Retriever rassen.

Alle retriever rassen

In dit artikel gaan we het hebben over alle echte retriever rassen. Dit wil zeggen dat het raszuivere retrievers zijn en geen kruisingen. Retrieve vertaald vanuit het Engels betekend ’terug brengen’ of ‘ophalen’. Dit is wat de Retrievers oorspronkelijk deden. Ze haalden het wild op dat geschoten was door de jager. Tegenwoordig worden ze ontzettend veel als gezinshonden gehouden. Eerst vertel ik je wat over Retrievers die voor de jacht gebruikt worden en vervolgens komen alle 6 Retrievers aan bod.

Retrievers voor de jacht

Retrievers zijn vogelhonden en vallen onder de FCI groep 8, Retrievers, Spaniëls en Waterhonden. Er zijn 3 soorten honden die vallen onder de vogelhonden. Dit zijn de Retriever, Pointer en Drijver. Alle 3 soorten hebben een eigen taak bij het helpen van jagers. De Drijver zorgt dat het wild uit de holen of andere schuilplaatsen te voorschijn komt. De Pointer wijst naar het wild door gebruik te maken van zijn neus. En de Retrievers halen het wild op zodra het geschoten is.

Retriever rassen jacht

Wanneer een Retriever voor de jacht wordt gebruikt zijn er veel kwaliteiten die hij moet bezitten. Ten eerste moet de hond geduld hebben en goed kunnen luisteren naar commando’s van de jager. De hond mag niet als een gek achter het wild aan gaan rennen als de jager nog niet eens heeft kunnen schieten. Hij moet rustig blijven liggen en observeren waar het wild neer komt na het schieten. Aangezien ze vooral voor vogels gebruikt worden moeten ze goed in de lucht kijken naar de vogels. Het eerste commando is dus in principe het ‘blijf‘ commando.

Nadat de jager het wild heeft geschoten krijgt de hond zijn volgende commando (markeren). De hond moet dan kijken waar het vallende wild neer gaat komen en de locatie onthouden. Dit kan één vogel zijn, maar soms zijn het ook meerdere vogels. Als de hond niet goed kan zien waar de vogel is beland moet hij de aanwijzingen van zijn jager op kunnen volgen om de vogel alsnog te vinden

Zodra de Retriever het wild heeft gevonden moet hij deze terugbrengen naar de baas en het geschoten wild in de handen van de jager aangeven. Sommige jagers hebben het liever voor de voeten, maar in de handen is de meest gebruikte methode. De hond mag niet te hard bijten in de vogel om beschadiging aan de vogel te voorkomen.

Als de vogels in het water beland moet de hond het water in duiken. Hij mag zich pas droog schudden zodra hij het de vogel heeft afgeleverd. Als hij dit al eerder doet kan hij de vogel beschadigen. Tot slot mag de hond niet schrikken van het schot van de jager.

Naast dat de Retrievers veel voor de jacht worden gebruikt zijn het ook de populairste gezinshonden. Welke Retriever rassen er zijn kun je hieronder vinden.

De Retriever rassen

Labrador Retriever

Labrador Retriever.

AKC Rang: 1.
Hoogte: 55 – 62 cm.
Gewicht: 28 – 33 kg.
Levensverwachting:  10 – 14 jaar.
Rasgroep: 8 – Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

De Labrador Retriever is volgens de American Kennel Club het meest populaire ras. We zien dit hondenras overal terug en hij past goed in elke familie met kinderen thuis. In het Portugees betekend Labrador ‘werker’. Dit is te begrijpen als we kijken naar zijn geschiedenis als jachthond. Hij werd vooral gebruikt voor de eendenjacht en was een hulphond van vissers. Hij heeft zelfs nog kleine zwemvliesjes tussen de tenen als je goed kijkt. De Labrador Retriever werd vroeger St. John’s hond genoemd. Zoals de naam ‘retriever’ al zegt is het een hond die goed is in apporteren. Verder is hij genoeg beweging nodig. Labrador Kring Nederland (LKN) en Nederlandse Labrador Vereniging (NLV) zijn de rasverenigingen die bezig zijn met de gezondheid van de Labrador Retriever.

Het is een middel groot ras dat makkelijk te trainen is. Hij heeft een zachtaardig, vertrouwend en vriendelijk karakter waardoor veel mensen voor de hond vallen. Borstelen is maar weinig nodig bij dit ras. Één keer per week is al meer dan genoeg. Alleen in de rui periode is het nodig om het loskomende haar te verwijderen.

Een Labrador Retriever pup kost bij een erkende fokker € 1.100,- euro. De echte geelblonde pup prijzen kunnen oplopen tot € 1.250,- euro. Als je de hond bij een erkende fokker haalt is hij al gechipt en gevaccineerd. De Labrador heeft net als de andere Retriever rassen kans op elleboog- en heupafwijkingen.

