Top 18 meest bijzondere en unieke hondenrassen (uiterlijk).

Er zijn wel meer dan 300 verschillende hondenrassen. In mijn artikel “alle hondenrassen op een rijtje” vind je een overzicht van alle erkende rassen. Door de tijd zijn er een aantal rassen ontwikkeld met een bijzonder uiterlijk, en daar gaan we ons in dit artikel op focussen. De rassen zijn in een duidelijk overzicht hieronder weergegeven zodat je er makkelijk doorheen kan kijken. Iedereen heeft een andere mening over wat er wel of niet bijzonder uitziet. Daarom zijn de honden alfabetisch gesorteerd in plaats van welke het meest en minst bijzonder eruit zien.

Hondenrassen met een bijzonder uiterlijk.

Azawakh.

Bijzondere hondenrassen Azawakh

Hoogte: 60 – 75 cm.
Gewicht: 15 – 25 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 10 – Windhonden.
Rasvereniging: Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen

Bijzondere eigenschappen:
De Azawakh is een ontzettend dunne hond waardoor je de botten, het skelet, goed kunt zien. Voor sommigen lijkt dit misschien te dun, maar dit is een gezond gewicht voor dit ras. Dit zie je bij alle windhonden terug. Daarnaast heeft dit ras lange benen met kleine voeten en een lange nek waardoor dit hondenras nog smaller lijkt.

Extra informatie:
Dit ras is afkomstig uit Afrika, Mali specifiek. Het is een jachthond die zowel op klein als groot wild jaagt, maar vooral op gazelles. De jagers zetten de hond dan pas klaar zodra hij moet beginnen met achter de gazelle aan te rennen, en kan een snelheid van wel 64 km/u bereiken. De Azawakh heeft een waaks, zelfverzekerd en attent karakter. Naar vreemden is hij nogal terughoudend en hij is een duidelijke, maar rustige leider nodig. Dit ras is pas naar Europa gekomen na 1970.

Bedlington Terriër.

Bijzondere hondenrassen Bedlington Terriër.

Hoogte: 35 – 45 cm.
Gewicht: 7 – 10 kg.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.
Rasvereniging: Bedlington Terriër Club

Bijzondere eigenschappen:
De Bedlington Terriër is een kruising met o.a. windhonden. Dit verklaart de bouw van dit Terriër ras. Hij heeft een gebogen rug, en een peer vormig hoofd. Op de schedel en snuit is het haar wat langer dan op veel andere delen van het lichaam. Verder heeft het haar neiging tot krullen over het hele lichaam. Door deze verhoudingen van het lichaam en het haar ziet de hond er bijzonder en grappig uit.

Extra informatie:
Dit hondenras komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. Hij is vernoemd naar de stad Bedlington en komt uit het noord oosten van Engeland. Daar werd de Bedlington in Northumberland voornamelijk gebruikt voor ongedierte bestrijding. Tegenwoordig zie je dit ras veel terug in hondensporten. Dit ras is terughoudend naar vreemden. Hij heeft een moedig, levendig en aanhankelijk karakter.

Bergamasco.

Bijzondere hondenrassen Bergamasco

Hoogte: 54 – 62 cm.
Gewicht: 26 – 38 kg.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en Veedrijvers.
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en Azië

Bijzondere eigenschappen:
De meest opvallende eigenschap zie je gelijk op de foto hierboven, namelijk het haar. De Bergamasco heeft een lange dikke vacht dat erg kan gaan klitten. Dit hangt dan in lange dragen omlaag langs het lichaam waardoor ze soms een beetje op schapen lijken.

Extra informatie:
De Bergamasco komt uit Italië waar dit ras zich voornamelijk in de Noord-Italiaanse Alpen bevind rondom de stad Bergamo. Dit ras werd veel gebruikt om met de schapen rond te trekken. Toen de schapentrek verdween werden ze ingezet bij koeien. Hiervoor worden ze af en toe nog gebruikt in Italië en Zwitserland. Het is niet de makkelijkste hond om te hebben. Dit ras is gewend om zelfstandig te werken en zal niet de meest gehoorzame hond zijn. Het zijn vriendelijke, opgewekte honden die graag mensen om zich heen hebben.

