Grote hondenrassen

47 Grote hondenrassen

Een korte tijd geleden heb ik een artikel geplaatst over kleine hondenrassen. Vandaar dat we deze informatie nu gaan aanvullen met een mooi overzicht van grote hondenrassen. Ook hier zal ik je eerst wat vertellen over de grootste hond ter wereld. In het overzicht hieronder staan voornamelijk grote honden en een aantal middel grote honden.

Grootste hond ter wereld.
In het Guinness World Records zijn veel categorieën over honden. Enkele voorbeelden van deze categorieën zijn: oudste, grootste, kleinste en intelligentste hond. Daarnaast zijn er nog veel andere categorieën zoals meeste honden die wat lekkers op de neus balanceerden, evenement met de meest zittende honden, grootste honden luister training klas, langste hondentunnel en nog veel meer. Op het moment is de grootste levende hond Freddy. Dit is een Deense Dog van 103,5 cm hoog! De grootste hond ooit was Zeus. Ook dit was een Deense Dog die een hoogte van 111,8 cm heeft bereikt.

In mijn artikel over de grootste honden ter wereld kun je meer honden vinden die deze titel hebben bemachtigd. Ook vind je er leuke informatie over de titelhouders.

Wat valt onder grote honden?
Honden die in het algemeen groter worden dan 65 á 70 cm noem ik grote honden. De meeste honden in de lijst hieronder voldoen aan die criteria. De honden die hieraan niet voldoen maar toch genoemd zijn hieronder zijn de middel grote honden. Gewicht heb ik geen rekening mee gehouden. Een hond kan groot zijn maar alsnog weinig wegen.

American Kennel Club (AKC).
Bij elk hondenras zie je ook ‘AKC Rang’ staan. Dit staat voor American Kennel Club, een non-profit organisatie. Zij zijn de oudste, grootste en meest gewaardeerde raszuivere honden registratie organisatie in Amerika. Zij registreren elk jaar welke hondenrassen het meest populair zijn geweest. De rangen die ik heb vermeld zijn uit 2018.
Leuk feitje: De top 3 bestaat al jaren uit Labrador Retriever (1), Duitse Herder (2) en Golden Retriever (3).

De gegevens hieronder zijn de gezonde hoogte, het gezonde gewicht en de gemiddelde levensverwachting voor de meeste gevallen. Er zijn altijd uitschieters die zwaarder, kleiner, groter, ouder, etc. worden.

Dierenverzekering

Ik hoor het tegenwoordig steeds vaker dat mensen geen dierenverzekering nemen. Een dierenverzekering kan veel onnodige kosten besparen als er iets met jouw hond aan de hand is. Je hebt een hond voor gemiddeld 10 – 14 jaar en in die lange tijd zal de kans groot zijn dat je de dierenarts een keer nodig bent. In sommige gevallen gaan mensen niet of te laat naar de dierenarts omdat het ze anders te veel geld gaat kosten. Deze kosten kunnen zonder verzekering ontzettend hoog oplopen. De basis verzekering van https://www.dierenverzekering.nl/ dekt al tot €2.500,- euro per jaar en het top pakket tot maar liefst €5.000,- euro per jaar. Als er wat met jouw hond gebeurd hoef je dan niet bang te zijn voor de kosten en kun je de hond gelijk laten onderzoeken/behandelen.

Wat valt er onder een dierenverzekering?
– Castratie / Sterilisatie (niet in het basis pakket).
– Bloed / Medisch onderzoek.
– Consulten.
– Medicijnen.
– Euthanasie.
– Chirurgische ingrepen inclusief opname
– En nog veel meer.

Zou toch zonde zijn als er iets met jouw hond gebeurd en je bent hiervoor niet verzekerd? Bereken nu gratis je premie (verzekeringskosten) via de knop hier onder!

Bereken nu gratis je premie!


Populaire Grote hondenrassen

Duitse Dog

Grote hondenrassen Deense Dog

AKC Rang: 16.
Hoogte: 72 – 86 cm.
Gewicht: 45 – 90 kg.
Levensverwachting: 6 – 8 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Duitse Dog is één van de grootste hondenrassen ter wereld. Ondanks zijn intimiderende grootte is het een ontzettend lieve hond die in veel huishoudens past. Hij is goed met de families waarmee hij leeft, maar tegenover vreemden meer terughoudend. Het is een groot hondenras dat niet graag alleen is. De Duitse Dog heeft een lang verleden met veel verschillende typen doggen. Grote honden met verschillende uiterlijke kenmerken werden vanuit Engeland en Ierland naar Nederland gebracht. Deze honden kwamen voort uit kruisingen tussen Mastiffs en Ierse Wolfshonden. Deze grote honden werden in Duitsland uiteindelijk meer gericht gekruist. Uiteindelijk waren er veel verschillende doggen zoals de Engelse Dog, Deense Dog en nog een aantal meer. Later werd besloten deze honden allemaal onder één ras te laten vallen, de Duitse Dog.

Herdershonden

Herdershonden

AKC Rang: Verschillend.
Hoogte: 51 – 73 cm.
Gewicht: 23 – 45 kg.
Levensverwachting: 9 – 14 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en Veedrijvers.

Hiermee bedoel ik alle herdershonden rassen die er zijn. In mijn artikel herdershond rassen vind je meer informatie over al deze rassen, maar het ras kon niet ontbreken in deze lijst. Het zijn in het algemeen middel grote honden. De Karpatische Herdershond is het grootste herdershonden ras. Al zijn de rest van de herdershonden niet veel kleiner. Gemiddeld ligt de schofthoogte van herdershonden tussen de 60 en 64 cm.

Sint Bernard

Grote hondenrassen Sint Bernard

AKC Rang: 48.
Hoogte: 65 – 90 cm.
Gewicht: 60 – 90 kg.
Levensverwachting: 8 – 10 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Sint Bernard staat erom bekend dat het een reddingshond is in de sneeuw gebieden. Rond het jaar 1700 was de eerste melding van een hond die mensen heeft gered. Zijn oorsprong is op de ‘Hospiz’ in Zwitserland. Dit grote hondenras voelt lawines en sneeuwstormen aan waardoor hij zijn taak in de bergen goed kan voltooien. Het is een rustig, vriendelijk en waakse hond. Hij past goed thuis in families en kan goed met kinderen omgaan. Hij heeft wel een duidelijke training nodig. Dit ras is sinds 2 juni 1887 officieel erkend. Zijn voorouders stammen af van de Romeinse Molosser. Dit ras is een kruising tussen Herdershonden, Newfoundlanders, Pyreneese Berghonden en Mastiffs.