Vind meer informatie op mijn pagina over de Labrador Retriever.

Golden Retriever

Golden Retriever.

AKC Rang: 3.
Hoogte: 51 – 61 cm.
Gewicht: 25 – 35 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 8 – Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

Op nummer 3 van de American Kennel Club staat de Golden Retriever. Er staan dus 2 retriever rassen in de top 3 van de AKC. Hij houd van beweging en is graag bij mensen in de buurt. Het is een zelfverzekerde en vriendelijke hond die makkelijk op te voeden is, al kan de Golden Retriever af en toe ook redelijk eigenwijs zijn. Het ras komt uit Schotland en is sinds 1960 erkend. De 2 voornamelijke rasverenigingen zijn de Golden Retriever Club Nederland (GRCN) en de Golden Retriever Vereniging (GRV).

De hond is niet veel vacht verzorging nodig, maar zal wel het nodige haar achterlaten in huis. De Golden Retriever verliest het hele jaar door dagelijks wat haar en dit is veel meer in de rui periodes. Het is afgeraden om de hond te borstelen. Je verwijderd dan namelijk te veel wolharen uit de vacht waardoor ze de temperatuur minder goed evenwichtig kunnen houden. De haren op de achterpoten en de staart mogen wel geborsteld worden. Als je minder haarverlies van de hond wilt in de rui periodes kun je hem naar een trim salon brengen waar ze de vacht kunnen wassen/blazen.

Een Golden Retriever met een stamboom van een erkende fokker kost tussen de € 900,- en € 1.250,- euro. Dit ras heeft een grotere kans op staar, heup- en elleboogdysplasie en op bepaalde tumoren. Het is verstandig om de hond goed te checken op tumoren door deze aanleg.

Vind meer informatie op mijn pagina over de Golden Retriever.

Chesapeake Bayretriever

Chesapeake Bay Retriever

AKC Rang: 45.
Hoogte: 53 – 66 cm.
Gewicht: 25 – 36 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 8 – Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

De Chesapeake Bay Retriever is sinds 1933 erkend en komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Vermoedelijk zijn Newfoundland of Labrador puppy’s die gered zijn tijdens een schipbreuk de voorouders. Deze 2 puppy’s werden waarschijnlijk gekruist met Ierse Water Spaniëls en Amerikaanse Coonhounds. De Chesapeake Bay Retriever Club Nederland (CBRN) is een erkende rasvereniging van dit ras.

Het zijn aanhankelijke honden die zich meestal aan 1 of 2 personen hechten. Daarnaast is het een dominante hond die een ervaren baas nodig is. Een vroege socialisatie is belangrijk bij dit ras. De Chesapeake Bay Retriever is veel beweging nodig en doet het goed met iemand die veel met hem wandelt of sport.

De vacht en kleur zijn belangrijke factoren bij dit ras. Dit heeft te maken met de jacht. De Chesapeake Bay Retriever wordt veel gebruikt voor de jacht in sneeuw. Ze zijn altijd donker of lichtbruin van kleur en de vacht moet niet te gekruld zijn als hij gebruikt wordt voor de jacht. Dit ras moet je eigenlijk zo weinig mogelijk wassen om de vacht intact te houden. Daarnaast is het verstandig om hem 1 keer per week te borstelen om veel haar in het huis te voorkomen. Dit ras heeft aanleg voor cataract, elleboog- en heupdysplasie.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller Retriever)

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

AKC Rang: 83.
Hoogte: 42 – 54 cm.
Gewicht: 15 – 25 kg.
Levensverwachting: 10 – 14 jaar.
Rasgroep: 8 – Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever wordt ook wel de Toller Retriever genoemd. Dit ras is ontstaan in het begin van de 19e eeuw in Yarmouth County, Canada. Het is een intelligente hond die graag en goed leert, maar wel op zijn eigen manier. Ze nemen commando’s wel aan, maar zullen een manier proberen te vinden om de commando’s beter of makkelijker uit te voeren. Daarom moet de eigenaar wel geduld hebben met de training. De rasvereniging voor dit ras is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland (NSDTRCN).

Het is een middelgrote hond met een paar opmerkelijke uiterlijke kenmerken. De Toller Retriever heeft namelijk zwemvliesjes tussen de tenen, net als de Labrador Retriever. Daarnaast heeft hij opvallende oren in de vorm van een triangel. De Toller Retriever heeft een dubbele vacht die waterbestendig is en een oranje-/roodachtige kleur heeft.

Dit ras is absoluut geen waakhond. Hij zal af en toe is kunnen blaffen naar iets onbekends, maar daar blijft het ook wel bij. De Toller Retriever is vaak afstandelijk naar vreemden, maar niet agressief. Het is een alert, geduldig en lief ras dat erg goed is in bewegen. Helaas is het geen allemansvriend.