Barzoi / Barsoi / Borzoi.

Bijzondere hondenrassen Borzoi

Hoogte: 68 – 85 cm.
Gewicht: 25 – 47 kg.
Levensverwachting: 7 – 10 jaar.
Rasgroep: 10 – Windhonden.
Rasvereniging: Nederlandse Barsoi Club

Bijzondere eigenschappen:
Een prachtige bouw met mooie haren in verschillende kleuren. De Barzoi is een redelijk grote hond met alles smal aan het lichaam. De kop is lang en smal waardoor hij een elegant uiterlijk krijgt. Het ras staat hoog op de poten en heeft een dun en groot lichaam, wat soms niet zo op valt door het lange haar. Door alle verhoudingen samen heeft dit ras een erg sierlijk uiterlijk en ziet het er heel mooi uit als ze rennen.

Extra informatie:
Barzoi wordt ook wel Borzoi of Borsoi genoemd, of zelfs “hond of Tsaren”. De Barzoi was een verzamelnaam voor verschillende honden. De huidige Barzoi stamt af van de Perschino-Barsoi. Die werd ontwikkeld door groothertog Nicolas Nikolaievitch. Het is een oud Russisch hondenras. De Barzoi wordt regelmatig gebruikt voor ‘coursing’. Dit is een hondensport waarop de hond op een nep haas jaagt. Net zoals andere windhonden is ook deze hond ook ontzettend snel. Hij is intelligent, atletisch en rustig. Daarnaast vergelijken sommigen zijn karakter met die van een kat. Hij kan namelijk erg zelfstandig en onafhankelijk zijn. Wees erop voorbereid dat een Barzoi vaak niet goed luisterd. Je moet hem ook niet alleen laten met kleine kinderen.

Catalburun.

Bijzondere hondenrassen Catalburun

Hoogte: 45 – 63 cm.
Gewicht: 14 – 25 kg.
Levensverwachting: 10 – 13 jaar.
Rasgroep: Niet erkend.
Rasvereniging:

Bijzondere eigenschappen:
De reden dat dit hondenras in deze lijst staat is door zijn bijzondere neus. De neus is namelijk gesplitst wat je niet bij veel rassen terug ziet. Dit geeft hem een uniek uiterlijk.

Extra informatie:
De Catalburun wordt ook wel de Turkse Pointer genoemd. Dit is een zeldzaam ras dat veel gebruikt woord in de patrijs jacht. Daarnaast kan dit ras ook voor verschillende doeleinden gebruikt worden zoals: politiehond, speurhond en reddingshond. Hij heeft een redelijk dominant karakter waardoor hij niet zo goed met andere honden overweg kan. Verder heeft hij een loyaal en kalm karakter.

Cesky Terriër.

Bijzondere hondenrassen Cesky Terriër

Hoogte: 26 – 30 cm.
Gewicht: 6- 10 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 3 – Terriërs.
Rasvereniging: Schotsche Terriër Club

Bijzondere eigenschappen:
De Cesky Terriër is een kleine, maar lange hond. Zijn nek is bijzonder lang voor het kleine (lage) lichaam. Door zijn haren krijgt hij nog meer een uniek uiterlijk. Hij heeft lang haard op de kop / snuit en rondom de buik / poten. Op de rest van het lichaam hoort het kort te zijn. Een fijne eigenschap die erbij komt is dat dit ras niet verhaart.

Extra informatie:
Dit grappige ras is een erg leuke hond om te hebben. Het is een makkelijke hond die goed is in zowel hondensport als gehoorzaamheidsexamens. De Cesky Terriër is het eerste ras uit Tsjechië dat officieel is erkend, sinds 1963. Dit ras is niet de typische Terriër die je normaal ziet. Voor de fok van dit ras is namelijk op een aantal punten gelet. Hij moest bewegelijker zijn, een makkelijkere vacht hebben, praktische hangoren hebben en zachtaardiger zijn. Vroeger werd hij voornamelijk gebruikt als jachthond op vossen en dassen. Tegenwoordig zie je dit ras over de hele wereld terug als gezelschaps- of sporthond. De Cesky Terriër kan goed met mensen en andere dieren overweg en kan ook goed alleen zijn.

