Hondenspeelgoed en verrijking. Welke soorten zijn er?

Pitbull terriër

Er zijn veel verschillende manieren om plezier te maken met je hond en leuk hondenspeelgoed is daar ontzettend handig bij. Door het juiste speelgoed te gebruiken zul je niet alleen plezier beleven met je hond, maar kan dit ook bijvoorbeeld de gezondheid en gewrichten verbeteren.

In dit artikel vertel ik eerst over welk hondenspeelgoed er op de markt is en wat je het beste kunt aanschaffen voor jou situatie. Vervolgens zal ik je vertellen wat verrijking is en waarom dit belangrijk is voor je hond.

Waarvoor is hondenspeelgoed goed

Het is heerlijk om lekker met je hond te kunnen spelen. Laat het dier lekker ergens achter aan rennen of train je hond door middel van speelgoed. Het belangrijkste doel van hondenspeelgoed is natuurlijk om er plezier mee te hebben. Daarnaast heeft het ook nog veel andere voordelen!

Door goed gebruiomte maken van hondenspeelgoed krijgt je hond veel beweging waardoor hij een gezond gewicht kan krijgen of behouden. Mocht je hond al last hebben van overgewicht dan is het handig om hem voldoende beweging te laten krijgen. Dit kan al met een simpele tennisbal of flostouw.

Er zijn tegenwoordig ook simpele elektrische ballen met een klein motortje in het midden die zorgt dat de bal blijft rollen. Hier kan je hond dagenlang plezier van hebben zonder dat je er zelf moeite voor hoeft te doen.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt maar goed speelgoed is ook heel goed voor de kaken en het gebit. Er zijn veel verschillende soorten touwen voor honden te koop, maar ook bepaalde ballen die hier goed voor zijn. Touwen kunnen helpen de spieren in de kaken te trainen en het gebit te reinigen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ‘Beeztees flostouw’. Er zijn ook massage ballen voor honden zoals de ‘Dental Chew Ball’.

 

Tot slot is hondenspeelgoed ook heel goed voor de spieren en gewrichten. Door goed en genoeg te bewegen verbetert dit al. Maar er is ook hondenspeelgoed op de markt dat nog veel beter is dan simpelweg de bal gooien. Er zijn verschillende parcours voor honden zoals tunnels, pionnen, wipwappen en slalom sets.

Natuurlijk is het niet noodzakelijk om parcour producten te kopen. In dit artikel zal ik verschillende producten aanbevelen die je goed kunt gebruiken voor je hond.

Goedkoop en makkelijk hondenspeelgoed kopen

Het is helemaal niet nodig om duur en ingewikkeld speelgoed in huis te halen voor je hond. Een normale tennisbal of voetbal zou al voldoende kunnen zijn. Denk er dan wel aan dat dit soort speelgoed niet voor honden is bedoeld is en snel kapot zal gaan. Als dit geen probleem is dan kun je voor een heel klein bedrag al leuke speeltjes voor je hond halen.

Er zijn inmiddels genoeg producten die voor honden gemaakt zijn en die minder snel kapot zullen gaan. De Kosten hiervan zal zo tussen de €1,- tot €20,- euro liggen.

De ‘Chuckit Ultra Bal’ raad ik aan voor bijna alle hondenrassen. Dit is goed te gebruiken voor zowel kleine jack russels als grote labradors. Het zijn sterke ballen en gaan lang mee. Het is gemaakt van rubber en is zeer duurzaam.

 

Populaire hondenspeeltjes

Er zijn natuurlijk veel meer producten voor je hond om mee te spelen. Denk aan speeltjes die piepende geluidjes maken als je hond erin bijt. Of flostouwen voor honden waar ze lekker aan kunnen trekken.

Een product dat ook steeds populairder wordt zijn de ballen die aan een elastisch touw vast zitten wat vervolgens weer met een zuignap aan de grond vast zit. Hierdoor kun je je hond lekker laten spelen zonder dat je er veel energie aan kwijt bent.

