Kleine hondenrassen

46 Kleine hondenrassen

Ben jij nieuwsgierig naar kleine hondenrassen of wil je er zelf één aanschaffen? Zoek dan niet verder! Hieronder vind je een mooi en duidelijk overzicht van veel van de kleine hondenrassen. Ook staan er een aantal middel-kleine hondenrassen in. We zullen beginnen met een bijzonder verhaaltje over de kleinste hond ter wereld.

Kleinste hond ter wereld.
In Groot-Brittannië is een hele kleine Chihuahua geboren genaamd Disney. Na de geboorte leek het allemaal normaal, maar na 8 weken stopte ze al met groeien. Na 12 weken was ze nog maar 380 gram! Als ze op deze manier blijft door “groeien” kan ze het wereld record verbreken van kleinste hond ter wereld. Het hondje past in de handpalm van haar baasje en is beste vriendjes met een kitten. Riemen zijn zelfs te klein voor dit schattige kleine hondje.

Klik hier om het artikel in de libelle te lezen!
Of neem een kijkje op mijn pagina over de kleinste hond ter wereld. Hierin vind je de record houders vanaf 1995 in het Guinness Book of World Records.

Wat valt onder kleine honden?
Met kleine honden bedoel ik hondenrassen die een maximale schofthoogte bereiken van 35 cm en maximaal 10 kg wegen. De honden in dit artikel die groter of zwaarder zijn vallen onder de middel kleine hondenrassen.

American Kennel Club (AKC).
Bij elk hondenras zie je ook ‘AKC Rang’ staan. Dit staat voor American Kennel Club, een non-profit organisatie. Zij zijn de oudste, grootste en meest gewaardeerde raszuivere honden registratie organisatie in Amerika. Zij registreren elk jaar welke hondenrassen het meest populair zijn geweest. De rangen die ik heb vermeld zijn uit 2018.
Leuk feitje: De top 3 bestaat al jaren uit Labrador Retriever (1), Duitse Herder (2) en Golden Retriever (3).

De gegevens hieronder zijn de gezonde hoogte, het gezonde gewicht en de gemiddelde levensverwachting voor de meeste gevallen. Er zijn altijd uitschieters die zwaarder, kleiner, groter, ouder, etc. worden.

Dierenverzekering

Ik hoor het tegenwoordig steeds vaker dat mensen geen dierenverzekering nemen. Een dierenverzekering kan veel financiele zorgen wegnemen als er iets met jouw hond aan de hand is. Je hebt een hond voor gemiddeld 10 – 14 jaar en in die tijd zal de kans groot zijn dat je de dierenarts een keer nodig bent. In sommige gevallen gaan mensen niet of te laat naar de dierenarts omdat het niet kunnen betalen. Deze kosten kunnen namelijk zonder verzekering ontzettend hoog oplopen. De basis verzekering van https://www.dierenverzekering.nl/ dekt al tot €2.500,- euro per jaar en het top pakket tot maar liefst €5.000,- euro per jaar. Als er wat met jouw hond gebeurd hoef je dan niet bang te zijn voor de kosten en kun je de hond gelijk laten onderzoeken/behandelen.

Wat valt er onder een dierenverzekering?
– Castratie / Sterilisatie (niet in het basis pakket).
– Bloed / Medisch onderzoek.
– Consulten.
– Medicijnen.
– Euthanasie.
– Chirurgische ingrepen inclusief opname
– En nog veel meer.

Bereken nu gratis je premie (verzekeringskosten) door op de banner hieronder te klikken!


Populaire kleine hondenrassen

Chihuahua

Kleine hondenrassen Chihuahua

AKC Rang: 33.
Hoogte: 15 – 25 cm.
Gewicht: 1,8 – 2,7 kg.
Levensverwachting: 12 – 20 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

De Chihuahua is een razend populair hondenras tegenwoordig. Het is een gezelschapsdier en kan behoorlijk oud worden. Het zijn slimme honden die niet graag alleen willen zijn. Daarnaast hebben ze vaak een erg sterk karakter, onderschat het kleine hondje dus niet! Dit hondje wordt veel gebruikt voor mode. Haal dit hondje voor het karakter, niet als decoratie!

Lhasa Apso

Kleine hondenrassen Lhasa Apso

AKC Rang: 71.
Hoogte: 25 – 28 cm.
Gewicht: 5 – 10 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

De Lhasa Apso is een vriendelijke en loyale hond. Hij is vaak trouw aan 1 baasje en achterdochtig naar vreemden. Dit hondenras is niet aanbevolen voor families met kleine kinderen. Dit ras is ongeveer 2.000 jaar geleden ontstaan en was een waakhond in tempels en paleizen in de Himalaya, Tibet. Het is een kleine stevige hond die behoort tot de kleine honden die bijna niet verharen. Zijn interessante naam is vernoemd naar de heilige stad Lhasa.

Mopshond (Pug)

Kleine hondenrassen Mopshond Pug

AKC Rang: 28.
Hoogte: 30 – 35 cm.
Gewicht: 5 – 10 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

De Mopshond, oftewel Pug, heeft een vierkante bouw met een plat en rimpelig gezicht. Het is een vriendelijke hond en een echte mensenvriend. Het is een populair hondje door vele eigenschappen waaronder zijn intelligentie en zijn grappige karakter. Het ras is ongeveer 2.500 jaar geleden ontstaan in het verre oosten, Tibet. De boeddhistische monniken hielden hier deze hond. Ze geloofden dat als de eigenaar overleed, de ziel in de hond ging. Hierdoor werden de hondjes flink verwend.