Chinese (Gekuifde) Naakthond.

Bijzondere hondenrassen Chinese Gekuifde Naakthond

Hoogte: 23 – 33 cm.
Gewicht: 2,5 – 5,5 kg.
Levensverwachting: 13 – 15 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.
Rasvereniging: Eerste Gezelschapshondenclub Nederland

Bijzondere eigenschappen:
Dit ras heeft geen haar op het lichaam, behalve op de kop, de staart en onderaan de poten. Naast het ontbreken van haar mist dit ras ook een deel van het gebit. Een voordeel van deze eigenschap is dat de hond niet verhaart en dat dit ras geen vlooien kan krijgen. Er worden ook honden van dit ras geboren die volledig behaard zijn. Deze honden worden Powderpuff genoemd. Deze honden zijn hetzelfde ras en zijn noodzakelijk voor de vitaliteit van dit ras in de fokkerij.

Extra informatie:
De Chinese naakthond word ook wel Chinese Gekuifde Naakthond genoemd door zijn mooi kuif. De één vind dit een prachtig ras en de ander zal het helemaal niks vinden. Dit hondenras heeft een levendig, speels en vrolijk karakter. Ze zijn afkomstig uit China, maar de voorouders zijn waarschijnlijk de Afrikaanse naakthonden geweest. Vroeger werden ze voornamelijk gebruikt voor ongedierte bestrijding. Ze waren hiervoor ideaal aangezien de vlooien niet over konden springen op de haarloze honden. Doordat ze geen haar hebben zijn ze meer energie nodig dan andere honden om zichzelf warm te houden. Daardoor zal dit ras ook wat meer eten nodig zijn. De huid voelt altijd zacht en warm aan.

Chow Chow.

Bijzondere hondenrassen Chow Chow

Hoogte: 45 – 55 cm.
Gewicht: 25 – 40 kg.
Levensverwachting: 9 – 15 jaar.
Rasgroep: 5 – Spitsen en Oertypen.
Rasvereniging: Chow Chow Vereniging Holland

Bijzondere eigenschappen:
Allereerst het meest opvallende kenmerk, namelijk de vacht. Voornamelijk rondom de kop kan dit erg lang worden en naar voren drukken. Dit ras lijkt wel wat op een leeuw. Door het haar op de kop vallen de ogen uiteindelijk een beetje weg en lijkt het alsof de hond fronst of verdrietig kijkt. Verder is dit ras ook erg fluffy over de rest van het lichaam, vooral rondom de hals. Een kenmerk dat niet zo opvalt is de tong, die is namelijk blauw.

Extra informatie:
De Chow Chow heeft zijn oorsprong in China, maar is verder ontwikkeld in Engeland. In China is dit ras al maar liefst 3000 jaar bekend. Dit ras heeft veel verschillende doeleinden gekend. Deze doeleinden waren voornamelijk: jachthond, vee hoeder en waakhond. Daarnaast werd dit ras helaas ook gebruikt voor zijn vlees en bont. Inmiddels is dit ras zo goed als uitgestorven in China. De Chow Chow is ontzettend hecht met de mensen die hij kent, maar niet goed met vreemden. Het is een erg schone hond die makkelijk en snel zindelijk te maken is.

Dalmatiër.

Bijzondere hondenrassen Dalmatiër

Hoogte: 55 – 60 cm.
Gewicht: 25 – 30 kg.
Levensverwachting: 10 – 13 jaar.
Rasgroep: 6 – Lopende honden en Zweethonden.
Rasvereniging: Nederlandse Club Voor Dalmatische Honden

Bijzondere eigenschappen:
Het bijzondere van dit mooie ras is het patroon van de hond. De combinatie van de witte vacht met zwarte plekken geeft een erg uniek aanzicht waardoor dit ras niet in deze lijst kon ontbreken.

