Labradoodle (puppy) voeding

Labradoodle (puppy) voeding.

De voeding voor de Labradoodle is een erg belangrijk onderdeel van zijn leven. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende merken voer, en dan heb je daarnaast nog de keuze uit brok, rauw of vers vlees, gedroogd vlees en meer. Dit artikel is bedoeld om jou in de juiste richting te sturen. De keuze welk voer je uiteindelijk aan jouw Labradoodle geeft is aan jou. Jij kent je hond en zijn behoeften het best. Mocht je het alsnog lastig vinden, dan kun je mijn advies opvolgen of een dierenarts om advies vragen.

Waarom is goede voeding voor de Labradoodle belangrijk?

Goed voer is belangrijk voor een gezonde ondersteuning voor groei en ontwikkeling van het lichaam. Daarnaast is de Labradoodle bepaalde stoffen nodig om gezond en energiek te blijven. Er is veel hondenvoer op de markt, en veel soorten voedsel zijn eigenlijk minder goed voor je hond dan je zou denken. De Labradoodle is o.a. vlees nodig, maar in veel brokken zitten voornamelijk granen waarmee de Labradoodle eigenlijk niet veel kan. Deze granen kunnen niet goed omgezet worden in de juiste energie.

Het juiste hondenvoer kan veel verschillende onderdelen ondersteunen, namelijk: ondersteunt een gelijkmatige groei, zorgt voor een sterke darmflora, verkleint de kans op allergieën, tanden blijven schoner en pups kunnen zelfs sneller zindelijk worden. Verkeerd voer kan veel klachten veroorzaken zoals huidproblemen, tandsteen, skeletproblemen en nog veel meer.

Hoe vaak en op welke manier voer je de Labradoodle?

Persoonlijk zou ik aanraden om de Labradoodle als pup 3 á 4 keer per dag te voeren; in de ochtend, middag en avond. Het beste is om dit te doen na het uitlaten. Zodra de Labradoodle 1 jaar en ouder is zou ik hem 2 keer per dag voeren; in de ochtend and avond na het uitlaten. Waarom na het uitlaten? Hierdoor wil de hond makkelijker weer aangelijnd worden na het loslopen bij het uitlaten. Hij weet immers dat er eten te wachten staat thuis. Daarnaast geef je de hond duidelijkheid; hij weet wanneer hij eten krijgt en zal niet de hele dag aan het bedelen zijn voor eten.

Labradoodle voeding

Het is verstandig om een rust moment te creëren tijdens de voermomenten. Honden zijn vaak ontzettend enthousiast als het eten aangeboden word, maar het is handig om dit te beperken. Anders schrokt de hond het eten naar binnen waardoor hij zich kan verslikken of het weer uit kan braken. Door een rust moment te creëren voorkom je ook dat de hond al begint te eten voordat het voerbakje de grond raakt. Een rust moment is beter voor de hond en fijner voor de eigenaar.

Je kunt het best zo snel mogelijk beginnen met dit rust moment te creëren. Het beste is om dit gelijk te doen zodra je de hond hebt aangeschaft en hem voor het eerst voert. Als je hier niet op tijd mee begint kan de hond aanleren dat hij het eten naar binnen mag schrokken en niet hoeft te wachten. Zorg dat je hond eerst rustig gaat zitten en probeer hem zo te houden terwijl je het eten klaarmaakt en neer zet. Je zou dit kunnen combineren met een commando zoals “go” of “ga” om hem te laten weten dat hij kan beginnen met eten. Dit kost wel de nodige training voordat je Labradoodle dit goed doet. Je kunt hiervoor ook een hondentrainer om hulp vragen als het niet lukt.

Een voedingsschema voor de Labradoodle (puppy).

Veel mensen vinden het handig om een voedingsschema te maken voor de Labradoodle. Dit is in feite een overzicht waarop je aangeeft wanneer (en soms hoeveel) je de Labradoodle voert. Dit is een handig hou vast voor jou en je gezin zodat iedereen de hond op de zelfde tijden voert en dezelfde hoeveelheid. Als je dit niet wilt doen, ook geen probleem. Zo lang iedereen kan onthouden op welke tijden en hoeveel de hond te eten moet krijgen. Voor een Labradoodle pup is het nuttiger om een voedingsschema te maken dan voor een volwassen Labradoodle. Een pup krijgt namelijk elke maand een andere hoeveelheid voeding om de groei te ondersteunen. Daarom is het fijn om dit in een schema te zetten.

Hoe vaak voer je de Labradoodle (aanbevolen):

8 – 12 weken: 4 keer per dag.
13 – 24 weken: 3 keer per dag.
25+ weken: 2 keer per dag.

