Wil jij ook een zwerfhond adopteren en hem een betere toekomst geven door hem vanuit het buitenland te importeren of mee te nemen naar Nederland? Dat kan, er zijn diverse manieren om dit te realiseren. Maar, zoals bij elke aanschaf van een dier, begint het met goede informatie zodat jij een weloverwogen besluit kan nemen.
Let op: Ik ben persoonlijk een groot fan van mensen die zwerfhonden uit het buitenland redden en in huis nemen. Vrienden van mij hebben dit gedaan en hebben nu geweldige honden. Dit artikel is niet bedoeld om je hiervan af te praten, maar om je voor te bereiden op wat je te wachten kan staan zodat je weet waar je aan begint.
Inhoudsopgave
- 1 Zwerfhonden in Europa
- 2 Karakter van een zwerfhond
- 3 Achtergrond van zwerfhonden is vaak bepalend
- 4 Gedragsproblemen bij een zwerfhond uit het buitenland.
- 5 Regels voor het adopteren van een zwerfhond uit het buitenland
- 6 Advies voor het importeren of adopteren van zwerfhonden uit het buitenland
- 7 Ook interessant
- 8 Reactie
Zwerfhonden in Europa
Er zijn veel zwerfhonden in Europa. In de populaire vakantielanden Spanje en Griekenland zijn duizenden zwerfhonden te vinden. Deze zwerfhonden leven in het wild, op het platteland of in de steden. Het overgrote deel van deze zwerfhonden in Spanje of Griekenland zijn door mensen afgedankt of zijn hiervan de nakomelingen. Deze honden worden steeds meer opgevangen in asielen of komen terecht bij de dodingsstations waar ze worden gedood.
waar leven de meeste zwerfhonden?
Roemenië heeft waarschijnlijk de meeste zwerfhonden, de schattingen lopen uiteen van 1 tot maar liefst 3 miljoen honden. Een ontzettend hoog aantal dus. Er zijn vele hondenvangers actief in Roemenië die de zwerfhonden vangen en in hondenasiels onderbrengen. In deze hondenasiels zijn de leefomstandigheden verschrikkelijk. Veel honden sterven van ondervoeding, stress of ziektes.
De Roemeense wet staat het toe dat de zwerfhonden na 14 dagen gedood mogen worden, als het baasje zich niet meldt.
Helaas worden in deze landen nog steeds veel pups aangeschaft in een opwelling, of zelfs cadeau gedaan. Na een paar maanden vinden de eigenaren het toch lastig en worden ze op straat gezet. Hierdoor blijft het aantal zwerfhonden helaas in stand. Er heerst nog geen huisdierencultuur zoals dat in Nederland wel het geval is.
Naast Roemenië zijn er ook veel zwerfhonden in Griekenland. Vrienden van mij hebben hier zwerfhonden van geadopteerd en dit zijn nu erg lieve honden, maar dit heeft wel de nodige moeite gekost. Deze site is een voorbeeld van een stichting die zich inzetten voor zwerfhonden in Griekenland. Er zijn nog veel buitenlandse zwerfhonden verspreid over veel landen.
Niet alle loslopende honden zijn zwerfhonden zonder baasjes. In deze landen lopen ook veel honden los die wel een thuis hebben. Ook niet alle zwerfhonden zijn zielig. Als de zwerfdieren worden mishandeld, ziek zijn, niet voldoende eten krijgen of worden gedood kun je overwegen om een zwerfhond te adopteren.
Het is heel logisch dat veel mensen in Nederland de honden een beter leven willen geven en een zwerfhond willen adopteren van het buitenland naar Nederland. Maar hoe nobel ook, er zitten ook keerzijdes aan de hond met die lieve ogen. Hiermee wil ik je niet van het idee afpraten, maar het is goed om over na te denken voordat de hond weer in een asiel gedumpt wordt.
Karakter van een zwerfhond
De meeste zwerfhonden zijn sociale en lieve dieren. Het grootte gros is opgegroeid bij mensen, voordat ze werden gedumpt en zijn daardoor gemakkelijk in de omgang. De nakomelingen van deze honden zijn meer verwilderd en minder sociaal.
