Labrador voeding. Wat is het beste voor jouw labrador?

Hondenvoer

In dit artikel ga ik in op de verschillende soorten labrador voeding. Er zijn veel verschillende soorten hondenvoer op de markt en het is lastig om te kiezen wat het beste is voor je hond.

Labradors hebben meer aanleg om dik te worden. Dit is niet alleen slecht voor de energie van de hond, maar ook voor de spieren, gewrichten en botten. Daarnaast kan het nog veel andere dingen beïnvloeden! Het is belangrijk om de juiste hondenvoeding te halen voor je labrador.

Daarom zal ik hieronder een overzicht geven van verschillende soorten brokken en natvoer. Wat kun je het beste gebruiken voor jouw labrador? Lees snel verder!

Waarom is het juiste hondenvoer belangrijk?

Elk hondenras is verschillend. Hierdoor zijn deze rassen ook andere voedingswaarden nodig. Jouw grote labrador is natuurlijk een heel ander dier dan een kleine jack russel. Let er daarom goed op wat jij je hond te eten geeft.

Er zijn veel dingen waar je niet zo snel aan denkt als je hondenvoer koopt. Er zijn bijvoorbeeld speciale brokken voor labradors die gecastreerd zijn. Dit hondenvoer zorgt ervoor dat jouw gesteriliseerde hond op een gezond gewicht blijft.

Verder zijn er ook nog speciale brokken voor zowel labrador puppy’s als volwassen labradors. Dit is een goede basis voor je hond in het algemeen. Zodra je een labrador pup koopt is het goed om direct te beginnen met de labrador puppy brokken tot 15 maanden oud. Vervolgens kun je overgaan op de brok voor volwassen labradors en mogelijk natvoer. Tot slot zijn er ook nog brokken voor honden die op leeftijd zijn. Dit voer ondersteunt de hond in zijn oude dagen.

Labrador een snack geven.

Door het juiste voedsel te gebruiken voor je labrador kun je nog veel meer beïnvloeden. Denk hierbij aan een mooie vacht, sterk kraakbeen voor de gewrichten, een evenwichtig darmflora en zelfs een beter gezichtsvermogen. Koop het hondenvoer dat bij jouw hond past.

Ik zal in dit artikel niet op de details ingaan. Daar kun je later meer over lezen in de kennisbank op deze website.

Welk labrador voeding kies je voor jouw hond

Er zijn een aantal merken die goede hondenvoeding aanbieden. Het is natuurlijk aan jou om te kiezen voor welk merk je gaat, maar ik zou ROYAL CANIN® aanbevelen als je moeite hebt met kiezen. Ik heb zelf veel goede ervaring met dit merk. ROYAL CANIN® is een kwaliteitsmerk dat hondenbrokken heeft die speciaal voor labradors zijn. De brokken voor puppy’s hebben een laag vet percentage. Daarnaast zitten er stoffen in die de darmflora, botten, gewrichten en het immuunsysteem ondersteunen. Dit helpt bij een goede ontwikkeling van jouw labrador pup. In het hondenvoer voor labradors zitten ook ingrediënten die zorgen dat de hond sneller verzadigd is en dus minder wil eten.

Naast ROYAL CANIN® zijn er nog een aantal goede merken zoals Eukanuba, Optimanova, Prins en Pedigree. Ook Eukanuba heeft brokken gespecialiseerd voor de labrador, maar dit wil niet zeggen dat andere merken geen goede brokken hebben voor je hond. Het verschil is dat je net wat beter moet opletten wat voor voedingstoffen erin zitten zoals de koolhydraten. Het is heel belangrijk dat het labrador voedsel een laag vet percentage bevat.

Klik hier voor 'ROYAL CANIN® – Labrador Retriever Adult' hondenvoer


Labrador overgewicht. Hoe laat je je labrador afvallen?

Zolang je de juiste voeding gebruikt voor je labrador (zoals hierboven vermeld) en hem niet te veel voert zal hij geen overwicht krijgen. Mocht dit wel gebeuren dan moet je goed nadenken over wat het probleem hiervan kan zijn. Misschien beweegt je hond niet genoeg of krijgt hij te veel snacks gedurende de dag. Probeer eerst het probleem te achterhalen om er vervolgens wat aan te doen. Mocht je hond hierdoor alsnog niet afvallen dan is het verstandig om te overwegen ander hondenvoer te halen. ‘Prins procare weight care’ en ‘Royal Canin weight care’ zijn 2 goede merken die die ik zou willen aanraden. Deze helpen om je labrador te laten afvallen op een gezonde manier.

Welk natvoer gebruiken voor je labrador

Vanaf dat je labrador 16 maand of ouder is kun je hem het beste natvoer gaan geven. Er is natuurlijk ook natvoer voor labrador puppy’s maar pas dan wel heel goed op dat je pup hier niet te veel van eet. Hiervan zal hij te snel groeien en een aanleg opbouwen voor overgewicht. In natvoer zitten voedingswaarden die niet in de brokken zitten. Je hond zal je dankbaar zijn voor het lekkere hapje en het kan ook nog de spijsvertering van je labrador verbeteren.

Blikvoer hond.

ROYAL CANIN® heeft ook natvoer voor honden die overgevoelig zijn voor overgewicht, zoals Labradors. Het product ‘Royal Canin Hypoallergenic Hond‘ is hier een goed voorbeeld van. Dit merk is te krijgen in natvoer en droogvoer waardoor je het goed kunt combineren. Natvoer komt voor in blik, kuipjes en zakjes. Het is aan jezelf wat je kiest. Het één is namelijk niet beter dan het ander. Zakjes en kuipjes zijn meestal voor eenmalig gebruik en blik zal wat langer mee gaan. Dit is dus een persoonlijke keuze.