Rottweiler

Grote hondenrassen Rottweiler

AKC Rang: 8.
Hoogte: 56 – 69 cm.
Gewicht: 35 – 60 kg.
Levensverwachting: 8 – 12 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Rottweiler wordt vaak afgeschilderd als agressief en bijtgraag ras. Door dit beeld word deze associatie vaak gelegd met dit hondenras. Het ras werd vroeger al door de Romeinen gebruikt. Ze trokken samen rond en de Rottweilers beschermden de mensen en dreven het vee. Tegenwoordig wordt hij gebruikt als gezelschapshond. Hij is lang niet zo agressief als dat veel mensen denken. Helemaal na de juiste opvoeding en training kan dit een erg lief door zijn. Hij heeft een dapper, rustig, alert en gehoorzaam karakter. De Rottweiler is kindvriendelijk en heeft weinig uiterlijke verzorging nodig. Hij is goed bestand tegen ziektes, maar net als veel andere grote honden is hij gevoelig voor heup- en elleboogafwijkingen. Hij heeft zijn naam te danken aan de Duitse stad Rottweil.

Doberman Pinscher

Grote hondenrassen Doberman Pinscher

AKC Rang: 17.
Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 30 – 45 kg.
Levensverwachting: 10 – 13 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Op het eind van de 19e eeuw werd dit ras gecreëerd door Louis Dobermann. Hij wou een waakhond hebben die hem kon beschermen. Al snel groeide dit ras uit tot één van de populairste waakhonden. Nu wordt hij door veel mensen gebruikt als waakhond, showhond of als politiehond. De Doberman Pinscher komt voort uit een kruising van o.a. Greyhounds, Pinschers en Manchester Terriërs. Dit ras heeft een goede socialisatie nodig en kan soms agressief zijn naar vreemde honden. Het is een dominant ras en is daarom een duidelijke leider nodig. Hij heeft een loyaal, zelfverzekerd en intelligent karakter. Doberman Pinschers zijn de officiële vechthonden van Amerikaanse mariniers.

Bloedhond

Bloedhond

AKC Rang: 49.
Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 35 – 40 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 6 – Lopende honden en Zweethonden.

De Bloedhond is afkomst uit België, al heeft Engeland erg veel geholpen met het tot stand brengen van dit grote hondenras. Zijn bijnaam is Sint-Hubertushond door een legende. Hierin wordt beweerd dat bisschop Hubertus van Luik ontzettend veel bloedhonden in bezit had. Dit ras was altijd geliefd bij de Franse koningen. Het is een echte speurhond. Hij heeft veel loshangende huid, vooral bij de kop. Daarnaast heeft de Bloedhond erg grote hangende oren. Het is een eigenwijs, zachtaardig en aanhankelijk ras. Hij heeft een eigenaar nodig die de hond genoeg beweging en vooral aandacht kan geven. Honden die in de 11e eeuw door de Normandiërs mee werden genomen naar Engeland worden gezien als de voorouders van dit geweldige ras.

Newfoundlander

Grote hondenrassen Newfoundlander

AKC Rang: 40.
Hoogte: 63 – 74 cm.
Gewicht: 45 – 70 kg.
Levensverwachting: 8 – 10 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Newfoundlander komt van een eiland genaamd Newfoundland, Canada. Het is een groot hondenras dat ontzettend erg van water houd. Hij is ook veel vachtverzorging wat een dagelijkse bezigheid kan zijn. Zijn karakter is aanhankelijk, slim en zachtaardig. De Newfoundlander komt voor in 3 kleuren: zwart, bruin en wit/zwart. In Newfoundland werd hij door vissers gebruikt om te helpen met de netten uit het water te halen. Hij is goed te trainen en zal altijd de baas beschermen. Dit ras kan ook goed overweg met kinderen en bouwt een bijzonder band met hun op. Daarnaast kan hij goed met andere mensen overweg en houd hij erg van knuffelen.

Leonberger

Grote hondenrassen Leonberger

AKC Rang: 93.
Hoogte: 65 – 80 cm.
Gewicht: 45 – 75 kg.
Levensverwachting: 8 – 9 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Leonberger komt uit de plaats Leonberg, Duitsland. Hier werd hij door grondlegger Heinrich Essig gefokt om te lijken op het stadswapen van Leonberg, de leeuw. Het is een ontzettend leuke hond met veel positieve eigenschappen. Enkele hiervan zijn gehoorzaam, gezellig, loyaal en aanpasbaar. Ook heeft hij een kalm, geduldig en rustig karakter waardoor het een ideale hond is. Hij kan door zijn geduldige gedrag goed met kinderen omgaan. Hij is beschermend over zijn baas en redelijk makkelijk te trainen. Tot slot kan hij ook nog als waakhond dienen. In 1860 hebben ze de Sint Bernard, Landseer en de Pyreneese berghond gekruist om tot dit ras te komen.

Labrador Retriever

Middel grote hondenrassen Labrador Retriever

AKC Rang: 1.
Hoogte: 55 – 62 cm.
Gewicht: 28 – 33 kg.
Levensverwachting: 10 – 14 jaar.
Rasgroep: 8 – Retrievers, Spaniels en Waterhonden.

De Labrador Retriever is volgens de American Kennel Club het meest populaire ras. We zien dit hondenras overal terug en hij past goed in elke familie met kinderen thuis. Het is een middel groot ras dat makkelijk te trainen is. Hij heeft een zachtaardig, vertrouwend en vriendelijk karakter. In het Portugees betekend Labrador ‘werker’. Dit is te begrijpen als we kijken naar zijn geschiedenis als jachthond. Hij werd vooral gebruikt voor de eendenjacht en was een hulphond van vissers. Hij heeft zelfs nog kleine zwemvliesjes tussen de tenen als je goed kijkt. De Labrador Retriever werd vroeger St. John’s hond genoemd. Zoals de naam ‘retriever’ al zegt is het een hond die goed is in apporteren. Verder is hij genoeg beweging nodig. De Labrador heeft kans op elleboog- en heupafwijkingen.

Meer weten over dit populaire ras? Neem dan is een kijkje op mijn Labrador Retriever pagina!

Amerikaanse Bulldog

Amerikaanse Bulldog

AKC Rang: 5.
Hoogte: 50 – 71 cm.
Gewicht: 30 – 55 kg.
Levensverwachting: 10 -15 jaar.
Rasgroep: Niet erkend.

De Amerikaanse Bulldog ziet er voor sommigen misschien eng uit, maar het is een ontzettend leuke hond. Hij is energiek, vriendelijk en loyaal. Deze hond komt voort uit Bulldogs uit Engeland en werd gebruikt als werkhond op het platteland. De belangrijkste eigenschap toen was dat hij vee kon vangen. Daarnaast werd hij helaas ook gebruikt om met stieren te vechten. Het is een dominante hond en is daarom een goede en duidelijke leider nodig. Hij heeft ontzettend veel energie waardoor hij genoeg ruimte en beweging nodig is. Een klein appartement is niet aangeraden voor dit ras. Als hij zich gaat vervelen kan hij in huis op spullen gaan kauwen. De Amerikaanse Bulldog wordt niet erkend als hij meer of minder dan 2 kleuren heeft. Zijn basiskleur is wit. Hij is ook erg beschermend over zijn baasje(s). Er gaat een verhaal rond dat een Amerikaanse Bulldog zelfs vuur aan viel om zijn baasje te beschermen die omringt was door de vlammen.

