Ken je het probleem? Je bent lekker met de hond aan het wandelen en opeens staat de lijn strak. De hond heeft wat opgemerkt en wil koste wat het kost er naar toe. Als je dan niet goed op let glipt de riem opeens uit je hand of je wordt uit balans gebracht en je gaat onderuit.
Veel mensen zullen dit wel herkennen en voor velen zal het als ongewenst gedrag gezien worden. Wat heel begrijpelijk is. Iedereen wil immers een hond die netjes mee loopt aan de lijn wanneer dit verwacht wordt.
In dit artikel zal ik beschrijven wat de oorzaken kunnen zijn van het trekken aan de riem en vervolgens wat je hier tegen kunt doen. Ik geef tips over een aantal nuttige commando’s en een paar methoden om dit ongewenste gedrag af te leren.
Inhoudsopgave
Waarom je hond niet aan de lijn laten trekken?
Er zijn veel redenen waarom je jouw hond niet aan de lijn moet laten trekken. Allereerst is het gewoonweg heel erg lastig dat je hond altijd maar enorm aan de lijn blijft trekken. Je kunt nooit even lekker een wandeling maken zonder dat je hond enorm aan je arm trekt. Vooral bij mensen met zwakke schouders kan dit heel vervelend zijn en kan het zelfs schade aanrichten na een langere tijd.
Je weet ook niet wanneer je de hond vrij kan laten rondlopen zonder riem. Zodra je hem van de lijn los klikt kan hij er gelijk vandoor zijn. De hond moet eerst leren volgen en bij jou in de buurt blijven voor je hem veilig kunt laten los lopen.

Als je in een stad woont is het veel plezanter als je hond niet aan de lijn trekt. Er lopen overal mensen en je wilt graag je hond zo dicht mogelijk bij je houden om niet elke keer in de knoop te raken. Ook zijn er veel interessante geluiden en geurtjes in de stad waardoor je hond snel afgeleid is. Daarom is het belangrijk dat je hond een goede training krijgt in het volgen aan de riem.
Het is ook slecht voor je hond als hij enorm aan de riem trekt. Veel aan de riem trekken kan namelijk nekletsel veroorzaken. Helemaal als het trekken aan de lijn gepaard gaat met een baasje dat elke keer terug rukt aan de lijn.
Waarom trekt mijn hond aan de riem?
Er zijn veel mogelijkheden waarom jouw hond aan de lijn trekt. Hij heeft iets interessants geroken en wil daar zo snel mogelijk naar toe. Of misschien ziet hij wel een hond die hij graag even wil begroeten.
Het komt er op neer dat je hond iets wil bereiken buiten zijn bereik. Door ineens aan de lijn te trekken lukt hem dit vaak. Dit kan zijn omdat de eigenaar er dan achteraan loopt, uit balans getrokken word of misschien laat je de riem wel per ongeluk los. Wat er ook gebeurd, zolang je hond succesvol zijn doel bereikt leert hij dat dit gedrag werkt.
Vaak is het op jonge leeftijd al aangeleerd dat trekken aan de riem hem beloond. Jonge honden hebben nog veel energie en vaak ook een sneller looptempo dan de meeste mensen. Daarnaast is het heel schattig dat je puppy zo nieuwsgierig is. De volwassen hond zal veel makkelijker te trainen zijn als je dit ongewenste gedrag al op vroege leeftijd afleert. De hond is het makkelijkst te trainen in de puppy fase. Maak hier gebruik van.
Wat de meest voorkomende problemen en redenen zijn kun je hieronder lezen. Staat jou probleem er niet bij en wil je er toch graag meer over weten? Laat dan een reactie achter onderaan dit artikel en ik zal je er meer over vertellen. Na deze problemen zal ik beschrijven hoe je de hond laat stoppen met trekken.
Hond trekt aan de lijn naar andere honden
Het is heel normaal voor honden om elkaar even te begroeten. Als je hond een andere hond op afstand ziet kan die behoorlijk beginnen te trekken om dichterbij te komen. Het is natuurlijk niet erg om hem andere honden te laten begroeten, maar laat dit niet toe als hij aan de lijn trekt. Zorg eerst dat je hond stopt met trekken (laat hem bijvoorbeeld zitten) en vervolgens kun je hem belonen door naar de andere hond toe te gaan. Hierdoor leert hij dat hij zijn doel eerder bereikt door niet aan de riem te trekken.