Het karakter van de zwerfhond kan ook bepaald worden door het ras (of rassen). Het is goed om te beseffen dat een aantal rassen veel energieker zijn dan andere rassen. Ze hebben meer beweging nodig. Ook zijn er rassen die van nature heel waaks zijn, waardoor ze meer blaffen dan andere hondenrassen. Het is dus belangrijk om goed te kijken wat voor hond het is, en of deze past bij jouw gezinssituatie. Een zwerfhond heeft vaak niet geleerd om zich aan te passen waardoor het karakter meer overheersend kan zijn dan we hier in Nederland gewend zijn.
In Spanje zijn er veel jachthonden die gefokt zijn voor de jacht, zoals de Podenco’s. Ze zijn vaak gefokt in schuren en hebben weinig contact met mensen. Helaas komen veel puppy’s, die niet geschikt zijn voor de verkoop, op straat terecht. Deze honden zijn niet gesocialiseerd en zijn moeilijk af te richten. Ze hebben nog nooit een huis van binnen gezien en een enorm jachtinstinct. Hierdoor moeten ze zich enorm aanpassen op de nieuwe omgeving, dat is voor dit soort honden niet gemakkelijk. En ook voor de nieuwe eigenaren is dit een enorme uitdaging.
Zwerfhonden hebben geleerd om te overleven, hiervoor hebben ze diverse eigenschappen ontwikkeld. Dit kan bij iedere hond anders zijn, karakters kunnen verschillen maar ook de situaties waarin ze opgegroeid zijn kunnen heel verschillend zijn.
Achtergrond van zwerfhonden is vaak bepalend
Het is van belang om te weten waar de zwerfhonden zijn opgegroeid, in de stad of op het platteland. Een hond van het platteland zal al snel bang zijn voor veel stadse geluiden. Een stadse omgeving met de daarbij horende gebruiken en geluiden kan een hond heel nerveus en/of angstig maken.
Is de hond gewend om in een roedel te leven of alleen? De vraag is eigenlijk of hij andere honden in zijn omgeving kan verdragen. Of zijn er problemen te verwachten als hij alleen is en hierdoor bang of verveeld raakt. Dit kan natuurlijk tot problemen lijden, afhankelijk van de thuissituatie.
Hondengedrag die wij bijna als vanzelfsprekend beschouwen in een gezinssituatie, moet in sommige situaties nog aangeleerd worden. Zoals spelen met een bal, lopen aan een lijn, zindelijk worden, wennen aan onverwachte geluiden, etc.
Een hond kan ook mishandeld zijn door mensen, waardoor hij het vertrouwen in mensen geheel kwijt is. Om te overleven heeft hij zich misschien wel moeten verdedigen door agressief gedrag te vertonen naar kinderen of volwassen mensen. Dit is aangeleerd gedrag die voor hem effectief was en dit is moeilijk af te leren. Moeilijk, maar niet onmogelijk! Je zult hier de nodige tijd en moeite in moeten steken, maar het resultaat kan het zeker waard zijn!
Gedragsproblemen bij een zwerfhond uit het buitenland.
Een zwerfhond kan dus heel uiteenlopende (traumatische) ervaringen hebben met mensen en daardoor gedragsproblemen ontwikkeld hebben. Hierdoor kan hij nerveus gedrag vertonen, zoals blaffen, rondrennen of bijten.
Gedragsproblemen zijn niet altijd direct herkenbaar. Een zwerfhond die op je vakantie adres vaak bij je komt kan heel aanhankelijk en aandoenlijk zijn. Maar daadwerkelijk functioneren in een gezin, in een heel ander land vergt veel van een hond. Zeker als je geen ervaring hebt in het opvoeden van een hond kan dit een moeilijke klus worden voor de hond en voor de mensen.
Voor de zwerfhond veranderd alles als hij in Nederland komt. De omgeving, cultuur, klimaat, voeding, mensen, etc. Ik hoor van veel mensen dat de hond bang en nerveus is in het begin. Er is dan veel geduld, ervaring en aandacht nodig om dit om te buigen.