Franse Bulldog

Franse Bulldog

AKC Rang: 4.
Hoogte: 33 – 37 cm.
Gewicht: 8 – 15 kg.
Levensverwachting: 10 – 14 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

De Franse Bulldog is een heel nieuw ras vergeleken met andere hondenrassen. Het ras bestaat ongeveer 200 jaar en men denkt dat het een kruising is tussen de Engelse Bulldog met kleinere rassen. Toch is het al een ontzettend populair hondenras, nummer 4 in de American Kennel Club rangen! Dit is ook niet zo gek. Het is een makkelijk ras in zowel training als opvoeding. Zeer geschikt als eerste hond en dit kleine hondenras is heel kindvriendelijk! Toch moet je er wel mee oppassen omdat hij nogal druk kan zijn. Daarnaast zijn ze speels, sociaal en blaffen ze weinig. Hij is wel veel aandacht nodig en kan er niet tegen als je boos op hem bent. Er word tegenwoordig veel gefokt met dit ras waardoor er nu dieren zijn met een te korte kop. Hierdoor kunnen ze moeilijker ademhalen.

Shih Tzu

Kleine hondenrassen Shih Tzu

AKC Rang: 20.
Hoogte: 20 – 28 cm.
Gewicht: 4 – 8 kg.
Levensverwachting: 10 – 16 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

Dit ras is ontstaan in Tibet en is een ras met een speciale geschiedenis. Het verhaal gaat rond dat de Shih Tzu het enige hondje was dat Boeddha volgde. Toen Boeddha belaagd werd door rovers veranderde hij in een grote leeuw om zijn baas te beschermen. Monniken gaven dit hondje later als geschenk aan de keizer van China. Men denkt dat het een kruissing is tussen een Lhasa Apso en een Pekingees. Het is een intelligente, vriendelijke en actieve hond die zich hecht aan zijn baasje. Dit kleine hondenras is kindvriendelijk en past in veel families thuis.

Maltezer

Kleine hondenrassen Maltezer

AKC Rang: 37.
Hoogte: 20 – 25 cm.
Gewicht: 3 – 5 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

De Maltezer is een slim, vriendelijk en actief hondje die zich hecht aan de eigenaar. Dit kleine hondenras is niet snel bang en zal zich vaak ook niet inhouden om te blaffen. Het is een makkelijk hondenras maar is wel veel tijd en aandacht nodig. Ook kan hij niet goed tegen een boze stem. Zijn vacht is dagelijks verzorging nodig en hij kan niet goed alleen blijven. Hij is een baasje nodig die de tijd heeft om hem goed op te voeden en die het leuk vind om veel tijd aan de hond te besteden. Oorspronkelijk komt hij uit de kustplaatsen rond de middellandse zee waar hij op ongedierte jaagde. Nu is het een populaire gezelschapshond die goed kan omgaan met andere honden en kinderen.

Pekingees

Kleine hondenrassen Pekingees

AKC Rang: 92.
Hoogte: 28 – 32 cm.
Gewicht: 3,5 – 6,5 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

Dit is zeker niet het makkelijkste hondenras om te houden en niet als eerste hond aan te raden. Zijn karaktereigenschappen zijn vriendelijk, eigenzinnig, koppig en hij heeft een heel groot ego voor zo’n kleine hond. Dit is ook niet zo raar als we naar zijn geschiedenis kijken. Het ras is ongeveer 2.000 jaar oud en tot 1860 was hij alleen te vinden in het Chinese keizerlijke hof. Zijn naam betekend in het Chinees (net als Shih Tzu) ‘leeuw hond’. De Pekingees wil graag gerespecteerd worden. Dit kleine hondenras is niet goed met kleine kinderen en is lastig te trainen. Daarnaast is ook zijn vacht veel onderhoud nodig. Hij kan goed dienen als waakhond door zijn waakse karakter en is niet continue aandacht nodig van zijn eigenaar.

Bichon Frisé

Kleine hondenrassen Bichon Frise

AKC Rang: 46.
Hoogte: 28 – 32 cm.
Gewicht: 3 – 6 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

Men denkt dat de Bichon Frisé is ontstaan door een kruising van maltezers, bolognezers en kleine poedels. De oorsprong van dit ras is zijn de Canarische Eilanden maar officieel komen ze van Frankrijk/België. Sinds 1933 is het een officieel erkend ras. De Bichon Frisé heeft een vrolijk, lief en speels karakter. Het is een makkelijke hond om te houden en is goed te trainen. Het is wel een aanhankelijk hondje, dus als eigenaar zul je hem veel aandacht moeten geven. Zijn vacht is de benodigde onderhoud nodig maar het hondje gaat niet in de rui. Ook kan hij erg waaks zijn en als waakhond(je) dienen. De Bichon Frisé is erg sociaal en kan goed met andere honden en kinderen overweg.

Dwergkeeshond

Kleine hondenrassen Dwergkeeshond

AKC Rang: 23.
Hoogte: 19 – 21 cm.
Gewicht: 1,5 – 3 kg.
Levensverwachting: 12 – 16 jaar.
Rasgroep: 5 – Spitsen en Oertypen.

Dit schattige hondje bevat meer pit dan je zou verwachte. Meer dan 2.000 jaar geleden was zijn voorouder, de Keeshond, al een populaire hond. Hij werd voornamelijk als waakhond gebruikt. De Dwergkeeshond bestaat pas sinds de 19e eeuw. Het waakse karakter heeft hij zeker van zijn voorouder overgenomen. Honden van dit ras kunnen overmatig blaffen. Daarnaast is het een vriendelijk, lief en nieuwsgierig ras. De Dwergkeeshond past goed in gezinnen met kinderen en hecht zich aan de eigenaren. Het hondje is ook goed te trainen.

Leeuwhondje

Kleine hondenrassen Leeuwhondje

AKC Rang: 168.
Hoogte: 25 – 30 cm.
Gewicht: 4 – 7 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

Het leeuwhondje is een relatief zeldzame hond. Er zijn afbeeldingen waarop de hond te zien is als gezelschapshond. Daarna ging het hard achteruit met het ras. Zover dat ze in 1969 in het Guinness Book of World Records stonden als zeldzaamste hondenras ter wereld. De afgelopen 50 jaar zijn de aantallen weer omhoog gegaan. Het is een slim, nieuwsgierig en leuk hondje. Hij heeft een waaks karakter maar blaft daar niet bij. Vaak wordt de achterkant van de hond geschoren met een pluim aan de staart.

