York pup

Wandelen met de pup – 18 handige tips en goed advies!

Als je dit leest heb je waarschijnlijk net een puppy gekocht of je bent van plan dit te gaan doen. Het wordt echt een hele leuk tijd, zo’n speelse en schattige puppy en waarmee je veel gaat wandelen.

Waarschijnlijk ben je ervan bewust dat een puppy vaak uit moet, hij moet socialiseren en zindelijk gemaakt worden. Vooral in het begin zal je de neiging hebben om de pup overal mee naar toe te nemen.

Uit ervaring kan ik zeggen dat je veel aandacht krijgt als je met je pup gaat wandelen. Mensen vinden het vaak zo vertederend om een puppy te zien, zeker een jonge labrador pup of een labradoodle puppy is niet te weerstaan. Veel mensen blijven even stil staan om te aaien of een praatje te maken.

Maar wist je dat je met een jonge hond maar heel beperkt mag wandelen? Hieronder wat informatie over het wandelen met honden gevolgd door 18 handige tips!

Dierenverzekering

Ik hoor het tegenwoordig steeds vaker dat mensen geen dierenverzekering nemen. Een dierenverzekering kan veel onnodige kosten besparen als er iets met jouw hond aan de hand is. Je hebt een hond voor gemiddeld 10 – 14 jaar en in die lange tijd zal de kans groot zijn dat je de dierenarts een keer nodig bent. In sommige gevallen gaan mensen niet of te laat naar de dierenarts omdat het ze anders te veel geld gaat kosten. Deze kosten kunnen zonder verzekering ontzettend hoog oplopen. De basis verzekering van https://www.dierenverzekering.nl/ dekt al tot €2.500,- euro per jaar en het top pakket tot maar liefst €5.000,- euro per jaar. Als er wat met jouw hond gebeurd hoef je dan niet bang te zijn voor de kosten en kun je de hond gelijk laten onderzoeken/behandelen.

Wat valt er onder een dierenverzekering?
– Castratie / Sterilisatie (niet in het basis pakket).
– Bloed / Medisch onderzoek.
– Consulten.
– Medicijnen.
– Euthanasie.
– Chirurgische ingrepen inclusief opname
– En nog veel meer.

Zou toch zonde zijn als er iets met jouw hond gebeurd en je bent hiervoor niet verzekerd? Bereken nu gratis je premie (verzekeringskosten) door op de banner hieronder te klikken!


Hoelang mag een pup wandelen?

Op het internet lees je hier veel verschillende meningen over. De meeste dierenartsen bevelen de volgende richtlijn aan: 5 tot 10 minuten per maand dat je puppy oud is, per wandeling. Houd wel in de gaten of je pup niet eerder moe wordt, elke hond is namelijk weer anders.

Vertoont je hond tekenen van vermoeidheid? Ga dan niet verder wandelen of spelen. Dit zie je als de hond gaat zitten, de tong uit de bek laat hangen, veel hijgt of achter blijft bij het wandelen. Blijf altijd je hond in de gaten houden. De hond moet met plezier met je meelopen.

Pug pup

Het beste voor je puppy is om 4 tot 5 keer per dag uitgelaten te worden. Dit kan je later verminderen zodra de puppy volwassen is. Naast alleen het wandelen kun je ook lekker spelen met de hond maar zorg dat hij niet te veel korte sprintjes maakt. Houd er ook rekening mee dat je hond hierdoor minder lang kan wandelen.

Waarom mag je niet te lang wandelen met je puppy?

Je puppy is eigenlijk nog een baby en heeft in het begin kwetsbare botten. Deze bestaan de eerste weken nog geheel uit kraakbeen. Het skelet, ongeveer 200 botten, moet nog volledig uitgroeien tot stevige, goede botten. Na ca. 1,5 jaar is het skelet volledig volgroeid tot stevige botten.

Ken je hond! Rassen kunnen verschillende zwakke punten hebben. Labrador pups kennen kwetsbare plekken, zoals de ellebogen en de heupen. Hier moet je goed aan denken wanneer je met de hond gaat wandelen in de eerste weken/maanden.

Als je hond tussen de 5 en 8 maand oud is kun je zeggen dat je hond in de puberteit is. Net als bij tieners kunnen de honden een groeispurt krijgen waardoor ze onhandig bewegen. Ze weten niet helemaal raad met de lengte of gewicht van hun lichaam. Hierdoor kunnen ze ongecontroleerde bewegingen maken. Ook daar moet een pup aan wennen en zal hiervoor zijn beweging nodig zijn, maar met mate.

