Hond aan de lijn

Hond trekt aan de lijn

Ken je het probleem? Je bent lekker met de hond aan het wandelen en opeens staat de lijn strak. De hond heeft wat opgemerkt en wil koste wat het kost er naar toe. Als je dan niet goed op let glipt de riem opeens uit je hand of je wordt uit balans gebracht en je gaat onderuit.

Veel mensen zullen dit wel herkennen en voor velen zal het als ongewenst gedrag gezien worden. Wat heel begrijpelijk is. Iedereen wil immers een hond die netjes mee loopt aan de lijn wanneer dit verwacht wordt.

In dit artikel zal ik beschrijven wat de oorzaken kunnen zijn van het trekken aan de riem en vervolgens wat je hier tegen kunt doen. Ik geef tips over een aantal nuttige commando’s en een paar methoden om dit ongewenste gedrag af te leren.

Waarom je hond niet aan de lijn laten trekken?

Er zijn veel redenen waarom je jouw hond niet aan de lijn moet laten trekken. Allereerst is het gewoonweg heel erg lastig dat je hond altijd maar enorm aan de lijn blijft trekken. Je kunt nooit even lekker een wandeling maken zonder dat je hond enorm aan je arm trekt. Vooral bij mensen met zwakke schouders kan dit heel vervelend zijn en kan het zelfs schade aanrichten na een langere tijd.

Je weet ook niet wanneer je de hond vrij kan laten rondlopen zonder riem. Zodra je hem van de lijn los klikt kan hij er gelijk vandoor zijn. De hond moet eerst leren volgen en bij jou in de buurt blijven voor je hem veilig kunt laten los lopen.

Hond zonder riem lopen

Als je in een stad woont is het veel plezanter als je hond niet aan de lijn trekt. Er lopen overal mensen en je wilt graag je hond zo dicht mogelijk bij je houden om niet elke keer in de knoop te raken. Ook zijn er veel interessante geluiden en geurtjes in de stad waardoor je hond snel afgeleid is. Daarom is het belangrijk dat je hond een goede training krijgt in het volgen aan de riem.

Het is ook slecht voor je hond als hij enorm aan de riem trekt. Veel aan de riem trekken kan namelijk nekletsel veroorzaken. Helemaal als het trekken aan de lijn gepaard gaat met een baasje dat elke keer terug rukt aan de lijn.

Waarom trekt mijn hond aan de riem?

Er zijn veel mogelijkheden waarom jouw hond aan de lijn trekt. Hij heeft iets interessants geroken en wil daar zo snel mogelijk naar toe. Of misschien ziet hij wel een hond die hij graag even wil begroeten.

Het komt er op neer dat je hond iets wil bereiken buiten zijn bereik. Door ineens aan de lijn te trekken lukt hem dit vaak. Dit kan zijn omdat de eigenaar er dan achteraan loopt, uit balans getrokken word of misschien laat je de riem wel per ongeluk los. Wat er ook gebeurd, zolang je hond succesvol zijn doel bereikt leert hij dat dit gedrag werkt.

Vaak is het op jonge leeftijd al aangeleerd dat trekken aan de riem hem beloond. Jonge honden hebben nog veel energie en vaak ook een sneller looptempo dan de meeste mensen. Daarnaast is het heel schattig dat je puppy zo nieuwsgierig is. De volwassen hond zal veel makkelijker te trainen zijn als je dit ongewenste gedrag al op vroege leeftijd afleert. De hond is het makkelijkst te trainen in de puppy fase. Maak hier gebruik van.

Wat de meest voorkomende problemen en redenen zijn kun je hieronder lezen. Staat jou probleem er niet bij en wil je er toch graag meer over weten? Laat dan een reactie achter onderaan dit artikel en ik zal je er meer over vertellen. Na deze problemen zal ik beschrijven hoe je de hond laat stoppen met trekken.

Hond trekt aan de lijn naar andere honden

Het is heel normaal voor honden om elkaar even te begroeten. Als je hond een andere hond op afstand ziet kan die behoorlijk beginnen te trekken om dichterbij te komen. Het is natuurlijk niet erg om hem andere honden te laten begroeten, maar laat dit niet toe als hij aan de lijn trekt. Zorg eerst dat je hond stopt met trekken (laat hem bijvoorbeeld zitten) en vervolgens kun je hem belonen door naar de andere hond toe te gaan. Hierdoor leert hij dat hij zijn doel eerder bereikt door niet aan de riem te trekken.