Let op: Als je bijvoorbeeld ROYAL CANIN® brokken voert is het ook verstandig om natvoer van ROYAL CANIN® te gebruiken om de voedingsstoffen in balans te houden. Door natvoer te voeren geef je minder brokken waardoor je labrador te weinig van de nodige voedingsstoffen binnen krijgt. Door hetzelfde merk te gebruiken voorkom je dit probleem.


Wat is onverstandig om je labrador te geven

Er zijn een aantal dingen die zeer slecht zijn om aan je hond te geven. Het product dat met stip bovenaan staat in deze lijst is chocola. Je hebt vast wel een keer gehoord dat chocola slecht is voor honden. Dit bevat namelijk een gevaarlijke stof voor honden genaamd theobromine. Dit is lastig af te breken en heeft veel nadelige gevolgen voor honden. In het ergste geval kan het zelfs dodelijk zijn voor je hond!

Naast chocola is het belangrijk dat je de labrador (of elke hond in het algemeen) geen botten geeft van het vlees dat jij net gegeten hebt. Dit is omdat deze botten veel te gemakkelijk versplinteren. Als je toch graag een bot aan je labrador geeft, haal dan een kauwbot. Deze zijn speciaal voor honden gemaakt en helpen ook tegen tandplak.

Veel mensen weten dit niet, maar druiven, krenten en rozijnen mag je ook zeker niet aan je hond geven! Men weet nog niet waarom, maar dit eten kan nierfalen bij honden veroorzaken.

Hoeveel gram moet je labrador per dag eten

Hoeveel eten je aan je labrador moet geven ligt (in de puppy fase) aan de leeftijd van je hond en het verwachte gewicht wanneer die volgroeid is. Dit verwachte gewicht houd je vervolgens aan als je labrador volwassen is. Om hier meer informatie over te krijgen zou je via de stamboom van je labrador kunnen achter halen hoeveel de ouders ongeveer hebben gewogen. Mocht je deze informatie niet hebben dan kun je de tabellen hieronder aanhouden voor een gezond gewicht. Voer je hond minimaal 2 keer per dag!

Zwarte labrador puppy

Hoeveel gram mag een puppy eten

Een labrador puppy moet meer gram brokken eten in verhouding tot zijn gewicht dan een volwassen labrador. Daarom zal het eerst opbouwen en vervolgens weer rustig afbouwen zijn. Hoeveel dat precies is, zal verschillen per labrador. Om jullie een overzicht te geven van de hoeveelheid, heb ik hieronder een tabel gemaakt. Op de zak van het voer zou hierover ook een indicatie moeten staan.

Lees in mijn artikel ‘Labrador puppy voeding‘ meer specifieke informatie over het voeren van je labrador pup.

LET OP: Dit overzicht is gebaseerd op een labrador met een verwacht gewicht van 32 kilogram. Daarnaast is deze tabel gebaseerd op de aanbevolen brokken Royal Canin – labrador puppy. Dit is een voorbeeld en kan dus verschillen voor jouw hond!

Leeftijd in maandenAantal gramLeeftijd in maandenAantal gram
2 maand22510 maand340
3 maand28511 maand340
4 maand31012 maand340
5 maand35013 maand335
6 maand38014 maand335
7 maand37015 maand330
8 maand35516 maandOverstap naar Royal Canin® – Labrador Retriever Adult
9 maand350

Hoeveel gram mag een volwassen labrador eten

Blonde labrador

Een volwassen labrador zou ongeveer 10 gram per kilogram lichaamsgewicht mogen eten. Dit kan altijd anders zijn, bijvoorbeeld als je hond al te dik is. Het is niet iets waar jij je compleet aan vast moet houden aangezien dit kan variëren tussen verschillende brokken. Daarnaast geef je waarschijnlijk ook natvoer aan je hond waardoor de hoeveelheden af kunnen wijken. Er zijn veel forums waarop mensen bespreken wat en hoeveel zij hun labrador voeren.

Als je naast de brok ook nog natvoer geeft aan je labrador pup dan kan de tabel hierboven weer veranderen. Hetzelfde geld voor de 10 gram per kilogram lichaamsgewicht voor volwassen labradors. Daarnaast geef je de hond misschien ook snacks. Ook daar moet je rekening mee houden, je labrador moet dan minder eten krijgen.

Als je zeker wilt weten hoeveel gram gezond is voor je hond ga dan even in wat forums kijken of bezoek je lokale dierenarts.

Lichaamsconditie score voor de hond

De lichaamsconditie score wordt meestal aangeduid met BCS. Dit is een afkorting van de Engelse term body condition score. Door hier gebruik van te maken kun je het gewicht van je hond een score geven. Hier kun je uit afleiden of je hond te mager, goed gewicht of te dik is. Hieronder een afbeelding van de BCS kaart van ROYAL CANIN®. Gebruik de BCS goed en baseer hierop of je de hond de juiste voeding en hoeveelheid geeft.

Lichaamsconditie score voor de hond

Mocht je vragen hebben over dit overzicht, laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Labrador Ebook


Het labrador Ebook

In dit artikel vind je maar een klein beetje informatie over de labrador retriever. Er is zoveel meer te weten over dit geweldige ras. Deze informatie kun je lezen in dit Ebook.

Ik heb het boek zelf meerdere keren gelezen en het staat vol met nuttige informatie. Zoals opvoeding, gezondheid, aanschaf, zindelijkheidstraining, herplaatsing en nog veel meer.

Lees in mijn review van het labrador handboek wat ik ervan vond!

2.000 andere labrador eigenaren hebben dit boek al toegepast, zeker de moeite waard.

60 dagen geld terug garantie, dus niks te verliezen.

Bestel nu snel en krijg 5 GRATIS exclusieve bonussen!
Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen over of opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!