Het kan ook zijn dat je hond juist de andere kant begint op te trekken, weg van de hond die eraan komt lopen. Als je hond de andere kant op wil dan kan het zijn dat hij bang is voor de naderende hond. Een logische reactie van de eigenaar zal zijn om met de hond mee te lopen om het ‘gevaar’ te mijden. Doe dit niet! Om verschillende redenen is dit niet verstandig. Ten eerste; door mee te gaan met de hond leert hij dat trekken aan de lijn werkt. Ten tweede; als je mee loopt met jouw hond, weg van de andere hond, leer je je hond aan dat hij bang moet zijn voor andere honden. Je loopt er namelijk zelf ook voor weg!
Vraag de eigenaar van de andere hond of hij met een boogje om jullie heen kan lopen, als je hond trekt omdat hij bang is. Straal zelf rust uit naar je hond en lijd zijn aandacht af. Zodra de andere hond voorbij is kun je weer verder gaan met de wandeling. Hierdoor leert je hond dat trekken niet werkt en dat hij niet bang hoeft te zijn voor andere honden.
Hond trekt aan de riem naar niks?
Soms lijkt het wel alsof je hond opeens aan de lijn trekt zonder een doel voor ogen te hebben. Dit is niet wat er in werkelijkheid aan de hand is. Er is namelijk altijd een reden als je hond plotseling begint te trekken, al is die reden niet altijd zichtbaar.
Één van de mogelijkheden is een interessant geurtje. Het kan zijn dat er net een andere hond heeft geplast of dat er wat lekkers ligt. Honden zijn nieuwsgierige dieren en zullen dit graag even willen onderzoeken. Als je hond ergens heen trekt en dan begint te snuffelen, gevolgd door urineren, dan heeft hij een andere hond geroken en wil hij zijn territorium afbakenen. Let er altijd even op dat je hond niks van straat eet. Mocht je hond om deze reden trekken, dan moet je stil staan waardoor de hond ook niet verder kan. Zodra hij stopt met trekken kun je hem belonen door naar de richting te lopen waar hij heen wou.
Honden hebben ook een heel goed gehoor. Het kan zijn dat hij iets in de verte heeft gehoord wat jij niet door hebt. Je hond zal dan naar dat geluid toe willen en begint te trekken. Dit geluid kan heel ver weg zijn waardoor je hond maar blijft trekken. Het lijkt dan alsof je hond zonder reden aan de lijn trekt, maar dat is niet zo. Zodra je hond begint te trekken moet je hem stoppen. Zodra de lijn slap hangt kun je weer verder. Meer hierover verder in dit artikel.
Hond trekt altijd aan de lijn
Sommige honden trekken echt altijd aan de lijn. Zodra je het huis uitloopt met je hond begint hij te trekken. Dit kan zijn omdat je hond niet genoeg beweging krijgt gedurende de dag en nu graag zijn energie kwijt wil raken. Bij jonge honden is de reden vaak dat ze gewoonweg te enthousiast zijn en een sneller looptempo hebben dan de eigenaar. Het kan dan goed helpen om je hond eerst even zijn energie kwijt te laten raken voordat je gaat wandelen. Speel eerst even met de hond of laat hem denk spelletjes doen. Denk spelletjes kosten de hond namelijk meer energie dan fysieke spelletjes.
Als je hond gelijk begint met trekken zodra je de deur uit bent en ondertussen overal aan snuffelt kan het ook zijn dat je hond nodig een behoefte moet doen. Hij trekt je alle kanten op naar de interessante geurtjes die hij ruikt om zo snel mogelijk op een goede plek zijn behoefte te doen.

Het kan ook zijn dat je hond het nog heel erg spannend vind om naar buiten te gaan. Hij zal dan aan de lijn trekken om maar zo snel mogelijk weer terug naar huis te kunnen. Maak de wandeling zo leuk mogelijk en speel met je hond tijdens het uitlaten. Hierdoor zorg je dat hij een goede gedachte krijgt bij het uitlaten en wat meer ontspannen zal meelopen.
Ken ook je hond! Hondenrassen die gefokt zijn voor de jacht zullen bijvoorbeeld sneller aan de lijn gaan trekken. Denk hierbij aan Jack Russells. Hierbij is een duidelijke, lange en consistente training nodig om het gewenste gedrag te krijgen.
Help! Mijn hond wil niet wandelen en gaat zitten tijdens de wandeling
Dit probleem heb ik ook vernoemd in het artikel ‘Wandelen met de pup‘. Dit ongewenste gedrag komt meer voor bij jonge honden dan bij volwassen honden. Vaak is het probleem dat je hond zich buiten het huis minder veilig voelt. Het kan ook zijn dat je hond weet dat hij eten krijgt na de wandeling en daarom zo snel mogelijk terug wilt. Dit is een bekend probleem bij de Labrador Retriever.