Met veel geduld en begeleiding kunnen zwerfhonden echte trouwe vrienden worden, maar dit gaat niet als je te weinig tijd besteedt aan de hond.
Regels voor het adopteren van een zwerfhond uit het buitenland
Het is verboden om een hond zomaar een zwerfhond uit het buitenland te adopteren, ook als deze uit Europa komen. Om een zwerfhond te importeren moet je aan een aantal regels voldoen.
- Je moet ervan overtuigd zijn dat het om een zwerfhond gaat zonder baasje. Dus geen hond die losloopt, maar wel een baasje heeft.
- Er zijn certificaten nodig om aan te tonen dat het dier gezond is. Een gezondheidsverklaring kan door de plaatselijke dierenarts verzorgd worden.
- De hond moet zijn ingeënt voor hondsdolheid, 21 dagen na de inenting mag de hond pas reizen. Dit om te voorkomen dat de ziekte zich verspreid over andere landen.
- Is de hond zonder chip of paspoort over de grens gekomen dan moet je zo snel mogelijk een chip en paspoort regelen. Bij een controle is het mogelijk dat een dier eerst in quarantaine wordt geplaatst. Of dat de hond (of kat) in beslag wordt genomen. Pas na een complete chip- en paspoortregistratie mag je het dier dan meenemen.
- Bij binnenkomst in Nederland moeten honden eerst minimaal 2 dagen op het aankomstadres blijven. Dit is heel belangrijk voor de rust van het dier. In deze dagen kan de NVWA langskomen voor een controle. De NVWA kijkt naar de gegevens in het paspoort en naar de gezondheid van de hond. (RVO.nl)
- Binnen 2 weken na invoer uit het buitenland moet een hond worden geregistreerd. Deze portalen vindt je op de pagina Registratie van honden.
Advies voor het importeren of adopteren van zwerfhonden uit het buitenland
- Overweeg alleen het importeren van zwerfhonden uit het buitenland als het aanschaffen van een huisdier grondig is overwogen. Het moet dus geen opwelling zijn omdat het een zielige hond is, dus niet tijdens je vakantie beslissen. Je afwegingen zijn dan gekleurd en vaak gebaseerd op emoties. Dus neem niet een hond van de straat mee in de auto naar huis.
- Een zwerfhond heeft tijd en veel geduld nodig om zich aan te passen. Socialiseren is belangrijk voor de honden, besteed hier veel tijd en aandacht aan. Alleen als je dit kunt bieden aan een hond is een zwerfhond een goede optie. Ervaring met het opvoeden van honden is ook een pré.
- Koop geen hond van broodfokkers in het buitenland. Zeker in het Oost-Europa zijn er veel broodfokkers die de honden voor hoge bedragen laten importeren. De honden worden vaak gefokt onder slechte omstandigheden. Zolang er klanten zijn, zullen ze hiermee doorgaan.
- Ga niet op het uiterlijk af van een hond. Achtergrondinformatie is essentieel om te bepalen of de hond bij jou past. Steek hier de nodige tijd in of laat je informeren door verschillende stichtingen in Nederland die zich ontfermen over zwerfdieren in het buitenland.
- Neem contact op met een stichting die buitenlandse honden herplaatsen. Een goede stichting geeft de goede begeleiding en heeft de nodige achtergrondinformatie die belangrijk is. Enkele voorbeelden zijn ; www.wereldhonden.nl, www.helpeenhond.nl, www.dogrescuegreece.nl, www.hondenzorgenwelzijn.nl
- Mocht je te weinig ervaring, tijd of geduld hebben dan is het financieel steunen van een hond een heel goede optie. Adoptie van een zwerfhond in het buitenland op afstand. U helpt de honden met een beter leven op de locatie zelf. Het grote voordeel is dat ook de honden die niet voor adoptie in aanmerking komen een beter leven krijgen.
Sommige honden zijn oud of dusdanig zwaar getraumatiseerd, angstig of beschadigd dat adoptie bijna niet mogelijk is. Door een maandelijkse bijdrage draag je bij aan de kosten van de dagelijkse verzorging en medische kosten. https://www.wereldhonden.nl/adoptie-op-afstand
Ook interessant
Reactie
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!