Grote hondenrassen – Sennenhonden

Berner Sennenhond

Berner Sennenhond

AKC Rang: 22.
Hoogte: 58 – 70 cm.
Gewicht: 40 – 55 kg.
Levensverwachting: 6 – 8 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Dit geweldig mooie hondenras is de bekendste van alle Sennenhonden. Hij is de enige Sennenhond die langharig is. Hij kan opgeleid worden tot trekhond, therapiehond, reddingshond of speurhond. Vroeger waren het boeren honden in Berner Oberland, Zwitserland. Hier werden ze o.a. gebruikt om wagen te trekken en vee te houden. Ze zijn goed te trainen, maar zullen niet alle commando’s gelijk aannemen. Het is dus verstandig de Berner Sennenhond al vanaf jonge leeftijd goed te trainen. Eenmaal goed getraint kun je ontzettend veel plezier hebben met dit ras. Hij kan overal mee naar toe en zal trouw bij je in de buurt blijven. Het is een echte mensenvriend en hij is goed met kinderen. Men weet het niet zeker maar denkt dat de voorouders Molossers en Mastiffs zijn. Ze hebben een liefdevol, trouw en aanhankelijk karakter.

Grote Zwitserse Sennenhond

Grote Zwitserse Sennenhond

AKC Rang: 74.
Hoogte: 60 – 72 cm.
Gewicht: 50 – 70 kg.
Levensverwachting: 10 – 11 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De grote Zwitserse Sennenhond heeft natuurlijk ook zijn oorsprong in Zwitserland. Het is een wat lastiger ras dan de wel bekende Berner Sennenhond. Tijdens de opvoeding en training is geduld en duidelijkheid nodig. Tijdens het opgroeien is het belangrijk om op een aantal punten te letten: laat hem niet te veel bochten maken, maak de wandelingen niet te lang en laat hem niet traplopen. Zodra hij volgroeid is kun je heerlijke wandelingen met hem maken. Hij is weinig uiterlijke verzorging nodig. Af en toe borstelen is al genoeg. De grote Zwitserse Sennenhond is zelfverzekerd, toegewijd, onbevreesd en alert. Vroeger werd hij gebruikt als waak- en trekhond. Hij kan wat afstandig zijn tegen vreemden, maar met zijn familie is hij erg aanhankelijk. Dit ras is erkend sinds 1909.

Appenzeller Sennenhond

middelgrote hondenrassen Appenzeller Sennenhond

AKC Rang:
Hoogte: 50 – 56 cm.
Gewicht: 25 – 32 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Appenzeller Sennenhond is de derde in grote van de Sennenhonden. Hij wordt soms als reddingshond gebruikt. Dit ras leert erg snel maar is wel een goede en duidelijke training nodig. Anders kan hij proberen de leiding te nemen in huis. Het is een betrouwbaar, zelfverzekerd en energiek hondenras. Hij houdt erg van beweging zoals zwemmen, fietsen en wandelen. De uiterlijke verzorging is redelijk eenvoudig bij dit ras. Af en toe borstelen is al genoeg. De Appenzeller Sennenhond kan moeilijk zijn met vreemden. Hij hecht zich wel erg aan het gezin waar die woont en is veel aandacht nodig van zijn gezin. Hij werd gebruikt als veehoeder, veedrijver en als waakhond. Dit ras komt uit de Zwitserse Alpen, vooral in het kanton Appenzell.

Entlebucher Sennenhond

Entlebucher Sennenhond

AKC Rang: 157.
Hoogte: 42 -50 cm.
Gewicht: 20 – 30 kg.
Levensverwachting: 11 – 13 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Dit ras is de kleinste Sennenhond van het kwartet. Deze hond komt weer veel overheen met de andere drie Sennenhonden. Hij hecht zich erg aan zijn baas, maar is niet zo goed met vreemden. Dit is ook niet zo gek aangezien hij vroeger vooral als waakhond werd gebruikt. Daarnaast werd hij ook gebruikt om koeien te drijven. Ook de Entlebucher Sennenhond is makkelijk in de verzorging en hoeft maar af en toe geborsteld te worden. Hij is toegewijd, behendig, loyaal en zelfstandig. Dit hondenras komt uit de dalen van het Entlebuch in Zwitserland. Hier wouden ze een veelzijdige hond die makkelijk te verzorgen was. Hij is een snelle leerling maar is wel een duidelijke training nodig. Daarnaast is hij genoeg beweging nodig net als de andere Sennenhonden. De Entlebucher wordt soms ook als reddingshond gebruikt en kent zover bekend geen erfelijk ziektes.

Grote hondenrassen – Mastiff

(Engelse) Mastiff

Engelse Mastiff

AKC Rang: 29.
Hoogte: 70 – 75 cm.
Gewicht: 80 – 95 kg.
Levensverwachting: 6 – 12 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Engelse Mastiff, oftewel Mastiff, heeft zoals zijn naam al zegt zijn oorsprong in Engeland. Daar wordt hij ook wel ‘gentle giant’ genoemd door zijn zachtaardige en rustige karakter. Doordat hij zo rustig en accepterend is kan hij goed in gezinnen met kinderen wonen. Het is een ontzettend goedaardig dier dat beschermend kan zijn over zijn eigenaar. Als het nodig is zal die zijn baas beschermen, maar dit zal die wel gecontroleerd doen. In sommige landen staat hij op de rassenlijst door zijn uiterlijk. Dat wil zeggen dat je de hond alleen mag houden als je bepaalde regels volgt. Hij is makkelijk op te voeden en niet lastig te verzorgen. In de 19e eeuw was de Mastiff bijna uitgestorven. Gelukkig hebben ze dit weer terug kunnen draaien en is de hond weer populair geworden. Zijn voorouders vochten met stieren en beren, maar dit gedrag is niet meer terug te vinden in dit lieve ras.

Tibetaanse Mastiff

Tibetaanse Mastiff puppy

AKC Rang: 131.
Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 35 – 55 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Dit is een geweldig bijzonder ras met een interessante geschiedenis. Het ras is al bekend sinds de oudheid. De Tibetaanse Mastiff werd gehouden door nomaden in de Himalaya en bewaakte Tibetaanse kloosters. Hij wordt genoemd door verschillende historische personen zoals Aristoteles en Marco Polo. De Tibetaanse Mastiff is waarschijnlijk de voorouder van de molosserachtige rassen. Een andere naam voor dit grote hondenras is ‘Do-Khyi’. Dit ras is zeker niet het makkelijkste ras. Hij heeft een eigenwijs, intelligent en terughoudend karakter. Tijdens de training kan hij behoorlijk koppig zijn en hij moet goed gesocialiseerd worden. Deze hond is niet aangeraden aan mensen die geen ervaring hebben met honden. Dit ras houd meestal niet van apporteren of bal spelletjes. Naar vreemden kan hij nogal moeilijk zijn. Hierdoor kan hij wel goed dienen als waakhond. Tijdens het verharen moet hij goed geborsteld worden.