Wat moet ik hier tegen doen?
Er zijn wat simpele en effectieve tactieken die ik zelf ook heb gebruikt.
Het is verstandig om een rondje te lopen in plaats van heen en weer. Je hond weet dan namelijk dat je gaat omkeren en gaat dit eerder proberen te doen dan jij dat wilt. Door een rondje te lopen zorg je dat je hond door moet blijven gaan. Daarnaast is het goed om voor de eerste paar weken het zelfde rondje te blijven lopen zodat de hond hier meer vertrouwd mee raakt. Dit rondje kun je steeds verder uitbreiden en uiteindelijk zal je hond wennen aan het wandelen.

Een goede manier die vaak werkt is het gebruik van snoepjes. Mocht de hond gaan zitten en niet meer willen wandelen dan hurk je voor hem en bied je hem een snoepje aan. Dit kun je combineren met het ‘volg’ commando. Als de hond naar je toe komt laat je hem een stukje mee lopen en beloon je hem vervolgens. Herhaal dit elke keer weer totdat de hond goed mee loopt. Als je hond goed blijft mee lopen kun je hem hiervoor ook blijven belonen.
Let op: Als de hond gaat zitten en je lokt hem met een snoepje, beloon hem dan niet direct! Hierdoor zal hij leren dat elke keer dat hij gaat zitten “beloond” word met een snoepje. Zorg dat je hem pas beloond nadat hij een stukje heeft gelopen en zorg dat hij de beloning hieraan linkt.
Hond trekt aan de lijn afleren
Het is goed om te weten dat de training relatief makkelijk is, maar het wel een hele lange training is. Je zult dus geduldig, duidelijk en consistent moeten zijn. Ook is het goed om in gedachte te houden dat niet aan de lijn trekken niet hetzelfde is als ‘volg‘. Dit is een commando waarmee je specifiek gedrag van de hond vraagt. Hieronder handige tips en adviezen voor het afleren van trekken aan de lijn!
Wat moet je niet doen bij het afleren?
Er zijn een aantal dingen die je absoluut niet moet doen als je hond aan de lijn trekt. Geef geen ruk aan de riem als je hond begint te trekken. Dit kan namelijk beschadiging geven aan de nek/hals. Daarnaast kan het de hond in verwarring brengen. Je trekt hem namelijk terug en vervolgens loop je weer dezelfde richting op waar hij naartoe trok.

Door elke keer een ruk aan de lijn te geven in plaats van de juiste training zal je de hond nooit los kunnen laten. Als je dit elke keer doet leer je hem namelijk niet het gewenste gedrag aan, je corrigeert het alleen op een verkeerde manier. Door de juiste training te gebruiken, met commando’s, kun je de hond met vertrouwen laten loslopen.
Het gebruik van een rollijn is ook afgeraden. Het is niet duidelijk waar de grens ligt. De ene keer mag hij een paar meter voor je uit lopen en de andere keer opeens maar een meter. Zorg dat het altijd duidelijk is hoe ver je hond van je af kan lopen zonder dat er spanning op de lijn komt.
Zit, kom, naast en volg commando aan je hond leren
Door het gebruik van deze commando’s kun je de training veel makkelijker en effectiever maken. Hoe je deze commando’s makkelijk kunt trainen kun je vinden in de volgende artikelen:
In het artikel ‘Hond leren zitten‘ kun je vinden hoe je jouw hond makkelijk leert zitten.
In het artikel ‘Hond leren komen‘ kun je vinden hoe je jouw hond makkelijk leert komen.
In het artikel ‘Hond naast leren‘ kun je vinden hoe je jouw hond makkelijker naast leert komen.
In het artikel ‘Hond leren volgen‘ kun je vinden hoe je jouw hond makkelijk leert volgen.
Verschillende trainingsmethodes
In deze trainingsmethodes ga ik er niet van uit dat je de hond de standaard commando’s zit, kom, naast en volg al geleerd hebt. We maken gebruik van beloningen, maar het gebruiken van commando’s is wel veel handiger bij de opvoeding van je hond. Leer je hond deze commando’s al aan voor je met de training begint. Als je dit gelijk met de training gaat doen wordt het teveel voor de hond en zal het allemaal veel langer duren. Meer over het gebruik van deze commando’s in een ander artikel.