Welk voer kies je voor jouw Labradoodle?

Het wordt steeds meer een discussiepunt of brokken een verstandige optie zijn voor de Labradoodle (en andere hondenrassen). Honden stammen immers van oorsprong af van de wolf. Wolven zijn vleeseters, en honden hebben hetzelfde spijsvertering als wolven. Toch geven we onze honden niet alleen vlees, maar ook brok (met veel granen). De meningen zijn nogal verdeeld of je de Labradoodle nou vlees of brok moet geven, of beiden. Hieronder gaan we het over beide soorten voer hebben.

Hondenvoer

Te veel granen en te weinig vlees.

In veel brokken worden veel granen gebruikt en maar weinig vlees. Deze granen zijn goedkoop om te gebruiken voor de fabricant, maar je hond heeft er eigenlijk weinig aan. Het meeste wat erin gaat, komt er ook weer uit. Te veel verkeerde granen kunnen zelfs tot darmproblemen lijden. Je hond kan deze stoffen namelijk niet goed afbreken. Het zijn vooral koolhydraten die de hond binnen krijgt en hij mist andere belangrijke stoffen.

Natuurlijke en Chemische antioxidanten

Daarnaast worden er 2 verschillende antioxidanten gebruikt voor de brokken; natuurlijke en chemische. Ik zal niet te veel in detail gaan, maar de chemische antioxidanten zijn slecht voor de hond. Deze worden bijvoorbeeld ook gebruikt om rubber te stabiliseren en kleurenfilms te verlengen. Veel van deze antioxidanten zijn verboden voor mensen, maar we voeren ze wel aan onze honden. De natuurlijke antioxidanten zoals vitamine C en E zijn veel beter voor de hond.

Brok voeren aan de Labradoodle

Dat je Labradoodle vlees nodig is, betekend niet dat brokken slecht zijn voor de hond. Als je voor brok kiest, dan kun je het best voor brokken kiezen waar vlees in zit, weinig graan en waar natuurlijke antioxidanten (zoals vitamine C) voor gebruikt zijn. Dit kun je meestal op het etiket van het voer terug vinden. Wees er altijd bewust van wat voor voer je aan jouw hond geeft.

Er zijn een aantal brokken die ik kan adviseren om te gebruiken die aan deze eisen voldoen. Ik heb hierbij gekeken naar het vlees en graan gehalte, en of er natuurlijke antioxidanten zijn gebruikt. De voorbeelden van hondenbrok die je kunt gebruiken hieronder zijn bij de web shop van Pets Place.

Prins.
Dit is één van de merken waar ik veel goede ervaring mee heb. Zij hebben veel goede eigenschappen in het voer en een gezonde samenstelling. Ze hebben daarnaast brok met graan, maar ook zonder. Wat jij voor jouw hond kiest is een persoonlijke keus en kun je even overleggen met jouw dierenarts. De brok van Prins bevat een verlaagd energiegehalte voor een optimale conditie, voedingsvezels zoals FOS zorgen voor een goede vertering en evenwichtige darmflora en zalmolie ondersteunt een gezonde en glanzende vacht (Prins Procare Standard Fit).

Labradoodle voeding

Prins hondenvoer overzicht: Overzicht van alle prins brokken op Pets Place.
Prins hondenvoer zonder graan: Prins Procare Adult Pro Energy – Hondenvoer
Prins hondenvoer standaard: Prins Procare Standard Fit – Hondenvoer

Royal Canin.
Royal Canin is een merk waar ik het regelmatig over heb. Het is een bekend merk met veel aanbod qua hondenvoer. Je hebt veel keuze qua voer doordat ze zoveel verschillende soorten voeding hebben. Hierdoor kun jij het voer uitkiezen dat het best bij jouw hond past. Royal Canin Medium Adult ondersteunt bijvoorbeeld de huid, ondersteund de natuurlijke afweer en heeft een hoge verteerbaarheid.

Royal Canin hondenvoer overzicht: Overzicht van alle Royal Canin producten op Pets Place.
Royal Canin hondenvoer standaard: Royal Canin Medium Adult – Hondenvoer

Pedigree.
Dit is een bekend merk dat veel brokken heeft met vlees producten erin. Ze hebben niet zoveel producten als de bovengenoemde merken, maar de kwaliteit is er zeker niet minder om. Dit voer ondersteunt ook de basisbehoeften van de hond. Pedigree Adult Maxi draagt bijvoorbeeld bij aan een gezonde darmflorar en een betere kwaliteit ontlasting, houd het gebit en de vacht in topconditie en versterkt het immuunsysteem van de hond.