Bullmastiff

Bullmastiff

AKC Rang: 51.
Hoogte: 61 – 69 cm.
Gewicht: 40 – 60 kg.
Levensverwachting: 8 – 10 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Bullmastiff is een trouw, liefdevol en rustig hondenras dat goed in families past. Het ras is goed met kinderen, al moet je altijd oppassen met kleine kinderen rondom je hond. Naar vreemden kan hij meer wantrouwig zijn en proberen de eigenaar te beschermen. Zorg daarom dat je de Bullmastiff vanaf jonge leeftijd al goed socialiseert. Laat hem kennis maken met verschillende mensen en dieren. Het ras is goed te herkennen aan de zwarte tekening op zijn gezicht, ook wel masker genoemd.De Bullmastiff komt voort uit een kruising van de Engelse Mastiff en de Engelse Bulldog sinds de 19e eeuw in Groot-Brittannië. Ze zijn gefokt om jagers te helpen tegen stropers. Dit is één van de grote hondenrassen die in zijn eerste levensjaar ongelofelijk snel groeit. Houd hiermee rekening met de voeding die je de hond geeft. Verder is de verzorging van de Bullmastiff makkelijk.

Bordeaux Dog

Grote hondenrassen Bordeaux Dog

AKC Rang: 67.
Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 45 – 60 kg.
Levensverwachting: 5 – 8 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Dit prachtige grote hondenras heeft een loyaal en dapper karakter en nog vele andere goede eigenschappen. Helaas heeft hij ook wat nadelen doordat er zo mee is door gefokt. Ze hebben een erg lage levensverwachting en een grote kans op slechte erfelijke aandoeningen. De meest voorkomende is heupdysplasie gevolgd door elleboogdysplasie en op nummer 3 in de lijst staat spondylose. Het is zeker niet aan te raden dit grote hondenras in huis te halen als je nog geen ervaring hebt met honden. Hij kan agressief zijn tegenover vreemden en moet daarop goed gesocialiseerd worden. Ook zijn ze niet altijd goed met honden van hetzelfde geslacht. De Bordeaux Dog is een zeer oud ras dat afkomstig is uit Aquitaine, zuid-west Frankrijk. De voorouders zijn waarschijnlijk de Molossers. Men noemde ze de slagershonden van Bordeaux en omstreken. Ze werden in zuid Frankrijk gebruikt voor gevechten met wilde ezels, wolven en zelfs beren.

Cane Corso

Cane Corso

AKC Rang:
Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 40 – 50 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Cane Corso is een sterk ontwikkeld ras. Het is een Italiaans hondenras dat afstamt van de Romeinse strijdhond, de Canis Pugnax. Men denkt dat dit de voorouder van alle Molossers is. De Cane Corso werd o.a. gefokt om de boeren te helpen. Helaas waren alleen de sterkste honden hier goed voor en werden de honden die slechtere eigenschappen ontwikkeld afgemaakt. Hierdoor is het ras inmiddels goed ontwikkeld met sterke eigenschappen. Door de boeren werd hij gebruikt als waakhond tegen mens en dier. Daarnaast kon hij ook het vee begeleiden. Het is dus een echte werkhond. Om o.a. deze redenen is hij genoeg beweging nodig en moet je als eigenaar lekker actief met hem kunnen zijn. Het is een stabiele en levendige hond waar je veel plezier mee kunt beleven. In de jaren 50 werd dit hondenras herontdekt en vanaf de jaren 70 is men bezig dit ras weer terug te brengen.

Mastino Napoletano

Grote hondenrassen Mastino Napoletano

AKC Rang: 102.
Hoogte: 60 – 75 cm.
Gewicht: 50 – 80 kg.
Levensverwachting: 8 – 10 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De wel bekende Mastino Napoletano valt snel op door zijn bijzondere uiterlijk. Zodra je de hond ziet valt het je gelijk op, er hangt overal losse huid en vooral op de kop. Het is een groot hondenras dat erg zwaar kan worden en is één van de oudste bekende hondenrassen. Door zijn gewicht heeft hij snel last van elleboog- en heupdysplasie. Daarnaast kan hij door de los hangende huid huidplooiontstekingen krijgen. De Mastino Napoletano is afkomstig uit Napels, Italië. Hij komt voort uit de Romeinse Molosser. Hij is beter met kinderen die al wat ouder zijn maar kan met kleine kinderen. Mits er altijd een ouder bij is en de hond goed gesocialiseerd is. Hij kan op zijn hoede zijn voor vreemden en daardoor een beetje intimiderend overkomen. Het is verder een gehoorzame, onbevreesde, beschermende en goed te trainen hondenras.

Grote hondenrassen – Windhonden

Deerhound

Grote hondenrassen Deerhound

AKC Rang: 158.
Hoogte: 70 – 80 cm.
Gewicht: 35 – 45 kg.
Levensverwachting: 8 – 11 jaar.
Rasgroep: 10 – Windhonden.

De Deerhound lijkt erg veel op de Ierse Wolfshond, lichter en vak wat kleiner. Het is een volgzaam, vriendelijk en zachtaardig hondenras. Zijn oorsprong ligt in Schotland waar hij vooral werd gebruikt voor de jacht op herten en wolven. Tegenwoordig is het vooral een gezelschapshond. Dit ras bestaat al sinds de 15e eeuw of misschien nog wel langer. De Deerhound is één van de grootste windhonden en is redelijk makkelijk te verzorgen. Hij is een goede leerling waardoor hij goed te trainen is. Dit ras blaft weinig. Door het grote formaat kan hij nogal onstuimig zijn in huis. Vooral als puppy omdat hij dan nog niet de complete controle heeft over zijn bewegingen. Deerhounds zijn in het algemeen goed met kinderen, maar laat ze nooit alleen met uw hond.

Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

AKC Rang: 113.
Hoogte: 65 – 75 cm.
Gewicht: 25 – 30 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 10 – Windhonden.

De Afghaanse Windhond komt, zoals de naam al zegt, uit Afghanistan. Het duurde tot 1890 voordat deze hond naar andere landen gebracht werd. Er stond namelijk de doodstraf op het exporteren van deze honden. Een Britse officier nam een hond mee naar Groot-Brittannië. Zijn voorouders zijn één van de oudste hondenrassen die met mensen leefden. De Afghaanse windhond werd veel gebruikt als waakhond en voor de jacht. De honden moesten o.a. in de woestijn jagen. De vangst kon daar van levensbelang zijn. Tegenwoordig zijn veel Afghaanse windhonden gezelschapshonden. Ze hebben mooie lange zijdeachtige haren. Ze hebben een terughoudend, zelfstandig en vrolijk karakter. Het beste voor dit ras is een rustige baas die de tijd voor zijn hond neemt. Dit ras is ook gebruikt als ren- en tentoonstellingshond.

