Castreren van de hond is in feite het onvruchtbaar maken van de hond. Bij een reu worden de testikels (zaadballen) verwijderd en bij een teef worden de eierstokken verwijderd en (een deel van) de baarmoeder. Het onvruchtbaar maken van de hond is de voornaamste reden van een castratie, maar er zitten ook andere voordelen verbonden aan het castreren van je hond.
Advies leeftijd castratie.
Advies leeftijd teef: 6 maanden. Voor de 1e loopsheid of 3 maand na de 1e loopsheid.
Advies leeftijd reu: 18 maanden.
Castratie reu
Castratie reu – Voordelen.
Als je een reu castreert word hij minder agressief en dominant. Soms word een hond die niet meer handelbaar is gecastreerd zodat de hormonen omlaag gaan en hij wat rustiger wordt. Ook zal de hond veel minder achter loopse teven aan lopen. Daarnaast zal de reu minder gaan markeren met urine en heeft hij veel minder kans op een voorhuidontsteking. Ook wordt de kans op ontsteking of goedaardige vergroting van de prostaat verminderd. Het verminderd niet de kans op prostaatkanker!
Castratie reu – Nadelen.
Naast deze voordelen zitten er helaas ok wat nadelen aan verbonden. Allereerst het meest voor de hand liggende nadeel: deze ingreep is niet terug te draaien. Wees dus heel zeker van je keuze zodat je hier later geen spijt van krijgt. Je mannetje zal ook niet meer zo mannelijk zijn als dat hij altijd is geweest. Als je van een erg stoere hond houd, dan helpt castratie daar niet bij. Door je hond (voornamelijk reu) te vroeg te castreren kan het zijn dat de hond niet zo groot en sterk wordt als dat hij had kunnen worden.
Verder kan er ook een vachtverandering optreden bij de hond. Deze vachtverandering verschilt per ras, maar het maakt de hond er vak niet mooier op. En tot slot kan de hond sneller dik worden na de castratie. Dit komt mede doordat de hond minder energie zal gaan gebruiken nadat hij is gecastreerd en hij zal ook meer willen gaan eten. Overwicht is te voorkomen door het juiste voer te gebruiken en de hond minder te gaan voeren.
Castratie teef
Castratie teef – Voordelen.
Het meest voor de hand liggende voordeel is dat de teef niet meer loops wordt. Maar daarnaast heeft het ook nog veel gezondheidsvoordelen. De kans op suikerziekte neemt af, er kan geen baarmoederontsteking meer optreden, de kans op gezwellen in de melkklierpaketten wordt kleiner en schijndracht treed niet meer op. Genoeg redenen om je teef te laten castreren dus.
Castratie teef – Nadelen.
Er zitten bij teven meer nadelen verbonden aan castratie dan bij reuen. Teven hebben dezelfde nadelen, plus nog wat extra’s. Ook teven kunnen dikker worden door minder energie te gebruiken en een grotere eetlust. De operatie kan niet teruggedraaid worden en er kan een vachtverandering optreden wat de hond vaak niet mooier maakt (verschilt per ras).
Terwijl reuen juist minder dominant en agressief worden, kunnen teven dit juist meer worden. Dit komt door een verandering in de hormonen. Daarnaast hebben teven de kans op incontinentie. Dit kan per ras verschillen.
Andere keuze voor castreren.
Er is nog een alternatief als je de hond niet wilt laten castreren. Lees daarover meer hieronder.
Hormoonprik voor teven.
De hormoonprik wordt ook wel de antiloopsheidinjectie genoemd. Dit is zoals de naam al zegt, een injectie. Dit zorgt ervoor dat de hond niet loops wordt. Deze methode wordt niet aangeraden omdat het meer slechte bijwerkingen kan hebben op je hond!
Chemische castratie reuen.
Dit wordt gedaan door middel van een implantaat die om de 6 of 12 maand vervangen moet worden, het ligt aan de dosering van het implant hoe lang het werkt. Deze word onder de huid aangebracht. Een groot voordeel van deze methode is dat het terug te draaien is door simpelweg het implant uit te laten werken of door het te verwijderen. De reu kan dus weer opnieuw vruchtbaar worden.