Er zijn honden die alles eten, het maakt niet uit wat je ze voor zet. Toch zijn veel producten niet goed of zelfs giftig voor een hond. Mag een hond aardappels eten is een veel gehoorde vraag. Zijn aardappelen gezond of juist ongezond voor je hond ?
In dit artikel geven we uitgebreid antwoord op deze vragen, met daarbij de nodige achtergrondinformatie.
Inhoudsopgave
De hond eet met de pot mee.
Ik zie soms dat de hond in gezinnen met de pot mee eet. Alle restjes die overblijven worden in de bak van de hond gegooid. Of er wordt zelfs meegekookt voor de hond. De hond vindt het vaak heerlijk, en de eigenaren vinden het gezellig. En wat goed is voor een mens is ook goed voor hond wordt er gedacht. Maar dat is niet zo, het is niet verstandig dat de hond met de pot mee eet. Waarom het niet verstandig is dat de hond met de pot mee eet lees je in onderstaande hoofdstukken.
De voedingsbehoefte van de mens.
Een gezonde maaltijd voor de mensen bestaat uit verschillende voedingstoffen die een mens nodig heeft. Het zijn vaak dierlijke en plantaardige voedingsstoffen die door elkaar worden gebruikt. De schijf van 5 is voor de mens leidend om een gezond te eten. Dus volop groente en fruit, meer plantaardig en minder vlees en vooral veel volkoren producten en aardappelen.
De voedingsbehoefte van een hond.
De voedingsbehoefte van een hond is heel anders, honden hebben meer dierlijke voedingstoffen nodig. Een hond heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan vlees dan een mens, en minder behoefte aan groente. De spijsvertering van een hond is hierop ingesteld. In de Hollandse pot zitten echter vaak veel aardappelen en groente.
De schijf van 5 ziet er voor een hond dus heel anders uit. Als een hond met de pot mee eet krijgt de hond niet voldoende bouwstoffen binnen voor een gezond leven. Als honden veel stinkende scheten laten dan is dit vaak een signaal dat ze slechte voeding krijgen, de hond krijgt dan niet de juiste voedingsstoffen binnen. Dit gebeurd vaak als de hond met de pot mee eet. Daarnaast eten veel Nederlanders nog steeds veel aardappels. Deze kunnen om meerdere redenen ook niet gezond zijn voor je hond, of in sommige gevallen zelfs giftig.
Wat zijn aardappels?
De Nederlandse pot bestaat voor een gedeelte uit aardappelen. Aardappelen behoren tot de typisch Hollandse keuken. Voor de mens is dit een prima aanvulling op zijn dagelijkse menu. In een aardappel zitten namelijk veel bouwstoffen, zoals
· Vezels
· Vitamine B1
· Vitamine B6
· Vitamine C
· Carotenoïden
· IJzer
· Chroom
· Kalium
· Eiwitten
De aardappelplant is een cultuurgewas en behoort tot de nachtschadefamilie. Deze plantenfamilie heeft als eigenschap dat ze solanine bevatten, een natuurlijke gifstof. Er zijn heel veel soorten gewassen die tot de nachtschadefamilie behoren. Aardappelen is een heel bekende en eetbare soort.
De aardappel is eigenlijk de wortel van de aardappelplant. Het groene loof zit boven de grond, maar onder de grond aan de wortels groeien de ronde knollen. De plant legt in deze knollen een energievoorraad aan in de vorm van zetmeel, de rauwe aardappel.
Zijn aardappelen giftig voor je hond ?
Net als de plant kunnen de rauwe knollen, de aardappels een hoge dosis solanine bevatten en zijn daardoor giftig voor je hond. Als je de rauwe aardappel geschild laat liggen of bewaard beginnen ze snel te verkleuren, dan stijgt ook het gehalte solanine sterk. Je ziet dit aan de groen/blauwe kleur. Ook voor de mens zijn ze dan niet meer geschikt om te eten.
Als je de aardappel geheel gaar kookt of goed door bakt neemt de gehalte solanine af en is niet meer giftig voor je hond. Tegen de verwachting in kunnen rauwe aardappelen dus wel degelijk giftig zijn voor je hond, zeker de aardappels die blootgesteld zijn aan daglicht bevatten meer solanine. Tegenwoordig worden de aardappelen gekweekt met een steeds lagere dosis solanine, en zijn ze dus veel minder giftig.
Let er altijd op dat je hond geen aardappelschillen eet of bladeren van de aardappelen plant. De gifstoffen werken met name op het zenuwstelsel en de spijsvertering. Hierdoor kan een hond verschillende klachten krijgen van het eten van rauwe aardappelen.
Zijn gekookte aardappels gezond voor je hond?
Het spijsverteringsstelsel van een hond is er op ingericht om dierlijke eiwitten te verteren en het is dus niet aan te raden om de hond elke dag aardappelen te geven. Het kan wel af en toe en met mate worden aangeboden als lekkere aanvulling op zijn standaard eten. Maar het is niet verstandig om veel zout op de aardappels te gooien want ook dit is voor een hond erg ongezond.
Net zoals bij de mens kan het eten van veel aardappelen leiden tot overgewicht. De aardappelen zitten bomvol koolhydraten die worden omgezet in vet als de calorieën niet verbrand worden. Pas hier dus mee op met honden die aanleg hebben voor overgewicht, zoals bijvoorbeeld de Labrador Retriever.
Zoete aardappelen zijn echter veel voedzamer en ook gezonder voor mens en dier. Deze behoren niet tot de nachtschadefamilie, maar tot de windefamilie. De zoete aardappel wordt veel meer gebruikt in bijvoorbeeld de Surinaamse keuken. Zoete aardappelen zitten ook wel eens verwerkt in hondenvoer om zodoende extra mineralen toe te voegen.
Overzicht van producten die een hond niet mag eten en drinken.
In mijn artikel: “Wat mag een hond niet eten?” staat een overzicht van producten die een hond niet mag eten of drinken. Het is een uitgebreide opsomming die goed weergeeft dat een uitgebalanceerde voeding voor je hond heel belangrijk is.
Ook interessant
Reactie
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!