Chihuahua verzorging

Chihuahua verzorging

Een Chihuahua is de nodige verzorging nodig. Als dit niet gebeurt kunnen er vervelende zaken optreden zoals: ontstekingen, klitten, overmatig vuil en nog veel meer. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de verzorging van je Chihuahua. Hieronder kun je lezen waar je allemaal op moet letten en hoe vaak dit moet gebeuren voor een gezonde blije Chihuahua.

Chihuahua vacht verzorging.

De Chihuahua komt voor in twee vachtsoorten, namelijk: de langharige Chihuahua en kortharige Chihuahua. Men denkt vaak dat de langharige Chihuahua meer haar verliest vanwege de lange haren. Dit is niet waar, de kortharige Chihuahua verliest meer haar door het hele jaar heen. Daarnaast krijgt de langharige Chihuahua juist sneller klitten. Beide varianten zullen daarom de nodige vachtverzorging nodig hebben.

Waar moet je op letten bij de Chihuahua langhaar verzorging.
Bij de langharige chihuahua moet je regelmatig op klitten checken. Klitten kunnen overal in de vacht van de hond ontstaan. Er zijn een aantal gedeelten waar het sneller ontstaat. Dit is op de plekken waar het haar langer is. Denk hierbij aan de hals, staart, poten en de oren. Klitten kun je er zelf voorzichtig uit borstelen. Het is verstandig om dit 2 tot 3 keer per week te doen.

Naast de klitten kunnen langharige Chihuahua’s ook meer vuil en vies water vasthouden. Hierdoor kunnen de hondjes minder hygiënisch worden en gaan stinken.

Chihuahua vachtverzorging

Waar moet je op letten bij de Chihuahua korthaar verzorging.
Chihuahua’s met een korte vacht verharen het hele jaar door. Daarom is het verstandig om zo nu en dan de dode haren te verwijderen. Dit kun je doen door heel voorzichtig door de korte haartjes te borstelen, maar er is een betere manier. Je kunt namelijk ook over de hond wrijven met een vochtige doek. Hierdoor worden er geen levende haren mee getrokken, en kun je alsnog de dode haren verwijderen om haar verlies in het huis gedeeltelijk tegen te gaan. Doe dit niet elke dag, maar hoe vaker je dit doet, hoe schoner het huis kan blijven.

De Chihuahua wassen en drogen.
Naast het kammen, borstelen en wrijven met een doek kun je de hond ook nog wassen. Gebruik hierbij wel altijd speciale hondenshampoo! Sommige Chihuahua’s vinden dit heerlijk en sommigen vinden het helemaal niks. Daarom is het goed om dit de eerste keer even voorzichtig, en in stappen te doen. Mocht de hond echt niet nat willen worden, dan kun je ervoor kiezen om droogshampoo voor honden te gebruiken.

Een handige manier is om de hond met een douchekop nat te maken en vervolgens de shampoo in te masseren. Werk vanaf de kop terug naar de staart en zorg dat er geen shampoo in zijn ogen terecht komt. Nadat de hond gewassen is was je het shampoo er weer uit en droog je de hond af. Dit kan eenvoudig met een droge handdoek. Doe dit wel goed, Chihuahua’s vatten namelijk sneller kou dan veel andere honden. Een föhn wil ik persoonlijk afraden. Het risico bij zo’n klein hondje is dat je te veel op dezelfde plek blaast waardoor het daar ontzettend heet kan worden.

Kleine tip: Na het wassen van de langharige Chihuahua is het verstandig om de vacht nog eens door te kammen om klitten te voorkomen.

Chihuahua verzorging

De ogen van je Chihuahua verzorgen.

Chihuahua’s hebben bolle en uitstekende ogen waar sneller vuil in kan komen. Daarnaast zijn het kleine hondjes waardoor de ogen dichter bij de grond in de buurt zijn. Daardoor kan er sneller stof in de oogjes van het hondje komen. Hierdoor kunnen er gele ringen om de ogen van de Chihuahua ontstaan. Ook kunnen er zich bruinachtige vlekken rondom de ogen en snuit vormen. Dit komt omdat het overtollige traanvocht niet allemaal via de traanbuizen afgevoerd kan worden.

Om de oogjes van de Chihuahua goed schoon te houden is het aan te raden om dagelijks de ogen schoon te maken. Dit kun je doen met een vochtige doek of een wattenstaafje. Kook het water eerst voordat je het gebruikt. Dit doe je om de bacteriën uit het water te verwijderen. Laat het water natuurlijk wel even afkoelen. Ga niet in de ogen wrijven, maar maak rondom de ogen schoon.

Ga naar de dierenarts als de ogen er rood en dof uitzien of als er een afscheiding uit komt.

De oren van de Chihuahua schoon houden.

De oren zijn niet veel verzorging nodig maar het is wel goed om de oren een paar keer per week te controleren op vuil, oorsmeer en ontstekingen. Vieze oren kunnen snel gaan ontsteken, daarom is het verstandig om dit goed in de gaten te houden. Als de Chihuahua te veel oorsmeer heeft kun je dit verwijderen met een doekje, een zakdoekje bijvoorbeeld. Gebruik hiervoor nooit een wattenstaafje! Hiermee kun je de oren flink beschadigen als je iets fout doet. Mocht het oor al ontsteken zijn, ga dan naar de dierenarts.

Chihuahua verzorging

Gebitsverzorging bij de Chihuahua.

Chihuahua’s zijn gevoeliger voor tandproblemen dan veel andere honden. Daarom is het belangrijk het gebit minimaal een paar keer per week te verzorgen. Als je dit niet doet kan er tandsteen ontstaan. Een hond met tandsteen krijgt een stinkende adem, kan ontstoken tandvlees krijgen en in uitzonderlijke gevallen zelfs bloedvergiftiging.

Om de tanden te poetsen van de hond ben je speciale hondentandpasta nodig en een zachte tandenborstel. Trek de lip van de Chihuahua (voorzichtig) omhoog en ga vervolgens rustig op en neer met de zachte tandenborstel. Het is verstandig om zo nu en dan al de tanden van je puppy aan te raken zodat hij hier gewend aan raakt.

Nagels van de Chihuahua knippen.

Tot slot komen we aan bij de nagels van de Chihuahua. In het algemeen lopen Chihuahua’s minder buiten waardoor de nagels ook minder snel slijten. Daarom is het belangrijk dat je de nagels van je Chihuahua goed in de gaten houdt. Zodra de nagels te lang worden kun je de hond laten trimmen, of het gewoon zelf doen. Dit kun je doen met een speciale nagelschaar voor honden die bij elke goede dierenwinkel te kopen is.

Chihuahua handboekHet Chihuahua handboek.

In dit artikel heb je een heel klein beetje informatie gelezen over de Chihuahua. Er is ongelofelijk veel informatie te vinden over dit leuke kleine ras. Al deze informatie kun je in het Chihuahua handboek vinden van Peter Plasman. Het betreft een E-boek die je gelijk kunt downloaden en lezen na aankoop.

Ik heb het handboek zelf ook recentelijk gelezen en ik kan het zeker aanraden, mocht jij meer te weten willen komen over dit ras. Er wordt veel in besproken, en het staat vol met handige tips en weetjes.

Lees in mijn review over het Chihuahua handboek wat ik en anderen er van vonden!

Vele anderen hebben dit boek al gelezen en toegepast. Een echte aanrader.

60 dagen geld terug garantie, wat de reden ook is. Niks te verliezen dus!

Bestel nu snel en krijg er 5 GRATIS exclusieve bonussen bij!
Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hier dan snel een reactie achter!