Golden Retriever vacht verzorging

Golden Retriever vachtverzorging

In dit artikel ga ik je meer vertellen over het onderhouden van de vacht van jouw Golden Retriever. De vacht is erg mooi, maar om het mooi te houden moet je er wel wat moeite in steken. De vacht moet niet alleen geknipt, geborsteld en gewassen worden, maar het is ook goed om de hond 2 keer in het jaar te trimmen. Hoe doe je dit allemaal? Dat kun je hieronder lezen.

Golden Retriever vacht.

De Golden Retriever heeft een prachtige vacht met glad of golvend, blond/goud haar. Dit ras heeft zacht haar en is redelijk makkelijk te onderhouden. De vacht bestaat uit een boven- en onderlaag. De Golden Retriever heeft een loyaal en trainbaar karakter. Het is verstandig om je hond te laten wennen aan het kammen en wassen zodat je de vacht van de Golden Retriever de rest van zijn leven goed kunt verzorgen. Zorg dat het een leuke ervaring wordt voor zowel de hond als voor jou. Zo wordt het geen vervelende taak om dit wekelijks te doen. Door de vacht goed te onderhouden voorkom je problemen bij jouw Golden Retriever, en zal je veel minder haar in het huis terug vinden.

Kammen en borstelen.

Voor een gezonde en mooie vacht is het belangrijk om regelmatig de vacht te borstelen en te kammen. Dit doe je om de vacht schoon te houden, maar ook om klitten te voorkomen. Klitten kunnen nare gevolgen hebben voor je Golden Retriever en het is beter om dit te voorkomen dan het te genezen. Klitten houden ten eerste veel vuil en stof vast waardoor de hond vies en onhygiënisch kan worden. Daarnaast kunnen klitten zorgen voor jeuk. Als deze jeuk te erg wordt gaat de hond veel krabben waardoor kleine wondjes kunnen ontstaan. Dit kan uiteindelijk resulteren in ontstekingen. Als je dit vervolgens niet behandeld kan de Golden Retriever huidproblemen krijgen. Dagelijks kammen en borstelen van de vacht geeft het beste resultaat, maar 1 keer per week is al genoeg om de vacht in goede conditie te houden.

Golden Retriever kammen en borstelen

Als je jouw hond kamt en/of borstelt moet je altijd met de richting van de haren mee gaan. Kam de hond van kop tot staart en zorg dat je al het haar van jouw hond kamt. Als de hond al klitten heeft moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Dit doe je door het haar vast te pakken onder de klit, en vervolgens de klit van boven naar beneden eruit te werken. Je pakt het haar naast de huid vast zodat je niet aan de huid van de hond trekt tijdens het kammen. Probeer niet de hele klit in 1 keer eruit te trekken. Begin bij het uiteinde van het haar en verwijder daar eerst een deel van de klit. Vervolgens begin je dichter bij je hand met het kammen om de rest van de klit te verwijderen. Als de klit al te ver is om nog eruit te kammen moet je die eruit knippen. Wees hierbij wel voorzichtig dat je niet in de huid van de hond knipt. Doe dit niet te vaak om kale plekken te voorkomen.

Wassen.

Jouw Golden Retriever zal graag willen spelen en zwemmen. Daarom kan de vacht snel vies worden door modder, zand of het vieze water waar hij in zwemt. Ook kan de regen jouw hond flink laten stinken. In een vochtige vacht kunnen zich bacteriën ontwikkelen. Je kunt de vacht van je Golden Retriever dus wassen als het vies is of stinkt. Een andere reden is om de hond klaar te maken voor een hondenshow. Wat de reden ook is, het is altijd goed om jouw Golden Retriever af en toe te wassen. Hiervoor gebruik je speciale honden shampoo en volg je een paar simpele stappen. Het is je eigen keus of je de hond alleen wast als hij stinkt of dat je het maandelijks bij houd.

Of je de hond wast voor of na het borstelen/knippen is een persoonlijke keus. Persoonlijk vind ik het fijner om de hond te wassen na het borstelen en/of knippen. Als je de hond er na wast kun je ook het overtollige haar dat los is gekomen er gelijk uit spoelen. Verspreid de shampoo over het hele lichaam van jouw Golden Retriever en masseer het even goed in. Vervolgens kun je het er weer uit spoelen en droog je de hond af met een handdoek. Als je de hond wast voor een hondenshow kun je het haar ook droog föhnen met de haar richting mee. Zorg dan wel dat je de warmte laag zet zodat je de hond niet brand. Tot slot kam je de hond nog is na zodat alle haren weer in de goede richting staan.