Extra informatie:
Veel mensen kennen dit ras wel van de tekenfilm 101 dalmatiërs. Dalmatiërs zijn in het algemeen goed met kinderen, maar pas wel op met hoe energiek ze zijn. Ondanks dat ze er zo leuk en lief uitzien kunnen Dalmatiërs snel bang of agressief zijn naar andere mensen en dieren. Daarom is het belangrijk dat je dit ras goed socialiseert om dit probleem te voorkomen. Het zijn honden met veel energie en uithoudingsvermogen en zijn daarom ook veel beweging nodig. Oorspronkelijk komen Dalmatiërs uit Kroatie, van een kuststreek genaamd Dalmatië. Vreemd genoeg komt de naam daar niet vandaan. Dat is namelijk afgeleid van het woord Dalmatica. Dit was de Romeinse koningsmantel die gemaakt was van hermelijnen.

Fila Brasileiro.

Bijzondere hondenrassen Fila Brasileiro

Hoogte: 60 – 75 cm.
Gewicht: 40 – 65 kg.
Levensverwachting: 9 – 13 jaar.
Rasgroep: 2- Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.
Rasvereniging:

Bijzondere eigenschappen:
Persoonlijk vind ik dit ras er echt geweldig uit zien. Het is een behoorlijk grote hond met veel losse huid. Deze losse huid vormt zich vooral rondom het gezicht en de nek waardoor hij een bijzondere look krijgt. Zijn kop komt erg overeen met een bloedhond, maar lomper en met een groot vierkant lichaam erachter. Ondanks dit lompe uiterlijk is hij toch verassend snel en bewegelijk.

Extra informatie:
De Fila Brasileiro is een echte waakhond. Hij is hiervoor gefokt en dit kun je nog goed terug zien in het ras. Door deze kwaliteit is hij niet goed met vreemden en kan hij zijn territorium goed willen beschermen. Dit ras kan met andere dieren, zolang hij daar al van jongs af aan mee is gesocialiseerd. Het is niet verstandig andere dieren bij hem te zetten als hij hier niet aan is gewend. Dit ras heeft een bijzonder goede neus en is erg graag bij zijn baas in de buurt. Daarnaast is het een gehoorzame hond en een echte doorzetter. Dit ras een een kruising van Europese honden die mee zijn genomen door de Spaanse en Portugese veroveraars.

Komondor.

Bijzondere hondenrassen Komondor

Hoogte: 68 – 82 cm.
Gewicht: 40 – 75 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en Veedrijvers.
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en Azië

Bijzondere eigenschappen:
Zoals op de foto hierboven te zien is heeft de Komondor ontzettend veel en dik haar. Het haar gaat in een soort van klitten samenhangen, ook wel gevilte vacht genoemd. Dit is zeker niet het geval bij alle Komondors, en alleen als de dieren ouder zijn. Er zijn nog veel extremere gevallen dan de foto hierboven waarbij het gevilte haar tot aan de grond hangt in sierlijke draden. Dit kan er erg komisch uitzien als hij rent. De ogen zijn bij dit ras ook niet altijd zichtbaar door zijn lange haar. Door de lage staartaanzet lijkt het alsof zijn lichaam langer is dan het daadwerkelijk is.

Extra informatie:
Een sterke eigenschap van de Komondor is dat hij een ontzettend goed gevoel heeft om goed en kwaad te onderscheiden van elkaar. Hij kan snel en goed aanvoelen wanneer iemand met de verkeerde bedoelingen zijn territorium betreed of zijn baas benaderd. Het is een goede waakhond die bijzonder weinig blaft, maar als hij blaft dan is dit een diepe zware blaf. Hij is terughoudend naar vreemden, maar is hecht met zijn baas. De Komondor is een duidelijke leider nodig de goed de tijd neemt voor het opvoeden en trainen. Als hij dit niet heeft kan hij al snel zelf proberen het leiderschap over te nemen. Dit ras is onbevreesd, dominant en zelfstandig. Daarnaast houd hij ervan om lekker op een erf te kunnen rennen en het terein te mogen bewaken.

