Inentingen hond

Inentingen hond – hoevaak en de kosten.

Inentingen hond

Bij de aanschaf van een hond moet je ook rekening houden met de medische kosten. Als je eenmaal de hond hebt, zal hij de juiste medische verzorging moeten hebben.

In het artikel labrador puppy kopen heb ik al een aantal keer de onverwachte kosten van een dierenarts benoemd. Je hond kan natuurlijk ziek worden of gewond raken. Dit zijn kosten die niet van te voren zijn in te schatten.

Er zijn ook kosten waar je wel rekening mee kan houden, zoals de inentingen voor honden. Maar zijn inentingen jaarlijks verplicht? Wat is wel noodzakelijk en wat is het advies van de dierenartsen hierin? Door juiste keuzes te maken en bewust met honden vaccinaties om te gaan kun je besparen op vaccinatie kosten.

In dit artikel lees je over de diverse ziektes, advies over vaccinaties en de kosten.

Waarom je hond vaccineren?

Er zijn verschillende zeer besmettelijke en gevaarlijke ziektes waar je je hond tegen kan vaccineren. Je hond kan heel snel één van deze ziektes oplopen doordat de hond veel snuffelt aan ontlasting of andere besmette voorwerpen. Ook al is de hond veel in huis, op hondenuitlaat plekken komt je hond bijna altijd in aanraking met uitwerpselen of urine van andere honden. Dit kun je niet voorkomen.

Als je je hond laat inenten voor deze ziektes is het risico veel minder. Met een vaccinatie gebeurd het volgende: de dierenarts spuit dode of verzwakte ziektekiemen in het lichaam van de hond. Dit is hetzelfde als bij vaccinatie van mensen. Het afweersysteem wordt dan geactiveerd en er worden afweerstoffen voor deze ziekte aangemaakt. Hierdoor is een dier of mens beter beschermd.

Er is een kleine kans dat je hond ziek wordt na de inenting. je spuit immers ziektekiemen in je hond. Vaak is hij een dag iets slomer. Maar een klein percentage kan heel erg ziek worden of epileptische aanvallen krijgen. Hierdoor komt de discussie van nut en noodzaak iedere keer weer boven drijven.


Inentingen hond niet altijd nodig.

Er is veel discussie of een hond jaarlijks ingeënt moet worden, of dat dit misschien helemaal niet nodig is. Ik kreeg zelf jaarlijks een kaart door de bus met het verzoek om de jaarlijkse inenting te halen bij de plaatselijke dierenarts. Of dit daadwerkelijk noodzakelijk was betwijfelde ik. Door me te verdiepen in de diverse materie heb ik wel bewuste keuzes gemaakt.

Wat is echt nodig in jouw situatie en wat niet. Denk daar altijd goed over na voor je weer naar de dierenarts gaat. Niet alleen scheelt dit in kosten, maar ook in gezondheidsrisico’s. Er is een kleine kans dat na de inenting je hond last krijgt van bijwerkingen. Dit kan van hele lichte klachten tot zware klachten zijn. Vaccineren is dus niet altijd nodig, het is aan de eigenaar wat hij kiest voor zijn hond. Er zijn wel advies richtlijnen van de dierenarts voor de belangrijkste ziektes. Leeftijd kan ook een rol spelen bij deze keuzes.

Inenting niet altijd nodig

Wetenschappelijke onderzoeken hebben nu ook aangetoond dat een hond niet elk jaar alle vaccinaties hoeft te hebben om beschermd te zijn. Na vaccinatie heeft je hond langer de benodigde afweerstoffen dan eerder werd aangenomen. Vele dierenartsen adviseren nu om 1 x per 3 jaar de “grote cocktail” (dit is een inenting tegen verschillende ziektes) te halen i.p.v. jaarlijks.

Het blijft echter wel belangrijk je hond te vaccineren voor de besmettelijke ziekten. Alleen zo kunnen we voorkomen dat er geen grote uitbraken van ziekten onder de honden komen.

