Een goede vachtverzorging voor de Labradoodle zorgt er niet alleen voor dat de hond er goed uit blijft zien, maar helpt ook om de hond zich lekker te laten voelen. Als de vacht niet goed verzorgt wordt dan kan er klitvorming ontstaan wat ontzettend vervelend en zelfs pijnlijk kan zijn voor de hond. Daarnaast kan een onhygiënische vacht voor huidproblemen zorgen, en als de hond wondjes heeft kan een vieze vacht voor infecties zorgen. Daarom is het goed voor jou en de hond om de vacht goed te verzorgen.
Inhoudsopgave
De Labradoodle laten wennen aan vachtverzorging.
Het is verstandig om je hond vanaf pup aan te leren dat vachtverzorging iets fijns is. Laat de pup alvast aan verschillende dingen wennen voor je begint met de echte vachtverzorging. De vacht van de puppy is nog schoon en klitvrij in de eerste maanden, waardoor het wennen pijnloos verloopt.
De hond laten wennen aan borstelen en aanraken.
Het is fijn voor de hond als je tijdig begint met het laten wennen aan de vachtverzorging. In de eerste maanden heeft de pup nog geen, of weinig, klitten in de vacht waardoor het borstelen geen pijn doet. Daarom is dit de ideale leeftijd om de hond aan de vachtverzorging te laten wennen. Hiervoor kun je een normale borstel of kam gebruiken. Door de pup elke week even door te borstelen went hij hier snel aan. Daarnaast kun je de hond overal aanraken om hem daar aan te laten wennen. Pak lichaamsdelen kort vast zoals de oren, neus, staart en de poten.
Labradoodle laten wennen om op een tafel te verzorgen.
De één verzorgt de hond graag, terwijl de Labradoodle op de grond staat, de ander heeft de hond liever op een tafel. Het kan handig zijn om de hond op een tafel te verzorgen zodat je zelf niet hele tijd hoeft te bukken. Om de Labradoodle hieraan te laten wennen kun je hem vanaf jongs af aan al af en toe op een tafel zetten. Zorgt dat dit rustig gebeurt, en dat het een plezante ervaring is voor de hond. Als hij rustig blijft op de tafel kun je hem belonen. Laat hem ook eens zitten of liggen op de tafel om de Labradoodle hier al op te trainen.
Je Labradoodle borstelen.
Het is verstandig om de Labradoodle in ieder geval 1 á 2 keer per maand goed te borstelen. Welke borstel je gebruikt ligt aan de vacht van de hond. Als de hond takjes of andere rotzooi in de vacht krijgt kun je dit het best zo snel mogelijk verwijderen met de hand of kam.
Wat ben je nodig?
– Een borstel.
– Grove kam.
– Een rechte schaar.
– Talkpoeder.
– Geduld.
Klitten in de vacht.
Een fout die veel mensen maken is dat ze alleen de bovenkant van de hond borstelen. Als de onderkant van de hond wordt vergeten dan krijg je daar snel klitvorming in de vacht. De hond lijkt dan goed geborsteld, maar de onderkant raakt steeds voller met klitten. Wanneer de vacht erg geklit is, kun je met talkpoeder de klit ontvetten. Door dit te doen wordt de klit makkelijker uit te borstelen. Als de klit al te erg is kun je het ook door knippen met een rechte schaar, met de haarrichting mee. Vervolgens kun je makkelijk door de klit borstelen.
Hoe borstel je de Labradoodle?
Borstel met ferme slagen en houd het haar dat je nog moet borstelen met één hand vast. Met je andere hand borstel je het haar, dat je beetje bij beetje los laat, laagje voor laagje. Je werkt van onder naar boven en borstelt met de haargroei mee. Je begint aan de onderkant van de poten en werkt naar de buik toe, van de buik naar de rug en vervolgens van de staart naar de nek.
De staart.
De staart van de hond kammen kan erg gevoelig zijn. Dit moet dus op een goede manier gebeuren. Pak de staart vast en kam eerst de ene kant van de staart goed door, en vervolgens doe je de andere kant van de staart (linker en rechterkant). Het is fijn als de hond hierbij op zijn buik ligt en de staart op de grond of tafel.
Tot slot.
Na het borstelen is het verstandig om de hond nog even te besproeien met een plantenspuit. Hierdoor zal de vacht van de Labradoodle er minder pluizig uitzien. Tot slot is het belangrijk om op het 5e teentje te letten op de voorpoten van de hond. Het kan erg pijnlijk zijn als je hier overheen kamt.
De Labradoodle wassen.
Wat ben je nodig?
– Speciale hondenshampoo.
– Speciale honden conditioner.
– Een föhn.
Als de vacht van de hond vies is, maar ook na het borstelen, gaan de haarschubben open staan. Het is dan soms verstandig om de hond te wassen met speciale hondenshampoo en conditioner. Dit zorgt ervoor dat de haarschubben weer sluiten, en dit voorkomt klitten. Let er wel op dat je de hond niet te vaak wast. De vacht is namelijk al zelf reinigend. Als je te vaak wast dan verliest de hond het evenwicht van de huid en de vacht. 1 keer in de 6 maand goed wassen wordt vaak aangeraden. Als je de hond recentelijk hebt gewassen dan kun je een spray gebruiken, na het borstelen, om de haarschubben te laten sluiten. De spray werkt hier minder goed voor, maar is een ideale oplossing om de hond niet te vaak te hoeven wassen. Je kunt de hond wel zo nu en dan afspoelen om viezigheid uit de vacht te verwijderen. Na het wassen van de hond kun je hem föhnen zodat de haren weer mooi gaan staan en niet gaan klitten.