Het trainen van een pup kan ook lastiger zijn dan wanneer de hond volwassen is. Dit komt omdat pups nog veel nieuwsgieriger zijn en trainingen minder goed zullen begrijpen in het begin. Het is verstandig om je pup altijd te belonen wanneer hij rustig naast je loopt zodat hij dit al een beetje leert. Je kunt dit ook al combineren met het ‘naast’ commando. Elke keer dat je de puppy naast je laat lopen door middel van wat lekkers kun je het ‘naast’ commando hieraan linken.
In de tuin beginnen met trainen
De training kun je thuis al beginnen. Als je een tuin hebt dan kun je de hond aan de lijn nemen in de tuin waar weinig afleiding is. Loop een paar passen met de hond en beloon hem als die zonder spanning op de lijn mee loopt. Elke keer wanneer je hond begint met trekken stop je met lopen. Hierdoor moet je hond ook stoppen. Zodra hij dan een stapje terug zet beloon je hem en loop je weer verder. Zodra er weer spanning op de lijn komt doe je weer hetzelfde. Loop in een rechte lijn om het makkelijk te houden voor je hond.

Zodra je hond begint door te krijgen dat het niet trekken aan de lijn hem meer beloond dan trekken kun je het moeilijker gaan maken. Begin met bochtjes te lopen. Hierdoor verander je elke keer een klein beetje van richting en leert je hond mee te lopen in de richting dat jij wil. Als jij een bochtje naar rechts neemt dan moet de hond mee lopen die kant op. Doet hij dit niet? Dan stop je weer totdat de hond een stap terug doet (beloon hem hiervoor). Uiteindelijk kun je gaan omkeren. Loop een stukje rechtdoor en keer dan helemaal om en loop de andere kant op. Als je hond ook omdraait en netjes mee blijft lopen is hij er klaar voor om de training tijdens het wandelen verder te zetten.
Mocht je hond al wel de commando’s kennen dan kun je deze in de training gebruiken. Zodra er spanning op de lijn komt stop je met lopen en geef je het ‘naast’ commando gevolgd door ‘zit’. Als hij dan vervolgens links naast je gaat zitten kun je hem het ‘volg’ commando geven zodat hij weer netjes met je mee loopt.
Tip: Blijf in het begin continue de aandacht houden van je hond. Doordat hij de aandacht bij jou heeft zal hij niet zo snel afgeleid zijn door dingen in de omgeving. Hierdoor zal je hond minder snel aan de lijn gaan trekken. Dit kun je doen door wat lekker vast te houden of door commando’s te blijven gebruiken tijdens de training.
De training tijdens het wandelen
Nu begint het echte werk. Deze training kan lang duren en je moet echt geduldig en consistent zijn met je hond. Als je niet elke keer de hond corrigeert op het trekken zal er verwarring ontstaan en duurt het nog langer. Er zijn een paar methodes die je kunt toepassen.
Mijn persoonlijke favoriet is hetzelfde als wat je al in de tuin hebt gedaan. Zodra je hond begint met trekken aan de lijn stop jij met lopen. Je hond moet namelijk leren dat de beloning voor het niet trekken groter is dan wanneer hij trekt. Daarnaast moet hij weten dat jij de richting en het tempo bepaald, niet de hond. Het is een hele simpele training en voor iedereen mogelijk.
Zodra je hond trekt aan de lijn stop jij met lopen. In het begin zal je hond nog gefocust blijven op hetgeen waar hij naartoe trok. Blijf stil staan tot hij een stap terug zet waardoor de lijn weer slap hangt. Wacht in stilte tot hij een stap terug zet als je hond geen commando’s kent. Als je gaat praten tegen de hond kan hij verward worden. Aandacht geven is ook een manier van belonen.

Als hij een stap terug zet kun je hem belonen en verder lopen. Trekt hij weer? Dan stop jij ook gelijk weer met lopen, ook al is het maar na 1 stap. Door dit consistent te doen zal je hond gaan begrijpen dat trekken aan de riem hem alleen maar vertraagd en hem niet de gewenste beloning geeft. Als hij uiteindelijk rustig blijft mee lopen dan kun je hem nu en dan belonen hiervoor.
Dit is in principe alles wat je moet doen. Loop nooit door als er spanning op de lijn staat en houd de aandacht van de hond bij jou. Je kunt deze training uitbreiden door net als in de tuin bochtjes te maken of om te keren.
Tip: Ook hierbij is het zeer handig als je hond al de commando’s kent. Zonder commando’s moet je elke keer wachten tot je hond begrijpt dat hij een stap terug moet zetten waardoor het meer tijdrovend is. Doe de training in het begin in gebieden waar er niet te veel afleiding is om het wat makkelijker te maken voor je hond. Doordat je hem elke keer beloond voor het gewenste gedrag leert hij dat niet trekken hem meer beloning geeft.