Aankoop en vaccinatie pup

Voor aankoop van een pup is mijn advies om een pup altijd bij een officieel erkend fokker te kopen. De aanschaf is duurder, maar je bespaard kosten. De pup heeft de noodzakelijke inentingen voor de eerste weken gehad, deze kosten zitten in het aankoop bedrag. Het is wel goed om te controleren of de pup de standaard vaccinaties heeft gehad. (zie schema onderaan dit artikel)

Voor honden die geboren zijn voor 2018 kun je de vaccinaties zien in het vaccinatieboekje. Voor honden die geboren zijn na 2018 staan de vaccinaties in een dierenpaspoort.

Waarom is vaccinatie belangrijk voor je pup ?

Puppy inenten

Jouw pup is de eerste maanden heel gevoelig voor ziektes en virussen. Zeker op moment dat de pup stress heeft of veranderd van omgeving kan de virus toeslaan. De pup heeft dan minder weerstand omdat zijn energie gebruikt wordt om de stress te bestrijden en om aan de veranderingen bij jouw thuis te wennen.

Bij kopers van zieke honden hoor je vaak dat er op het moment van aankoop nog niets te zien was aan de puppy. De pup was gezond en zag er goed uit. Na een paar weken thuis is de pup zo ziek, dat er veel behandeling nodig is. De pup was in de kennel nog niet ziek. Maar als hij niet ingeënt is tegen de ziektes is de kans groot dat de ziektes in de weken erna ontstaat door de verhuizing.

De belangrijkste ziektes

Parvo

Parvo is een ernstige ziekte en ook zeer besmettelijk. Het virus verspreidt zich door ontlasting en braaksel. Iedere hond snuffelt wel eens aan de ontlasting of braaksel van een andere hond. Honden kunnen al besmet worden door indirect contact, dus via de grond waar iemand gelopen heeft die een paar bacteriën aan de zolen heeft zitten. Hierdoor kan jouw hond dit virus heel snel krijgen als je hem niet inent. Honden tot 1 jaar zijn hier heel gevoelig voor.

Dierenklinieken geven aan dat je hond deze ziekte wel kan overleven maar dan moet hij een snelle en zeer intensieve behandeling ondergaan om de infectie tegen te gaan. Het risico van overlijden is hoog. Klik hier om meer over parvo te leren.

De Labrador staat bekend als ras die gevoeliger voor parvo is dan vele andere rassen, dus ik raad zeker aan om de labrador te laten inenten voor parvo. Een ingeënt dier zal zelden de ziekte van parvo krijgen.

Advies: Inenting voor deze ziekte voor een Labrador op de leeftijd van 6, 9, 12 weken en 1 jaar. Daarna 1 maal per 3 jaar.

De ziekte van Weil

Deze ziekte wordt ook wel Leptospirosis genoemd. Het is een ziekte die via de huid en slijmvliezen verspreid wordt. Ratten kunnen dit ook overbrengen op honden door besmette urine.

De virus verspreid zich via de bloedbanen, hierdoor kunnen er orgaanfalen optreden. Bijvoorbeeld bij nieren en lever. Met name jonge honden kunnen hier erg ziek van worden. Het is ook besmettelijk voor de mens (zoönose).

Ziekte van weil

De ziekte is te bestrijden met antibiotica, maar orgaanfalen kunnen langdurige tot blijvende schade veroorzaken.

Vaccinatie biedt niet altijd bescherming voor de ziekte omdat er veel varianten zijn van deze ziekte. Er komen wel steeds bredere en betere honden vaccinaties hiervoor op de markt, maar je hond is niet 100 % beschermd.

Advies: Je moet afwegen of de negatieve bijwerkingen, de nevenschade, opweegt tegen de bescherming van het vaccin. Dierenartsen adviseren wel om hiertegen te vaccineren.