Ierse Wolfshond

Grote hondenrassen Ierse Wolfshond

AKC Rang: 76.
Hoogte: 70 – 80 cm.
Gewicht: 40 – 55 kg.
Levensverwachting: 6 – 9 jaar.
Rasgroep: 10 – Windhonden.

Dit is één van de grootste honden ter wereld. Hij wordt vaak de vriendelijke reus genoemd. De Ierse Wolfshond heeft een lief, zachtaardig en geduldig karakter. Hij moet midden in het gezin leven en genoeg aandacht krijgen. Als hij goed wordt gesocialiseerd kan hij met alle dieren goed omgaan en ook is hij kindvriendelijk. Pas alsnog wel op omdat hij zo groot is. Doordat hij zo snel groeit is het belangrijk hem goede evenwichtige voeding te geven. Hij heeft aanleg voor redelijk wat afwijkingen door zijn grote. Dit zijn o.a. hartfalen, elleboog- en heupafwijkingen. De Ierse Wolfshond is, zoals de naam al zegt, een Iers ras. Helaas bereikt dit lieve ras vaak geen hoge leeftijd.

Hongaarse Windhond

Hongaarse Windhond

AKC Rang: 145.
Hoogte: 65 – 70 cm.
Gewicht: 20 – 30 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 10 – Windhonden.

De Hongaarse windhond wordt ook wel Magyar Agár genoemd. Het hondenras is afkomstig uit Hongarije. Dit gebied werd vroeger overgenomen door de Magyar volkstammen. Zij namen vervolgens honden mee naar dit gebied. Vermoedelijk zitten de greyhound en de Sloughi in het ras vermengd. De Hongaarse Windhond werd vroeger gebruikt voor de jacht op hazen en vossen. Tegenwoordig worden ze alleen gebruikt voor jacht op hazen. Het ras is waaks, aanhankelijk en trouw. Ze hebben een erg goed zichtvermogen en zijn ontzettend snel. Zover bekend kent dit ras geen erfelijke ziektes. Ze kunnen in het algemeen goed met kinderen en soortgenoten omgaan. Het ras is erkend sinds 1966.

Azawakh

Grote hondenrassen Azawakh

AKC Rang: 145.
Hoogte: 60 – 75 cm.
Gewicht: 15 – 25 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 10 – Winhonden

Dit ras werd in Afrika gebruikt voor de jacht. Op de vlaktes tussen Nigeria en Mali is hij door de Toearegs speciaal gefokt voor de jacht op gazellen. Dit is een ontzettend snel groot hondenras. Op zijn top snelheid sprint hij zo 64 km per uur. Hij heeft hoge benen en redelijk kleine voetjes wat hem een sierlijk uiterlijk geeft. Dit hondenras is attent, terughoudend en aanhankelijk. De Azawakh heeft een waaks instinct en kan terughoudend zijn naar vreemden. Hierdoor zal die hun wat minder snel benaderen. Een goede socialisatie is belangrijk voor dit ras. Hij heeft een duidelijke leider nodig en hecht veel waarde aan de hiërarchie (rangorde). Daarnaast heeft hij ook veel beweging nodig. Tegenwoordig word hij nog steeds gebruikt voor de jacht op groot en klein wild. De Azawakh is pas sinds 1970 bekend in Europa.

Barzoi

Grote hondenrassen Barzoi

AKC Rang: 103.
Hoogte: 68 – 85 cm.
Gewicht: 25 – 47 kg.
Levensverwachting: 7 – 10 jaar.
Rasgroep: 10 – Windhonden.

Barzoi wordt ook wel Borzoi of Borsoi genoemd. De Barzoi was een verzamelnaam voor verschillende honden. De huidige Barzoi stamt af van de Perschino-Barsoi. Die werd ontwikkeld door groothertog Nicolas Nikolaievitch. Het is een oud Russisch hondenras. De Barzoi wordt regelmatig gebruikt voor ‘coursing’. Dit is een hondensport waarop de hond op een nep haas jaagt. Het jacht instinct kan nu en dan nog is omhoog komen in het dagelijks leven van de Barsoi. Vooral als hij kleine of wolfachtige honden ziet. Net zoals andere windhonden is ook deze hond ook ontzettend snel. Hij heeft een mooi elegant uiterlijk met zijn lange smalle kop, lange benen en lang haar. Hij is intelligent, atletisch en rustig. Daarnaast vergelijken sommigen zijn karakter met die van een kat. Hij kan namelijk erg zelfstandig en onafhankelijk zijn. Wees erop voorbereid dat een Barzoi vaak niet goed luisterd. Je moet hem ook niet alleen laten met kleine kinderen.


Overige grote hondenrassen

Pointer

Pointer

AKC Rang: 114.
Hoogte: 61 – 68 cm.
Gewicht: 16 – 34 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 7 – Voorstaande honden.

De pointer is een bekend middel groot ras. Hij is het snelste ras van alle staande honden. Dit ras is een echte specialist onder de staande honden. De Pointer komt uit Engeland en de voorouders waren waarschijnlijk Spaanse honden gekruist met Foxhounds. Ze werden gefokt voor de jacht op vogels. Inmiddels hebben ze het instinct om op veel verschillend fauna te gaan jagen. Dit af leren is erg moeilijk en gaat heel veel tijd kosten. Doordat de hond zoveel achter wild aan rent ben je snel geneigd om hem niet meer van de riem los te laten. Dit is niet goed voor de Pointer. Hij is namelijk veel beweging nodig en heeft de ruimte en vrijheid nodig om goed te kunnen bewegen. Ze zijn erg snel en hebben een goed reukvermogen. Dit ras is graag bij mensen en kan goed met andere honden. De Pointer is veel gebruikt om mee te kruisen om andere hondenrassen te ontwikkelen.

Boerboel

Boerboel

AKC Rang: 121.
Hoogte: 59 – 70 cm.
Gewicht: 50 – 90 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: Niet erkend.

De Boerboel is een gehoorzaam, intelligent en zelfverzekerd hondenras. Hij is vroeger vooral gefokt op kwaliteit en niet op uiterlijk. Het was een werk- en waakhond voor de boeren in Zuid-Afrika. De Boerboel wordt gezien als één van de beste waakhonden door zijn goede kwaliteiten. Het is niet een hond die het goed doet in omgevingen met veel prikkels. Het best kun je hem houden op een groot erf dat hij kan bewaken en waar hij genoeg kan bewegen. Drukke steden en parken zijn niks voor de Boerboel. Doordat dit hondenras zo dominant kan zijn is hij wat lastiger met andere honden en vreemden. Na een goede kennismaking kan dit gelukkig al snel veranderen. Dit ras is nog niet erkend door het FCI. Éen van de redenen hiervoor is dat men pas 30 jaar geleden weer is begonnen met dit hondenras terug te fokken.