Golden Retriever trimmen

Heb je geen zin of tijd om de hond met water en honden shampoo te wassen? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om droogshampoo te gebruiken. Dit spuit je over de hond heen en laat je 20 minuten intrekken. Vervolgens borstel je de vacht van de hond door, om overgebleven resten te verwijderen.

Trimmen.

Om de vacht van de Golden Retriever mooi glad en symmetrisch te houden moet hij ook zo nu en dan getrimd worden. Je kunt ervoor kiezen om dit professioneel in een trim salon te laten doen of om het zelf te doen. Het is verstandig je Golden Retriever 2 keer per jaar te (laten) trimmen. Een Golden Retriever gaat ook 2 keer per jaar in de rui. De haren van de onderlaag komen dan los. Door goed het borstelen en trimmen bij te houden kan dit geminimaliseerd worden. Bij trimmen is het niet de bedoeling dat je veel in de vacht gaat knippen. Je dunt het haar uit op plekken waar het te lang of rommelig wordt. Tussen de boven- en onderlaag hangt warme of koude lucht. Hiermee blijft de hond op een goede temperatuur in de zomer en winter. Als je te veel weg knipt kan de lucht er niet meer tussen blijven hangen.

Er zijn een aantal plekken die aandacht nodig zijn onder het trimmen. Dit zijn de voeten, tenen, poten, schouder, hals, oren en de staart. Hieronder zal ik per lichaamsdeel een korte beschrijving geven waar je op moet letten. Gebruik voor het uitdunnen een schaar, uitdun schaar en een kam.

Voeten en tenen.
Aan de onderkant van de voeten kan veel rommel tussen de haren zitten omdat ze hier op lopen. Hier en daar zullen wat rommelige haren te zien zijn. Deze kun je afknippen. Vervolgens kam je het haar tussen de tenen voorzichtig omhoog. Knip het haar af dat boven de voeten uitsteekt zodat het de hoogte van de bovenkant van de voet heeft. Daarna kun je het haar weer naar beneden kammen. De vacht op de poten mag ongeveer 1 cm zijn. Als je toch met de voeten en tenen bezig bent is het handig om ook even de nagels van de hond te checken.

Golden Retriever vachtverzorging

Achterkant poten.
Vervolgens werk je omhoog naar de poten toe. Golden Retrievers hebben lang haar aan de achterkant van de poten en kort haar aan de voorkant van de poten. We gaan ons dus focussen op het haar aan de achterkant van de poten. Gebruik hiervoor een uitdun schaar en verwijder de plekjes met rommelig haar. Kam het even goed door als je klaar bent om te zien of je niks bent vergeten.

Schouders en hals.
Nu gaan we het haar om de nek uitdunnen. Hier letten we vooral op het haar op de schouders en op de hals. We doen hier hetzelfde als bij de poten. Dun de rommelige plekjes, waar de vacht uitsteekt, uit en kam het vervolgens door om te zien of de vacht mooi plat gaat liggen. Doe dit eerst met de schouders en vervolgens de hals.

Oren en staart.
Tot slot doe je, indien nodig, ook nog de oren en de staart. Trim eerst de rommelige plekjes aan de voor- en achterkant van de oren en doe vervolgens de plekjes op de oren. Wees voorzichtig dat je niet in de oren knipt. Op de staart knip je het zo bij dat de staart mooi af loopt van de basis (achterwerk) tot aan de punt van de staart.

Teken en vlooien.

Tijdens het knippen, borstelen en/of trimmen van jouw hond is het altijd verstandig om, ondertussen, te kijken of je teken ziet. Daarnaast is dit het perfecte moment om preventieve middelen tegen vlooien te gebruiken op je hond. Door je hond vlooien en teken vrij te houden zal die zich lekkerder voelen en gezonder blijven. Ook kun je de vacht vrij houden van huidschilfers door de vacht vlooienvrij te houden.

Golden Retriever handboek van Gerard de GoedeGolden Retriever handboek.

Op deze pagina vind je de basis informatie over de Golden Retriever. Dit is niks vergeleken met het handboek over de Golden Retriever van Gerard de Goede. Het betreft een Ebook die je snel en veilig kunt downloaden na aankoop.

Ik heb het boek zelf een aantal keer gelezen en het staat vol met nuttige informatie. De Golden Retriever wordt van top tot teen besproken van de eerste paar dagen tot in zijn late levensjaren. Erg nuttig als je meer wilt weten over de Golden Retriever.

Lees in mijn review van het Golden Retriever handboek wat ik en anderen er van vonden!

Vele anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.

60 dagen geld terug garantie, wat de reden ook is. Niks te verliezen dus!

Bestel nu snel en krijg er 5 GRATIS exclusieve bonussen bij!Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!