Hond trekt aan de lijn bij andere honden

Het kan ook zijn dat je hond juist de andere kant begint op te trekken, weg van de hond die eraan komt lopen. Als je hond de andere kant op wil dan kan het zijn dat hij bang is voor de naderende hond. Een logische reactie van de eigenaar zal zijn om met de hond mee te lopen om het ‘gevaar’ te mijden. Doe dit niet! Om verschillende redenen is dit niet verstandig. Ten eerste; door mee te gaan met de hond leert hij dat trekken aan de lijn werkt. Ten tweede; als je mee loopt met jouw hond, weg van de andere hond, leer je je hond aan dat hij bang moet zijn voor andere honden. Je loopt er namelijk zelf ook voor weg!

Vraag de eigenaar van de andere hond of hij met een boogje om jullie heen kan lopen, als je hond trekt omdat hij bang is. Straal zelf rust uit naar je hond en lijd zijn aandacht af. Zodra de andere hond voorbij is kun je weer verder gaan met de wandeling. Hierdoor leert je hond dat trekken niet werkt en dat hij niet bang hoeft te zijn voor andere honden.

Hond trekt aan de riem naar niks?

Soms lijkt het wel alsof je hond opeens aan de lijn trekt zonder een doel voor ogen te hebben. Dit is niet wat er in werkelijkheid aan de hand is. Er is namelijk altijd een reden als je hond plotseling begint te trekken, al is die reden niet altijd zichtbaar.

Één van de mogelijkheden is een interessant geurtje. Het kan zijn dat er net een andere hond heeft geplast of dat er wat lekkers ligt. Honden zijn nieuwsgierige dieren en zullen dit graag even willen onderzoeken. Als je hond ergens heen trekt en dan begint te snuffelen, gevolgd door urineren, dan heeft hij een andere hond geroken en wil hij zijn territorium afbakenen. Let er altijd even op dat je hond niks van straat eet. Mocht je hond om deze reden trekken, dan moet je stil staan waardoor de hond ook niet verder kan. Zodra hij stopt met trekken kun je hem belonen door naar de richting te lopen waar hij heen wou.

Honden hebben ook een heel goed gehoor. Het kan zijn dat hij iets in de verte heeft gehoord wat jij niet door hebt. Je hond zal dan naar dat geluid toe willen en begint te trekken. Dit geluid kan heel ver weg zijn waardoor je hond maar blijft trekken. Het lijkt dan alsof je hond zonder reden aan de lijn trekt, maar dat is niet zo. Zodra je hond begint te trekken moet je hem stoppen. Zodra de lijn slap hangt kun je weer verder. Meer hierover verder in dit artikel.

Hond trekt altijd aan de lijn

Sommige honden trekken echt altijd aan de lijn. Zodra je het huis uitloopt met je hond begint hij te trekken. Dit kan zijn omdat je hond niet genoeg beweging krijgt gedurende de dag en nu graag zijn energie kwijt wil raken. Bij jonge honden is de reden vaak dat ze gewoonweg te enthousiast zijn en een sneller looptempo hebben dan de eigenaar. Het kan dan goed helpen om je hond eerst even zijn energie kwijt te laten raken voordat je gaat wandelen. Speel eerst even met de hond of laat hem denk spelletjes doen. Denk spelletjes kosten de hond namelijk meer energie dan fysieke spelletjes.

Als je hond gelijk begint met trekken zodra je de deur uit bent en ondertussen overal aan snuffelt kan het ook zijn dat je hond nodig een behoefte moet doen. Hij trekt je alle kanten op naar de interessante geurtjes die hij ruikt om zo snel mogelijk op een goede plek zijn behoefte te doen.

Hond trekt aan de lijn

Het kan ook zijn dat je hond het nog heel erg spannend vind om naar buiten te gaan. Hij zal dan aan de lijn trekken om maar zo snel mogelijk weer terug naar huis te kunnen. Maak de wandeling zo leuk mogelijk en speel met je hond tijdens het uitlaten. Hierdoor zorg je dat hij een goede gedachte krijgt bij het uitlaten en wat meer ontspannen zal meelopen.

