De labrador retriever, meer bekend als labrador, is een trouwe en gehoorzame hond. Het is ook niet voor niets dat het één van de meest populaire hondenrassen is om te houden. Door de vele goede karakter eigenschappen van de labrador past hij bijna in elk huishouden. Wil je meer weten over dit vriendelijke ras, lees dan snel hier verder!
Inhoudsopgave
Algemene informatie
Labradors zijn makkelijke honden om te houden. Ze zijn goed te trainen, natuurlijk moet hier wel de tijd voor genomen worden. Naast gezelschapsdieren worden ze ook gebruikt voor verschillende hulpdiensten zoals blindengeleidehonden, speurhonden en drugshonden. Dit komt door de vele positieve karakter eigenschappen.
De labrador stamt af van de St. John-hond en is afkomstig uit Newfoundland, Canada. Sinds de 19e eeuw werd de hond populair bij de Engelse adel, grotendeels omdat labradors goede jagers zijn.
Labrador eigenschappen
Naast gezelschapsdieren zijn labradors ook heel actief. Ze houden van zwemmen en andere actieve bezigheden. Doordat de labrador veel van beweging houdt is het belangrijk dat hij dit ook krijgt. Zonder genoeg beweging kunnen ze namelijk o.a. gedragsproblemen krijgen. Laat je labrador dus genoeg uit en laat hem lekker spelen met de bal.
Labradors zijn ook goed rondom kinderen, al kunnen puppy’s nog wel onstuimig zijn. Drukke kinderen kunnen het drukke gedrag op de hond overbrengen waardoor de hond bijvoorbeeld kan gaan springen. Pas hier dus voor op. De meeste labradors zijn niet eenkennig. Ze kunnen goed met andere mensen overweg, er kan dus gerust visite langs komen.
Er is nog een eigenschap van de labrador die we nog niet hebben benoemd en wel heel belangrijk is. Ze vinden het namelijk heerlijk om te eten. Daarnaast hebben labradors ook nog de aanleg om snel dik te worden. Let er dus goed op wat de hond eet en haal ook de juiste voeding in huis. Ook als je de labrador aan het uitlaten bent, is het goed om er op te letten dat hij geen rare dingen van de straat eet.
Uiterlijk
Labradors zijn er in verschillende kleuren: zwart, geel (blond) en bruin. De zwarte labrador was vroeger het meest populair maar tegenwoordig zijn dat vooral de bruine en geel/blonde labradors.
Het zijn stevig gebouwde dieren met een dikke kortharige vacht en een waterafstotende ondervacht. Ze hebben hangende oren en een ronde snuit. De staart is dik en stevig en wordt daarom ook wel otterstaart genoemd.
De ideale schofthoogte die de labrador kan bereiken is voor reuen 56 tot 57 cm en bij teven 54 tot 56 cm. Daarnaast hebben ze een gemiddeld gewicht van 29 tot 35 kg. Vroeger werden ze gefokt voor de jacht, waar ze hun bouw aan te danken hebben.
Activiteiten en beweging
Houd je ervan om met je hond te sporten, of gooi je liever een bal of frisbee over een veld om vervolgens de hond het energieke werk te laten doen? Wat jou voorkeur ook is, de labrador doet overal graag aan mee. Het is belangrijk om je hond genoeg te laten bewegen. Zoals eerder vermeld hebben labradors de aanleg en het karakter om snel dik te worden. Laat daarom je hond regelmatig uit en zorg dat hij genoeg rent. Pas er wel op dat je de puppy niet overbelast. Deze kennen namelijk hun grenzen nog niet zo goed en dit kan de heup- en ellebooggewrichten beschadigen. Hieronder benoem ik een aantal mogelijkheden om je labrador te laten bewegen.
Apporteren
Labradors vinden het heerlijk om te apporteren. Het is daarom aan te raden om wat hondenspeelgoed in huis te halen als je van plant bent een labrador aan te schaffen of als je er al één hebt. Voetballen, tennisballen en frisbees zijn overal te koop en zijn allemaal leuk voor de hond. Het kan zijn dat je hond niet zo goed overweg kan met een frisbee, maar met een bal zit je altijd goed! Wil je het toch graag met een frisbee proberen, zorg dan dat je een rubberen frisbee haalt.
Klik hier om meer te leren over verschillend hondenspeelgoed.
Zwemmen
Labradors vinden het ook heerlijk om te zwemmen. Wees er daarom op voorbereid dat een loslopende labrador er voor kan kiezen om een frisse duik te nemen. Als de hond in vies/stinkend water of zeewater heeft gezwommen is het verstandig om het dier even goed af te spoelen met schoon water. Je zou ook nog hondenshampoo kunnen gebruiken om de hond helemaal goed schoon en fris te krijgen. Zwemmen versterkt de spieren van de hond en is daarom van harte aan te raden!