Alaska Malamute

Alaska Malamute

AKC Rang: 58.
Hoogte: 55 – 65 cm.
Gewicht: 30 – 40 kg
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 5 – Spitsen en Oertypen.

De Alaska Malamute is een geweldige hond met een toegewijd, loyaal, speels en aanhankelijk karakter. Het is geen hond voor beginners en is een duidelijke opvoeding en socialisatie nodig. Helemaal als je van plan bent de hond met andere diersoorten te houden. Zonder de juiste socialisatie zal de Alaska Malamute slecht om kunnen gaan met andere dieren. Met mensen is hij in het algemeen wel goed en sommige honden van dit ras houden er niet van om alleen te zijn. Hij heeft een dikke wollige ondervacht en kan behoorlijk in de rui gaan. Dit ras is een poolhond die vernoemd is naar een Inuitstam (Eskimostam), de Mahlemuts. Hij wordt veel gebruikt bij het trekken van sleden met vracht. Hierdoor heeft hij een groot uithoudingsvermogen en is hij veel beweging nodig.

Akbash

Grote hondenrassen Akbash

AKC Rang:
Hoogte: 69 – 86 cm.
Gewicht: 41 – 64 kg.
Levensverwachting: 10 – 11 jaar.
Rasgroep: Niet erkend.

Dit is redelijk zeldzaam hondenras. De Akbash is een ras dat uit Turkije komt en is daar in het westen 3000 jaar geleden ontstaan. Hier wordt hij vaak gebruikt als vee- en herdershond. Bij het fokken is er specifiek voor de witte kleur gekozen. Hierdoor zijn ze beter te onderscheiden van de roofdieren. Dit hondenras wordt niet door het FCI erkend maar wel door de Turkse hondenrassenvereniging KIF. Dit ras is ook niet aan te raden aan beginners. In het algemeen is de Akbash niet goed met jongen kinderen, vreemden, honden en andere diersoorten. Het is wel mogelijk mits hij een goede socialisatie heeft gehad van jongs af aan. Het is een zelfstandig, intelligent en moedig ras. Ook heeft hij een waaks karakter en kan hij goed worden ingezet om het erf te beschermen. Het is aan te raden hem regelmatig te borstelen om haaruitval te voorkomen.

Akita (Inu)

Akita inu

AKC Rang: 47.
Hoogte: 58 – 70 cm.
Gewicht: 30 – 35 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 5 – Spitsen en Oertypen.

De Akita Inu is een Japans ras en daar zijn de Japanners trots op. De bekendste hond van dit ras heet Hachiko. Hij werd vereerd vanwege zijn loyaliteit. Toen zijn baas was overleden bleef die tot het eind van zijn leven op het station waken waar hij altijd zijn baas ontmoette op het eind van de dag. Het is een trouw, volgzaam en waardig ras. Oorspronkelijk werd hij gebruikt voor de jacht op groot wild, maar tegenwoordig is het een gezelschaps- en waakhond. Dit ras was voorheen een middel groot hondenras. Sinds het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw is men gaan kruisen met dit ras waardoor het nu een groot hondenras is geworden. Het is een waakse hond die niet altijd evengoed met andere honden overweg kan. Wel is hij goed met kinderen en zal sneller kinderen dan volwassenen beschermen. Hij kan wat afstandelijk zijn naar vreemden.

Kuvasz

Grote hondenrassen Kuvasz

AKC Rang: 163.
Hoogte: 65 – 75 cm.
Gewicht: 30 – 52 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en Veedrijvers.

Dit is één van de grote hondenrassen die je niet vaak in Nederland tegenkomt. Als deze soort vooral binnen wordt gehouden kunnen ze het hele jaar licht door blijven verharen. Buiten hebben ze een beperkte rui periode. De Kuvasz komt oorspronkelijk uit Hongarije. Zijn voorouders zijn waarschijnlijk herdershonden uit Tibet en het oosten. Dit ras heeft verschillende taken gehad. Éen van deze taken was het beschermen van kuddes vee. Daarnaast is hij tot de 20e eeuw gebruikt voor de jacht op zwijnen en herten of om geschoten wild op te sporen. In de 15e eeuw werd dit ras bekend als beschermer van koningen en edelen. De naam is mogelijk afkomstig van het Turkse woord Kavas, wat bewaker betekend. Dit hondenras is een goede duidelijke leider nodig, anders neemt hij de leiding in huis. Als hij eenmaal een goede leider heeft zal hij hier alle focus op hebben.

Beauceron

Beauceron

AKC Rang: 124.
Hoogte: 61 – 70 cm.
Gewicht: 30 -50 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en Veedrijvers.

De Beauceron is een moedig, vriendelijk en rustige hond. De meeste honden van dit ras houden niet van drukte. Ze werken het beste met een rustige baas die duidelijk is in de training en niet chaotisch is. Dit ras houd ervan om veel contact te hebben met de baas. Daarnaast kunnen de eerste twee levensjaren behoorlijk intensief zijn qua training en opvoeding. Wees er dus zeker van dat je genoeg tijd hebt voor de hond als je een Beauceron aanschaft. Helaas komen angst en agressie regelmatig voor bij dit ras. Zorg dus voor een goede opvoeding en socialisatie. Het ras is afkomstig uit Frankrijk. Hij stamt af van de honden die in de 19e eeuw (en waarschijnlijk eerder) ten zuiden van Parijs door de boeren werden gebruikt. Hier beschermden de honden de kuddes tegen wolven en andere prooidieren.

Weimaraner

Weimaraner

AKC Rang: 36.
Hoogte: 55 – 70 cm.
Gewicht: 25 – 40 kg.
Levensverwachting: 11 – 14 jaar.
Rasgroep: 7 – Voorstaande honden.

Dit ras is waarschijnlijk ontstaan door kruisingen met de Engelse Pointer, de Bloedhond, de Duitse kortharige Pointer en de blauwe Duitse Dog. Het is een Duits ras en word gebruikt voor de jacht op groot wild zoals beren. Duitsland doet er alles aan om dit ras als jachthond te behouden en er geen gezelschapshond van te maken. Ze verkopen bijvoorbeeld alleen Weimaraner pups aan jagers die er een jachthond van willen maken. Hij heeft een eigenwijs, stabiel, energiek en alert karakter. De kleur is altijd grijs en de vacht is makkelijk te verzorgen. In de 18e en 19e eeuw werd dit ras gefokt door de hertogen van Saksen-Weimar. Hier heeft hij zijn naam aan te danken. Het is aangeraden om veldwerk en jachttraining te doen met Weimaraners.

Amerikaanse Akita

Amerikaanse Akita

AKC Rang: 47.
Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 30 – 40 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 5 – Spitsen en Oertypen.

