In Nederland zijn er geen specifieke regels voor het vervoeren van je hond in de auto. Dat vinden veel hondenbezitters heerlijk. Je kunt zelf beslissen hoe jij je hond wilt vervoeren en dat doen we dan ook massaal.
We vervoeren onze honden het liefst zo onveilig mogelijk, hond voorin of op de achterbank. Honden met de kop door het achterraam kom ik bijna dagelijks tegen. Als er geen ongelukken gebeuren is alles mooi en aardig, maar zodra je in botsing komt is de veiligheid van iedereen in gevaar!
Inhoudsopgave
Gevaarlijke situatie met hond in de auto.
In Nederland is het heel normaal dat je je kinderen veilig in de gordel in de auto zet. Er zijn regels wanneer ze voorin mogen zitten en onder welke voorwaarden ze op de achterbank mogen plaats nemen. Dit alles om de veiligheid te garanderen. Op moment dat we zien dat een kind niet in de gordels zit vinden we het onverantwoordelijk gedrag van de ouders.
Waarom is deze situatie dan zoveel anders bij honden? Waarom gaan we niet voor de veiligheid als er een hond in de auto zit?
Een hond kan gemakkelijk een ongeluk veroorzaken, ondanks dat hij goed is opgevoed. Het is een andere omgeving waardoor de hond misschien meer aandacht vraagt. Een aai over de kop is een heel natuurlijke reactie van een hondenliefhebber maar leidt wel af van het verkeer.
Als de hond onrustig in de kofferbak ligt ben je toch geneigd om vaker te controleren of alles nog goed gaat. Je kijkt om, geeft een aantal commando’s om de hond stil te krijgen, of stelt hem op een andere manier gerust. Al met al ben je met de aandacht bij de hond, ook dat leidt natuurlijk af van het verkeer.
Gevolgen van een auto-ongeluk met een hond.
Uiteraard kan iedereen zich voorstellen dat bij een botsing de hond door de auto wordt geslingerd met alle gevolgen van dien. Er zijn vele filmpjes die laten zien wat er gebeurd met een projectiel van ca. 20 kilo bij een botsing van 50 km per uur. De impact is enorm, meestal overleeft een hond zo’n botsing niet. Maar doordat loszittende honden als een projectiel door de auto geslingerd worden is het ook gevaarlijk voor de andere passagiers. Dus ook je kind, die in de auto zit, kan ernstige verwondingen oplopen.
Ik ken verhalen van hulpverleners die te maken kregen met agressieve honden. Honden die gewond en bang in een auto zitten na een aanrijding kunnen het ambulancepersoneel bijten of hinderen in hun werk. Het is niet te voorspellen welk gedrag jouw hond vertoont als zich zo’n traumatische gebeurtenis voordoet. Dit is voor alle omstanders vervelend, maar ook zeker voor je hond is dit een ramp!
Niet alleen tegen ambulancepersoneel, maar ook tegenover andere hulpverleners, omstanders of zelfs eigen familie kunnen ze agressief reageren. Afgezien van de boete die je kunt krijgen, is dit wel het laatste waar je op zit te wachten.
Als een hond niet agressief reageert maar wel heel bang is na een ongeluk is de kans groot dat hij wegloopt of nooit meer de auto in wil. Hij kan verwond zijn en zich verschuilen voor de mensen. Vaak is de hond dan voor langere tijd verdwenen of komt zelfs helemaal niet meer terug.
Hoe vervoer ik mijn hond veilig in de auto?
Maar hoe vervoer je de hond dan in de auto? Er zijn verschillende manieren om je hond veilig in de auto te vervoeren. De ANWB heeft verschillende testen uitgevoerd met diverse hondentuigen en diverse soorten benches.
De veiligste manier om je hond te vervoeren in een auto is, volgens de ANWB testen, het gebruik van een metalen honden bench. Je kunt een metalen honden bench vastzetten in de kofferbak, maar er zijn ook metalen honden benches die je met de driepuntsgordel kunt vastmaken op de achterbank. Gemakkelijk in gebruik en voor de hond een goed alternatief. Een ander voordeel is dat de hond in huis al kan wennen aan een auto bench, hierdoor zal hij rustiger in de auto zijn. Comfortabeler voor hond en mens.
Er zijn ook kunststof benches voor de auto te koop, maar dit is absoluut niet veilig. Bij een snelheid van 50 km per uur bieden deze geen enkele bescherming voor je hond of voor de andere passagiers. Ook vouwboxen van lichte materialen bieden geen bescherming bij een botsing. Het is wel een oplossing voor de bestuurder, die zal minder afgeleid zijn van het verkeer als hij weet dat de hond vast zit, maar we willen natuurlijk ook dat de hond veilig zit.
Hondentuigjes die je vastzet aan de gordel zijn ook niet afdoende om de hond te beschermen. De krachten die vrijkomen zijn enorm, daar zijn de hondentuigjes niet tegen bestand. Maar ook de hondentuigjes voorkomen wel dat de hond heen en weer loopt in de auto, dus het verhoogt de veiligheid wel enigszins.
De beste en veiligste manier is ook dit keer helaas de duurste oplossing. Metalen honden benches zijn duurder dan een tuigje. Maar veiligheid voor iedereen zou toch zwaarder moeten wegen dan de kosten.
Heb je niet de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen maar je wilt toch je hond vervoeren dan kun je hem het beste voor de bestuurdersstoel leggen. Je moet wel zeker weten dat hij blijft liggen, anders kan het alsnog erg gevaarlijk worden. Dit is de meest veiligste plek voor een “losse” hond en voor de andere passagiers. De hond kan niet als een projectiel door de auto geslingerd worden en je hebt goed zicht op de hond. Zeker niet de ideale oplossing maar beter iets dan niets.
Conclusie voor reizen met een hond in de auto.
Een hond in de auto vervoeren levert vaak gevaarlijke situaties op. Toch zijn veel mensen zich hiervan niet bewust. Niet alleen voor de hond is het onveilig, maar ook voor medepassagiers of hulpverleners.
Een metalen honden bench is de beste oplossing om je hond in de auto te vervoeren. Maar ook de duurste helaas, dit is waarschijnlijk de reden waarom toch veel mensen kiezen om de hond los in de auto te vervoeren.
Wees je bewust van de gevaren en kies voor de beste oplossing voor je hond en je gezin.
Ook interessant.
Reactie.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!
volgens mij is er een foutje in de tekst geslopen. er staat dat zonder extra voorzieningen de veiligste plek voor de BESTUURDERSSTOEL is. dat moet PASSAGIERSSTOEL zijn neem ik aan.