Pedigree hondenvoer overzicht: Overzicht van alle Pedigree brokken op Pets Place.
Pedigree hondenvoer grote honden: Pedigree Adult Maxi – Hondenvoer – Rund Vlees 15 kg

Nat voer als Labradoodle voeding.

Een gezonde hoeveelheid vlees in het voer kan veel verschillende problemen voorkomen die door verkeerde brokken op kunnen spelen. Denk hierbij aan; blaasgruis, darmproblemen, huidproblemen, tandsteen, skeletproblemen en meer. Het juiste vlees zorgt voor een sterke darmflora, verkleint de kans op allergieën en de tanden blijven schoner.

Labradoodle vlees voeding

Er zijn veel verschillende soorten vlees op de markt, maar welk vlees kies jij? Dit is je eigen keuze, maar ik kan je een aantal voorbeelden en adviezen geven waarop jij jouw keuze kunt baseren. Allereerst, de meeste merken zijn goed. Zorg er alleen wel voor dat je het haalt bij een dierenwinkel of een webshop van een dierenwinkel. Er zijn er een aantal merken waar ik goede ervaring mee heb en kan aanraden, namelijk: Farmfood, Prins en Royal Canin. Maar zoals ik eerder zei, veel van de merken zijn goed.

Farmfood.
Dit is een goed merk dat bestaat uit 100% natuurlijke producten. Het is complete voeding met zacht en gestoomd vers vlees. Het is Glutenvrij en zonder kleur- geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. En tot slot is het op basis van rundvlees. Al met al een goede combinatie voor natuurlijke voeding.

Farm food natvoer: Farm food natvoer 125 gram en 300 gram.

Prins.
Prins heeft verschillende soorten natvoer. Allereerst heb je de keuze voor graanvrij. Daarnaast hebben ze verschillende soorten natvoer voor honden met: slechte gewrichten (mobility), huid- en/of darmproblemen (hypoallergenic), struviet- of calciumoxolaatblaasgruis (struvite) en voor honden met overgewicht en/of diabetes (weight reduction).

Prins natvoer overzicht: Overzicht van al het natvoer van Prins op Pets Place.
Prins natvoer graanvrij: Prins Nature Care Adult 250 g – Hondenvoer – Kip Graanvrij.

Royal Canin
Net zoals bij de brok, heeft Royal Canin veel verschillende soorten natvoer. Elk soort natvoer werkt voor een bepaalde aandoening of iets waar de hond last van heeft. Zo hebben ze natvoer voor honden: met plasproblemen, met vachtproblemen, met verteringsproblemen die gecastreerd/gesteriliseerd zijn en andere problemen. Zo kun jij het voer kiezen dat het beste bij jouw hond past. Natuurlijk hebben ze ook “standaard” voer voor honden die geen problemen of aandoeningen hebben.

Royal Canin overzicht: Overzicht van al het natvoer Royal Canin op Pet Place.
Royal Canin natvoer grote honden: Royal Canin Maxi Adult Natvoer.

Labradoodle voeding

Labradoodle puppy voeding.

Labradoodle puppy’s krijgen ander eten dan volwassen Labradoodles. Dit is om de groei te ondersteunen. De botten, gewrichten, spieren en alles in het lichaam moet nog ontwikkelen. Daar kan de juiste voeding ontzettend goed bij helpen. Pedigree, Prins en Royal Canin hebben allemaal specifiek puppy voeding. Deze voeding komt zowel voor in brok en natvoer. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden waar ik goede ervaringen mee heb/ over heb gehoord.

Pedigree grote honden: Pedigree Junior Maxi Kip&Rijst.
Prins standaard: Prins Procare Puppy & Junior Gevogelte&Vlees.
Royal Canin grote honden: Royal Canin Maxi Puppy Natvoer.

Hoeveel gram moet je Labradoodle per dag eten?

Veel mensen vragen zich af hoeveel gram je nou moet voeren aan de Labradoodle. Het is lastig om een antwoord te geven op deze vraag, omdat dit verschilt per soort voer dat je gebruikt. Hoeveel gram een hond mag eten kun je op de verpakking van het voer vinden. Het schema heeft meestal 3 rijen, namelijk voor; niet actieve honden, actieve honden en erg actieve honden. Daarnaast is het gecategoriseerd in hoe zwaar de hond is. Hieronder geef ik een voorbeeld schema voor de Labradoodle pups en volwassen honden. De hoeveelheid die aangeven staat in het schema is per dag, dus niet per maaltijd.

Hoeveel gram mag een volwassen Labradoodle eten?