Kleine hondenrassen – Terriërs

Boston Terriër

Boston Terriër

AKC Rang: 21.
Hoogte: 38 – 43 cm.
Gewicht: 5 – 10 kg.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

Dit is een middelgroot hondenras. De voorouders van de Boston Terriër zijn de witte Engelse Terriër (komt helaas niet meer voor), de Engelse Bulldog en later ook nog de Franse bulldog. Het is een Amerikaans hondenras en komt daar voor sinds 1870. In 1893 kregen ze de naam Boston Terriër van de American Kennel club. Maar pas sinds 1927 komt deze leuke hond pas in Europa voor. Sinds 1979 is het zelfs de officiële staatshond van de Amerikaanse staat massachusetts. In Amerika is het een populair ras, maar in Europa is hij nog aan het doorbreken. De Boston Terriër heeft een vierkante kop en een compact uiterlijk. Het is een leuke en levendige hond. Hoe lichter de hond is hoe drukker hij vaak is. Hij speelt graag met zijn baasje en is gevoelig voor zijn of haar stemming. Het waakse Terriër gedrag kan bij sommige dieren nog omhoog komen, maar hij is niet agressief.

West Highland White Terriër (Westie)

Kleine hondenrassen West Highland White Terriër

AKC Rang: 42.
Hoogte: 25 – 30 cm.
Gewicht: 5 – 10 kg.
Levensverwachting: 12 – 16 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.

Net zoals veel andere Terriërs is de Westie van nature een luidruchtig en destructief dier. Dit kleine hondenras houd ervan om te graven en kan ook overmatig blaffen. Hij is redelijk makkelijk te trainen, maar is wel een duidelijke en consistent training nodig om dit ongewenste gedrag af te leren. Het hondje komt uit Schotland en staat er om bekend goed te zijn in hondensporten. De Westie heeft een vriendelijk, actief, energiek en moedig karakter. Het is verstandig om hem wekelijks te borstelen om los haar in huis te voorkomen.

Jack Russel Terriër

Kleine hondenrassen Jack Russell Terriër

AKC Rang: 82.
Hoogte: 25 – 30 cm.
Gewicht: 5 – 6 kg.
Levensverwachting: 13 – 16 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.

De Jack Russell Terriër, oftewel Jack russell, heeft enorm veel energie, is erg eigenwijs en ontzettend slim. Hij komt oorspronkelijk uit Engeland waar hij werd gebruikt voor de jacht op dassen en vossen. Door zijn kleine en slanke bouw kon hij makkelijk in de burchten van dassen en de holen van vossen komen. Zijn taak was om ze er uit te jagen, maar niet te doden. Het doden van het dier was aan de jagers en de foxhounds. Dominee John Jack russell wou een hondje die de dieren uit hun hol kon jagen en zo is uiteindelijk de Jack Russell ontstaan. Engeland wou dit ras niet erkennen omdat ze bang waren dat de stoere jachthond in een schoothondje zou veranderen. Uiteindelijk is de Jack Russell alsnog door Australië erkend.

Meer weten over dit energierijke ras? Neem dan is een kijkje op mijn Jack Russell pagina!

Yorkshire Terriër

Kleine hondenrassen Yorkshire Terriër

AKC Rang: 10.
Hoogte: 20 – 25 cm.
Gewicht: 2 – 4 kg.
Levensverwachting: 13 – 16 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.

Dit kleine hondenras is het kleinste Terriër ras. Hij is voortgekomen uit kruisingen tussen veel verschillende soorten terriërs. Zoals zijn naam al zegt is hij afkomstig uit Yorkshire (Engeland) sinds de 19e eeuw. Het is een echte hond en net als zijn voorouders flink waaks. Daardoor zal hij ook blaffen als dit hem niet wordt afgeleerd, maar niet overmatig. Het is een moedig en speels hondje dat in veel gezinnen thuis past. Helaas heeft dit kleine hondenras een zeer hoog risico op slechte erfelijke aandoeningen. Één van de meest voorkomende is benauwdheid door een verkeerde vorm van de schedel.

Amerikaanse Toy Terriër

Kleine hondenrassen Amerikaanse Toy Terriër

AKC Rang: 111.
Hoogte: 22 – 29 cm.
Gewicht: 2 – 5 kg.
Levensverwachting: 13 – 14 jaar.
Rasgroep: Niet erkend.

Een klein hondje met een groot instinct. Daar is de Amerikaanse Toy Terriër er één van. Door zijn terriër voorouders is ook dit ras waaks en kan hij hierdoor gaan blaffen. Hij is misschien klein, maar zijn blaf is behoorlijk luid. Ook heeft hij een jachtinstinct en kan hij tijdens het uitlaten achter dieren aan gaan. Ook thuis kan die geïnteresseerd zijn in je kleine knaagdieren. Pas hier dus mee op. Daarnaast heeft hij een slim, vriendelijk, loyaal en speels karakter. Hij hecht zich erg aan zijn eigenaren en wil maar al te graag overal bij zijn. Hij kan wel moeilijk zijn naar vreemden en zal een goede socialisatie training nodig zijn. Vroeger werd dit hondje gebruikt door clowns in circussen. Zijn oorsprong ligt in de VS en het is een kruising tussen de Amerikaanse Terriër en de Engelse Dwergterriër.

Border Terriër

Border Terriër

AKC Rang: 88.
Hoogte: 33 – 38 cm.
Gewicht: 6 – 10 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.

De Border Terriër heeft zijn naam te danken aan waar hij vandaan komt. Hij komt namelijk uit het grensgebied (border = grens) tussen Engeland en Schotland. Het is een slim, oplettend en sociaal hondje en één van de kleinste Terriër soorten. Het ras is gefokt voor de jacht op vossen, dassen en ongedierte. Het is in principe een goede hond voor in families, maar hij is wel een goede duidelijke opvoeding nodig. Zijn vacht is makkelijk bij te houden en hoeft maar af en toe gekamd te worden.

Norfolk Terriër

Kleine hondenrassen Norfolk Terriër

AKC Rang: 126.
Hoogte: 24 – 28 cm.
Gewicht: 5 – 7 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.