Flatcoated Retriever

Flatcoated Retriever

AKC Rang: 91.
Hoogte: 55 – 61 cm.
Gewicht: 25 – 35 kg.
Levensverwachting: 9 – 11 jaar.
Rasgroep: 8 – Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

Dit ras is (was) net als de andere retrievers een echte jachthond. Hij moest het geschoten wild ophalen voor de jagers en kwamen hierbij vaak andere honden tegen. Vandaar moest dit ras ook goed sociaal kunnen zijn. Dit ras komt waarschijnlijk voort uit een kruising van de (lesser) Newfoundlander, de Gordon Setter en de (zwarte) Ierse Setter. Zijn oorsprong ligt in Engeland. Er zijn momenteel 3 rasverenigingen bezig met de gezondheid van dit ras. Namelijk: Flatcoated Retriever Club (FRC), Nederlandse Flatcoated Retriever Vereniging (NFRV) en Werkende Flatcoated Retriever Groep (WFRG).

De Flatcoated Retriever is veel beweging nodig en houd erg van water. Hij moet zowel fysiek als mentaal bezig kunnen zijn. Verrijking waarvoor hij moet denken is een goed idee bij dit ras. Ook houd de hond ervan om bezig te zijn met de baas en is hij niet goed alleen, mits goed getraind. Als dit ras niet genoeg beweging en aandacht krijgt kan hij gedragsproblemen gaan vertonen. Verder is het een aanhankelijk ras en een allemansvriend. Pas wel op met kinderen omdat dit ras nogal druk en lomp kan zijn.

De vacht van de Flatcoated Retriever is altijd zwart of bruin (leverkleurig). Deze vacht moet ze glad mogelijk zijn. Wekelijks borstelen is van harte aangeraden en eens in het half jaar moeten de oren, hals en oren getrimd worden. Daarnaast moeten de nagels van sommige Flatcoated Retrievers ook bij gehouden worden. Houd ook de oren goed in de gaten. Doordat dit ras graag in het water is heeft hij een grotere kans op oorontstekingen.

Curly Coated Retriever

Curly Coated Retriever

AKC Rang: 162.
Hoogte: 58 – 69 cm.
Gewicht: 28 – 40 kg.
Levensverwachting: 9 – 14 jaar.
Rasgroep: 8 – Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

Tot slot hebben we nog de Curly Coated Retriever. Dit ras is het oudste en grootste Retriever ras, maar komt het minst voor. Ze komen oorspronkelijk uit Engeland uit een kruising van de St Johns Dog met Tweed en Shannon Waterspaniëls. Deze rassen komen tegenwoordig niet meer voor. De Curly Coated Retriever was ook een jachthond, maar hielp daarnaast ook met het aanhouden van stropers. In 1860 waren deze honden te zien in Engelse tentoonstellingen. Curly Coated Retriever Club Nederland (CCRCN) is de rasvereniging voor dit ras.

De Curly Coated Retriever is dol op water. Naar vreemden kan dit ras afstandelijk zijn. Het karakter is betrouwbaar, vriendelijk en intelligent. Ze hebben erg herkenbare vacht. Het haar op het hele lichaam, op het gezicht na, bestaat uit kleine krulletjes. De vacht is dicht, vettig en waterafstotend. De honden komen voor in het zwart en bruin (leverkleurig). Dit ras mag je niet kammen, dan gaat de krullende structuur namelijk uit de vacht. In plaats van kammen kun je ze nat masseren. Hierdoor kun je makkelijk al het vuil verwijderen. Ze verharen net als andere honden 2 keer per jaar, maar verliezen in deze rui periodes niet zoveel haar.

De Curly Coated Retrievers moeten goed getraind en gesocialiseerd worden. Vooral het socialiseren is belangrijk bij dit ras. Laat ze al vroeg wennen aan veel verschillende situaties en omgevingen. Doe dit tot ze minstens 8 maanden oud zijn. Daarnaast zijn ze een duidelijke en positieve training nodig. Het zijn gevoelige honden, dus houd het leuk voor je hond. Doe je dit niet? Dan kan de hond ongehoorzaam worden.

Labrador handboek van Jan Jacobs


Het labrador Ebook

In dit artikel vind je maar een klein beetje informatie over de labrador retriever. Er is zoveel meer te weten over dit geweldige ras. Deze informatie kun je lezen in dit Ebook.

Ik heb het boek zelf meerdere keren gelezen en het staat vol met nuttige informatie. Zoals opvoeding, gezondheid, aanschaf, zindelijkheidstraining, herplaatsing en nog veel meer.

Lees in mijn review van het labrador handboek wat ik ervan vond!

2.000 andere labrador eigenaren hebben dit boek al toegepast, zeker de moeite waard.

60 dagen geld terug garantie, dus niks te verliezen.

Bestel nu snel en krijg 5 GRATIS exclusieve bonussen!
Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of andere opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!