Mastino Napoletano.

Bijzondere hondenrassen Mastino Napoletano

Hoogte: 60 – 75 cm.
Gewicht: 50 – 80 kg.
Levensverwachting: 8 – 10 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.
Rasvereniging:

Bijzondere eigenschappen:
Nogmaals een hond met veel losse huid. Misschien is het iets persoonlijks, maar ik vind dat er altijd wel bijzonder uitzien. Dit ras heeft losse huid over het hele lichaam, maar voornamelijk in het gezicht en rond de hals. Maar wat nog meer bijzonder is aan dit ras is dat er veel losse huid rondom te mond hangt waardoor er erg veel vel over de mond heen hangt. Het is een enorme hond die ontzettend zwaar kan worden. Door al deze eigenschappen samen lijkt het een lompe slome hond.

Extra informatie:
De Mastino Napoletano is een ras dat nogal intimiderend over kan komen. Hij is erg zelfverzekerd en kan nogal dominant zijn. Het is een rustig ras, maar kan beter niet met kleine kinderen alleen zijn omdat hij nogal lomp kan zijn. Met oudere kinderen zou dit prima moeten kunnen. Door zijn zware gewicht heeft dit ras sneller last van elleboog- en heupdysplasie. Het is een grote hond met een zwaar gewicht en die worden over het algemeen minder oud dan kleine honden. De levensverwachting bij dit ras is daardoor redelijk laag. Het ras komt uit Italië, Napels.

Mudi.

Bijzondere hondenrassen Mudi

Hoogte: 36 – 48 cm.
Gewicht: 8 – 13 kg.
Levensverwachting: 13 – 14 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en Azië

Bijzondere eigenschappen:
De meeste herdershonden hebben een gladde vacht, maar de Mudi heeft halflang krullend haar. Door deze eigenschap vind ik hem eigenlijk altijd op een puppy lijken, hoe oud hij ook is. Vooral de varianten die in zwart/wit voorkomen hebben die echt puppy look. Het haar op het lichaam is licht, halflang en krullend, terwijl het haar op de benen juist glad en kort is.

Extra informatie:
De Mudi is een erg leuk hondje. Hij houd ervan om lekker actief bezig te zijn en speelt graag met de eigenaar. Hij is leergierig en dus een ideale hond voor commando training en dergelijken. Dit ras heeft een makkelijke vacht die weinig verzorging nodig is. Dit hondenras is van oorsprong een herders- en waakhond, maar werd ook gebruikt als jachthond. Hij joeg dan voornamelijk op wilde zwijnen. Als je een hond wilt die weinig blaft, dan is dit niet het goede ras voor je. De Mudi is het enige Hongaarse Herdershond ras dat niet is opgenomen in de American Kennel Club (AKC) rankings. Zij maken elk jaar een lijst met meest populaire honden in Amerika.

Peruaanse Naakthond.

Bijzondere hondenrassen Peruaanse Naakthond

Hoogte: 25 – 65 cm.
Gewicht: 4 – 25 kg.
Levensverwachting: 11 – 12 jaar.
Rasgroep: 5 – Spitsen en oertypen.
Rasvereniging: Pekingees en Dwergspaniel Club

Bijzondere eigenschappen:
De bijzondere eigenschap in dit ras is overduidelijk. De Peruaanse naakthond is, zoals de naam al zegt, een naakthond. Dit ras heeft geen vacht over bijna het hele lichaam. En ik schrijf bijna, omdat sommige Peruaanse Naakthonden wel wat haar hebben. Namelijk: boven op de kop. Hierdoor krijgt dit ras nog meer een uniek uiterlijk.

