Labradoodle vachtsoorten

Labradoodle vacht: Fleece, Curly & Curly/Wavy fleece.

De Labradoodle is een ras dat tegenwoordig razend populair is. Heel veel mensen willen dit ras tegenwoordig kopen, dat er zelfs een wachtlijst is bij veel fokkers om dit speciale ras aan te schaffen. De (Australian) Labradoodle is niet voor niks zo populair. Naast het lieve en speelse karakter van de hond heeft het ras ook een bijzonder uiterlijk. De Australische Labradoodle komt voor in verschillende maten, namelijk: de standaard- , medium- en mini Labradoodle. Elke variant heeft ook weer 3 verschillende soorten vachten: curly (gekruld), fleece (golvend) en curly fleece of wavy curly (gekruld en golvend).

Vacht Labradoodle.

Er is veel te vertellen over de bijzondere vacht van de Labradoodle. In dit artikel zullen we de belangrijkste eigenschappen van de vacht benoemen.

Unieke vacht die niet verhaard en de vachtwissel.
De Labradoodle heeft een dikke vacht die nauwelijks tot niet verhaard. Dit komt doordat de Labradoodle geen ondervacht heeft. Daarnaast geeft de vacht ook weinig geur af waardoor je minder snel een stinkende hond in huis hebt rondlopen. Een unieke eigenschap van de vacht is dat de nieuwe vacht door de oude vacht heen groeit. Dit gebeurd wanneer de pup een volwassen hond begint te worden. Dit is ongeveer van de 7e maand t/m de 15e maand van zijn leven. Dit noemt men de vachtwissel. Hierdoor wordt de vacht dikker, maar kan de Labradoodle ook snel klitten krijgen.

Een dikke en warme vacht.
De vacht is gekruld of golvend, maar nooit compleet glad. Door de dikke vacht hebben deze honden een goede isolatie tegen weer en wind. In de zomer kan dit ras het snel te warm krijgen, vooral als er veel klitten in de vacht zitten. Als de vacht niet goed wordt verzorgt kan dit voor oververhitting zorgen. Daarnaast moet je hond de juiste voeding krijgen om de vachtgroei te ondersteunen.

Labradoodle fleece

Verschillen tussen de vachtsoorten.
Wat zijn nou de verschillen tussen deze vachtsoorten? Ten eerste heeft elk type vacht een andere verzorging nodig. Daarnaast geeft elke vachtsoort de Labradoodle een andere bijzondere look. De Labradoodle kan een doffe of glanzende vacht hebben en een zachte of stugge vacht. Wat de vachtsoorten precies zijn, en wat de verschillen hiertussen zijn kun je in de paragraven hieronder vinden.

Anti-allergie vacht.
1 Op de 10 mensen is allergisch voor de vacht van honden. Dit komt door een eiwit genaamd CanF1. Dit eiwit komt voor op de huid en in de vacht, maar ook in de urine en speeksel van honden. Elk hondenras heeft dit eiwit. De honden allergie speelt voornamelijk op door de rond dwarrelende haren. Doordat de Labradoodle niet verhaart heb je geen last van deze haren die door het huis vliegen. Door deze bijzondere eigenschap is de Labradoodle een ideale hond voor hondeneigenaren met een hondenallergie.

Labradoodle curly vacht / wol vacht.

De wol vacht, oftewel curly vacht, lijkt redelijk op een poedel- of schapenvacht. Deze vacht zie je terug bij veel Labradoodles. Het is een dikke vacht waarbij de haren dicht op elkaar zitten en krullen. Deze vacht is dikker dan bij de fleece vacht. Een unieke eigenschap van deze vacht is dat het (bijna) niet golft als de wind er doorheen gaat. De vachtwisseling bij deze vacht valt minder op dan bij de fleece vacht. Dit komt met name doordat deze vacht vaker getrimd moet worden dan bij de andere vachtsoorten. Al met al ben je meer tijd kwijt aan de onderhoud van deze vacht.

Labradoodle curly vacht

Grootste verschillen met de fleece vacht in het kort:
– Dikker dan de fleece vacht.
– Meer gekruld dan de fleece vacht.
– Vachtwisseling valt minder op.
– Meer tijd kwijt aan verzorging.
– Snellere klitvorming.