De Norfolk Terriër komt van oorsprong uit Groot-Brittannië. Ook dit is één van de kleinste Terriër soorten. Het is een zelfverzekerd, slim en blij familiehondje. Hij is goed met kinderen, maar wees hier altijd wel voorzichtig mee. Het blijft toch een Terriër dus hij is wel een goede en duidelijke opvoeding nodig. De Norfolk Terriër vind het heerlijk om te graven en om lekker in het water te spelen. Het is een klein vierkant hondje. Vroeger werd hij net als veel andere Terriërs gebruikt voor de jacht op vossen, dassen en ongedierte. De Norfolk Terriër (hangende oren) is nauw verwant aan de Norwich Terriër (staande oren)

Bedlington Terriër

Bedlington Terriër

AKC Rang: 141.
Hoogte: 35 – 45 cm.
Gewicht: 7 – 10 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.

Dit Terriër ras heeft een ander uiterlijk dan de andere Terriërs. Het gedrag komt wel overeen met andere Terriër rassen. Dit is een middel-klein hondenras. Het is een slim, levendig en actief hondje dat terughoudend is naar vreemden. De Bedlington Terriër is gefokt voor ongedierte bestrijding, maar blinkt tegenwoordig uit in veel hondensporten. Het is een kruising met windhonden. Hij is vernoemd naar de stad Bedlington en komt uit het noord oosten van Engeland.

Australische Silky Terriër

Kleine hondenrassen Australische Silky Terriër

AKC Rang: 112.
Hoogte: 21 – 26 cm.
Gewicht: 3,5 – 4,5 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.

De Australische Silky Terriër, oftewel Silky Terriër, is een erg klein hondenras. Hij heeft een vriendelijk, oplettend en speels karakter. De Silky Terriër kan goed om gaan met kinderen, maar is wat minder goed met andere honden. Door juiste socialisatie is hier makkelijk aan te werken. Dit kleine hondje is verbazingwekkend goed in het vangen van ratten. Zijn oorsprong ligt in Australië en het is waarschijnlijk een geplande kruising tussen de Australische Terriër en Yorkshire Terriër. Al weet men dat niet zeker omdat het niet staat geregistreerd. Sinds 1959 is dit pas een officieel erkend ras.

Australische Terriër

Kleine hondenrassen Australische Terriër

AKC Rang: 139.
Hoogte: 23 – 28 cm.
Gewicht: 5,4 – 7,3 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs

De Australische Terriër, oftewel Aussie, komt zoals zijn al zegt uit Australië. In het begin van de 20e eeuw kwamen verschillende Terriër rassen naar Australië met de kolonisten en hieruit ontstond de Aussie. Zoals vele kleine hondenrassen is ook dit dier een leuke toevoeging voor het gezin. Hij is goed met kinderen en andere dieren. Hij leert snel, maar is wel een strikte en duidelijke training en opvoeding nodig. Het is een grappig, zelfstandig, loyaal en slim ras dat ook behoorlijk waaks kan zijn. Ook houd hij van blaffen en graven. Sommige mensen gebruiken dit ras ook voor het hoeden van schapen.

Lakeland Terriër

Lakeland Terriër

AKC Rang: 147.
Hoogte: 30 – 40 cm.
Gewicht: 5 – 10 kg.
Levensverwachting: 12 – 16 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.

Dit is een middel-klein hondenras. Zijn naam is gebaseerd op het Lakedistrict in noord Engeland waar de Lakeland Terriër vandaan komt. Hij werd gebruikt om lammen en schapen te beschermen tegen vossen. Dit hondje kan goed omgaan met andere dieren en kinderen, maar kan wat voorzichtiger zijn rondom vreemden. De Lakeland Terriër moet goed opgevoed worden. Anders kan hij snel last krijgen van gedragsproblemen. Het is daarom ook niet aangeraden aan mensen die geen ervaring hebben met honden. Gelukkig is hij wel goed te trainen. Het is een slimme, vriendelijke, zelfverzekerde en zelfstandige hond.

Russische Toy Terriër

Kleine hondenrassen Russische Toy Terriër puppy

AKC Rang:
Hoogte: 20 – 30 cm.
Gewicht: 2,7 – 3 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

Dit is één van de kleinste hondenrassen. Ze hebben een dapper, stoer en actief karakter. Daarnaast zijn ze ontzettend aanhankelijk. Het liefst zouden ze overal mee naartoe willen. Hoe meer aandacht hoe beter! Hij kan goed zijn met kinderen als die hier al vroeg aan leert wennen. Dit ras is eigenlijk ontstaan door een gefaalde poging om de Engelse Toy Terriër terug te brengen. Ze hebben met honden zonder stamboom (niet raszuiver) gefokt. Hieruit ontstond een hond waarmee ze nog meer hebben door gefokt waaruit uiteindelijk de Russische Toy Terriër uit voort kwam.

Norwich Terriër

Kleine hondenrassen Norwich Terriër

AKC Rang: 108.
Hoogte: 24 – 26 cm.
Gewicht: 5 – 5,4 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.

Dit hondenras komt uit Engeland sinds de 19e eeuw en is nauw verwant aan de Norfolk Terriër. De Norwich Terriër heeft staande oren en de Norfolk heeft hangende oren. Het is een energiek, gevoelig en aanhankelijk hondje. Dit ras is erop gefokt om in groepen op konijnen en hazen te jagen. Ze zijn genoeg beweging nodig en vinden het heerlijk om te wandelen. De Norfolk Terriër kan goed omgaan met kinderen en is leuk met andere honden. Als je hem met een kat in huis wil moet hij daar van jongs af aan al aan wennen.

Cairn Terriër

Kleine hondenrassen Cairn Terriër

AKC Rang: 69.
Hoogte: 23 – 33 cm.
Gewicht: 8 – 9 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.