Zodra de Labradoodle volwassen is heeft hij zijn eindgewicht bereikt. Dit kan altijd nog een beetje op en neer gaan, maar het is redelijk stabiel vanaf dat punt. Volwassen Labradoodles wegen normaal tussen de 20 – 35 kg. Reutjes zijn meestal wat zwaarder dan teefjes. Op de verpakking van het voer kun je dus aflezen hoeveel brok van dit voer jouw hond mag hebben.

Neem bijvoorbeeld “Prins Procare Standard Fit – Hondenvoer” hondenbrok als voorbeeld. Op de verpakking staat een duidelijk overzicht hoeveel de hond mag hebben, gebaseerd op hoe actief de hond is. Het schema op de verpakking is groter dan het voorbeeld hieronder. Het schema hieronder heb ik aangepast op het gewicht van de Labradoodle. Ik heb het schema van 20kg tot 40kg gedaan. Maar als je Labradoodle 40kg weegt dan heeft hij overgewicht en is het verstandig hem af te laten vallen. Voer voor overgewicht kan daar bijvoorbeeld bij helpen.

Labradoodle volwassen voedingsschema

Bijvoorbeeld: Een normaal actieve hond van 25kg mag 360 gram van dit soort voer hebben.

Let op: Als je natvoer en brok gaat combineren dan verschillen de hoeveelheden dat je moet geven ook weer. Denk hier altijd goed bij na.

Hoeveel gram mag een Labradoodle puppy eten?

Hoeveel een puppy mag eten per dag ligt aan hoeveel maanden oud hij is, en hoeveel hij op dat moment weegt. De juiste voeding en hoeveelheid ondersteunt de groei van de Labradoodle pup in veel manieren. Daarom is het belangrijk om goede kwaliteit voeding te gebruiken, en geen slechte merken die je vaak in supermarkten terug vindt. Pups die jonger zijn mogen meer eten dan wanneer ze ouder worden, dit is omdat ze meer voeding nodig zijn tijdens de groei.

In dit voorbeeld heb ik het hondenvoer van “Prins Procare Puppy & Junior Gevogelte&Vlees” gebruikt. Op deze verpakking is het schema wat uitgebreider omdat puppy’s nog moeten groeien, en daar moet het eten goed op aan sluiten om dit te ondersteunen. Links in het schema zie je het aantal maanden dat je puppy is, en bovenin staat het aantal kg dat hij op dat moment is. Als je dan kijkt waar beide rijen elkaar kruisen, dan weet je hoeveel de hond van dit soort voer mag hebben per dag.

Labradoodle puppy voedingsschema

Bijvoorbeeld: Een puppy die 4 maand is en 7 kg weegt, mag van dit soort voer 195 gram eten per dag.
Een puppy die 7 maand is en 10 kg weegt, mag van dit soort voer 200 gram per dag eten.

Wat is onverstandig om je Doodle te geven?

Er zijn veel verschillende soorten voeding die wij eten, maar niet goed zijn voor de hond. Bekende voorbeelden zijn: chocolade, botjes die kunnen versplinteren en rozijnen. Lees mijn artikel “Wat mag een hond niet eten?” voor een compleet overzicht van wat je Labradoodle niet mag eten.

Lichaamsconditie score voor de hond (BSC).

De lichaamsconditie score wordt meestal aangeduid met BCS. Dit is een afkorting van de Engelse term body condition score. Door gebruik te maken van BCS kun je het gewicht van je hond een score geven. Je kunt dan afleiden of je hond te mager, goed gewicht of te dik is. Hieronder een afbeelding van de BCS kaart van ROYAL CANIN®. Gebruik de BCS goed en baseer hierop of je de hond de juiste voeding en hoeveelheid geeft.

Lichaamsconditie score voor de hond

Mocht je vragen hebben over dit overzicht, laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Het Labradoodle geheimen handboek.

Labradoodle geheimen handboek

In dit artikel vindt je alleen informatie over de vachtverzorging van de (Australische) Labradoodle. Er is zo ontzettend veel te leren over dit nieuwe ras. Dit kun je doen via dit Ebook, geschreven door Piet de Jong.

Ik heb het boek zelf meerdere keren gelezen en het staat vol met nuttige informatie. In dit handboek wordt de Labradoodle beschreven van aanschaf tot zijn laatste levensjaren. Alles wat je moet weten over de Labradoodle is hierin te vinden!

Lees in mijn review wat ik en anderen er van vonden!

Duizenden anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.

60 dagen geld terug garantie, niks te verliezen dus!

Ga nu direct naar het Labradoodle handboek!


Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of andere opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!