Coronavirus hond

Coronavirus bij honden – Advies en tips

Het coronavirus verspreid zich snel en er komen veel vragen naar boven bij de bevolking. Één van deze vragen is of huisdieren ook gevoelig zijn voor het coronavirus. Laat ik je dan gelijk geruststellen. Alle deskundigen zeggen dat het niet mogelijk is. Dit wordt onderbouwt door het ‘World Health Organization’ (WHO) / het RIVM. In theorie zou het kunnen muteren maar die kans is ongelooflijk klein. Dit betekent niet dat je onvoorzichtig moet zijn!

Corona is iets ‘nieuws’ op het moment. Daardoor kan er elke dag nieuwe informatie over komen. Deskundigen adviseren om afstand te houden van je huisdieren als je een COVID-19 patiënt bent. Dit is puur voor de zekerheid. Dat er nog geen bewijs is dat honden het virus kunnen krijgen betekent niet dat het 100 % veilig is!

Er waren berichten uit Hong Kong dat een hond negatief getest was op het COVID-19 virus. Bij een tweede controle bleek het geen corona te zijn. De hond is weer terug gegaan naar het baasje na quarantaine maar is uiteindelijk toch overleden. Ze denken dat het een natuurlijke dood was. https://www.telegraaf.nl/nieuws/697765991/coronahond-uit-hongkong-toch-overleden

Virussen zijn enorm specifiek en het coronavirus kan zich niet vermeerderen op de cellen van honden. Daarnaast word het van mens naar mens verspreid. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor zwerf honden (of katten).

Samengevat: jij kunt je hond niet het coronavirus geven voor zover bekend. Houd je alsnog aan de voorzorgsmaatregelen.

Wat wordt er aangeraden?

Er is nog niet ontzettend veel bekend over het coronavirus, niks kan dus met zekerheid gezegd worden. Daarom hebben deskundigen verschillende aanraders. Houd dezelfde hygiëne regels aan als je met mensen zou doen. Hieronder veel gestelde vragen met advies van deskundigen.

Kan ik mijn hond het coronavirus geven? En kan mijn hond mij het coronavirus geven?
Volgens de gegevens die we nu hebben is dit niet mogelijk. Blijf alsnog voor de zekerheid goed afstand houden van je hond als je het coronavirus hebt.

Kan de hond nog gewoon naar buiten?
Je kunt de tijd die je over hebt lekker aan je hond besteden. Ga lekker met hem wandelen maar vermijd plekken waar veel mensen zijn. Ga bijvoorbeeld lekker het bos in met je hond.

Mag ik mijn hond nog aaien?
Je kunt volgens de gegevens die nu bekend zijn gewoon je hond aanraken. Was je handen goed voor en na het aanraken van je hond. Dit om risico’s te voorkomen.

Moet ik de dierenarts bellen bij symptomen?
Houd je hond goed in de gaten. Bel de dierenarts direct als hij gaat niezen, hoesten, het benauwd krijgt of andere symptomen van ziekte vertoond. De kans is groot dat je hond ‘gewoon’ ziek is en dat het geen corona is. Toch is het goed om er even over te bellen.

Moet ik thuis actie ondernemen?
Reinig plekken waar je hond veel komt zoals de bench, mand en rondom de voerbakken. Er zijn geen bewijzen voor het overdragen dus dit is je eigen keus. Maar je kunt beter het zeker voor het onzekere nemen.

Hoe kan ik hier verantwoord mee omgaan?
Raak niet de ontlasting van je hond aan. Ruim het op met latex handschoenen of een plastic zakje. Laat je hond je ook niet likken en laat hem niet in contact komen met wilde dieren. Als je hond je per ongeluk krabt o.i.d. is het verstandig om gelijk het wondje te wassen.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!