De Cairn Terriër is een vrolijk, actief en leuk hondje. Hij houd ervan om lekker te graven en kan ook veel blaffen. Hier kun je met de hond op trainen om het te verminderen. De Cairn Terriër houd van aandacht en is veel beweging nodig. De eigenaar moet genoeg tijd hebben voor dit ras. De oorsprong van de Cairn Terriër zijn de Schotse hooglanden. Dit ras werd daar gebruikt voor de jacht op vossen, dassen en otters. Een weetje over de naam van de hond; “Een cairn is een hoop stenen die de Romeinen op graven langs de weg legden als ze er voorbij kwamen. Nadat die stenenhoop begroeid was werd het door vossen en dassen als schuilplaats gebruikt.”


Kleine hondenrassen – Spaniëls

Cavalier King Charles Spaniël

Cavalier King Spaniël

AKC Rang: 18.
Hoogte: 31 – 37 cm.
Gewicht: 5 – 8 kg.
Levensverwachting: 9 – 14 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

De Cavalier King Charles Spaniël komt voort uit de King Charles Spaniël sinds de 20e eeuw. Dit leuke ras komt uit het Verenigd Koninkrijk en beide rassen zijn vernoemd naar koningen Charles I en Charles II. Het verschil tussen de 2 rassen is vooral de snuit. Het is een sociaal, geduldig, speels en vooral aanhankelijk hondje. Hij heeft een baasje nodig die veel tijd met de hond kan en wil doorbrengen. Als de Cavalier King Charles Spaniël niet genoeg beweging krijgt kan die ongelukkig en sloom worden. Dit kleine hondenras heeft helaas kans op veel slechte erfelijke aandoeningen. Als je 2 honden van dit ras wilt aanschaffen is het aangeraden om er 2 te nemen van hetzelfde geslacht.

Tibetaanse Spaniël

Kleine hondenrassen Tibetaanse Spaniël

AKC Rang: 96.
Hoogte: 24 – 26 cm.
Gewicht: 4 – 7 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

Dit kleine hondje heeft een sterk eigen karakter. Hij is terughoudend, intelligent, zelfstandig en eigenzinnig. Met zijn familie is hij heel leuk, maar wat moeilijker met vreemden. Dit hondje komt uit Tibet waar dit ras gehouden werd in kloosters. De boeddhisten gebruikten ze hier op dezelfde manier als de Lhasa Apso, als alarmhondjes. Ook werden ze vaak als cadeau gegeven aan mensen van adel. Waarschijnlijk heeft dit ras gemeenschappelijke voorouders met de Japanse Chin, Shih Tzu en de Pekingese. Vanaf het eind van de 19e eeuw zijn deze hondjes naar het westen gebracht.

Amerikaanse Cocker Spaniël

Amerikaanse Cocker Spaniël

AKC Rang: 30.
Hoogte: 35 – 40 cm.
Gewicht: 7 – 14 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

De Amerikaanse Cocker Spaniël komt voort uit de Engelse Cocker Spaniël die geïmporteerd werd vanuit Groot-Brittannië naar Amerika. Ze verschillen in de kop, beharing en de lichaamsbouw. Hij is een jachthond met een erg leuk karakter. De Amerikaanse Cocker Spaniël is vrolijk, sociaal en vertrouwend. Hij kan goed met kinderen overweg maar kan soms moeilijk doen tegen andere honden. Door zijn grote oren kunnen bacteriën daar goed manifesteren. Hierdoor heeft hij een grotere kans op oorontsteking. Houd de oren daarom goed schoon, maar pas er op dat je niet in het oor zelf gaat. Sinds 1883 is dit ras al erkend in Amerika, maar de Amerikaanse Kennel Club erkend de Engelse en Amerikaanse Cocker spaniël pas sinds 1946 als verschillende rassen.

Engelse Cocker Spaniël

Engelse Cocker Spaniël

AKC Rang: 52.
Hoogte: 35 – 40 cm.
Gewicht: 10 – 15 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 8 – Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

Zoals je misschien al hebt gelezen is dit de voorganger van de Amerikaanse Cocker Spaniël. De Engelse Cocker Spaniël komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en is daar erkend sinds 1902. Vroeger werd zijn staart vaak gecoupeerd, maar dat is sinds 2001 verboden in o.a. Nederland, België en Duitsland. Dit ras is goed te trainen en heeft een ijverig, actief, trouw en aanhankelijk karakter. Ook dit ras heeft snel last van oorontstekingen. Er komt wel wat werk kijken bij de verzorging van (Engelse) Cocker Spaniëls. De oren moeten bijgehouden worden en het is verstandig om dagelijks de hond te borstelen tegen klitten. Ook moet hij regelmatig getrimd worden, 4 tot 6 keer per jaar.

Continentale dwergspaniëls

Kleine hondenrassen Continentale Dwergspaniël Papillon

AKC Rang: 54.
Hoogte: 25 – 30 cm.
Gewicht: 1,5 – 5 kg.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 -Gezelschapshonden.

De officiële naam voor dit hondenras is Épagneul nain continental. Hieronder vallen eigenlijk 2 verschillende rassen; het Vlinderhondje (Papillon) en het Nachtvlinderhondje (Phalène). Het verschil tussen deze 2 zijn de oren. De Papillon heeft staande oren en de Phalène heeft hangende oren. De Phalène is het orginele ras. De Épagneul nain continental is een waaks ras, maar blaft niet veel. Hij heeft een energiek, alert, vorlijk en intelligent karakter. Het is een Belgisch-Frans ras. Spaniëls die te klein waren voor de jacht werden sinds de 12e eeuw door vrouwen van adel gehouden. Hieruit ontstonden kleine rassen waar vervolgens de Épagneul nain continental uit voort kwam.

Japanse Spaniël

Kleine hondenrassen Japanse Chin

AKC Rang: 104.
Hoogte: 22 – 27 cm.
Gewicht: 2,5 – 5 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 9 -Gezelschapshonden.