Een hond is tot 10 maand vol op in de groei, na die 10 maand is de snelle groei voorbij en is hij voor 80 tot 85 % % volgroeid.

Kleine hond uitlaten

Een te zware belasting, door een lange wandeling of ruw spelen, kan botvergroeiing en gewrichtsafwijkingen veroorzaken. Daar kan de hond zijn leven lang last van hebben. Veel bezoekjes aan de dierenarts zijn dan het gevolg. Dit is natuurlijk heel vervelend voor je hond maar ook je eigen portemonnee is daar niet blij mee.

Genoeg beweging voor de pup, maar niet te veel!

Het is heel belangrijk voor je hond om voldoende beweging te krijgen en dit begint al vanaf dat je de puppy hebt gekocht. Uit onderzoek blijkt dat door genoeg te bewegen de hond betere spieren en gewrichten ontwikkeld.

Het beste voor je hond is om de beweging langzaam op te bouwen. Het kan zijn dat je tijdens deze wandelingen al wilt beginnen met enkele oefeningen. Dit is mogelijk als de puppy een paar maand oud is, maar doe die niet te veel als hij nog jong is! De oefeningen zijn geestelijk vermoeiend voor je hond. Doe dit met mate en maak het leuk voor je puppy.

Het is wel handig dat je eerst gaat oefenen met je pup om aan de lijn te lopen. Dit kun je in de huiskamer of je tuin doen. In een vertrouwde omgeving oefenen is veiliger voor je hond en is hij niet snel afgeleid.

Help! Mijn pup wil niet wandelen en gaat zitten tijdens de wandeling

Het gebeurd regelmatig dat pups niet mee willen lopen aan de riem. Ze zijn dan nog niet gewend om het huis (het nest) te verlaten en zullen zich niet veilig voelen. Het zal dan wat tijd kosten om de puppy te leren wandelen aan de lijn.

Pup gaat zitten tijdens wandelen

Een goede manier die vaak werkt is het gebruik van snoepjes. Mocht de hond gaan zitten en niet meer willen wandelen dan hurk je voor hem en bied je hem een snoepje aan. Als de hond naar je toe komt laat je hem een stukje mee lopen en beloon je hem vervolgens. Herhaal dit elke keer weer totdat de puppy goed mee loopt. Als de pup goed blijft mee lopen kun je hem hiervoor ook blijven belonen.

Let op: Als de hond gaat zitten en je lokt hem met een snoepje, beloon hem dan niet direct! Hierdoor zal hij leren dat elke keer dat hij gaat zitten “beloond” word met een snoepje. Zorg dat je hem pas beloond nadat hij een stukje heeft gelopen en zorg dat hij de beloning hieraan linkt.

Het is verstandig om een rondje te lopen in plaats van heen en weer. Je hond weet dan namelijk dat je gaat omkeren en gaat dit eerder proberen te doen dan jij dat wilt. Door een rondje te lopen zorg je dat de pup door moet blijven gaan. Daarnaast is het goed om voor de eerste paar weken het zelfde rondje te blijven lopen zodat de puppy hier meer vertrouwd mee raakt. Dit rondje kun je steeds verder uitbreiden en uiteindelijk zal je puppy wennen aan het wandelen.

18 tips voor het wandelen met de puppy

Omdat iedereen het beste wil voor zijn hond zijn hier een aantal goede tips om te gebruiken:

1. Niet te lang wandelen met de puppy.
Laat je pup nog niet te lang uit. Bouw de afstanden langzaam op. Ik heb dit al eerder vermeld maar het is belangrijk om deze richtlijn in gedachten te houden. Een puppy mag 5 tot 10 minuten lopen per aantal maanden dat die oud is. Dit is verschillend voor elke hond!

Zodra je hond volwassen is kan je afwijken van deze richtlijnen. Sommige volwassen honden lopen graag 20 minuten. Maar andere hond kunnen 2 uur blijven lopen. Dit zal bij elke hond anders zijn. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het gewicht van de hond of hoeveel de pup is getraint in wandelen.

2. Halsband en riem om doen.
Voor het wandelen moet je eerst de halsband bij de hond omdoen, zonder riem. Daarna hoef je er alleen de lijn nog aan te klikken.

Het beste kun je eerst je hond laten zitten. Vervolgens doe je de halsband om of klik je de lijn aan en geef je hem een beloning. Zorg dat er een ruimte van 2 vingers tussen de nek en de halsband zit voor de comfort van de hond.