Labradoodle fleece vacht.

De Fleece vacht van de Labradoodle is veel steiler dan de wol vacht. Daarnaast voelt de vacht licht en zacht aan. De vacht kan recht golvend zijn of een zachte spiraal look hebben. Terwijl de curly vacht juist niet beweegt in de wind, dansen deze haren juist sierlijk in de wind. De vacht is een stuk makkelijker te onderhouden dan de curly vacht, maar vergt alsnog de nodige verzorging. Je ziet veel curly Labradoodle vachten, maar ook de fleece vachten zijn erg populair. Naast de normale fleece vacht heb je ook nog de curly fleece en wavy fleece vacht.

Grootste verschillen met de curly vacht in het kort:
– Heeft meerdere variaties (curly en wavy).
– Veel steiler haar.
– Zachtere vacht.
– Makkelijker te verzorgen.

Labradoodle fleece vacht

Labradoodle curly fleece & wavy fleece.

Deze vacht is een fleece vacht, maar is wat meer krullend. Je kunt dit zien als een tussensoort tussen de curly en fleece vacht. De curly fleece vacht bestaat uit spiraalvormige krullen. De krullen kunnen zowel los als strak zijn. De verzorging van deze vacht is ongeveer gelijk aan de verzorging van de fleece vacht. Met de juiste verzorging is de vachtwisseling nauwelijks te merken.

Kenmerken in het kort:
– Lijkt op de fleece vacht.
– Meer krullend dan de fleece vacht.
– spiraalvormige krullen (los of strak).
– Verzorging is gelijk aan de fleece vacht, mogelijk moet je ze wat meer borstelen.

Labradoodle wavy fleece.
Dit is ook een fleece vacht, maar juist een meer golvende fleece vacht. Verder komt deze vacht overeen met de andere fleece vachten. Deze vachtsoort komt het minste voor van alle vachtsoorten.

Labradoodle curly fleece

Labradoodle F1 vacht.

Je hebt misschien wel is gehoord over een F1 of F2 vacht, of een ander nummer na de F. Maar wat betekend dat nou eigenlijk? F1 betekend dat het de eerste generatie kruising is. Dat wil zeggen dat het een raszuivere kruising is tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Deze generatie honden zijn vaak het sterkst en gezondst. Dat is natuurlijk altijd mooi mee genomen. Een klein nadeel hieraan is dat je niet goed kunt voorspellen hoe de vacht van de hond eruit gaat zien. Het kan een sterk krullende vacht worden zoals bij de Poedel, maar voor hetzelfde geld kan het meer de steile golvende haren van een Labrador krijgen. Wees hier dus op voorbereid als je een F1 Labradoodle in huis haalt!

De kleuren van de Labradoodle.

Naast dat er verschillende vacht soorten zijn, zijn er ook verschillende kleuren waarin de Labradoodle voorkomt. Deze kleuren zal ik hieronder in het kort benoemen.

De één noemt een kleur anders dan de ander, maar in grote lijnen zijn dit de kleuren:

– Chocolade (donker bruin)
– Café au lait (licht bruin)
– Parchment (grijs)
– Apricot (goud/karamel)
– Kalk (wit)
– Zwart
– Rood
– Crème
– Gevlekt

Het Labradoodle geheimen handboek.

Labradoodle geheimen handboek

In dit artikel vindt je alleen informatie over de vachtsoorten van de (Australische) Labradoodle. Er is zo ontzettend veel te leren over dit nieuwe ras. Dit kun je doen via dit Ebook, geschreven door Piet de Jong.

Ik heb het boek zelf meerdere keren gelezen en het staat vol met nuttige informatie. In dit handboek wordt de Labradoodle beschreven van aanschaf tot zijn laatste levensjaren. Alles wat je moet weten over de Labradoodle is hierin te vinden!

Lees in mijn review wat ik en anderen er van vonden!

Duizenden anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.

60 dagen geld terug garantie, niks te verliezen dus!

Ga nu direct naar het Labradoodle handboek!


Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of andere opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!