De Japanse Spaniël, oftewel Japanse Chin, is een ras dat afkomstig is uit Japan, maar waarschijnlijk hebben ze de wortels in China. Rond het jaar 500 kwamen deze hondjes met boeddhistische priesters van China naar Japan. Ook dit ras werd in kloosters gebruikt als een ‘leeuwhondje’ net als de Tibetaanse Spaniël en nog wat andere rassen. Dit kleine hondenras is waakzaam, maar gelukkig niet agressief. Ze zijn goed met kinderen en andere dieren en willen graag leren. Ze hebben een zelfstandig, loyaal en alert karakter. Wekelijks borstelen zou genoeg moeten zijn om de vacht goed te houden.

Kleine hondenrassen – Poedels

Toy Poedel

Kleine hondenrassen Toy Poedel

AKC Rang:
Hoogte: 25 – 28 cm.
Gewicht: 3 – 6 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

De Poedel komt voor in 4 verschillende groottes: toy, dwerg, middel en groot. Deze varianten komen weer voor in 6 verschillende kleuren. Hier hebben we het over de toy Poedel. Het is een ras dat vaak door het speciale uiterlijk gekozen wordt. Ook heeft hij een leuk, vrolijk, leergierig en attent karakter. Ze zijn vaak tot late leeftijd speels en erg aanhankelijk naar de eigenaar. Het ras houd erg van zwemmen en is een goede jager en schapenhoeder. Tot slot kan de tot Poedel goed met mensen en andere dieren overweg. Er is veel onduidelijkheid over de oorsprong van dit ras. Veel verschillende landen zoals Rusland, Afrika, Frankrijk, Hongarije en Duitsland worden genoemd. Duitsland en Frankrijk zeggen dat het hun nationale hond is, maar het FCI zegt Frankrijk. Dit hondenras bestaat waarschijnlijk al sinds de oudheid.

Dwergpoedel

Kleine hondenrassen Dwergpoedel

AKC Rang:
Hoogte: 28 – 35 cm.
Gewicht: 5 – 10 kg.
Levensverwachting: 14 – 17 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

In het paragraaf hiervoor hebben we het over de toy Poedel gehad. Een ander klein ras van de Poedel is de Dwergpoedel. Ook dit is een geweldig leuk hondje dat vaak onderschat wordt. Doordat dit hondje er soms een beetje vertrutteld uitziet en vaak in kode word gebruikt wordt er verkeerd over het ras gedacht. Het is een echte hond die veel leuke kwaliteiten heeft en zeker een aanwinst is voor de familie. De Dwergpoedel komt erg overeen met de hiervoor genoemde toy Poedel. Zijn vacht moet regelmatig geborsteld worden en af en toe moet hij is naar de trimmer. Toch is de vacht wel makkelijker te onderhouden dan het lijkt. Ook verhaart dit kleine hondenras niet. Hij wil graag overal mee naartoe en is goed in apporteren. Dat apporteren komt door de oorsprong als jachthond.

Het Duitse woord pudel stamt af van het woord pudeln, dat betekend in het water spatteren. Dit verwijst naar de herkomst van de Poedel. Zijn voorouders waren namelijk waterhonden die op watervogels jaagden. Ook Poedels werden hiervoor gebruikt in de 17e eeuw. Het lange haar op de borst, schouders en het voorhoofd beschermde de hond. Door het korte haar op de rest van het lichaam kon hij goed zwemmen. Vanaf de 18e eeuw werd het ras meer een gezelschapshond. Doordat het leergierige honden zijn werden ze in het begin van de 20e eeuw gebruikt in circussen. Dit ras heeft kans op 2 oogafwijkingen, namelijk progressieve netvliesatrofie (PRA) en cataract. In extreme gevallen kan dit zelfs tot blindheid leiden.

Overige kleine hondenrassen

Coton De Tulear

Kleine hondenrassen Coton De Tulear

AKC Rang: 81.
Hoogte: 20 – 30 cm.
Gewicht: 3 – 6 kg.
Levensverwachting: 14 – 16 jaar.
Rasgroep: 9 – gezelschapshonden.

Dit kleine stoere hondje heeft een lief, slim, speels en levendig karakter. Ook word hij wel is ingezet in honden wedstrijden en houd hij ervan om actief te zijn. Dit is één van die kleine hondenrassen die overal voor in is. De Coton de Tulear is goed te trainen en houd ervan om lekker met zijn baasje te knuffelen. Hij is genoemd naar de streek Tuléar dat in Madagaskar ligt. Hier is hij vermoedelijk gestrand door een schipbreuk. Hij heeft zichzelf hier in leven gehouden en door gefokt met lokale honden. Sinds 1970 is het pas een erkend ras. Het hondje past goed in gezinnen en kan goed omgaan met kinderen.

Chinese (gekuifde) Naakthond

Kleine hondenrassen Chinese Gekuifde Naakthond

AKC Rang: 79.
Hoogte: 23 – 33 cm.
Gewicht: 2,5 – 5,5 kg.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

De Chinese naakthond wordt ook wel de Chinese gekuifde Naakthond genoemd. Het ras is zoals de naam al zegt afkomstig uit China. Vermoedelijk hebben ze daar door gefokt met de Afrikaanse Naakthond om deze kleinere variant te krijgen. Het is een hond zonder haar op het lichaam waardoor hij een bijzonder uiterlijk heeft. Doordat hij geen haar heeft heb je geen last van vlooien of rond vliegend haar. Daarnaast kost het hem wel meer energie om warm te blijven en is daarom meer eten nodig dan de meeste kleine honden. Zijn huid is zacht en altijd warm. De Chinese Naakthond heeft zo ver bekend geen last van erfelijke ziektes. Hij heeft een levendig, speels en vrolijk karakter.

Dwergdashond

Kleine hondenrassen Dwergdashond

AKC Rang: 12.
Borstomvang: 30 – 35 cm.
Gewicht: 5 – 7 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 4 – Dashonden.