3. Voorzichtig met de pup.
Laat je pup niet stoeien met grote of onstuimige honden. Dit veroorzaakt vaak veel blessures door ongecontroleerde en onverwachte bewegingen. Zorg dat je puppy speelt met honden die ongeveer even groot en zwaar zijn.

Honden snuffelen

4. Andere honden tegenkomen.
Tijdens de wandelingen zul je ongetwijfeld ook andere honden tegenkomen. Sommige lopen aan de riem, maar er zijn ook honden die zonder lijn lopen. Wees altijd voorzichtig als je puppy nog niet gewend is aan andere honden.

Als beide honden aan de riem lopen zal het gemakkelijker zijn. Mocht één van de honden niet aan de lijn lopen dan heeft die een sterkere positie. Hierdoor zal de aangelijnde hond zich minder zeker gaan voelen. Als je het niet vertrouwd, vraag dan of de andere hond aan de lijn kan of vermijd contact.

Laat de honden kennis maken met elkaar en forceer dit niet. Het is heel normaal als de honden soms een beetje weg kijken of kop omlaag houden. Vervolgens zullen ze met een boogje om elkaar heen lopen en uiteindelijk aan elkaar gaan ruiken. Dit is een onderdanige manier van kennis maken en dit is de goede manier.

Het kan ook dat de honden gelijk een agressieve of defensieve houding aan nemen. Voorkom dan een conflict door elkaar te passeren met genoeg ruimte tussen elkaar. Je zou je puppy ook kunnen afleiden met een snoepje zodat die weer wat kalmeert.

5. Kies de juiste ondergrond!
De eerste maanden is het ook het beste om je hond niet op een heel ruige ondergrond te laat lopen. Rul zand, zachte stranden of buiten de paden in het bos lopen kan blessures veroorzaken. Ook heide ondergrond is voor hele jonge honden niet goed voor de gewrichten. Door de zachtheid van hun gewrichten en doordat de aanhechting van de pezen nog niet sterk zijn, kan er schade ontstaan.

Na de eerste paar maand is het goed om te oefenen op verschillend terrein. Je hoeft nu niet meer zo bang te zijn als die bijvoorbeeld naast de bospaden gaat lopen of als je een lekkere wandeling over het strand wil met je pup.

Husky puppy strand

6. Beperkt spelen met de hond.
Het gooien van ballen, stokken of frisbees is niet aan te raden. De pup zal dan explosief gaan rennen, dit is zeer belastend en riskant voor het jonge skelet. Deze is nog zeer broos. Daarnaast zijn stokken niet goed voor puppy’s. Hier kunnen ze gewond van raken in de bek. Iets wat je wel kan doen is een voorwerp zoals een bal verstoppen. De puppy kan deze vervolgens rustig opzoeken.

7. Geen rondjes laten draaien!
Rechtlijnige bewegingen zijn het beste voor je pup. Dus springen of rondtollen is niet goed. Een stuiterende bal voor de hond veroorzaakt deze beweging. Zolang de pup klein is kun je dit beter vermijden.

Zorg dat je gewoon in een rechte lijn gooit als je graag iets wilt gooien. Wacht ook niet te lang met gooien omdat de pup hierdoor rondjes kan gaan draaien. Tot slot moet je ook niet doen alsof je gooit en vervolgens het speeltje vast blijven honden. Hierdoor zal de puppy vaak heen en weer rennen wat slecht is voor de gewrichten.

8. Kinderen niet alleen met de hond laten wandelen.
Laat het uitlaten van de pup niet over aan kinderen. Kinderen zijn zelf ook speels en zullen snel gaan rennen met de pup. Daarnaast is de kans op onverwachtse beweging groter. Kinderen zullen ook eerder in paniek raken als ze een grote hond tegenkomen. Voor een pup kan deze reactie ook heel angstig zijn en een negatief effect hebben op ontmoetingen met andere honden. Ga lekker met de kinderen mee als ze graag de hond willen uitlaten!

9. Poep zakjes!
Het is een heel simpel iets maar toch wordt het nog vaak vergeten. Neem een poep zakje of gewoon een plastic zakje mee als je de hond gaat uitlaten. Mocht de hond dan toch ergens op de stoep poepen dan kun je het in ieder geval gelijk opruimen en in een prullenbak gooien.

10. Snuffelen.
Geef je hond de tijd om lekker te snuffelen. Hierdoor kan hij het gebied verkennen en andere hondengeurtjes oppikken. Dit zal ontspannend werken voor de puppy. Ook kiest hij de plekjes waar hij zijn behoefte zal doen door middel van snuffelen.