De Labradoodle trimmen/knippen.
De Labradoodle is een hond die nou eenmaal veel uiterlijke verzorging nodig heeft. Af en toe een trimbeurt is dus zeker nodig bij dit ras. Je kunt ervoor kiezen om je Labradoodle zelf te trimmen, maar veel mensen kiezen ervoor om dit te laten doen. Het brengt namelijk wat werk met zich mee, en je moet het ook op een goede manier doen om niet het uiterlijk van je hond te verpesten. Daarnaast moet je ervoor oppassen je hond niet te bezeren. Hieronder zal ik voornamelijk beschrijven hoe je dit zelf kunt doen.
Wat ben je nodig?
– Een schaar.
– Een tondeuse.
– Een föhn.
– Geduld en een vaste hand.
Zelf trimmen.
We zullen beginnen met de kop van de Labradoodle om zijn lieve gezicht te behouden. Het haar in het gezicht groeit erg snel. Het haar tussen de ogen moet heel dicht bij de huid afgeknipt worden. Dit gebied tussen zijn ogen is ongeveer 1,5 cm hoog. Het haar op het voor- en achterhoofd kun je ook korter knippen. Als het kapsel regelmatig bijgehouden wordt zal dit zo 1 á 1,5 cm zijn wat eraf moet. Verder kun je ook nog de puntjes haar van de oren afknippen om dit mooi kort te houden. Het haar op de buik en in de oksels mag best kort geknipt worden, maar zorg dat je het niet te kort knipt. Daarnaast mag de staart ook bij geknipt worden.
De meningen over haar uit de oren trekken zijn verdeeld. Sommige dierenartsen zeggen dat het juist goed is om de haren uit de oren te trekken, maar dan wel verdeeld over meerdere dagen en niet alles tegelijk. Andere dierenartsen zeggen juist dat je dit beter niet kunt doen, omdat er dan kleine wondjes ontstaan waar bacteriën in komen die voor ontstekingen kunnen zorgen. Persoonlijk heb ik hier geen ervaring mee dus ik kan mijn mening hier niet in geven. Raadpleeg je eigen dierenarts als je hier over twijfelt.
Het haar van het ene oor, onder de kop door, tot het andere oor mag je ongeveer tot 5cm afknippen. Dit geeft een goede koeling en zorgt voor minder klitten. Daarnaast mag je ook de “snor” van de hond knippen tot ongeveer 2 cm. Zorg dat je alles op de kop van de Labradoodle in verhouding knipt, zodat de lengte van de vacht op de kop in goede verhouding staat en er niet raar uit gaat zien.
Om het haar op de tenen te knippen, moet je eerst het haar dat over de tenen valt omhoog houden met één hand. Vervolgens kun je het te lange haar tussen en op de tenen en op de hiel kort knippen. Het haar dat je vast houdt valt vervolgens weer over de tenen waardoor de Labradoodle geen zichtbare tenen krijgt. Terwijl je de vacht rond te tenen bij knipt, kun je gelijk even kijken of de nagels er nog goed uitzien. Ook het haar op de poten kan korter geknipt worden, maar moet wel in verhouding blijven tot de rest van de vacht.
Naar de trimsalon en hoeveel kost dit.
Zoals je hierboven al kunt lezen is het behoorlijk wat werk om de hond te trimmen en het is ook nog redelijk precies werk. Daarom kan het fijner zijn om naar de trimsalon te gaan waar professionals het voor een kleine vergoeding goed voor jou doen. De kosten voor een trimsalon voor je Labradoodle liggen ongeveer tussen de 65 tot 150 euro. Klik hier voor een site waar de kosten op te vinden zijn.
Tips en advies.
Niet kaal scheren.
Scheer de hond niet kaal. Als de vacht vol zit met klitten, breng de hond dan naar een trimsalon.
Juiste materiaal.
Zorg ervoor dat je de juiste spullen in huis hebt zoals een goede borstel, föhn, hondenshampoo, etc. Dit maakt de verzorging een stuk makkelijker voor jou en fijner voor de hond!
Op tafel behandelen.
Borstel, was en trim je hond op een tafel. Hierdoor kun je beter zien wat je doet, het is makkelijker, en het is beter voor je rug.
Regelmatig naar de trimsalon.
Ga regelmatig naar de trimsalon. Als je hiermee te lang wacht is het ook lastiger voor de trimmer om het bij te werken!
Waterblazer gebruiken.
Je kunt een waterblazer gebruiken (om de dag) om de vacht mooier, schoner en meer klitvrij te houden. Helaas zijn waterblazers redelijk prijzig.
Laag voor laag borstelen.
Borstel de vacht van je Labradoodle laag voor laag. Als je kleinere lagen per keer doet dan is het minder pijnlijk voor de hond.
Leuke ervaring!
Zorg ervoor dat je Labradoodle het als een prettige ervaring ervaart. Hierdoor is het makkelijker om de hond in de toekomst weer te verzorgen.
Het Labradoodle geheimen handboek.
In dit artikel vindt je alleen informatie over de vachtverzorging van de (Australische) Labradoodle. Er is zo ontzettend veel te leren over dit nieuwe ras. Dit kun je doen via dit Ebook, geschreven door Piet de Jong.
Ik heb het boek zelf meerdere keren gelezen en het staat vol met nuttige informatie. In dit handboek wordt de Labradoodle beschreven van aanschaf tot zijn laatste levensjaren. Alles wat je moet weten over de Labradoodle is hierin te vinden!
Lees in mijn review wat ik en anderen er van vonden!
Duizenden anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.
60 dagen geld terug garantie, niks te verliezen dus!
Ook interessant
Reactie
Heb je nog vragen of andere opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!