Een variant op deze methode is het omdraaien in plaats van stoppen. Elke keer zodra je hond begint met trekken draai je om en loop je de andere kant op. Je hond wordt dan geforceerd om zijn aandacht te veranderen en mee te lopen met je. Als hij dan rustig mee de andere kant op loopt kun je hem belonen en vervolgens draai je weer om naar de juiste richting. Het gevaar is dan wel dat je hond weer naar hetzelfde kan gaan trekken als dat die daarvoor deed. Herhaal dan wat je net hebt gedaan. Deze methode is wat lastiger te gebruiken en ik raad je aan om de stop methode te gebruiken.
Clickertraining
Een clicker is middel om je hond te laten weten dat hij gewenst gedrag vertoont. Het maakt een klik geluidje wanneer je erop drukt. Het idee is dat je hond leert dat de klik een beloning is. De clicker kun je gebruiken met alle trainingen. Het is belangrijk dat je de hond eerst clickertraining geeft voordat je dit product gebruikt. Zonder deze training weet hij namelijk niet wat de klik betekend. Meer hierover in een volgend artikel.
Hulpmiddelen voor het trekken aan de riem afleren
Er zijn ook hulpmiddelen om je hond het trekken aan de riem af te leren. Het gevaar is wel dat je hond aan deze hulpmiddelen kan wennen en nooit echt goed leert te volgen. Het is dus niet aangeraden om hulpmiddelen (behalve een clicker) te gebruiken. Verschillende hulpmiddelen zijn :
– De clicker: Dit is een hulpmiddel bij de training. Door het klik geluid weet je hond wanneer hij iets goed doet.
– Gentle Leader: Dit is een band dat over de snuit en nek gaat van de hond. Hierdoor is je hond minder geneigd om te gaan trekken. Het kan wel vervelend voor de hond zijn en je moet dit rustig introduceren bij de hond.
– Halti-Harnas: Dit harnas bevestig je om de nek en borst van de hond. De hond kan beter gestuurd worden en word een beetje uit balans gebracht. Hierdoor zal die minder snel aan de riem gaan trekken omdat het moeilijker is.
Maak geen gebruik van slipkettingen of prikbanden. Deze kunnen schade aanrichten in het halsgebied van je hond en dit wil je voorkomen. Hulpmiddelen kunnen effectief zijn, maar gebruik dan wel de verantwoorde producten.
Ook interessant
Reactie
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!
Beste,
Onze dalmatier ,Lucie, trekt steeds aan de lijn. Ze is nu 1 jaar en nog steeds geen verbetering. Ondertussen gebruiken we een gentle leader. Dit lukt iets beter maat ze blijft wel trekken. We gebruiken de stop methode maar Lucie is niet zo gek op beloningssnoepjes. Ondertussen al veel verschillende uitgeprobeerd. Dus de beloning van het trekken voor haar is leuker dan het krijgen van een snoep. Wat kunnen we nog proberen?
Beste Elke,
Allereerst is het verstandig om een beloning te zoeken waar jullie hond graag moeite voor doet.
Dit kan een hondenkoekje zijn, maar ook een klein stukje worst of iets dergelijks.
Het kan inderdaad lastig zijn om de juist beloning te vinden voor de hond, maar vaak is er wel iets waar ze de moeite voor willen doen.
Trekt de Dalmatiër naar een bepaald iets of trekt hij aan de lijn in het algemeen tijdens elke wandeling?
Als jullie hond tijdens elke wandeling treks zonder duidelijk doel waar hij naar toe wil dan kan de juiste training helpen.
Een gentle leader kan inderdaad helpen, maar niks helpt zo goed als de juiste training.
Ik weet niet wat jullie al wel en niet hebben geprobeerd, maar wat ik heb ervaren als meest effectief zijn een aantal de standaard commando training kom, naast en volg zoals in het artikel beschreven.
Een Dalmatiër is niet altijd de makkelijkste hond om te trainen en hier kan wat geduld voor nodig zijn.
Wat ik in ieder geval wil aanraden is dat je stopt met lopen zodra de hond begint te trekken aan de lijn, elke keer weer.
Het kan vervelend zijn dat je elke keer moet stoppen, maar dit is vaak de beste manier om dit tegen te gaan.
De hond trekt namelijk aan de lijn omdat hij enthousiast of nieuwsgierig is en graag zo snel mogelijk van A naar B wil gaan.