11. Belonen voor het meelopen.
Als je hond netjes meeloopt aan de lijn kun je hem belonen met een brokje. De pup moet niet trekken aan de lijn, maar ook jij moet de puppy niet meetrekken. Als de pup even stilstaat dan trek je niet aan de riem. In plaats daarvan roep je hem vrolijk zodat hij weer doorloopt. Natuurlijk geef je hem dan ook een beloning.

Hond wacht

12. Pup blijven roepen.
Het is goed om de puppy af en toe bij je te roepen. Als hij dan reageert op zijn naam en naar je toe komt kun je hem een beloning geven. Hierdoor zal het in de toekomst makkelijker zijn je hond bij je te houden wanneer die zonder riem loopt.

13. Zonder lijn laten lopen.
Het is aan te raden om de puppy al vanaf jonge leeftijd te trainen om zonder lijn te lopen. Dit zal veel gedoe voorkomen in de toekomst. Doordat je zijn naam blijft roepen train je hem erop niet ver weg te lopen. Ook zal de puppy in zijn jonge maanden nog dichtbij jou blijven omdat dit veilig voelt.

14. Leren traplopen.
Traplopen kan voor labrador op vroege leeftijd schadelijk zijn. Voorkom dit de eerste maanden zoveel mogelijk. Trap lopen mag als hij de traptreden goed kan nemen zonder te springen of te forceren. De traptreden mogen niet boven de ellebooghoogte van de puppy uitkomen. Kleine honden kunnen beter de trap op gedragen worden.

15. Fietsen met de hond.
Draven naast de fiets mag niet eerder dan dat de hond 6 maand oud is. En ook dan moet je de afstanden en snelheid langzaam opbouwen. Het is verstandig om eerst zelf met de hond naast de fiets te lopen als eerste stap. Dit doe je om de hond te laten wennen om naast de fiets te lopen. Houd de fiets tussen jou en de hond in. Als dit goed gaat kun je gaan beginnen met rustig te fietsen met de hond en dit op te bouwen.

Fietsen met de hond

Het is handig om een ‘springer’ te gebruiken om ongelukken te voorkomen. Dit is een soort haak voor aan de fiets waaraan je de riem kunt vastmaken. Hierdoor houd je je handen vrij om de fiets onder controle te houden.

De meeste honden zullen het heerlijk vinden om een stuk naast de fiets mee te draven. Ik raad van harte aan dit met je hond te doen vanaf een jonge leeftijd (6 maand en ouder). Het is beter voor de hond als je het houd bij draven in plaats van rennen. Ook zal de hond het langer kunnen volhouden als je een normaal tempo aan houdt.

16. Neem water mee.
Het is verstandig water voor je hond mee te nemen voor de langere wandelingen. Als hij nog jong is dan is het af te raden om lang te wandelen met de puppy. Maar als hij ongeveer 8 tot 10 maand is dan kunnen de wandelingen al wat langer worden. Helemaal als je ook ondertussen met de hond speelt is het goed om altijd wat water bij de hand te hebben om uitdroging te voorkomen.

17. Houd je hond in de gaten.
Het belangrijkste: Kijk goed naar je hond. Jij moet voor hem beslissen wat het beste voor zijn gezondheid is. Door goed op de signalen van vermoeidheid te letten kun jij inschatten wanneer jij moet stoppen met wandelen of spelen. Jij bent de baas!

18. Til je puppy.
Je kunt je puppy in het begin nog naar de plek tillen waar je wilt dat hij zijn behoefte doet. Hierdoor zal de pup geen kans hebben om zijn behoefte op de verkeerde plek te doen. Dit is een handige manier bij het aanleren waar hij juist wel mag plassen. Beloon hem natuurlijk weer als hij op de juiste plek zijn plasje doet!

Voor meer informatie over het wandelen met je pup:
https://www.dierenkliniekputten.nl/hoeveel-beweging-voor-mijn-pup/
http://www.dierenartsypenburgnootdorp.nl/00-hoe-lang-mag-mijn-pup-wandelen/


Ook interessant

E-books van verschillende hondensoorten kunnen helpen bij het opvoeden van je pup of volwassen hond. Hier krijg je ook bonus boekjes bij die erg handig kunnen zijn. Wil je hier meer over weten? Lees dan één van mijn reviews!

Of bekijk één van mijn andere artikelen.

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen hierover? Laat dan een reactie achter en dan ga ik je hier verder mee helpen!