Extra informatie:
Zoals je misschien al wel hebt gezien onder het plaatje is de schofthoogte en het gewicht erg breed. Dit komt omdat er een kleine, middel en grote variant van dit ras bestaan. Klein: 25 – 40 cm, 4 – 8 kg. Middel: 41 – 50 cm, 8 – 12 kg. Groot: 51-65 cm, 12 – 25 kg. Dit ras wordt ook wel Peruvian Inca Orchid of Moonflower Dog genoemd. Vooral die tweede naam vind ik wel een bijzondere naam voor een naakthond. Het karakter van dit ras kan erg uiteen lopen. Er zijn zowel honden die aanhankelijk zijn, en honden die zelfstandig zijn. Dit ras kan vluchtgedrag vertonen waar je goed van op de hoogte moet zijn voor als je de hond van de lijn wilt laten lopen.

Puli.

Bijzondere hondenrassen Puli

Hoogte: 35 – 45 cm.
Gewicht: 10 – 15 kg.
Levensverwachting: 12 – 16 jaar.
Rasgroep: 1 – Herdershonden en veedrijvers.
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en Azië

Bijzondere eigenschappen:
De Puli heeft dezelfde bijzondere eigenschappen als de Komondor. Dit ras heeft samenhangend haard (gevilt) dat ontzettend lang kan worden en wel tot de grond kan hangen. Door dit lange haar zijn de ogen niet altijd even goed te zien en kan de stemming van de hond lastig in te schatten zijn. Als de kop van de hond niet zichtbaar is dan lijkt dit ras en een grote dweil.

Extra informatie:
De Puli is van oorsprong een schapendrijver. Hij loopt zelfs soms over de ruggen van de schapen heen. Het is een energieke hond die graag wat te doen heeft. Verrijking en cursussen om hem bezig te houden zijn aan te raden. Hij is intelligent en leergierig, en is dus een ideale hond om mee te nemen naar een cursus of om zelf te trainen. Dit ras is ook een echte blaffer en kan hier soms een beetje in overdrijven. Hij focust zich vooral op 1 iemand, de eigenaar. Van vreemden moet hij niet zoveel hebben. De vacht beschermd hem tegen alle weersomstandigheden. Door de bijzondere vacht is het verstandig om de hond niet te kammen of borstelen.

Russische Toy Terriër.

Bijzondere hondenrassen Russische Toy Terriër

Hoogte: 20 – 30 cm.
Gewicht: 2,7 – 3 kg.
Levensverwachting: 10 – 12 jaar.
Rasgroep: 9 – Gezelschapshonden.
Rasvereniging: Eerste Gezelschapshondenclub Nederland

Bijzondere eigenschappen:
Dit ras vind ik zo bijzonder omdat hij eigenlijk net zo klein is als een Chihuahua, maar bijna niemand kent het ras. Het is één van de kleinste hondenrassen ter wereld. Ze komen in zowel lang- als korthaar voor en hebben beiden hun eigen bijzondere look. De langhaar variant is erg egaal en mooi, terwijl de kortharige variant er wat schattiger uitziet (persoonlijke mening).

Extra informatie:
Zoals hiervoor al genoemd is dit één van de kleinste hondenrassen ter wereld. De Russische Toy Terriër kan goed met kinderen, maar pas hier goed mee op omdat het kleine kwetsbare honden zijn! Ze kunnen makkelijk verward worden met Chihuahua’s. Het zijn kleine honden, maar bijzonder stoer en dapper voor hun grote. Het zijn erg actieve hondjes die graag bezig zijn met de eigenaar. Dit ras wil ontzettend graag aandacht. Als je een klein hondje zoekt dat graag alle aandacht wil dan is dit het ideale ras voor je. Het liefst zijn ze de hele dag bij je en gaan zo overal mee naartoe. Dat wil dus ook zeggen dat dit ras niet goed alleen kan zijn. Dit ras is per ongeluk ontstaan. In het begin van de 20e eeuw was de Engelse Toy Terriër één van de populairste honden in Rusland. Toen deze bijna niet meer te vinden waren in 1920 – 1950 wouden ze dat ras weer terug fokken. Door verkeerde honden (zonder stamboom) te gebruiken is de Russische Toy Terriër uiteindelijk ontstaan.