Ken ook je hond! Hondenrassen die gefokt zijn voor de jacht zullen bijvoorbeeld sneller aan de lijn gaan trekken. Denk hierbij aan Jack Russells. Hierbij is een duidelijke, lange en consistente training nodig om het gewenste gedrag te krijgen.

Help! Mijn hond wil niet wandelen en gaat zitten tijdens de wandeling

Dit probleem heb ik ook vernoemd in het artikel ‘Wandelen met de pup‘. Dit ongewenste gedrag komt meer voor bij jonge honden dan bij volwassen honden. Vaak is het probleem dat je hond zich buiten het huis minder veilig voelt. Het kan ook zijn dat je hond weet dat hij eten krijgt na de wandeling en daarom zo snel mogelijk terug wilt. Dit is een bekend probleem bij de Labrador Retriever.

Wat moet ik hier tegen doen?

Er zijn wat simpele en effectieve tactieken die ik zelf ook heb gebruikt.

Het is verstandig om een rondje te lopen in plaats van heen en weer. Je hond weet dan namelijk dat je gaat omkeren en gaat dit eerder proberen te doen dan jij dat wilt. Door een rondje te lopen zorg je dat je hond door moet blijven gaan. Daarnaast is het goed om voor de eerste paar weken het zelfde rondje te blijven lopen zodat de hond hier meer vertrouwd mee raakt. Dit rondje kun je steeds verder uitbreiden en uiteindelijk zal je hond wennen aan het wandelen.

Hond gaat zitten en wil niet lopen

Een goede manier die vaak werkt is het gebruik van snoepjes. Mocht de hond gaan zitten en niet meer willen wandelen dan hurk je voor hem en bied je hem een snoepje aan. Dit kun je combineren met het ‘volg’ commando. Als de hond naar je toe komt laat je hem een stukje mee lopen en beloon je hem vervolgens. Herhaal dit elke keer weer totdat de hond goed mee loopt. Als je hond goed blijft mee lopen kun je hem hiervoor ook blijven belonen.

Let op: Als de hond gaat zitten en je lokt hem met een snoepje, beloon hem dan niet direct! Hierdoor zal hij leren dat elke keer dat hij gaat zitten “beloond” word met een snoepje. Zorg dat je hem pas beloond nadat hij een stukje heeft gelopen en zorg dat hij de beloning hieraan linkt.

Hond trekt aan de lijn afleren

Het is goed om te weten dat de training relatief makkelijk is, maar het wel een hele lange training is. Je zult dus geduldig, duidelijk en consistent moeten zijn. Ook is het goed om in gedachte te houden dat niet aan de lijn trekken niet hetzelfde is als ‘volg‘. Dit is een commando waarmee je specifiek gedrag van de hond vraagt. Hieronder handige tips en adviezen voor het afleren van trekken aan de lijn!

Wat moet je niet doen bij het afleren?

Er zijn een aantal dingen die je absoluut niet moet doen als je hond aan de lijn trekt. Geef geen ruk aan de riem als je hond begint te trekken. Dit kan namelijk beschadiging geven aan de nek/hals. Daarnaast kan het de hond in verwarring brengen. Je trekt hem namelijk terug en vervolgens loop je weer dezelfde richting op waar hij naartoe trok.

Wat moet je niet doen bij het afleren

Door elke keer een ruk aan de lijn te geven in plaats van de juiste training zal je de hond nooit los kunnen laten. Als je dit elke keer doet leer je hem namelijk niet het gewenste gedrag aan, je corrigeert het alleen op een verkeerde manier. Door de juiste training te gebruiken, met commando’s, kun je de hond met vertrouwen laten loslopen.

Het gebruik van een rollijn is ook afgeraden. Het is niet duidelijk waar de grens ligt. De ene keer mag hij een paar meter voor je uit lopen en de andere keer opeens maar een meter. Zorg dat het altijd duidelijk is hoe ver je hond van je af kan lopen zonder dat er spanning op de lijn komt.