Misschien heb je hierboven al borstomvang in plaats van hoogte zien staan. Bij dashonden wordt namelijk de borstomvang gemeten in plaats van de schofthoogte. De Dashond, ook bekend als Dwergteckel, heeft veel bijnamen waarvan worsthond het meest wordt gebruikt. Dit kleine hondenras komt voor in ruw- en korthaar. De korthaar variant is het orgineel. De ruwhaar variant is ontstaan door een inkruising van de ruwharige Pinscher en de Schnauzer. Het is een Duits ras dat was gefokt voor de jacht. De Dwergdashond jaagd voornamelijk op hermelijnen, marters en wezels en laten het doden over aan de jagers. Hij heeft een opvallend vooruit stekend borstbeen en hele korte benen. Het is een trouw, alert, moedig en vrolijk hondje.

Dashond

Kleine hondenrassen Dashond Teckel

AKC Rang: 12.
Borstomvang: minimaal 35 cm.
Gewicht: 7,3 – 15 kg.
Levensverwachting: 12 – 16 jaar.
Rasgroep: 4 – Dashonden.

De Dashond, oftewel Teckel, is een speels, moedig en heel erg eigenwijs hondje. Dit ras is redelijk lastig te trainen en niet aan beginners aan te raden. Oorspronkelijk werd hij gebruikt voor de jacht op dassen en soms vossen. Hij ging er zowel ondergronds als bovengronds achteraan en de jager doodde uiteindelijk de prooi. Dit was vooral in de 15e en 16e eeuw, toen de das nog als plaagdier gezien werd. Tegenwoordig kun je jachtproeven met hem doen om zijn instinct te trainen en testen. Het is een Duits ras en stond als symbool voor Duitsland. Hierdoor werden er beelden van gemaakt om in de wereldoorlogen met de Duitsers te spotten. Na deze evenementen ging de populariteit van de Dashond snel achteruit. Inmiddels zijn ze weer een stuk populairder.

Schipperke

Kleine hondenrassen Schipperke

AKC Rang: 105.
Hoogte: 25 – 33 cm.
Gewicht: 3 – 8 kg.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

Het Schipperke is een Vlaams hondenras dat altijd een zwarte kleur vacht heeft. Het is het kleinste herdershondje ter wereld, maar daardoor is zijn herders instinct zeker niet minder. Het is een nieuwsgierig, trouw, zelfverzekerd en zelfstandig ras. Daarnaast is hij ontzettend sportief en kan hij goed concurreren in behendigheidssporten. Hij past goed in gezinnen met kinderen thuis, maar is wel een duidelijke goede leider nodig. Als hij dit niet heeft dan zal hij zelf de leiding gaan nemen. De eerste vermelding van dit sportieve hondje was in de 15e eeuw. In de middeleeuwen werd hij door de middenklasse gehouden.

Bolognezer

Kleine hondenrassen Bolognezer

AKC Rang:
Hoogte: 25 – 30 cm.
Gewicht: 2,5 – 5 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden

De Bolognezer is vernoemd naar de Italiaanse stad Bologna, waar de hond vandaan komt. Het is een loyaal, vrolijk en aanhankelijk ras. Daarnaast is het ook een kleine rustige hond. Hij wil graag de aandacht van zijn familie en kan goed met kinderen en andere honden overweg. Zijn vacht is altijd wit en hij heeft kenmerkende ronde donkere ogen. Hij is dagelijks vachtverzorging nodig om het mooi te onderhouden. Dit kleine hondenras is nauw verwant aan de Bichon Frisé. Doordat men grote waterhonden heeft gekruist met kleine witte honden is de Bichon ontstaan, waaronder de Bolognezer valt. Vroeger was hij vooral populair bij historische vrouwelijke personen. Ook werd hij vaak als cadeau gegeven. Na de tweede wereldoorlog was dit ras ineens een stuk minder populair.

Brusselse Griffon (Griffon Bruxellois)

Brusselse Griffon

AKC Rang: 98.
Hoogte: 28 – 32 cm.
Gewicht: 3 – 6 kg.
Levensverwachting: 10 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

Dit hondje lijkt erg op de Griffon Belge en ook redelijk op de Petit Brabançon. Deze 3 honden kunnen uit hetzelfde nest komen. Hij is te onderscheiden van de Griffon Belge door zijn rode haarkleur en is makkelijker te onderscheiden van de Petit Brabançon die veel korter haar heeft. Als hij lang haar heeft lijkt het een beetje alsof hij een baard en snor heeft. Het is een Belgisch ras dat. Waarschijnlijk komt hij uit een kruising van een Affenpinscher met een Belgische Griffon D’ecurie en later nog de Mopshond. Het is een onderzoekend, waaks, gevoelig en alert hondenras. Dit kleine hondenras hecht zich vaak voornamelijk aan één gezinslid en kan je overal naartoe volgen. Het is verstandig dit ras goed te socialiseren met andere honden.

Welsh Corgi Pembroke

Kleine hondenrassen Welsh Corgi

AKC Rang: 13.
Hoogte: 25 – 30 cm.
Gewicht: 10 – 12 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Welsh Corgi Pembroke is één van de twee Welsh Corgi rassen. Het andere ras heet Cardigan Welsh Corgi. Dit ras is wat groter dan de Pembroke. Corgi betekend dwerghond. Zoals de naam al doet vermoeden komt de Welsh Corgi Pembroke uit Pembrokeshire, Wales. Dit ras is een favoriet van het Britse koninklijk huis. Hij wil graag overal bij zijn en heeft een pittig, beschermend en energiek karakter. Dit karakter komt door zijn oorsprong als vee drijver. Dit doet hij door middel van ‘heelen’. Dit betekend dat hij blaffend in de hakken van de koeien bijt om ze te sturen. Door zijn kleine bouw kan hij makkelijk achteruit trappende koeien ontwijken. Door zijn oorsprong is het een waaks hondje dat snel kan gaan blaffen. Het is verstandig om gelijk met de training te beginnen zodra je de hond hebt aangeschaft. De Welsh Corgi Pembroke verhaart redelijk veel. 1 keer borstelen per week is genoeg om de dode haren te verwijderen. Hij is verwant aan de Zweeds Vallhund en de Noorse Lundehund.

Havanezer

Kleine hondenrassen Havanezer

AKC Rang: 24
Hoogte: 20 – 30 cm.
Gewicht: 6 – 8 kg.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.