Hondenziekte

De hondenziekte is een erg besmettelijke infectie ziekte. De honden kunnen de ziekte oplopen door besmette luchtdeeltjes (dus gewoon via inademing) of door besmette urine, speeksel of uitwerpselen. De honden krijgen ernstige ziekteverschijnselen en deze ziekte is in veel gevallen dodelijk. Met name jonge honden zijn gevoelig voor deze infectie ziekte.

Hondenziekte

Het is belangrijk om de hond hiervoor in te enten omdat de ziekte wel eens voorkomt bij bijvoorbeeld vossen of marterachtigen. In 2019 zijn bijvoorbeeld vossen in het grensgebied van Nederland gevonden met de ziekte. In Duitsland zijn er zijn er jaarlijks enkele berichten over de hondenziekte bij vossen, dassen of steen- en boommarters. Deze kunnen jouw hond weer besmetten.

Vaccinatie biedt bescherming tegen deze ziekte, daardoor komt het in Nederland niet veel meer voor.

Besmettelijke leverziekte

Deze ziekte wordt ook wel Hepatitis genoemd. Ook dit is een besmettelijke ziekte die wordt doorgegeven via ontlasting of speeksel van besmette honden. Bij deze ziekte wordt met name de lever aangetast. Vooral jonge honden zijn hiervoor gevoelig.

De lever heeft een belangrijke functie in het lichaam, als de lever niet meer goed werkt sterft de hond. Bij vroege signalering en goede behandeling kan de hond wel herstellen van deze ziekte.

Deze inenting is een standaard inenting die in de ‘grote cocktail’ zit.

Vaccinatie hond afhankelijk van jouw situatie

Kennelhoest vaccinatie hond

Overweeg de nut en de noodzaak van deze vaccinatie. Je hebt bijna alleen kans op besmetting als je jouw hond naar een pension brengt. Het wordt ook aangeraden als je vaak bij hondenshows of hondenclubs bent, dus waar veel honden bij elkaar zijn.

Kennelziekte is een ontsteking van de luchtwegen. Daarbij ontstaat een droge hoest die kan uitmonden in hele hoestbuien. Bij een zware vorm van kennelhoest ontstaat er zelfs longontsteking.

Kennelhoest

Deze ziekte kan door veel bacteriën veroorzaakt worden, de bekendste is Para-influenza (deze stof zit in de grote cocktail). Het is te vergelijken met een keelontsteking van de mens.

Een lichte vorm van kennelziekte zal vanzelf overgaan, er zijn middeltjes tegen het hoesten te verkrijgen. Bij de zwaardere vorm van kennelhoest zal je het advies van de dierenarts op moeten volgen, maar ook dat is te genezen.

Is jouw hond alleen in en rond het huis, dan is deze vaccinatie niet noodzakelijk. Ook niet als je hond bij het wandelen af en toe een andere hond tegenkomt en gaat spelen.

Rabiës vaccinatie hond (hondsdolheid)

Rabiës is een besmettelijke infectieziekte. Deze wordt doorgegeven van een geïnfecteerd dier door speeksel, bijten of likken. Het kan ook overgedragen worden op mensen. Het is een virus die de hersenen aantast, je hond gaat zich anders gedragen en kan onrustig of agressief worden.

Virus

In Nederland komt al jaren geen rabiës meer voor. Wel is er rabiës geconstateerd bij pups die meegenomen zijn vanuit het buitenland. Door import van illegale fokkers. Ook vleermuizen kunnen in Nederland nog besmet zijn.

Advies: omdat de ziekte in Nederland bijna niet meer voorkomt is de rabiës vaccinatie bij je hond niet noodzakelijk. Inenting van je hond is alleen verplicht als je naar het buitenland reist. Het is dan verplicht om je hond hiertegen te laten vaccineren, 21 dagen voordat je de grens over gaat.