Shar Pei.

Bijzondere hondenrassen Shar Pei

Hoogte: 44 -51 cm.
Gewicht: 20 – 30 kg.
Levensverwachting: 9 – 11 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.
Rasvereniging:

Bijzondere eigenschappen:
De Shar Pei is nogmaals een hond met veel losse huid waardoor hij veel rimpels heeft. Het bijzondere aan dit ras is dat hij daarnaast ook een fluffy vacht heeft. Veel honden met een losse huis hebben een strakke vacht, in tegenstelling tot dit ras. Daarnaast kan dit ras veel meer rimpels over het hele lichaam krijgen dan andere honden met losse huid. Door de losse huid op de kop lijkt het vaak alsof ze een grote frons hebben. Een ander bijzonder kenmerk zijn de ontzettend kleine oortjes. Ik zou het je willen aanraden dit ras op google afbeeldingen op te zoeken. Er worden veel T-shirts en andere producten gemaakt met dit ras erop door het komische uiterlijk.

Extra informatie:
De Shar Pei is een intelligent en aanhankelijk ras. Ze kunnen goed met kinderen en andere dieren overweg, maar het kan nooit kwaad om ze hier eerst goed mee te introduceren. Het is een schoon ras dat makkelijk en snel zindelijk te maken is. Tegenover vreemden kiest hij zelf of ze hem wel of niet mogen benaderen. Het is een Chinees ras en bestaat al eeuwen. In 1947 was het ras daar bijna uitgestorven door een hongersnood en een extreem hoge hondenbelasting die werd ingevoerd. In 1973 besloten de Chinezen de hond naar de rest van de wereld te sturen om het ras in stand te houden. Sinds 1979 was dit ras voor het eerst in Europa te vinden. Oorspronkelijk was dit ras gefokt als waak- en jachthond. Hij joeg dan vooral op wilde varkens.

Tibetaanse Mastiff.

Bijzondere hondenrassen Tibetaanse Mastiff

Hoogte: 60 – 70 cm.
Gewicht: 35 – 55 kg.
Levensverwachting: 12 – 15 jaar.
Rasgroep: 2 – Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.
Rasvereniging: Tibetaanse Mastiff Club

Bijzondere eigenschappen:
Dit ras heeft een erg indrukwekkend uiterlijk. De foto hierboven is een extreem geval, maar het zijn honden die erg veel en lang haar kunnen groeien. Door het indrukwekkende haar lijken de honden bijna van adel. Door de stand van het haar op de kop kan dit op een kroon lijken.

Extra informatie:
De Tibetaanse Mastiff is een bijzondere hond. Het zijn zeker geen makkelijke honden en niet geschikt als je eerste hond. Het moet ook een ras zijn die je ligt. Ze kunnen behoorlijk koppig zijn waardoor het trainen wat lastiger kan verlopen. Daarnaast hebben ze een terughoudend en intelligent karakter wat alles nog wat lastiger maakt. Als dit ras verhaart moet je de hond goed borstelen. Dit is één van de weinige rassen die niet echt van spelen houdt. De Tibetaanse Mastiff wordt ook wel “Do-Khyi” genoemd. Het is een ras dat al bekend is sinds de oudheid en is zelfs door historische personen (Aristoteles en Marco Polo) benoemd. Dit ras leefde met de nomaden in de Himalaya en bewaakte de Tibetaanse kloosters. De Tibetaanse Mastiff is waarschijnlijk de voorouder van de molosserachtige rassen.

Gebruikte foto’s.

Ik heb een aantal foto’s niet gratis op het internet kunnen vinden, maar gelukkig heb ik een paar foto’s van mensen door gestuurd gekregen. Hiervan heb ik helaas niet de bron kunnen achterhalen. Je kunt in een reactie onderaan dit bericht aangeven als er een foto tussen staat waarop copy right staat. Dan zal ik de foto’s onmiddellijk verwijderen en verder zoeken. Alvast bedankt voor het mee denken.

Ook interessant

Reactie

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan snel een reactie achter!