Zit, kom, naast en volg commando aan je hond leren

Door het gebruik van deze commando’s kun je de training veel makkelijker en effectiever maken. Hoe je deze commando’s makkelijk kunt trainen kun je vinden in de volgende artikelen:
In het artikel ‘Hond leren zitten‘ kun je vinden hoe je jouw hond makkelijk leert zitten.
In het artikel ‘Hond leren komen‘ kun je vinden hoe je jouw hond makkelijk leert komen.
In het artikel ‘Hond naast leren‘ kun je vinden hoe je jouw hond makkelijker naast leert komen.
In het artikel ‘Hond leren volgen‘ kun je vinden hoe je jouw hond makkelijk leert volgen.

Verschillende trainingsmethodes

In deze trainingsmethodes ga ik er niet van uit dat je de hond de standaard commando’s zit, kom, naast en volg al geleerd hebt. We maken gebruik van beloningen, maar het gebruiken van commando’s is wel veel handiger bij de opvoeding van je hond. Leer je hond deze commando’s al aan voor je met de training begint. Als je dit gelijk met de training gaat doen wordt het teveel voor de hond en zal het allemaal veel langer duren. Meer over het gebruik van deze commando’s in een ander artikel.

Het trainen van een pup kan ook lastiger zijn dan wanneer de hond volwassen is. Dit komt omdat pups nog veel nieuwsgieriger zijn en trainingen minder goed zullen begrijpen in het begin. Het is verstandig om je pup altijd te belonen wanneer hij rustig naast je loopt zodat hij dit al een beetje leert. Je kunt dit ook al combineren met het ‘naast’ commando. Elke keer dat je de puppy naast je laat lopen door middel van wat lekkers kun je het ‘naast’ commando hieraan linken.

In de tuin beginnen met trainen

De training kun je thuis al beginnen. Als je een tuin hebt dan kun je de hond aan de lijn nemen in de tuin waar weinig afleiding is. Loop een paar passen met de hond en beloon hem als die zonder spanning op de lijn mee loopt. Elke keer wanneer je hond begint met trekken stop je met lopen. Hierdoor moet je hond ook stoppen. Zodra hij dan een stapje terug zet beloon je hem en loop je weer verder. Zodra er weer spanning op de lijn komt doe je weer hetzelfde. Loop in een rechte lijn om het makkelijk te houden voor je hond.

Hond trekken aan de lijn afleren

Zodra je hond begint door te krijgen dat het niet trekken aan de lijn hem meer beloond dan trekken kun je het moeilijker gaan maken. Begin met bochtjes te lopen. Hierdoor verander je elke keer een klein beetje van richting en leert je hond mee te lopen in de richting dat jij wil. Als jij een bochtje naar rechts neemt dan moet de hond mee lopen die kant op. Doet hij dit niet? Dan stop je weer totdat de hond een stap terug doet (beloon hem hiervoor). Uiteindelijk kun je gaan omkeren. Loop een stukje rechtdoor en keer dan helemaal om en loop de andere kant op. Als je hond ook omdraait en netjes mee blijft lopen is hij er klaar voor om de training tijdens het wandelen verder te zetten.

Mocht je hond al wel de commando’s kennen dan kun je deze in de training gebruiken. Zodra er spanning op de lijn komt stop je met lopen en geef je het ‘naast’ commando gevolgd door ‘zit’. Als hij dan vervolgens links naast je gaat zitten kun je hem het ‘volg’ commando geven zodat hij weer netjes met je mee loopt.

Tip: Blijf in het begin continue de aandacht houden van je hond. Doordat hij de aandacht bij jou heeft zal hij niet zo snel afgeleid zijn door dingen in de omgeving. Hierdoor zal je hond minder snel aan de lijn gaan trekken. Dit kun je doen door wat lekker vast te houden of door commando’s te blijven gebruiken tijdens de training.

De training tijdens het wandelen

Nu begint het echte werk. Deze training kan lang duren en je moet echt geduldig en consistent zijn met je hond. Als je niet elke keer de hond corrigeert op het trekken zal er verwarring ontstaan en duurt het nog langer. Er zijn een paar methodes die je kunt toepassen.