De Havanezer is een kleine rustige hond. Hij past in elke gezinssituatie thuis en kan goed overweg met mensen en kinderen. Het is een klein makkelijk hondenras. Dit ras past zich goed en snel aan veranderingen aan. Ook heeft hij weinig last van ziekten of erfelijke aandoeningen. De Havanezer heeft een intelligent, speels en loyaal karakter. Dit kleine hondenras is de nationale hond van Cuba. Niks is zeker over zijn voorouders. Men denkt dat de Bichon Tenerife één van de voorouders is van de Blanquito de la Habana. Deze rassen zijn allebei uitgestorven. Vervolgens is de Blanquito de la Habana gekruist met Bichon honden en de Poedel waaruit de Havanezer uiteindelijk kwam.

Boomer

Kleine hondenrassen Boomer

AKC Rang:
Hoogte: 25 – 30 cm.
Gewicht: 4 – 8 kg.
Levensverwachting: 13 – 16 jaar.
Rasgroep: Niet erkend.

De Boomer is, naast de Amerikaanse Toy Terriër, het enige niet erkende ras van de lijst in dit artikel. Daarom heeft het ook geen rasstandaard en kan zijn uiterlijk erg uiteen lopen. Een eigenschap dat ze wel allemaal gemeen hebben is dat ze klein zijn. Dit hondje is erg populair in Nederland sinds de jaren 80. Hij heeft een opgewekt, sociaal en leergierig karakter. Het is een echte gezinshond en is goed met zowel kinderen als andere honden en dieren. Het is verstandig om te achterhalen wie de ouders van jouw Boomer zijn. Hierdoor weet je de rassen en de erfelijke eigenschappen die hij overgenomen kan hebben. Controleer regelmatig zijn gebit en houd de oren en ogen goed schoon (met lauw water) zodat het niet gaat infecteren. Daarnaast is het goed om het haar voor de ogen weg te knippen.

Dwergschnauzer

Kleine hondenrassen Dwergschnauzer

AKC Rang: 19.
Hoogte: 30 – 35 cm.
Gewicht: 5,4 – 9 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Dwergschnauzer is door de American Kennel Club erkend in 1933 als apart ras van de Schnauzer. Zijn voorouders zijn de Affenpinscher en de Schnauzer. Ze komen uit Duitsland sinds achterin de 19e eeuw. Het woord Schnauzer betekend baard. De Dwergschnauzer is het kleinste en populairste ras van de Schnauzers. Ooit was dit ras zelfs bijna nummer 1 in populairste rassen in de Verenigde Staten. Oorspronkelijk waren ze gefokt om op ratten te jagen op de boerderij. Ze leren heel snel en hebben ook een aanleg voor blaffen. Het is een goed luisterend, alert, vriendelijk en slim hondje.

(Duitse) Dwergpinscher

Kleine hondenrassen Duitse Dwergpinscher

AKC Rang: 70.
Hoogte: 25 – 30 cm.
Gewicht: 5 – 10 kg.
Levensverwachting: 14 – 15 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Dit kleine hondenras heeft ontzettend veel energie en vind het geweldig om veel te bewegen met de baas. Hij hecht zich vaak volledig aan één persoon en kan behoorlijk beschermend zijn over dat persoon. Dit wil niet zeggen dat hij niet goed met de rest van de familie is. Hij heeft een waaks instinct door zijn voorouders. Pinschers waren één van de populairste honden om te houden als waakhonden. Tegelijkertijd dienden ze ook nog als ongedierte bestrijders. Deze honden zijn niet goed in alleen zijn. Veel dwerg varianten van honden hebben slechte erfelijke eigenschappen. De (Duitse) Dwergpinscher heeft hier gelukkig geen last van. Het is niet helemaal duidelijk, maar het ras is mogelijk een kruising van de Duitse Pinscher, het Italiaans Windhondje en de Dashond.

Affenpinscher

Kleine hondenrassen Affenpinscher

AKC Rang: 148.
Hoogte: 25 – 30 cm.
Gewicht: 5 – 10 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Dit kleine oude Duitse hondenras is nieuwsgierig, eigenwijs, actief en speels. Het is niet helemaal bekend wat de oorsprong is van dit ras. Hij is waarschijnlijk verwant aan de Belgische Griffon en is mogelijk een kruising tussen Pinschers en Aziatische mopshonden. Het is in Duitsland één van de oudste en minst veranderende rassen. Door het lange haar op de kin lijkt de Affenpinscher een baard te hebben. Tegenwoordig wordt hij bijna alleen nog maar in het zwart (met wat bruin) gefokt. Oorspronkelijk werden ze gebruikt om ratten te vangen. Tegenwoordig zijn het vooral gezelschaps- en waakhonden. Hij heeft zijn naam te danken doordat zijn gezicht wat weg heeft van een aap. In het Engels wordt hij ook wel Monkey ‘Terriër’ genoemd.

Italiaans Windhondje

Kleine hondenrassen Italiaans Windhondje

AKC Rang: 73.
Hoogte: 32 – 38 cm.
Gewicht: 3,5 – 5 kg.
Levensverwachting: 14 – 17 jaar.
Rasgroep: 10 – Windhonden

De Italiaanse windhond is een Italiaans hondje, maar heeft zijn oorsprong in Egypte. Hier was hij onder andere een gezelschapshond voor de farao. In de middeleeuwen werd hij wel is gebruikt door de adel voor de vogeljacht. Het is één van de oudste hondenrassen. In Nederland en andere FCI landen komt hij meestal éénkleurig voor. Dit ras is heel erg slecht in alleen zijn. Mocht je de hond toch nu en dan alleen moeten laten, dan is het handig om nog een Italiaans Windhondje erbij te halen zodat hij niet helemaal alleen is. Het Italiaans Windhondje heeft aanleg om tandsteen te krijgen. Daarom is het belangrijk om het gebit goed in de gaten te houden en te verzorgen. Er zijn geen erfelijke ziektes bekend bij dit kleine hondenras.


Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!