Hondenbelasting

Hondenbelasting

In veel gemeenten ben je nog steeds verplicht om hondenbelasting te betalen. Dat is voor veel hondenliefhebbers erg vervelend. Het is ook niet helemaal duidelijk waarom en in elke gemeenten is het verschillend geregeld

In dit artikel lees je over het hoe en waarom van de hondenbelasting en hoeveel hondenbelasting je moet betalen. Maar ook de actuele ontwikkelingen over een burgerinitiatief om gemeenten te verbieden nog langer belasting te heffen voor honden.

Waarom hondenbelasting?

Hondenbelasting is één van de oudste nog bestaande belastingen, al sinds de middeleeuwen is deze belasting voor honden ingevoerd. Destijds was het om de overlast van zwerfhonden tegen te gaan en om de verspreiding van hondsdolheid te verminderen.

Hondenbelasting word door veel gemeenten nog steeds geint als bijdrage voor de kosten die de gemeente maakt voor het tegengaan van overlast, voor het opruimen van hondenpoep en aanleggen van hondenuitlaat gebieden of honden uitlaatplaatsen. Deze belasting is vastgelegd in artikel 226 van de gemeentewet. In deze wet word alleen de mogelijkheid gegeven om belasting te heffen op het houden van honden. Dus de gemeenten kunnen hierdoor niet op andere diersoorten, bijvoorbeeld katten, belasting heffen.

Papierwerk

De hondeneigenaar moet deze belasting betalen en is verplicht dit bij de gemeente op te geven. De hoogte wordt berekend over het aantal honden dat op het adres wordt gehouden.

Ook voor honden die geen overlast veroorzaken bij de gemeente moet hondenbelasting betaald worden. Voor honden die alleen in eigen tuin of op eigen erf verblijven worden dus geen uitzonderingen gemaakt. Dit is eigenlijk een beetje oneerlijk, maar dit is nou eenmaal de wet.

Er zijn wel andere uitzonderingen die toegepast worden, waarbij de hondeneigenaar geen belasting hoeft te betalen. Denk hierbij aan:

  • Blindengeleidehonden.
  • Hulphonden.
  • Honden jonger dan 3 maand die nog bij de moederhond wonen.
  • Honden in het asiel.

Afschaffen hondenbelasting.

Er is de laatste jaren veel discussie geweest over de hondenbelasting.

De inkomsten van de hondenbelasting komen in de algemene middelen van de gemeente. De gemeente kan deze middelen gebruiken naar eigen inzicht. Dus de inkomsten van de hondenbelasting kunnen ook naar hele andere bestemmingen gaan. Zeker in de huidige tijden van tekorten bij de gemeente zie je dat voorzieningen van honden als eerste geschrapt worden in de uitgaven terwijl de hondenbelasting gehandhaafd blijft.

Daarnaast zijn er steeds meer regels die voorschrijven dat de hondeneigenaar zelf de poep moet opruimen om overlast tegen te gaan. Op overtredingen staan vaak boetes.

Er is een burgerinitiatief gestart door Gary Yonover. Hij vindt ook dat de belasting onrechtvaardig is en willigkeurig. Ook de verschillen tussen de gemeenten zijn te groot.

Hond belasting

In 2020 waren al verschillende gemeenten die deze belasting op honden hebben afgeschaft. Het percentage gemeenten die in 2021 nog belasting heffen is 54 % volgens het CBS.

Rotterdam heeft jarenlang de hoogste hondenbelasting gehad, maar in 2018 is de hondenbelasting in Rotterdam geheel afgeschaft. Daartegenover zie je wel de opruimplicht, zoals in de meeste gemeenten.

Ook de gemeente Amsterdam heeft de hondenbelasting inmiddels afgeschaft, de kosten voor hondenbelasting in Amsterdam is dus €0,00 euro. Dit is een behoorlijk verschil met de meeste andere stedelijke gebieden.

De provincie Drenthe is de meest hond vriendelijke provincie. In de gehele provincie Drenthe betaal je geen hondenbelasting meer, daar is sinds 2019 alle hondenbelastingen afgeschaft.

Op het onderstaande tabel van het CBS kun je zien in welke gebieden er geen hondenbelasting meer wordt geint.

Overzicht opbrengsten hondenbelasting per inwoner.

Volgens het RTL nieuws van 10 juni 2021 wil de meerderheid in de Tweede kamer de hondenbelasting afschaffen. De tweede kamer praat deze maand over het afschaffen van honden belasting. Het CDA wil de hondenbelasting nog handhaven. Voor de gemeenten brengt het immers jaarlijks nog 51 miljoen euro op, waarbij de gemeente Den Haag de hoogste opbrengsten heeft.

Hondenbelasting is dus een onderwerp van de discussie in de tweede kamer. Wij hopen dat hondenbelasting in de toekomst verleden tijd is. Als iedereen de overlast tot het minimum beperkt is de noodzaak van hondenbelasting immers geheel verdwenen.

Hoeveel hondenbelasting moet ik betalen?

De hoogte van de hondenbelasting is heel verschillend per gemeente.