Door elke keer te stoppen merkt je hond dat het trekken aan de riem alleen maar averechts werkt.
Als je stopt met lopen dan moet jullie hond ook stoppen. Vervolgens kijkt hij waarschijnlijk om naar jullie om te zien waarom hij moet stoppen.
Blijf nog steeds stil staan terwijl hij naar jullie kijkt en geef het naast commando. (Leer hem dit commando als hij dit nog niet kent)
Als hij eenmaal naast je staat of zit kun je hem belonen met wat lekkers of simpelweg aandacht en vervolgens geef je het volg commando. (Ook dit commando moet hij leren voor een effectieve training)
Vervolg dan weer je weg en zodra hij begint te trekken stop je gelijk met lopen en doe je hetzelfde weer.
Uiteindelijk (dit kan een behoorlijke tijd duren, geduld is zeker nodig hierbij) zal de hond gaan begrijpen dat volgen hem sneller naar zijn doel brengt dan trekken aan de riem.
Mocht je problemen hebben met het naast en volg commando aan de hond te leren, dan kan ik hierover nog met je mee denken als je wilt of je kunt een hondentrainer hulp vragen.
Mocht dit niet werken dan kun je nog iets anders proberen.
Dit lijkt redelijk op de vorige manier maar in plaats van te stoppen en vervolgens verder te lopen kun je je omdraaien en de tegenovergestelde richting oplopen.
Door te stoppen en om te keren forceer je de hond om ook om te draaien.
Vervolgens loop je weer door (dus nog steeds in de andere richting) en vervolg je de wandeling.
Je zult hierdoor misschien niet naar het gedeelte kunnen lopen waar je eigenlijk heen wilt, maar dit is nodig om de hond het juiste gedrag aan te leren.
Door dit te doen kan je hond ook leren dat trekken betekend dat hij juist niet zijn doel bereikt.
Zodra hij weer gaat trekken stop je weer en loop je weer de andere richting op.
Stop altijd zodra de er spanning op de lijn komt, elke keer weer.
Als je dit niet constant blijft doen zal de training veel langer kunnen duren.
Het is niet de meest leuke training om te doen, maar zodra je hond begrijpt hoe hij moet volgen worden de wandelingen een stuk simpeler.
Een kleine tip: wandel hem met 1 persoon per keer. Hoe meer mensen er mee lopen met het uitlaten van de hond, hoe drukker en energieker de hond zich kan gaan gedragen. Dit werkt de training erg tegen.
Nog een andere tip: Ga lekker wandelen in gebieden waar niet zoveel afleiding voor de hond is.
Mocht dit niet werken dan hoor ik het graag, dan kan ik nog over andere methoden nadenken die je zou kunnen proberen.
Ik ben benieuwd of het gaat werken, succes!
En nogmaals, Dalmatiërs zijn niet de makkelijkst te trainen honden!
Groetjes,
Stef
Hallo,
Mijn puppy is nu bijna 20 weken oud. Het wandelen aan de riem gaat heel goed als ik alleen met hem wandel. Hij trekt nauwelijks en luistert goed. Zodra ik met iemand anders samen loop met een hond, gaat hij trekken en luistert hij voor geen meter. Hij is zo enthousiast dat hij wil spelen, maar het is toch wel fijn dat ik ontspannen kan lopen met iemand anders samen. Welke tips heeft u?
Groetjes Mariska
Hallo Mariska,
Het is begrijpelijk dat je puppy enthousiast word zodra hij met een andere hond loopt waarmee hij graag wil spelen.
Is de andere hond ook zo enthousiast en trekt hij ook erg aan de lijn of is het alleen jouw hond?
Als de andere hond het namelijk ook doet dan steken ze elkaar aan met hun enthousiasme.
Enthousiasme is niet iets wat je persé kunt/wilt onderdrukken, maar je kunt wel meer gehoorzaamheidstraining met de hond doen.
Dit kun je zelf doen of je kunt hiervoor met de hond naar een cursus gaan.
Door een goede gehoorzaamheidstraining te doen met commando’s zoals volg en naast kun je de hond leren netjes te blijven volgen in elke situatie.
Natuurlijk is het lastig om deze commando’s te gebruiken terwijl de pup ontzettend enthousiast is, maar daarvoor is hij nog een puppy.
Dit zal met de tijd minder worden, of door een erg goede gehoorzaamheidstraining te doen zal je dit ook kunnen controleren.
Als het echt te vervelend word kun je ervoor kiezen om de eerste paar maanden niet met een andere hond erbij te wandelen, of om wat meer afstand van elkaar te houden zodat de honden niet bij elkaar kunnen komen.