Dit prachtige ras heeft een ‘fluffy’ uitstraling door zijn mooie vacht. Het is een vriendelijk en moedig ras. Hij is erg leergierig en gehoorzaam waardoor hij goed te trainen is. Wel heeft hij soms een sterke eigen wil en kan hij nogal dominant zijn. Hij is ook waaks en een echte kindervriend. Je moet de kinderen wel goed uitleggen hoe ze met de hond moeten omgaan. Hij zal snel de kinderen beschermen indien nodig. De Amerikaanse Akita is een echt gezinslid. Door zijn instinct moet je voorzichtig zijn met kleine dieren en katten. Als hij er goed mee is gesocialiseerd kan hij er wel goed mee overweg. Hij is genoeg beweging nodig, maar niet bijzonder veel. Hij houdt van lange wandelingen. De vacht verhaart 2 keer en moet goed onderhouden worden tijdens deze periode. Je kunt dit versnellen door hem te wassen met de juiste shampoo. Buiten de rui periodes heeft hij nauwelijks uiterlijke verzorging nodig naast de standaard verzorging. Het ras komt oorspronkelijk uit Japan. De Verenigde Staten zijn ermee door gaan fokken na de 2e wereldoorlog.

Dalmatiër

Dalmatiër

AKC Rang: 56.
Hoogte: 55 – 60 cm.
Gewicht: 25 – 30 kg.
Levensverwachting: 10 – 13 jaar.
Rasgroep: 6 – Lopende honden en Zweethonden

De Dalmatiër (Dalmatische hond) is bekend van de film ‘101 Dalmatiërs. Het ras heeft opvallende kleuren; een witte vacht met zwarte (of lever) ronde vlekken. Ze zijn erg graag rondom hun eigenaren en willen graag de aandacht. De dalmatiërs zijn gebouwd op uithoudingsvermogen en zijn erg energiek. Het is goed om veel met ze te wandelen, zwemmen, fietsen of hardlopen. Je kunt ook pakours met ze doen om ze lekker actief te houden. Het is verstandig om Dalmatiërs goed te socialiseren met andere honden en mensen. Als je dit niet doet kunnen ze al snel bang of agressief zijn naar vreemden of andere honden. In het algemeen zijn ze goed met kinderen, maar sommige dalmatiërs kunnen te energiek zijn voor kleine kinderen. Ze komen oorspronkelijk uit Kroatië. Van een kuststreek genaamd Dalmatië. Vreemd genoeg komt de naam daar niet vandaan. Dat is namelijk afgeleid van het woord Dalmatica. Dit was de Romeinse koningsmantel die gemaakt was van hermelijnen.

Pyreneese Berghond

Pyreneese Berghond

AKC Rang: 66.
Hoogte: 65 – 80 cm.
Gewicht: 45 – 60 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Dit ras is eigenlijk meer een werkhond dan een gezelschapshond. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je ze niet als gezelschapshonden bij je kunt hebben. De Pyreneese berghond werd gefokt als waakhond. Hij beschermde in zijn eentje kuddes dieren tegen prooidieren zoals wolven. In de Middeleeuwen werd dit hondenras gebruikt om kastelen te bewaken. Hij komt uit de Franse Pyreneeën. Lodewijk de XIVe had dit ras in de 17e eeuw bij hem aan het hof. Hij gebuikte de hond als gezelschapshond. Door zijn geschiedenis kan de hond onafhankelijk zijn en initiatief nemen. Dit is geen hond voor mensen die nog geen ervaring hebben met honden. Hij heeft een goede training en een geduldige eigenaar nodig. Hij zal erg aanhankelijk zijn met zijn eigenaar en zal hem beschermen koste wat het kost.

Komondor

Komondor

AKC Rang: 173.
Hoogte: 68 – 82 cm.
Gewicht: 40 – 75 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en Veedrijvers.

Deze hond is wat te vergelijken met de Pyreneese Berghond. De Komondor is altijd een trouwe helper van de herders geweest. Hij bewaakte de kuddes en waren hier ontzettend goed in. Het is geen blaffer ondanks dat het een echte waakhond is. Door zijn karakter is hij een baas nodig die de tijd neemt om de hond goed op te voeden. Hij houd van rust en grote omheinde gebieden om in te rennen en waken. Komondors zijn zelfstandig, zachtaardig, rustig en onbevreesd. Ze hebben een opmerkelijke vacht. Bij sommige honden op late leeftijd kan dat ongelofelijk lang uitgroeien. Door het lange haar zijn de ogen niet zichtbaar en kan het lastig zijn je hond zijn emotie te lezen. In 1544 hebben we voor het eerst het woord Komondor gezien. Dit woord stond op een optekening als aanduiding voor een Hongaars Herdershondenras.

Curly Coated Retriever

Curly Retriever

AKC Rang: 162.
Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 30 – 40 kg.
Levensverwachting: 9 – 14 jaar.
Rasgroep: 8 – Retrievers, Spaniels en Waterhonden.

Veel mensen denken dat dit een soort door gefokt ras is van andere retriever honden. Dat is absoluut niet zo. Het is zelfs het oudste en grootste retriever ras dat er is. De Curly Coated Retriever houd erg van apporteren, zoals de naam retriever al zegt. Dit komt door de oorsprong als jachthond. Hij werdvooral gebruikt voor het apporteren van wild en het jagen van waterwild. In het water voelt hij zich helemaal thuis. Vanaf 1860 was dit ras te vinden in Engelse tentoonstellingen. Het ras komt uit Engeland en is waarschijnlijk een kruising van de St. Johns Dog en de Tweed en Shannon Waterspaniëls. Hij heeft een levendig, gevoelig, zelfstandig en intelligent karakter.

(Australische) Kelpie

Australische Kelpie

AKC Rang:
Hoogte: 45 – 50 cm.
Gewicht: 10 – 20 kg.
Levensverwachting: 11 – 13 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en Veedrijvers.

De Kelpie is een middelgrote hond uit Australië waar hij als werkhond dient. Het is nog steeds meer een werkhond dan een gezelschapshond. Momenteel zijn er zo’n 100.000 kelpies die in australië als werkhonden gebruikt worden. Ze werken met gevogelte, schapen, geiten en rendieren. Als je een Kelpie hebt moet je zorgen dat je hem goed bezig houd. Anders gaat hij zich vervelen en kan hij je huis vernielen. Ga lekker wandelen of hardlopen met de hond of een stukje fietsen. Je kunt ook hondensporten zoals agility gaan doen. Het is een snelle leerling. De Kelpie is vernoemd naar een teef met goede eigenschappen. Er was veel vraag naar de pups van dat teefje. De voorouders van dit ras waren Britse herdershonden, de English North Country Collies.