Fietsen & hardlopen
Je kunt je labrador ook nog op andere manieren lekker laten rennen. Denk hierbij aan fietsen of hardlopen. Labradors vinden het leuk om mee te rennen met de fiets. Het is een goede manier om spieren op te bouwen en daarnaast is het goed voor de gewrichten. Bouw het wel rustig op en ga niet gelijk uren met je hond fietsen. Ook is het verstandig om te wachten tot de hond is uitgegroeid. Dat is ongeveer als hij 1 jaar oud is. Pas ook op met bepaalde weersomstandigheden. Hitte kan bijvoorbeeld voor oververhitting zorgen.
Het kan natuurlijk ook dat je liever met de hond gaat hardlopen. Dit is vaak minder intens voor de hond, maar alsnog moet je goed rekening houden met de weersomstandigheden. Ook dit zorgt dat de labrador de spieren beter traint.
Verzorging
Het is altijd belangrijk om je hond goed te verzorgen, welk ras het ook is. Verzorging kan gaan over uiterlijke verzorging zoals de vacht, maar gaat ook over hoe de hond zich ontwikkeld. Door een goede verzorging zal je hond zich goed voelen en er goed uit zien.
Labrador gezond gewicht
Zoals eerder vermeld is het heel belangrijk om op het gewicht van je hond te letten. Als de hond te veel eet zal het snel een dikke en slome hond worden. Dit is slecht voor de gewrichten van de hond, voornamelijk de elleboog- en heupgewrichten. Ook gaat je hond hierdoor minder bewegen waardoor de spieren minder kunnen ontwikkelen. Naast dat de spieren minder ontwikkelen vallen de dieren natuurlijk ook niet af als ze niet veel meer bewegen.
Mocht het toch gebeuren dat je hond wat dikker begint te worden dan moet je op tijd actie ondernemen. Overgewicht is namelijk ontzettend slecht voor je labrador. Er is veel verschillend hondenvoer op de markt, waaronder ook dieet voedsel waarvan je hond kan afvallen. Daarnaast zijn er ook nog trainingsmethodes om het dier te leren eten te laten liggen. Als je de hond goed traint is het zelfs mogelijk dat hij een honden koekje laat liggen tot die het commando krijgt om te gaan eten.
Klik hier om meer uit te vinden over verschillende soorten voedsel. (link nog niet afgerond)
Klik hier om meer uit te vinden over deze trainingsmethodes. (link nog niet afgerond)
Labrador kammen
Borstelen is weinig nodig bij dit hondenras. Als ze in de rui komen is het nodig om ze af en toe te borstelen om de loskomende haren te verwijderen. Buiten de rui is het meer dan genoeg om je labrador één keer per week te borstelen. Daarnaast kun je met een doek het vuil van je hond af poetsen als hij bijvoorbeeld lekker in het bos heeft gespeeld en gerold.
Het labrador Ebook
Dit is het Ebook van Jan Jacobs. Hij heeft 25 jaar ervaring met labradors en heeft alles wat hij weet samengevat in een geweldig Ebook. Hij verteld hoe je alles op een positieve manier moet aanpakken. De focus is de Labrador retriever, maar het boek is ook handig voor veel andere rassen!
Ik heb het boek zelf meerdere keren gelezen en het staat vol met nuttige informatie. Zoals opvoeding, gezondheid, aanschaf, zindelijkheidstraining, herplaatsing en nog veel meer.
Lees in mijn review van het labrador handboek wat ik ervan vond!
2.000 andere labrador eigenaren hebben dit boek al toegepast, zeker de moeite waard.
60 dagen geld terug garantie, dus niks te verliezen.
Bestel nu snel en krijg 5 GRATIS exclusieve bonussen!
Ook interessant
Reactie
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!
Is er ook een hond die geen haren verliest.
Hallo Iete,
Honden zullen altijd wel wat verharen, maar er zijn wel rassen die minder of nauwelijks verharen.
Kortharige rassen zullen vaak al minder haar achter laten dan honden met lang haar.
Daarnaast zijn er nog wel heel wat rassen die nauwelijks verharen.
Een aantal van deze rassen zijn: de Puli, het Leeuwhondje, veel van de terriër rassen, de Bichon Frisé, de Affenpinscher en de Spaanse waterhond.
Daarnaast zijn er nog veel meer honden die nauwelijks verharen.
Mocht je hierin geïnteresseerd zijn dan kan ik een groter overzicht voor je maken of hier een artikel over schrijven!
Groetjes!
Hoi, ik had je artikel gelezen over de labrador retriever Wij denken er ook aan om een hondje te kopen alleen ik had nog een paar vragen. Wij zijn niet altijd thuis kan je een labrador retriever alleen laten of kan dat niet. Als dat niet kan waar kan je dan een wat oudere labrador retriever kopen. Wijd achten gelijk aan het asiel alleen we hebben geen ervaring met honden dus we weten niet of dat heel slim is. Ik hoor van u.