Iets wat je ook nog kunt proberen: is om elke keer als de pup naar de andere hand wil gaan tijdens het wandelen, de lijn wat aan te trekken en kort te houden zodat de hond geforceerd waar naast je moet lopen.
Als hij dit dan goed doet dan moet je hem hiervoor goed belonen en weer verder lopen.
Je kunt hieraan ook een commando koppelen zoals “naast” of “volg” zodat hij dit later zelf op commando kan gaan doen.
Trekt hij dan weer aan de lijn, doe dan hetzelfde. Trek de lijn terug en houd de lijn kort tot hij stopt met trekken. Als hij stopt beloon weer.
Door dit elke keer te doen leert hij het commando en wat hij moet doen zodra je het commando geeft.
MAAR, het blijft een puppy, dus de kans dat de andere hond interessanter is dan de beloning is zeer groot.
Als je er echt iets aan wilt doen, maar het lukt niet, dan raad ik toch echt een gehoorzaamheidscursus aan met een professionele trainer.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Laat maar weten als je meer vragen hebt of ik je nog verder kan helpen.
Mvg,
Stef
Hoi
Wij hebben een BM van 8 1/2 maand hij is aan het puberen maar trekt genadig aan de riem word bijna gelanceerd het ijs soms echt niet leuk meer als hij geen hond ziet verdwijnt ze snuit in elk gras hoopje en zodra hij een hond ziet rukt jij ineens keihard aan de riem
Probeer echt van alles word dat minder als de puberteit minder word
Hallo,
Allereerst, ik ben niet bekend met die afkorting. BM kan volgens mij qua rassen alleen Bermasaco of Bullmastiff zijn.
Wees niet bang. Veel honden hebben dit gedrag op jonge leeftijd en er is zeker wat aan te doen.
Jonge honden van die leeftijd hebben vaak de neiging om aan de riem te trekken en om alles te besnuffelen en ontdekken. Net als kleine kinderen die graag alle kanten op willen rennen.
Dit is heel normaal, maar kan inderdaad erg vervelend zijn.
Het is altijd verstandig om dit gedrag zo snel mogelijk af te leren door de hond zelf te trainen of om ermee naar een hondenschool te gaan.
Hoe jonger de hond is, hoe makkelijker hij dingen aan- en/of afleert.
Zoals je hierboven in het artikel kunt lezen zijn er overal interessante geurtjes waar de hond aan wil ruiken.
Als je hier niets tegen doet en hem niet aanleert normaal aan de lijn te lopen zal hij dit willen blijven doen en niet beter weten.
Zodra de hond ouder wordt zal het ook minder kunnen worden, maar het zou ook zo kunnen blijven.
Gelukkig is dit bekend gedrag en makkelijk af te leren.
In dit artikel kun je in simpele stappen lezen hoe je een hond kunt aanleren om rustig aan de lijn te lopen.
Mocht deze trainingsmethode niet werken voor je dan zou je ook naar een hondenschool kunnen gaan om professionele hulp te krijgen.
Heb je de stappen hierboven al geprobeerd?
Wat heb je al wel en niet geprobeerd?
Misschien dat ik je dan wat beter verder kan helpen.
Groetjes.
Hi,
Ik heb een kortpotige jack russel van 8 maanden. Tijdens het wandelen met mijn 2 kinderen (10 en 11 jaar) wilt hij steeds de leiding hebben en is ook tijdens het wandelen steeds gefocust op mijn jongste zoon en als het lukt wilt de hond hem bijten in zijn been.
Dit gedrag is nu 2 maanden en volg ik tips als stoppen tijdens het wandelen. Zodra mijn kinderen doorlopen raakt die in de stress en gilt de hond zowat alles bij elkaar trekt aan de riem. Hij wilt steeds dat we samen zijn, zodra ik of 1 van mijn kinderen de andere kant oploopt, dan is het ’n paniek situatie voor de hond en blaft en trekt.
Help?!?
Beste,
Deze reactie was me er even doorheen geschoten.
Dit klinkt mij erg als dominant gedrag en dan is het hem nog niet duidelijk wat nou zijn plaats in de familie is.
Voor ik je hiermee kan helpen heb ik nog een paar vragen.
1. Wat doet de hond als jij alleen met hem loopt, loopt hij dan netjes mee zonder trekken of dergelijken?
2. Wat bedoel je precies met gefocust op je zoon. Kijkt hij alleen maar naar hem en zodra hij de kans heeft bijt hij gelijk in zijn benen? Springt die ook tegen hem op of iets anders?