Argentijnse Dog

Argentijnse Dog

AKC Rang:
Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 40 – 45 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Dit hondenras bestaat nog niet zo heel lang. In 1927 begon Antonio Nores Martinez met het fokken van veel verschillende rassen. Hij wilde een hond die perfect was voor de jacht op groot wild. Antonio Martinez heeft meer dan 10 verschillende rassen gebruikt om uiteindelijk tot de Argentijnse Dog, oftewel Dogo Argentino, te komen. Het ras is aanhankelijk, loyaal, vriendelijk en beschermend. Hij kan goed met mens en dier opschieten, maar hij moet wel een duidelijke baas hebben. Een consequente en goede opvoeding is nodig, natuurlijk wel op een positieve manier. Het ras is niet aan te raden als eerste hond. Ze blaffen weinig, maar zijn wel waaks. De vacht is maar 2 cm kort en makkelijk te verzorgen. De Argentijnse Dog heeft genoeg ruimte nodig om te bewegen. Een tuin is wel vereiste als je dit ras wilt aanschaffen.

Hovawart

Hovawart

AKC Rang:
Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 25 – 40 kg.
Levensverwachting: 11 – 14 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Hovawart is een oud Duits hondenras. Het zwarte woud om precies te zijn. Dit ras bestaat al sinds de middeleeuwen. De Hovawart is een kruising van de Kuvasz, Duitse Herder, Leonberger en Newfoundlander. De naam betekend ‘hofwacht’, omdat deze honden op het hof pasten. Vanaf het begin van de 20e eeuw zijn ze weer terug gefokt. De Hovawart leert graag en snel en bouwt het liefst een hechte band op met de familie. Je kunt lekker met de hond knuffelen en veel leuke dingen doen. De Hovawart is veel beweging nodig. Ga veel wandelen, fietsen, zwemmen of hardlopen. Je kunt ook met de hond een sport gaan uitoefenen. Het maakt niet uit welke hondensport je doet met de Hovawart. Het zal altijd een goede ervaring voor jullie beiden zijn.

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

AKC Rang: 41.
Hoogte: 61 – 69 cm.
Gewicht: 30 – 41 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 6 – Lopende honden en Zweethonden

De Rhodesian Ridgeback, ook wel Pronkrug genoemd, heeft een bijzondere uiterlijke eigenschap. De ‘ridge’ op zijn rug maakt hem goed herkenbaar. Dit ontstaat doordat haren op de rug in tegengestelde richting groeien. Dit ras is redelijk lui en heeft een hekel aan regen. Ze zullen niet snel nutteloos energie verspillen. Je kunt ze gewoon trainen, maar ze zullen niet all-in gaan. De Rhodesian Ridgeback wil behandeld worden als een lid van het gezin. Het zijn intelligente, koppige en gevoelige honden. Dit ras komt van Rhodesië, een kolonie van Groot-Brittannië. Nederlandse en Engelse kolonisten brachten honden van Europa naar Afrika. Hier werden de honden gekruist met inheemse honden waaruit de Rhodesian Ridgeback voort kwam. Ze werden gebruikt voor jacht op groot wild, zelf leeuwen! Ze kunnen ongeveer 45 km per uur rennen. Daarnaast werden ze nog gebruikt als waakhond.

Vlaamse Koehond (Bouvier des Flandres)

Vlaamse Koehond

AKC Rang: 84.
Hoogte: 59 – 68 cm.
Gewicht: 30 – 40 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en Veedrijvers.

Dit ras is beschermend, zachtaardig en loyaal. De Vlaamse Koehond komt uit België en omstreken. Dit ras diende eerst als schapenhoeder, veedrijver en trekhond. Tegenwoordig worden ze soms als politie hond gebruikt, maar meestal als waak- of gezelschapshonden. De Vlaamse Koehond heeft een grijs/zwarte vacht. Ze zijn niet moeilijk op te voeden, maar je moet er wel geduld voor hebben en duidelijk zijn. Als de dieren goed gesocialiseerd worden kunnen ze door hun rustige karakter goed met kinderen en andere dieren overweg. De Vlaamse Koehond is niet moeilijk te verzorgen. Het is verstandig een aantal keer per jaar de hond te laten trimmen. Daarnaast is 1 keer per week kammen en borstelen genoeg.

Briard

Briard

AKC Rang: 132.
Hoogte: 55 – 70 cm.
Gewicht: 30 – 35 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.

De Briard is middel groot hondenras dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Voorheen werd hij Chien de Berger de Brie genoemd door M. de Buffon in 1758. Tegenwoordig kennen we dit ras als de Briard of Chien de Brie. Sinds 1896 is dit ras officieel erkend. Het is een goede schaapsherder en trok met de nomaden in Frankrijk om de schaapkuddes te drijven. In de eerste wereldoorlog werd dit ras gebruikt voor verschillende doeleinden. Ze werden gebruikt om karren met munitie te trekken, als rode kruishond en als berichthond. Het is een intelligent, beschermend en loyaal ras. Daarnaast kan hij behoorlijk zelfstandig en dominant zijn. Hij is daarom een duidelijke en goede leider nodig. Waarschijnlijk komt dit ras voort uit een kruising tussen de Beauceron en de Barbet. Zijn oren bewegen constant. De oren van de Briard bewegen constant wanneer hij alert is.

Tornjak

Tornjak

AKC Rang:
Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 30 – 50 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De Tornjak is afkomstig uit Kroatië en Bosnië Herzegovina en dient hier als herdershond en berghond. Dit is een makkelijk te trainen hondenras door zijn leergierigheid en zijn vermogen om geleerde vaardigheden snel en goed te onthouden. Dit mooie hondenras heeft een alert, rustig en stabiel karakter. Hij is minder goed met vreemden waardoor het een goede waakhond kan zijn. Rondom zijn baas zal hij vooral rustig zijn. Ook is hij erg trouw naar zijn baas toe. Dit ras bestond al in de middeleeuwen en er zijn al aantekeningen over in documenten voor 1100. Dit ras was bijna uitgestorven, maar sinds 1972 is men begonnen met hem terug te fokken. Sinds 1978 zijn er alleen raszuivere kruisingen gedaan waardoor de meeste Tornjaks nu ‘puur bloed’ hebben.

Zwarte Russische Terriër

Zwarte Russische Terriër

AKC Rang: 118.
Hoogte: 65 – 75 cm.
Gewicht: 35 – 55 kg.
Levensverwachting: 10 – 11 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

De zwarte Russische Terriër is eigenlijk niet echt een terriër. Hij is ontstaan uit de Rottweiler, Airedale Terriër, Reisenschnauzer en de Moskouse Waterhond. Dit ras is erg gericht op zijn baas en is blij zolang de baas blij is. Hij houd erg van zwemmen of andere manieren van beweging en is goed in veel verschillende hondensporten. Dit grote hondenras verhaart niet echt. Ook geef hij geen geur af in het algemeen of bij het wassen. De zwarte Russische Terriër wordt ook wel ‘de hond van Stalin’ genoemd. Het ras komt oorspronkelijk uit Rusland en bewaakte hier de grenzen. Hij heeft een zelfverzekerd, moedig en energiek karakter. Het is geen aanrader voor mensen die nog nooit een hond hebben gehad. Het ras heeft aanleg voor heupdysplasie en epilepsie. De zwarte Russische Terriër kan nogal aanwezig zijn in huis.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!