Hallo Sietske,
Ik zie dat je dit onder 3 artikelen hebt gevraagd, als je het niet erg vind antwoord ik alleen even op deze als antwoord op allemaal.
In principe vinden honden het natuurlijk nooit leuk om alleen thuis te zijn.
Van de rassen waarover je het vroeg: Golden Retriever, Labradoodle en de Labrador Retriever, zijn er geen rassen die hiervan beter of minder goed persé alleen thuis kunnen blijven.
Het ligt vaak meer aan de hond zelf of hij goed alleen thuis kan blijven of juist verlatingsangst heeft.
Golden Retriever en Labrador Retriever zijn van oorsprong werkhonden. Werkhonden in het algemeen zouden wat beter alleen kunnen zijn dan gezelschapshonden zoals de Labradoodle.
Maar dit is een algemeen gegeven en heb je niet zoveel aan. Het ligt echt aan het karakter van de hond zelf, wat het ras ook is.
Je zegt zelf al dat je aan het asiel dacht, dat vind ik een hele goede gedachte.
Allereerst zijn de honden in het asiel vaak al volwassen en beter gewend om alleen te zijn.
Daarnaast zal een goed asiel jou kunnen vertellen of de honden daar wel of niet goed alleen kunnen zijn.
Ook zijn honden in het asiel soms al getraind waardoor het makkelijkere honden kunnen zijn, als je de juiste hond kiest.
Tot slot help je ook nog is een hond om uit het asiel te komen.
Dus mijn advies:
Ik zou inderdaad naar het asiel gaan en daar vragen welke honden goed alleen thuis kunnen blijven, het ras maakt hierbij niet zo uit.
Alle 3 rassen zijn makkelijke rassen, al kunnen de Golden Retriever en Labrador Retriever net wat makkelijker zijn in opvoeding en vooral uiterlijke verzorging.
Daarnaast zal je niet zo snel een Labradoodle in een asiel vinden. Labrador Retrievers zie je wel regelmatig langskomen in asielen (heb zelf ook in een asiel vrijwilligerswerk en stages gedaan en veel Labradors daar gehad).
Succes met het zoeken en laat me maar weten als je meer vragen hebt!
Groetjes en een fijne dag!
Hoi Stef, bedankt dat je zo snel reageert. Je zei dat we het beste een asiel hond kunnen nemen. Wij hebben geen ervaring met honden en vaak hebben ze wel iets opgelopen. Denk je dat dat gaat lukken. Sowieso kan je nu geen puppy krijgen maar denk je dat ene puppy helemaal niet gaat lukken? Weet je misschien een goed asiel wij kunnen er niet echt een vinden in onze buurt, bergen op zoom.
Groetjes Sietske
Wij hadden ook van de site verhuisdieren.nl gehoord is dat ene betrouwbare site of niet.
Hallo Sietske,
Over verhuisdieren.nl: ik heb er zelf geen ervaring mee, maar heb is over de site gekeken en het lijkt me betrouwbaar.
Maar zoals ik al zei, ik kan niet uit ervaring spreken en zou persoonlijk gewoon naar een fokker of het asiel gaan.
Je kunt natuurlijk ook een puppy nemen, ondanks dat jullie geen ervaring hebben met honden.
Puppy’s zijn vaak makkelijk op te voeden, vooral de rassen waar wij het over hadden.
Natuurlijk moet je jezelf wel informeren hoe of wat en je zult waarschijnlijk met de pup naar een hondenschool willen voor commando training en dergelijken.
Ik zei het asiel omdat je dan meer weet over het karakter en de hond voor je hem of haar aanschaft.
Puppy’s kunnen aangeleerd worden om alleen thuis te zijn, maar die moeten dus wel eerst getraind worden en een pup kun je nog niet lang alleen laten.
Er zitten inderdaad honden met wat problemen in het asiel, maar ook meer dan genoeg honden waar helemaal niks mis mee is.
Veel honden komen in het asiel omdat de eigenaar er zelf “geen tijd meer voor heeft”.
In het asiel kun je dan vragen om een “makkelijke” hond zonder trauma of iets dergelijks.
Daarnaast kun je dan vragen of zij weten welke honden verlatingsangst hebben en welke juist wel goed alleen kunnen zijn.
Of je nou een puppy of een hond uit het asiel haalt is helemaal je eigen keus, en allebei kun je voor gaan ondanks je geen ervaring hebt.
Ik zie hier: https://www.dierenasiel.nu/bergen-op-zoom dat er 4 asielen binnen 30km liggen van Bergen op Zoom, maar ik ken de asielen persoonlijk niet.
Als je wat meer informatie wilt kun je ze altijd bellen met je vragen!
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!