Mijn persoonlijke favoriet is hetzelfde als wat je al in de tuin hebt gedaan. Zodra je hond begint met trekken aan de lijn stop jij met lopen. Je hond moet namelijk leren dat de beloning voor het niet trekken groter is dan wanneer hij trekt. Daarnaast moet hij weten dat jij de richting en het tempo bepaald, niet de hond. Het is een hele simpele training en voor iedereen mogelijk.

Zodra je hond trekt aan de lijn stop jij met lopen. In het begin zal je hond nog gefocust blijven op hetgeen waar hij naartoe trok. Blijf stil staan tot hij een stap terug zet waardoor de lijn weer slap hangt. Wacht in stilte tot hij een stap terug zet als je hond geen commando’s kent. Als je gaat praten tegen de hond kan hij verward worden. Aandacht geven is ook een manier van belonen.

Hond trekken aan de riem afleren

Als hij een stap terug zet kun je hem belonen en verder lopen. Trekt hij weer? Dan stop jij ook gelijk weer met lopen, ook al is het maar na 1 stap. Door dit consistent te doen zal je hond gaan begrijpen dat trekken aan de riem hem alleen maar vertraagd en hem niet de gewenste beloning geeft. Als hij uiteindelijk rustig blijft mee lopen dan kun je hem nu en dan belonen hiervoor.

Dit is in principe alles wat je moet doen. Loop nooit door als er spanning op de lijn staat en houd de aandacht van de hond bij jou. Je kunt deze training uitbreiden door net als in de tuin bochtjes te maken of om te keren.

Tip: Ook hierbij is het zeer handig als je hond al de commando’s kent. Zonder commando’s moet je elke keer wachten tot je hond begrijpt dat hij een stap terug moet zetten waardoor het meer tijdrovend is. Doe de training in het begin in gebieden waar er niet te veel afleiding is om het wat makkelijker te maken voor je hond. Doordat je hem elke keer beloond voor het gewenste gedrag leert hij dat niet trekken hem meer beloning geeft.

Een variant op deze methode is het omdraaien in plaats van stoppen. Elke keer zodra je hond begint met trekken draai je om en loop je de andere kant op. Je hond wordt dan geforceerd om zijn aandacht te veranderen en mee te lopen met je. Als hij dan rustig mee de andere kant op loopt kun je hem belonen en vervolgens draai je weer om naar de juiste richting. Het gevaar is dan wel dat je hond weer naar hetzelfde kan gaan trekken als dat die daarvoor deed. Herhaal dan wat je net hebt gedaan. Deze methode is wat lastiger te gebruiken en ik raad je aan om de stop methode te gebruiken.

Clickertraining

Een clicker is middel om je hond te laten weten dat hij gewenst gedrag vertoont. Het maakt een klik geluidje wanneer je erop drukt. Het idee is dat je hond leert dat de klik een beloning is. De clicker kun je gebruiken met alle trainingen. Het is belangrijk dat je de hond eerst clickertraining geeft voordat je dit product gebruikt. Zonder deze training weet hij namelijk niet wat de klik betekend. Meer hierover in een volgend artikel.

Hulpmiddelen voor het trekken aan de riem afleren

Er zijn ook hulpmiddelen om je hond het trekken aan de riem af te leren. Het gevaar is wel dat je hond aan deze hulpmiddelen kan wennen en nooit echt goed leert te volgen. Het is dus niet aangeraden om hulpmiddelen (behalve een clicker) te gebruiken. Verschillende hulpmiddelen zijn :

De clicker: Dit is een hulpmiddel bij de training. Door het klik geluid weet je hond wanneer hij iets goed doet.
Gentle Leader: Dit is een band dat over de snuit en nek gaat van de hond. Hierdoor is je hond minder geneigd om te gaan trekken. Het kan wel vervelend voor de hond zijn en je moet dit rustig introduceren bij de hond.
Halti-Harnas: Dit harnas bevestig je om de nek en borst van de hond. De hond kan beter gestuurd worden en word een beetje uit balans gebracht. Hierdoor zal die minder snel aan de riem gaan trekken omdat het moeilijker is.

Maak geen gebruik van slipkettingen of prikbanden. Deze kunnen schade aanrichten in het halsgebied van je hond en dit wil je voorkomen. Hulpmiddelen kunnen effectief zijn, maar gebruik dan wel de verantwoorde producten.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!