3. Hij raakt in de stress als de kinderen doorlopen, maar wat doet hij als je zonder de kinderen de hond uitlaat?
Het lijkt mij erop dat jullie het duidelijk moeten maken dat hij niet boven je kinderen staat in de hiërarchie.
Hoe doet de hond het in huis? Vertoont hij dan ook dit gedrag en bijt hij dan ook in de benen?
Ik hoor graag van je zodat ik je wat beter kan helpen.
Voor nu zou ik aanraden gewoon zonder de kinderen te wandelen, wat natuurlijk vervelend is.
Als je toch erg graag de kinderen mee wilt hebben dan houd je de kinderen buiten bereik van de hond tijdens de wandeling.
Mocht die dan dichtbij willen komen om te bijten dan trek je hem weg en laat je hem maar lekker gillen.
Dit gillen doet hij om alsnog zijn zin te krijgen.
Ik gok dat het een paar keer is gebeurd dat hij gilt en dan gelijk door de kinderen getroost word of iets dergelijks waardoor hij weet dat die tactiek werkt.
Het is erg lastig, maar soms moet je hard zijn voor de hond (op een diervriendelijke manier) zodat hij leert.
Ik ben benieuwd!
Groetjes,
Stef
Hoi hoi
Ik word soms echt gek van onze Bullmastif van 11 1/2 maand zo gaar het dagen goed en zo trekt hij aan de riem hij draagt een anti trek tuig en zelfs daarmee krijgt hij het voor elkaar op zich loopt hij goed mee maar zodra hij een andere hond ziet begint het feesten gaat hij trekken
Als de riem meer gespannen staat loop ik achteruit soms wel 10 x achter elkaar dan denk hij op het laatste ben niet gek gaat hij stil staan
Luisteren dan denk ik ben je doof of zo
Is dit nou de puberteit
Hier voor hadden wij 2 bordeauxdoggen en die luisterden en waren echt niet zo
Gr Silva
Goedemorgen Silva,
Het kan inderdaad erg vervelend zijn als de hond dit doet.
Dus als ik het goed begrijp gebeurd dit ongewenste gedrag vooral als hij andere honden tegen komt?
Het zal zeker wat te maken hebben met de jonge leeftijd, dan wil hij graag spelen met elke hond die hij tegenkomt.
Je zou bijvoorbeeld een bal of een speeltje mee kunnen nemen tijdens het wandelen om hem af te leiden zodra je een andere hond tegen komt.
Of je kunt wat honden snoepjes mee nemen. Daarmee kun je zijn aandacht weg halen bij de andere hond en hem belonen voor het rustig blijven.
Zodra de hond een andere hond ziet, vraag je zijn aandacht. hem laten zitten helpt enorm hierbij.
Door de hond tee laten zitten neemt hij een rust moment. Als je dan ondertussen zijn aandacht bij jou houd, dan negeert hij de hond (hopelijk).
Als hij dit goed doet, dan beloon je hem rijkelijk voor het rustig zitten en negeren.
Zorg er altijd voor dat de beloning het meer waard is dan de andere hond.
Iets wat kan helpen is om de hond beter to socialiseren met andere honden, al helpt dit zeker niet altijd.
Ga bijvoorbeeld naar honden cursussen waar hij andere honden kan ontmoeten, zodat het niet meer zo speciaal is om een hond tegen te komen.
Er zijn bepaalde honden die getraind zijn om bij dit soort problemen te helpen.
Dit zijn een soort therapie honden die hierbij kunnen helpen.
Meestal zijn het erg rustige honden die zich goed opstellen en de hond aan hun laten snuffelen zonder daarop te reageren.
Ik hoop dat je hiermee wat kunt.
Zo niet, laat het dan weten en dan denken we even na over andere oplossingen.
Succes!
Groetjes,
Stef
Dag,
Mijn hond trekt vaak als ze iets interessant ziet, ik ga aan de slag met je stop methode ben erg benieuwd.
Daarnaast gaat ze helemaal tegen hangen als we een andere kant op gaan dan mevrouw graag wil. Soms zelfs midden op de weg, en ik krijg haar dan erg moeizaam mee. Als ik haar 1 keer mee heb, gaan ze erg langzaam lopen waardoor ik haar bijna mee moeten trekken, wat ik natuurlijk niet wil of doe. Maar hierdoor word de wandeling een stuk minder ontspannend. Heb je hier ook tips voor? Of de zelfde stop methode en haar dan toch haar zin geven voor de route?