Zoals eerder vermeld zijn er tegenwoordig ook veel hondenspeeltjes die een motortje te hebben. Door het gewicht in de bal te blijven verplaatsen zorgt dit dat de bal continu blijft rondrollen. Er zijn zelfs varianten die ondertussen ook nog het vuil van de grond opnemen in het omhulsel van de bal, altijd mooi mee genomen!

Een voorbeeld van dit elektrische hondenspeelgoed is de ‘Fluf Magic Roller Ball’. Deze blijft rondrollen en zal ondertussen de vloer schoonmaken. Helaas is de kwaliteit niet altijd even goed bij dit product.

De ‘Wicked Ball’ is hetzelfde idee maar dan van een veel betere kwaliteit. Ook kan deze bal onder water en heeft die meer standen.

Honden speelgoed

Uitgebreid hondenspeelgoed

Ik wil ook nog iets vertellen over groter speelgoed voor jou hond. Hiermee bedoel ik de hondenparcours. Niet veel mensen zijn geïnteresseerd in deze producten. Dit is jammer maar begrijpelijk. Meestal zijn het dure producten en zijn alleen wedstrijd honden dit nodig.

Door middel van goed gebruik te maken van hondenparcours kun je ontzettend veel plezier hebben met je hond. Ook is het heel goed om je hond mee te trainen. Denk hierbij vooral aan commando training.

Er zijn wedstrijden waarin honden het tegen elkaar opnemen. In deze wedstrijden gaat het vaak om de behendigheid en gehoorzaamheid van je hond. De hond die dit het best en snelst doet kan vervolgens leuke prijzen winnen. Let er wel op dat je hond hier plezier aan beleefd. Mocht de hond totaal geen zin hebben om dit soort dingen te doen dan moet je hem daar ook niet toe dwingen.

Ben je toch nieuwsgierig geworden naar verschillende hondenparcours dan kun je altijd hier een kijkje nemen.

Wat is verrijking?

Zwarte bulldog

Verrijking is speelgoed dat gemaakt is om dieren bezig te houden. Mocht je een hond hebben die zich snel verveelt, dan is het goed om verrijking in huis te hebben. Dit gaat vaak minder snel vervelen dan het standaard speelgoed.

Verschillende soorten verrijking.

Je kunt er voor kiezen om simpele verrijking aan te schaffen zoals een kong, of meer ingewikkelde verrijking. Wees er wel van bewust dat niet alle honden ingewikkelde verrijking weten te gebruiken.

En wat bedoel ik nou met ingewikkelde verrijking? Hiermee bedoel ik verrijking waarvoor de hond heel goed moet nadenken voor de een beloning krijgt. Een voordeel hiervan is bijvoorbeeld de ‘Trixie Memory Trainer’. Dit is een uitdagend spel voor je hond. Zeker een aanrader om uit te proberen! Het principe is dat de hond op een knop moet drukken zodat hij
zijn beloning te pakken kan krijgen. Deze knop kun je neer leggen waar je zelf wilt om het
makkelijker of moeilijker te maken voor je hond.

Hieronder zie je een product dat zeer populair is qua verrijking, de ‘kong’. Het word vaak aangeraden door dierenartsen en trainers. Het is leuk speelgoed om mee te spelen en het zal de hond ontzettend lang kunnen bezighouden. Daarnaast is het ook van stevig materiaal waar de hond lekker op kan kauwen. Het product dat na de kong volgt is de ‘Trixie Memory Trainer’ waar ik je net wat over heb verteld. Beide zeker dus aanraders om te kopen.

 

De bedoeling van de ‘kong’ is om er wat in te smeren wat je hond lekker vindt waardoor die er lang mee bezig zal zijn. Ik zal je ook ten harte willen aanraden dit product aan te schaffen. Het is goedkoop en duurzaam en je zult er geen spijt van krijgen.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen over wat voor speelgoed het beste bij jou hondenras past of heb je nog andere tips voor hondenspeelgoed? Laat dan snel hier een reactie achter!