Kosten inenting hond

De prijzen lopen erg uiteen per dierenarts, het is zeker aan te raden om eerst na te vragen wat de kosten per inenting zijn. Vraag goed door naar de tarieven. Ik heb heel veel tarieven met elkaar vergeleken en niet altijd zijn alle kosten inzichtelijk. Soms worden er kosten voor honden vaccinaties opgegeven zonder consultkosten. Deze consultkosten (ca €30,-) komen dan bovenop de vaccinaties. Sommige dierenartsen doen (vaak de verplichte) gezondheidscontrole ook gratis, anderen bereken hiervoor een tarief. Wees dus goed voorbereid en vraag naar bovenstaande kosten.

Kosten inentingen hond

In mijn eigen onderzoek naar de kosten bij diverse dierenartsen in verschillende delen van het land kwam ik ook hele andere tarieven tegen. De kosten lopen uiteen per vaccinatie van €20,- tot €60,- euro. Een grote cocktail is vaak nog iets duurder. Het eerste jaar van je pup kost aan inentingen dus al snel €150,- euro.

Daarnaast zou ik rekening houden met gemiddeld €50,- per jaar voor de kleine of grote cocktail. Je kunt kiezen om ook de Rabiës inenting en Kennelhoest inenting te nemen. Kosten rabiës en kennelhoest vaccinatie ligt tussen de €20,- en €40,- euro.

Daarnaast kun je kosten besparen door je hond niet elk jaar automatisch te laten vaccineren. Dit is ook niet nodig. In onderstaand schema staat de frequentie van inentingen voor je hond die door de meeste dierenartsen aanbevolen wordt.

Er is echter ook nog een mogelijkheid om een titerbepaling te doen. Bij deze test wordt er gekeken of je hond nog wel voldoende afweerstoffen heeft voor de diverse ziekten. Hierdoor kun je zien of het noodzakelijk is om je hond te enten of dat je nog een jaar (of 2) kunt overslaan. Sommige vaccins kunnen je hond tot 5 jaar beschermen. De titerbepaling kost tussen de €30,- en €75,- euro.

Als je de vaccinatie kunt uitstellen heb je ook geen kans op gezondheidsproblemen door de vaccinatie. Vaccinaties kunnen namelijk reacties veroorzaken zoals allergie of epileptische aanvallen. Een titerbepaling is in praktijk vaak wel duurder dan volgens schema je hond inenten.

Kosten dierenverzekering

Bovenstaande zijn alleen nog maar de preventieve kosten voorgerekend. Daarnaast zijn er natuurlijk medische kosten als uw hond ziek of een ongeval krijgt. Dit zijn kosten die niet van te voren zijn in te calculeren maar wel enorm kunnen oplopen. In een volgend artikel schrijf ik hier meer over.

Om de kosten in de hand te kunnen houden en toch de optimale zorg voor jouw hond te kunnen garanderen zijn er dierenverzekeringen. Voor mensen is een zorgverzekering verplicht om goede zorg te garanderen, bij dieren niet. Maar het is wel verstandig om dit echt te overwegen, want een dierenarts nota kan verschrikkelijk duur zijn. Je kunt dan voor heel vervelende keuzes komen te staan, keuzes die je absoluut niet wilt maken. Bij een goede verzekering hoef je niet na te denken of de kosten wel opwegen tegen het genezen van je hond.

De meest voorkomende hondenziektes zijn verzekerd in een dierenverzekering. Bij de onderstaande dierenverzekering zit in het toppakket ook de volgende preventieve dekkingen: – de preventieve vaccinaties (tot max € 65,-) – de titerbepaling – gezondheidscontroles

Deze verzekering is echt een aanrader voor iedereen die een Labrador gaat aanschaffen, want er is ook een dekking voor de meest voorkomende klachten van een Labrador; De heup- en elleboogklachten! Je hoopt uiteraard dat je deze dekking niet nodig bent, maar mochten er toch medische problemen komen dan ben je wel heel blij als je een volledige dekking hebt.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!