervoor is ‘zit’. Het is natuurlijk aan jouw om dit woord voor je hond te bepalen. Daarnaast is het handig om een vast woordje te zeggen wanneer je de hond het lekkers geeft (beloon woord). Ik zal in de methode hieronder hiervoor het woord ‘goed’ gebruiken. Als je een vast woord hiervoor gebruikt zal je hond leren dat hij iets goed doet zodra hij dat woord hoort. Je kunt hier ook een ‘clicker’ voor gebruiken.

1. Laat je hond recht voor je staan (hiervoor kun je het commando ‘kom’ gebruiken).

2. Pak een hondensnoepje tussen je vingers en houd dit recht voor de neus van de hond. Nu weet hij dat jij wat lekkers in je hand hebt.

3. Ga met het lekkers omhoog tot boven de kop van de hond, ongeveer 10 cm. Houd genoeg afstand zodat je hond het niet snel uit je hand kan pakken. Je hond zal het snoepje volgen waardoor zijn kop omhoog gaat. Hierdoor gaat zijn achterwerk automatisch naar onderen en gaat hij zitten. Zeg hardop ‘zit’ zodra je hond door de hurken gaat en bezig is met te gaan zitten. Beloon hem met het snoepje en zeg tegelijkertijd ‘goed’ zodra hij helemaal zit.

4. Laat je hond vervolgens weer recht voor je staan door een stap achteruit te zetten en de hond te laten komen (of het commando ‘staan’). Begin nu weer bij stap 1.

Lastige honden zitten leren

Door deze 4 stappen te blijven herhalen zal je hond al snel begrijpen dat hij moet gaan zitten wanneer hij dit commando hoort. Herhaal de stappen een paar keer achter elkaar en geef je hond dan even rust. Als je dit een paar keer per dag doet zal je hond het zo door hebben.

6 Tips om je hond te leren zitten

Algemene tips:
1. De eerste paar keer dat je hond succesvol het commando uitvoert moet je hem rijkelijk belonen. Naarmate hij het vaker goed doet en het beter begrijpt kun je dit afbouwen. Je wilt natuurlijk niet dat je hond te dik wordt van de trainingen. Uiteindelijk zal hij weten dat hij het goed doet door elke keer het beloon woord (‘goed’) te horen en af en toe wat lekkers te krijgen.

2. Begin de training op een rustige locatie met weinig afleiding. Zodra je hond het commando goed kent kun je het op drukkere locaties en in verschillende situaties gaan trainen. Het is belangrijk dat hij het commando kent in elke situatie.

Tips voor honden die lastig zijn te trainen:
Niet elke hond is even makkelijk te trainen. Dit kan te maken hebben met het ras van de hond of zijn eigen karakter. Daarom staan hieronder nog een aantal goede tips om hiermee om te gaan!

3. Je kunt je hond licht begeleiden als hij niet gaat zitten terwijl hij zijn kop omhoog doet om naar het lekkers te kijken (stap 3). Terwijl hij naar het lekkers boven zijn kop kijkt kun je lichtjes op het achterwerk van de hond duwen waardoor hij gaat zitten. Geef het ‘zit’ commando terwijl zijn achterwerk omlaag gaat en beloon hem wanneer hij zit.

4. Als je hond achteruit loopt om naar het lekkers te kijken kun je de training bij een muur doen. Laat de hond dan tegen de muur aan staan zodat hij niet meer achteruit kan lopen. Nu moet hij wel omhoog kijken voor het lekkers waardoor hij ook zal gaan zitten.

5. Als je hond (puppy) nog te druk is dan kan het lastig zijn om hem gefocust te krijgen. Om dit te voorkomen kun je eerst even gaan spelen met de hond of je kunt hem wat verrijking geven waarvoor die moet nadenken. Nadenken vergt veel energie van de hond.

6. Sommige honden gaan springen naar het lekkers. Als dit gebeurd dan moet je het lekkers wat lager boven de kop van je hond houden. Zorg wel dat hij het snoepje dan niet uit je hand kan pakken voor je hem wilt belonen.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!