Hondenbelasting in de stad Groningen in 2021 is het hoogst. Maar ook in Den Haag en Nijmegen betaal je veel voor het houden van een hond. Hieronder zie je o.a. de kosten van hondenbelasting in de steden Groningen, Den Haag en Nijmegen in 2021 op een rij.

Hondenbelasting in de kleinere steden in de provincies Overijssel en Gelderland zijn in het algemeen veel minder.  In de provincie Utrecht zie je enorme verschillen. De hoogte van hondenbelasting in de stad Utrecht ligt op een gemiddelde terwijl in De Bilt veel meer wordt betaalt voor een hond. In onderstaande tabel zie je de enorme verschillen per gemeente.

GemeenteTarief 1 hondTarief 2 hondenTarief 3 honden
Hondenbelasting Groningen 2021€ 133,80€ 332,40€ 600,60
Hondenbelasting Den Haag 2021€ 125,76€ 322,80€ 572,64
Hondenbelasting Nijmegen 2021€ 120,08€ 300,38€ 480,68
Hondenbelasting De Bilt 2021€ 102,60€ 307,80€ 513,00
Hondenbelasting Enschede 2021€ 86,88€ 166,82€ 250,23
Hondenbelasting Utrecht 2021€ 83,41€ 172,42€ 256,78
Hondenbelasting Rijssen / Holten 2021€ 38,00€ 94,00€ 142,00
Hondenbelasting Amsterdam 2021€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Hondenbelasting Rotterdam 2021€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Hondenbelasting Almelo 2021€ 0,00€ 0,00€ 0,00

Dus heb je 2 honden in Groningen dan betaal je aan hondenbelasting in 2021 €332,40. Een enorm bedrag waarvan je moet afwachten wat de stad Groningen hiervoor terug doet. Terwijl in de gemeente er direct naast niets wordt geheven.

Hondenbelasting

Naast de hoge hondenbelasting worden er in 2021 ook boetes uitgedeeld.

OvertredingBoete 2021
Hond laten loslopen waar dat niet mag.€ 100,00
Geen opruimzakje of schepje bij je hebben.€ 100,00
Hondenpoep niet opruimen.€ 150,00
Hond in verboden gebied los laten lopen.€ 150,00

In veel gemeente ben je dus nog verplicht om belasting te betalen voor je viervoeter. Kijk op de site van je eigen gemeente hoeveel jij moet betalen. Hoe meer honden hoe meer je per hond betaald.

Aanmelden hond voor hondenbelasting.

Als je een hond aanschaft moet je dit binnen 14 dagen melden bij jouw gemeente, mits deze gemeente nog hondenbelasting heft. Meestal kun je inloggen op de site van je eigen gemeente met je DigiD. Daar vul je de gegevens in en het aantal honden die verblijven op jouw adres.

Voor de gemeente Groningen kun je via https://noordelijkbelastingkantoor.nl/mijn-noordelijk-belastingkantoor/ je hond aanmelden voor de hondenbelasting.
Voor de provincie Utrecht kun je de aanmelding voor hondenbelasting doen op de site:  https://mijn.bghu.nl/digid.info.php

Voor de andere gemeentes kun je het beste bij je eigen gemeente inloggen om jouw hond of honden aan te melden.

Een hond afmelden.

Het is ook belangrijk om uw hond af te melden als deze is overleden of wordt verkocht. De hondenbelasting wordt gestopt of verminderd op de eerstvolgende maand na de datum van overlijden of verkoop. Meld je dit niet dan loopt de belastingbetaling gewoon door.

Je kunt alleen de hond afmelden als de aanslag van de hondenbelasting op jouw naam staat.
Veel gemeenten vragen wel om een bewijs van dierenarts of gegevens van de nieuwe eigenaar.

Hond

Het is ook belangrijk dat je bij verhuizen denkt aan het afmelden van je hond. Het kan behoorlijke consequenties hebben voor het betalen van de hondenbelasting omdat dit per gemeente heel verschillend is hoeveel je moet betalen.

Wordt er gecontroleerd op hondenbelasting ?

Ja, er kunnen controleurs van de gemeente komen om huis-aan-huis te controleren of er honden aanwezig zijn. Veel gemeenten controleren dit jaarlijks indien daarvoor tijd is ingepland. Ook als je niet thuis bent kan er een brief op de deurmat liggen met het vermoeden dat er een hond in huis is. Er kunnen boetes opgelegd worden als de hond niet is aangemeld. Dit verschilt ook weer per gemeente.

Samengevat.

Hondenbelasting is dus op moment een onderwerp van discussie. Het verschilt per gemeente en provincie hoeveel je moet betalen. Dit kan variëren van 0 tot 600 euro bij 3 honden. Informeer je goed als je een hond aanschaft of gaat verhuizen wat de financiële consequenties zijn zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Wij hopen dat we binnenkort kunnen berichten dat de belasting voor uw hond geheel wordt afgeschaft. Maar voordat het zover is zal de ambtelijke molen de nodige wetten en regels moeten wijzigen. Dit zal dus helaas niet op korte termijn zijn.

Ook interessant.

Reactie.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!